Reklama

Reklama

Výpravný historický film kanadského režiséra Jena-Marca Valléea sleduje první roky vlády královny Viktorie, která nastoupila na britský trůn v pouhých osmnácti letech. Mladičká panovnice si musí vybojovat své místo v rámci zkostnatělého systému a emancipovat se jak ve vztahu k vlivným politikům své doby, tak ve sféře soukromé ve vztahu k panovačné matce a jejímu ctižádostivému tajemníkovi lordovi Conroyovi. V prostředí plném intrik nachází tolik potřebnou oporu ve vztahu k princi Albertovi. Viktorii ztvárnila Emily Bluntová, která byla za svůj výkon nominována na prestižní Zlatý glóbus, prince Alberta hraje Rupert Friend. Ve vedlejších rolích obrazově i technicky dokonale zpracované podívané se představují Jim Broadbent, Mark Strong, Paul Bettany a Miranda Richardson. Snímek získal celou řadu cen, včetně Oskara za nejlepší kostýmy. (Česká televize)

(více)

Recenze (213)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $35miliónovTržby USA $11,001,272Tržby Celosvetovo $31,878,891Tržby za predaj Blu-ray v USA $1,113,642 //počet predaných kusov ?Tržby za predaj DVD v USA $5,668,059 //počet predaných kusov 117,054║ príjemný film s výbornou Emily Blunt /60%/ ()

woody 

všechny recenze uživatele

U podobných úmorných kostýmních dramat mě pokaždé fascinuje jedna věc - proč tvůrci investují tolik času a prostředků do něčeho tak zoufale fádního a tuctového? Vždyť progresivnější naraci poskytují i šestákové Večery pod lampou. O více jak půl století starých rakouských příbuzných ani nemluvě ... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Věčná škoda, že Viktorii v druhé polovině tak mohutně dochází dech. Jinak by Vallée atakoval i laťku, kterou si nastavil již předchozím počinem. Co je ovšem po celou dobu geniální je kamera Hagena Bogdanskiho. Nevím sice kde ho vyhrabali, ale tak vymazlenou kameru jsem neviděl leta letoucí. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Scénář Juliana Fellowese těsně před downtonovským startem v režii jindy žánrově přesného Valléeho, pohádkově úžasný Eshkeriho soundtrack a málokdy selhávající dvojice Blunt-Friend v roli ústředního páru - a přesto je z mírně idealizovaného příběhu mladé královny těžké zklamání. Romantice věřím jen z poloviny, historické reálie přichází téměř komplet vniveč a koncept milostného dopisování selhává úplně, stejně jako nečitelný (a v důsledku pak i zbytečný) lord Melbourne. Až je jednomu smutno, že tolika velkým slovům a citům nemám jak věřit. Třetí hvězda tentokrát čistě sobecky jen za hudbu. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Viktorie je sice momentálně druhým nejdéle vládnoucím panovníkem/panovnicí v britské historii, pro film je ale důležitá osobnost. A z královského páru to byl podle mě spíš princ Albert, kdo byl podstatně zajímavějším charakterem, který se díky své inteligenci a pracovitosti nespokojoval jen s rolí prvního gentlemouna, což v raných letech manželství bylo příčinou častých sporů s panovačnou Viktorií. O tyhle věci se film jen otře a většinu výplně tvoří vkusná kostýmní romantika okořeněná dobrými herci. Emily Blunt se postupně propracovává do mého oblíbeného žebříčku a není to jen vzhledem. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Při konzumování tohoto bublinkového nápoje jsem se v jednom momentu zastavila, převalila hlt několikrát v ústech, polkla a vztekle vzkřikla: "Kruciš, kde jsou bublinky?" A od toho momentu mě film jako spokojeného diváka ztratil. Emily Blunt je zkrátka zatím přesvědčivější, hraje-li mrchy. Ty porcelánové panenky... No nevím, nevím, já je prostě nemám ráda ani tak. Zato mě potěšila Rachael Stirling, ačkoliv se tam jen tak mihla. Rupert, takový panák, zamilovala bych se do Bettanyho. Zkrátka a dobře, nemá-li takovýto film oporu ve vynikajících výkonech herců (a tento film ji bezpochyby neměl), je odsouzen k vyprchání. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Komické je, že mnohé historické filmy sa vo svojej historickej nepresnosti (čo nikdy nepovažujem za dôvod, prečo by som strhala hviezdičky) tvária tak vážne a dôstojne, že sa bežný divák snaží ignorovať, že ide vo väčšine prípadov o hollywoodske bonbóniky s nepresným scenárom. Viktória sa však ani nesnaží pôsobiť vážne a dôstojne, ten film je tak obsahovo zlý, ako je vizuálne nádherný. Scenár sa vôbec nezapodieva významnou politickou či spoločenskou situáciou a je veľmi zostrihaný, zameriava sa vlastne len na jeden úlomok Viktoriinho bohatého života. Odhliadnuc od zosekaného scenára, rozprávková kamera a prostredie doslova uchvátia svojou podmanivou atmosférou a Emily Blunt dodala svojej Viktórii ohromujúci šarm plný jemnej krásy, bystrosti a odhodlania. Hoci forma obsah neľútostne pochovala, je natoľko kúzelná, že jej divák, oceňujúci romantické obrazové kompozície v žiadnom prípade neodolá. Aby som dala nižšie hodnotenie, muselo by ma to nudiť, a to sa, našťastie, nestalo ani na okamih. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Výborné historické drama má sice pomalé tempo, ale to je u podobných filmů normální. Vévodí mu úžasná Emily Blunt a skvěle jí sekunduje Rupert Friend. Líbí se mi, že se věnuje mladé nevyzrálé a křehké budoucí královně, která není nijak nadšená svým osudem a cítí se celý život jako ve vězení.Fajn romantika, kostýmy a celkově příběh. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na Emily Blunt, jak jinak. Dostal jsem Emily, ale k tomu i příběh bez gradace, bez zapamatovatelných scén, bez přidané hodnoty. Stominutová návštěva anglického královského prostředí působí jako několik vytržených stránek. Chápal jsem souvislosti, potěšilo mě několik momentů, ale nemohl jsem odpustit ono otrocké sledování historické stopy. A ani výborné bílé víno nepomohlo. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Nežná, romantická a očarujúca kostýmovka. Neprináša veľké otázky ani odpovede a nerieši svetový mier - ale je vidieť, že ju nakrútili poctivo a s láskou. Emily Blunt sa už narodila s trochu povýšeneckým výrazom v tvári, ktorý príjemne kontrastuje s mäkkosťou jej úsmevu a robí z nej ideálnu kandidátku na takúto rolu (na rozdiel od takej Romy Schneider, ktorá bola v mladosti skrz-naskrz sladučká). No a Rupert Friend rolou Alberta vytvoril vzor asi najhebkejšieho zamilovaného plyšového zajačika, akého filmové plátno kedy nosilo :-) ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Další z řady kostýmních dramat, tentokrát bohužel jedna z těch průměrnějších. Příběhu se nic moc vytknout nedá a postavy a dialogy jsou výborně napsány. Herecké výkony jsou také velmi slušné. Emily Blunt překvapivě docela dobrá, Paul Bettany výborný a Mark Strong solidní. Bohužel hlavní problém je v režii. Celý film je totiž strašně chladný a odtažitý a i když se herci a scénarista snaží, tak z filmu na mě žádné emoce netečou. Žádná emotivně silná scéna tu není a dvakrát rychle to taky neuteče. Ke konci už to navíc ztratí dech úplně a už jsem se dost nudil. A ničím zajímavý vizuál a sterilní kamera tomu také moc nepomohly. Škoda, potenciál tady byl velký. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Z pestrého trojlístku Valléeho feature zárezov predstavuje tézovité CV mladej Viktórie zárez najmenej hlboký. Pripadá mi to tak, že Jean si proste chcel natočiť drámu odohrávajúcu sa v historií, lenže nanešťatie mu z toho vyšla len páčivo nasnímaná a aristokraticky ošatená glosa bez väčších ambícii. Ešteže to nie je tak podpantoflácky zaprdené, resp. odmerane seriózne akoby sa sprvu mohlo zdať a nájde sa pár použiteľných scénok spoza kráľovského dvora ktoré by však neboli príliš funkčné bez onoho režisérskeho kumštu tohto sľubne sa profilujúceho Francúza. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem o něco víc. Nedávno před zhlédnutím filmu jsem sledoval seriál o Viktorii a přestože jsem neviděl všechny jeho díly (a tudíž jsem jej ani nehodnotil), poměrně malý časový odstup se promítl i do dojmu z tohoto zpracování. Chválím samozřejmě Emily Blunt, kostýmy, atmosféru doby, atd., avšak celkově mě tento počin nenaplnil tak, abych si jej chtěl ještě někdy pustit. ()

balone 

všechny recenze uživatele

Podle žánru historický/životopisný jsem čekal, že se to bude týkat celého jejího života, jak vládla, co udělala pro lid atp., ne o milostné korespondenci mezi ní a princem Albertem. Celkově mě film zklamal. Příště by to chtělo více reálií než jen romantické plky o tom, že potřebuje něčí pomoc. ()

Fiftis odpad!

všechny recenze uživatele

Emily Blunt robí z Victorie neodolateľnú mladú ženu. A tu končia klady snímky. Film so svojím nepovzbudivým vtipom a zle spracovanými postavami nestojí za pozretie. Je to film, ktorý nie je poučný ani zábavný. Prispieva tak k reprezentácii kráľovnej Viktórie ako k nekultúrnej ikone. Film sleduje život „mladej Viktórie“ od detstva po deň, kedy sa stala schopnou kráľovnou. Jej život je bojom o získanie moci, premýšľanie o prosperite krajiny, pochopeniu politiky, zvrhnutiu patriarchátu a správneho zastupovanie rozširujúcej sa ríše. Láska, romantika, filmový aparát cez kostýmy, dialógy a prostredie sú stále dobre vykonané, ale snímok je len jedna veľká sračka, pri ktorej 5x zaspíte. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Krásně nasnímaný, velmi příjemně zahraný a moderně odsýpající, ale stále jen další vzestupný příběh jedné z mnoha britských královen. ()

Ducharme

všechny recenze uživatele

Perfektní tónování utváří příjemnou atmosféru podtrženou krásnou hudbou. Dějově "Viktorie" nejednou prudce zakopne a vymáchá si čumák v kaluži slizu - hlavně druhá polovina má hodně okopané špičky bot. Ač je film zařazen do žánru drama myslím, že potěšeny budou spíše romance chtivé dámy. Já místy byla. ()

ninon 

všechny recenze uživatele

Ne, že bych byla skalní fanoušek historie a historických filmů, ale tady je historie upozaděná na úkor romantičnosti a její střípky vyvolají u diváka spíš zmatek v hlavě. Nalákala mě Emily Blunt, ale už po úvodní scéně mi došlo, že tenhle fillm asi nebude pro mě. A to když se mi při hudebním doprovodu vybavil trávník a Liga mistrů. :P Já říkám, když (ne)historický velkofilm s kostýmy a skvělým soundtrackem, pak jedině Marii Antoinette. ()

Související novinky

McConaughey léčí AIDS drogami

McConaughey léčí AIDS drogami

11.03.2011

Na nějakou dobu si dal pohov od rolí hezounů v romantických komediích, takže jej uvidíme v právnickém dramatu The Lincoln Lawyer a pak možná i v jeho vysněném projektu nazvaném The Dallas Buyers Club… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama