Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tragikomédia o ľuďoch, ktorí sa v čase vojnovej Slovenskej republiky snažia využiť situáciu na vlastné obohatenie. Štvorčlenná rodina starého Gavoru opustí istotu rodnej dediny zaslepená vyhliadkami na rýchlu kariéru a bohatstvo v hlavnom meste. (SFU) (oficiální text distributora)

Recenze (13)

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Účelem filmu bylo patrně ukázat, po krizových událostech ve straně a společnosti, lidem opět správný směr a poukázat kam vedou cesty holoprdelnického nacionalismu a "podnikavosti". Na příkladu familie nefachčenků, která se i při snaze držet spolu díky okolnostem rozpadla a jednotliví členové posloužili jako příklady různých typů úpadku. Ztráta morálky a důstojnosti, emigrace, invalidita z boje za cizí zájmy, smrt a zesměšnění z neustálého převlékání kabátu. Film je hodně zvláštní, ale tím je zároveň zajímavý, i když různých absurdit a hloupostí se tam najde dost. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Další z řady československých filmů zabývající se životem ve Slovenském štátě, jenž rozhodně neberu jako komedii. Otec Gavora (J. Čierny) se po smrti své ženy odstěhuje z venkova s dvěma syny Vladem a Martinem a dcerou Helenou do hlavního města, kde plánuje díky podnikání a obchodování rychle zbohatnout. Rodině Gavorově, spoléhající na nové obchodní možnosti v novém státě, se však nepodaří prosadit, naopak začínají mít dluhy, neboť díky své nezkušenosti se často nechají podvést. Dramatické válečné události, které se objeví až v poslední třetině snímku, utnou zdánlivě poklidný život, připomenou realitu tehdejší válečné a politické situace a po několika krizových momentech dokonají zkázu a rozpad rodu. Zatímco podnikavý, ale zoufale neúspěšný Vlado (M. Dočolomanský) je zastřelen Němci v bizarní situaci, jeho krásná sestra Helena (neodolatelná S. Turbová) je po příchodu Rudých zatčena. Její krása a půvab na mě mocně zapůsobily, stějně tak oceňuji atraktivitu mladičké E. Trejtnarové. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nemorální praktiky špinavého businessu uprostřed válečných let lze možná pochopit. Je ovšem víc než absurdní, že přístup se nezměnil ani po několika desetiletích. Jdou si za svým, hrdě a bezcharakterně. Využívají všeho, co doba přináší. Někteří z nich jsou velmi přizpůsobiví a dokáží krásně plápolat ve větru dějin, některé dostihne nevyhnutelný osud. Opět jiný pohled na období Slovenské štátu. Pasáž s arizačním soudem je hodně zajímavá. Slovensko a jeho samostatnost je téma samo o sobě, možná až moc citlivé. Velmi dobrá režie, až na realizaci válečných scén a skvělý vývoj postav, který lehce zabrzdí ukvapený závěr. Opravdu velmi zvláštně působící film, ve kterém lze nalézt i silný erotický nádech. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

"Lidský jepice, který se za mamonem honí / ty dokud budou dejchat vzduch, tak nic se nezmění". Skromný a laciný, ale dobře obsazený a překvapivě slušný film. Je-li to komedie, tak snad velice zlomyslná komedie inscenovaná osudem (nebo scénaristou), který všechny podnikavé snahy hrdinů o zbohatnutí nechá ztroskotat, a to někdy vskutku groteskním způsobem. Podivná atmosféra slovenského štátu ke kladnému výsledku filmu pomáhá zdatně. A nepetu-li se, malou roličku vojáka, kterému hlavní hrdinka poskytuje citovou výchovu, si zde zahrál Pavol Hammel. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Neobvyklý filmový pohled na život ve Slovenském štátě. Tato rozporuplná historická etapa Slovenska se logicky příliš nepřipomíná, proto je podobný snímek jistě cenný a hodný hlubšího zamyšlení. Od věci není ani ironie, s níž je zde zobrazeno převlékání kabátů podle momentální situace - to ostatně není zdaleka žádné slovenské specifikum a je navíc platné i v jakékoliv době, včetně té současné. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Filmovalo sa v Bratislave, Brne a Budapešti. (dyfur)
  • Režisér sa ako jeden z prvých pokúsil do slovenského filmu zaradiť lesbickú postavu, vedúcu reklamnej firmy Denisu (Elena Pappová-Zvaríková). (Raccoon.city)
  • Prvý film, v ktorom Sylvia Turbová odhalila svoje ženské krivky. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama