Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Muži zákona jsou schopní a odhodlaní. Ale pašeráci koní také... Je krátce po vzniku Československé republiky, ale obyvatelé chudé příhraniční vesničky pod Tatrami mají jiné než státotvorné starosti. Bývalý voják Marek Orban (M. Dočolomanský) chce pro všechny sousedy získat peníze na odjezd za lepším životem do Ameriky, a proto s partou kamarádů pašuje koně z Polska. Dosud ho nikdo při činu nechytil. Pohraničníci jsou bezmocní. Proto přijíždí z Prahy velitel finanční stráže Halva (R. Brzobohatý) se svými muži. Tak jako Orban a jeho kamarádi, i Halvovi lidé mají za sebou válku a jsou vycvičení k boji. Vůdci obou skupin se však teď ocitli proti sobě. I když se vzájemně respektují, jsou stejně sveřepí a odhodlaní neustoupit ani o krůček. A oba jsou dobře ozbrojení. Jejich konflikt, i když si to ani jeden nepřeje, tudíž od počátku spěje k násilnému konci... Slovensko-český koprodukční film natočil zkušený režisér Martin Hollý vzápětí po svém (rovněž koprodukčním) opusu Signum Laudis. Film vznikl podle scénáře Tibora Vichty, jenž díky svým znalostem prostředí adaptoval původní scénář českých autorů Víta Olmera a Marty Kadlečíkové. Film tedy respektuje historické reálie, avšak je zároveň dobrodružnou podívanou, která má díky svým řemeslným kvalitám působivost i dnes. (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající halušky western (nebo spíše eastern). Čekal jsem solidní podívanou, ovšem dostal jsem vynikající příběh plný napětí, výtečné hudby a drsných mužů, který neztrácí tempo ani spád. Bez přílišných gest, bez prvoplánovosti s absencí klišé a s výtečnými hereckými výkony Radka Brzobohatého a Michala Dočolomanského. Ač jsem očekával jiný závěr, tento s příchutí nechutné politické machinace jsem rovněž uvítal. "Nelítostný souboj" po Slovensku. Zapomenutý skvost. 93%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Česko-slovenský eastern té nejvyšší kvality...étos nově vzniklé republiky...českoslovenští celníci kontra pašíři koní...souboj dvou silných a charismatických mužských postav...opravdu skvělý casting...neprávem polozapomenutý film! ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Rok 1920. Pohraniční obec ve Vysokých Tatrách. O povinnostech k československé vlasti přesvědčený nový velitel celníků, se svými rekruty a manželkou. A proti němu vůdce chudé horské osady, slibující svým zbídačeným lidem cestu za chlebem do Ameriky. Jen je třeba propašovat přes hranici ještě pár koní, i kdyby se mělo střílet... Šerif proti banditovi a jeho bandě, kde já jsem tyhle příběhy už viděl? Silný film Martina Hollého svou atmosférou připomíná i legendárního Kachyňova Krále Šumavy. Je radost se dívat, když hrají takoví bardi jako Radoslav Brzobohatý a Michal Dočolomanský, nebo ve vedlejší roli Petr Čepek. Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=VrRzXYI7llo ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tento film vie diváka obdariť v mnohých smeroch. Po stránke hereckej prakticky bezchybné, rovnako aj kamera a réžia, scenár sa občas niekedy stratí, no potom znovu naberie dych a svoju niť vôbec nestratí. Veľmi dramatický film z medzivojnového obdobia. Obdobie, ktoré bolo dramatické však inými udalosťami na svetovej scéne a tak sa táto problematika v našej histórii často neprávom opomínala. Tento film je dostatočná náhrada. Bože, čo by som dal zato, keby sa ešte na Slovensku podarilo natočiť niečo tak kvalitné a prirodzené. 80%. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tyhle tendenční kapitoly z četnických dějin mi naprosto nevyhovují. Atmosféra by sice ušla, Michal Dočolomanský je učiněný Jánošík, ale ty amerikánské myšlenky a paradoxy doby vtělené do vlastenčícího Radka Brzobohatého...? Tak hlavně, že se tu potkal s Hanou Gregorovou. To už je mi milejší pozerat na Soňu Valentovou, která vzdala osvětu venkova hned po prvním nedorozumění skrze dezinfekci. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Sľúbil som že vzhliadnem, tak som vzhliadol. Film dobrý, o tom potom, no tématicky ma úplne minul, pričom ani sám som nevedel, komu mám vlastne fandiť. Či tomu, čo kradol, alebo tomu, čo naháňal toho čo kradne. Záverečné myšlienka je ale viac než slušná, a tak čas strávený pri samotnom filme nijak mimoriadne neľutujem. Nakoniec, prírodu máme krásnu, herecké obsadenie je viac než slušne. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film. Až překvapivě dobrý. Hned první scéna mě nadchla svojí stylovostí, při spaghetti titulcích doprovázených burácející Stračinovou hudbou jsem jásal... A ten pocit mi vydržel až do konce. Postavit proti sobě Radoslava Brzobohatého a Michala Dočolomanského byl milionový nápad, zrovna tak myšlenka pojmout příběh jako klasický western a také ho tak natočit. K tomu všemu si přidejte ohromně působivou atmosféru tatranských panoramat, výborně obsazené vedlejší role a závěrečnou pointu... A dostanete snímek, který jsem si právě dnes zamiloval. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Místní drama, které stálo lidské životy zůstává v Praze či Bratislavě okrajovou záležitostí, kterou je zapotřebí ututlat. Dopad velkých dějin na poměry malé podhorské dědiny. Boj muže proti muži ve skvělém obsazení i provedení. Martin Hollý dokázal vybrat vždy nosná témata, která dokázal mistrovsky zpracovat. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Režisér Hollý a jeho styl mě začíná bavit. Po Signum Laudis jsem si doplnil i toto dílko a bavilo mě ještě o špetku víc. Sice se nemůžu ubránit dojmu, že má fakt asi něco proti koním, ale jinak v poho. Celkem přímočarej kousek s jasně nastaveným dějem a postavený na výkonu dvou hlavních protagonistů. Jako fanoušek Brzobohatého, který mě baví všude kde hraje, tak musím ocenit i výborný výkon Dočolomanského kterého moc nemusím, ale tady se mi líbil. Film celkem trefně vystihuje dobu ve které se odehrává a exteriéry jsou perfektní.80% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Ale jo, dalo se, financové proti "škůdcům" čsl.hospodářství v letech mezi svět.válkami.. Dobře obsazené, ale dosti tuhé, neobratné. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Troufám si tvrdit, že ne příliš známý snímek, avšak o to zajímavější a poutavější, čemuž napomáhá vynikající herecké obsazení v čele s Radoslavem Brzobohatým a Michalem Dočolomanským, ovšem potěší též skvělý Petr Čepek, Jiří Krampol nebo Pavel Zedníček. Zaujala mě rovněž hudba a pochopitelně atraktivní prostředí hor. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Martin Hollý si i v osmdesátých letech dokázal najít politický námět, ve kterém o něco šlo, aniž by musel poklonkovat režimu. Film o chlapském soupeření při vzájemném respektu, o pochopení antagonismu, který nelze překonat, byť to stojí životy, což nikdo nechce a nezamýšlí, a přitom z podtextu pořád prosakuje solidarita mezi bývalými vojáky z první světové. Pamatuji osmdesátky a vím, že to byl velký kumšt - natočit něco takového, aniž si cenzoři všimli, o čem to vlastně (také) je. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak k záveru až karikatúrne smutné - strieľačka za pašovanie z Poľska do Poľska... Inak poctivo odvedená práca s typickou hudbou toho filmového obdobia a regiónu (aj keď miestami mi pripomínala Popolvára najväčšieho na svete). Príbeh silný, mapujúci neľahký život na slovenských lazoch krátko po založení ČSR. Aj keď neviem, či by som sa v takom veku trepal do Ameriky... no ale človek nikdy nevie, na druhú stranu zase ostať v dedine len starí, asi by bez mladých dlho nevydržali. Niečo na zamyslenie. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

...Marek je totiž pojem v celom kraji. O pár rokov sa o ňom budú spievať pesničky. Náš človek si rád vymýšľa. Keby ste ho boli dostali padol by jeho mýtus ale takto keď odíde bez poníženia, stane sa legendou... Jeden v zákopech věřil ve stát kde platí zákony. Nyní je z něho velitel finanční stráže(R. Brzobohatý)prezentuje zde zákon. Druhý si zase řekl, že vezme celou vesnici a půjdou jinam(za lepším životem do Ameriky) jinak tam kde žijí cituji: pokapají od hladu. Bývalý voják Marek Orban (M. Dočolomanský) nyní je z něho vůdce pašeráků převádějící koně přes hranice. Tyhle dva světy, tihle dva muži každej se svými ideály a představami se chtě nechtě střetnou. Neskutečně mě to chytlo. Perfektně natočené, excelentně zahrané. A ten konec. 5hvězd. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

O okolnostiach na pohraničí v medzivojnovom období som nevedel prakticky nič, takže ma Noční jazdci bavili aj ako historický film, nielen ako vydarená variácia na western. Všetko je dokonale zladené, medzi hlavnými protagonistami to poriadne vrie a najmä je to zasadené do nádhernej tatranskej krajiny. Aj na miesta, kde som si počas túr urobil fotky. Kedysi som počas štúdií veľakrát brigádoval na stavbách a malo to blahodárny vplyv na medziľudské, postunpe utužujúce sa vzťahy. Bohužiaľ tu sme na inom mieste v inom čase a tak niet divu, že muselo prísť k nutnej chybe v komunikácii. Inak by sa z chlapov stali kamoši na život a na smrť. O tom tiež tento film vypovedá. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je mi ľúto, ale film bol pre mňa sklamaním. Na dobrý pocit mi nestačí stretnutie so známymi tvárami spred tridsiatich rokov, na obdivovanie Tatier nepotrebujem vidieť Nočných jazdcov, na dobrodružný film to malo nedobrodružnú atmosféru a easterny nemajú šancu dosiahnuť úroveň westernov. Celkovo som mal dojem nie príliš vydareného pokusu. Zaokrúhlení bratislavskí herci mi v ničom nepripomínali drsných horalov a česká ekipa stvrdla na pozícii figúrok panoptika. Škoda, veď Hollého filmy mám rád. Ale aj majster tesár sa utne. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Dosť dobrá kovbojka. Má to skvelú atmosféru (trochu lepšiu ako mali velebené ŽELARY) a má to skvelé postavy (takmer ako v úžasnom JE TREBA ZABÍT SEKALA). Skvelá "chlapská" dobrodružná záležitosť... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Herecky vynikajúce, ale to bolo v tom čase istotou, vtedy by si kadejaký prďús z jojky nezahral ani mŕtveho v zatvorenej truhle. Príbehovo ma to však nenadchlo. Už len tá myšlienka pašovania koní, no proste áno, má ísť o československý western alebo skôr eastern, a to do našich reálií len ťažko zapadne. Pozitívom bolo ale odohranie česko-slovenskej hymny na tých folkových nástrojoch a tiež naháňanie Orbanovej (Dočolomanský) bandy, ktorá chodí po lesoch. Tak vidíte, pred sto rokmi behali Orbanovci po lesoch a dnes už sedia v maďarskom parlamente. ()

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama