Reklama

Reklama

Mire Bala Kale Hin - Romské pohádky

(seriál)
  • Finsko Mire Bala Kale Hin - Tarinoita matkan takaa (více)
Animovaný / Loutkový / Pohádka
Česko / Finsko, 2001, 6x9 min

Obsahy(1)

Večerníček na motivy romských lidových pověstí z celého světa. V překladu znamená "Mé vlasy jsou černé" a autorkou je finská scenáristka a režisérka Katariina Lillqvist. Projekt podpořila i Evropská Unie a seriál byl vedle finštiny a češtiny namluven také v angličtině.

Názvy jednotlivých epizod:  1. Příběhy nekonečných cest - prolog
2. Královské zrcadlo
3. Legenda o Černé Sáře
4. Baltazarův pes
5. Balada o kouzelných houslích
6. Dvanáct měsíců - epilog (berg.12)

(více)

Recenze (5)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Projekt romských pohádek svědčí o tom, že kvalitní česká animovaná tvorba ještě žije, pokud je vyživovaná zvnější. Romské pohádky jsou zajímavé po výtvarné stránce, kdy staví na velmi kvalitní práci českých výtvarníků, jde o syrovou tvorbu bez komerčně líbivých kompromisů. Výborná animace i zajímavý scénář, který vychází z jiné než české poetiky. Celkový dojem: 90 %. V roli vypravěče skvělá Věra Galatíková. ()

AGAMENON odpad!

všechny recenze uživatele

Nejdřív pustím bednu a tam kvílejí „Romové v Evropě“, pak to v napěněném stavu přepnu a ejhle, cigánský pohádky, oslavující naše milované etnikum. Co přijde příště? Pohádky kde budou hlavními kladnými hrdiny feťáci, vrazi, atd, aby se taky náhodou necítili diskriminovaní. My víme co je tato menšina zač, proto hned zemi odkud „emigrují“ prdnou víza a lifrujou to nazpátek. ()

infernet 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda za práci animátorů, jinak by ale režisérka měla jít bydlet na tejden do Předlic a ono by jí to přešlo... ()

-marti- 

všechny recenze uživatele

Z vynikající spolupráce finské režisérky Katariiny Lillqvist a významné romské spisovatelky z ČR Margity Reiznerové vznikla unikátní série loutkových krátkých pohádek na motivy nejznámějších romských bájí a pohádek. Režie v rukou Miloslava Špály, výtvarná stránka finské autorky jménem Minna Soukka a hudba renomovaných muzikantů včetně Vadima Kolpakova (hostujícího se svou romskou kapelou před pár lety na světovém turné Madonny) namíchaly výjimečný koktejl vysoké kvality, který bohužel u nás nebyl médii vůbec doceněn. Neevropská poetika romských příběhů spolu s vizuálně poutavým výtvarným zpracováním vyzdvihuje sérii dvanácti pohádek nad průměr většiny počinů z této oblasti a nenásilným způsobem umožňuje poznání jiné kultury, která je živá nám na dosah, a přitom stále většinové společnosti tak vzdálená. ()

Reklama

Reklama