Reklama

Reklama

Tsunami

  • Jižní Korea Haeundae (více)
Trailer

Obsahy(1)

Haeundae je čtvrť v Pusanu proslulá svou pláží, na níž probíhá řada společenských a kulturních akcí, mimo jiné i pusanský mezinárodní filmový festival. Právě toto oblíbené turistické a obchodní centrum se stalo dějištěm historicky prvního jihokorejského katastrofického filmu. Nákladný spektákl, v němž se přes Haeundae přežene gigantická tsunami, staví na hollywoodských schématech, která ozvláštňuje lokálními motivy a především specifickým korejským lidovým humorem. Tradiční žánrové spektrum postav je zde naplněno figurami, které zastupují odlišné projevy každodenního života čtvrti – od nuzných rybářů přes zlatou mládež a managery až po developery. Jejich obyčejné životní útrapy tvůrci pojímají s burleskní nadsázkou, kterou nechávají probleskovat i skrz vypjaté scény, kdy hrdinové bojují o holé životy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (63)

FFilipCZ odpad!

všechny recenze uživatele

Klasické korejské zbytečné natahování a vycpávání děje vedlejšími nedůležitými románky. Těšil jsem se hlavně na zpracování příchodu tsunami vlny, a z toho jsem teda opravdu hluboce zklamán. Na to, že tam na východě jim ty vlny lítaj na pobřeží skoro každej měsíc (když to přeženu), tak se radši plácají s nechutně vypadajícími CGI efekty, který jsou zralý na facku, místo aby použili třeba nějakého reálně natočeného materiálu (třeba i jen jako vzor). ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Kórejský prúser..nie žeby nebolo pekné pozerať sa na to tsunami..ale bolo ho málo, dlho sa naň čakalo..a mimo toho to bola jedná veľká sentimentálne-romantické vata, ktorá sa musela len pretáčať... ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Haeundae je katastrofický film o velké přílivové vlně. Je to mnohem lepší než německé filmy na toto témá, ale o něco horší než třeba Den poté. Viděl jsem tu kratší verzi, takže nevím, jestli v té delší byly další dobré záběry. Ale tato verze mi stačí k tomu, abych napsal, že se na to dá koukat. Nejvíce se mi líbil faktor, že to není americké a tím pádem atmosféra filmu je úplně jinde. A je dobrá, na konci velice emotivní. Tvůrci se tu také namazlí s hlavními hrdiny, protože jich hodně zemře. Zase rozdíl oproti Hollywoodu. Digitální efekty jsou sice na horší úrovni, ale pořád koukatelné. Takže celkově, pokud jsem dal Dnu poté 4*, zde dávám 3*, ale ty jsou silné. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Haeundae je celkom dobry film, akurat ze od Korejca Je-Gyun Joona. Katastroficky zanmer mu celkom ide, su tu dobre a zaujimave sceny /tanker/, ale prilis vela priestoru filmu je venovanych luceniu sa, rozluckam a ludskym emociam. Takze na konci uz vyslovene nuda. Dalsi dokaz pre mna, preco korejsku kinematografiu dost ignorujem. 50 % ()

O´Neill odpad!

všechny recenze uživatele

Lákadlem mě byl solidní plakát, a celkový námět. Říkal jsem si, nemuselo by to být nejhorší, i když jsem již od začátku čekal mnohem horší fllm než 2012. Kdybych to měl shrnout, tak film naprosto o ničem. Vydržel jsem u něj půl hodiny, a pak jsem řekl, že to zkusím prochapterovat, zda-li se to nerozjede. A nerozjelo. Byla to pořád stejná nuda, jenom se tlachalo, a nic víc. Alespoň efekty by člověk na Japonský film čekal, ale i ty byly velice průměrné. ()

andiek05 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem to sledovala s českým dabingem a ten mi občas trhal uši, takže to zcela vynechám z hodnocení! Takový ten typický humor pro Yun Je Gyunovy filmy bych tady úplně odstranila, vůbec se mi sem nehodil, ale zase z věty: "Pojďte rychle ven, asi tu praskla voda.", z té nemůžu ještě teď :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D Yun Je Gyun sází na své ověřené tváře (y). Ha Ji Won byla jako vždy super a samozřejmě i další. Co film nabízí? Napětí, dojetí, akci, humor, ... Chvilku jsem zvažovala i čtyři hvězdičky, ale nakonec zůstanu u zlaté střední cesty :-D ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Měl jsem v plánu napsat, že ve srovnání s televizní katastrofickou produkcí Německa, kterou nás pravidelně zásobuje nejmenovaná tuzemská televize, je Haeundae skvostem. Bohužel musím říci, že si jsou rovni. Po nekonečné padesátiminutové (!) expozici se konečně dočkám vytoužené přírodní zkázy, no ani zde se neexceluje, CG je vysloveně tragické a k postavám nemám vztah, ani po tak natáhnutém úvodu. Vytoužený slibovaný humor a nadsázka se nakonec také nedostavují, žánrové povinnosti splněny napůl (patos, proslovy, loučení). Emmerich může mít radost, protože v Asii mu konkurence skutečně nevyrostla. 35 % ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Haendae, čtvrť v Pusanu, se neliší ničím od stovky jiných po celé zemi. Snad jen tím, že část čtvrti zabírá pláž, kterou místní obyvatelstvo využívá k různým aktivitám. Nikdo z obyvatel, kteří prožívají svůj den jako každý jiný, netuší, že tímto dnem se jejich životy změní navždy. Obří tsunami, která se přižene z moře, nenechá nic tak jak bylo dříve... K tomuto filmu mohu říct jen to, že jsem ukrutně zklamán. Katastrofické filmy mám rád, ale tento se zdráhám katastrofickým nazvat (snad možná katastrofálním ..). První skoro hodinu se ve filmu nic neděje, kromě hromady ječících (a to i v českém dabingu) Korejců pochodujících sem a tam a snažíce se tvářit normálně. Něco alespoň trochu připomínající katastrofický film se začíná dít slabou půl hodinku před koncem, a i v té půlhodině se film snaží zabývat osudy pouze těch pěti-šesti vybraných lidiček, které předtím celou hodinu pozoroval. I když věřím, že do toho Korejci vrazili spoustu peněz, tak k natočení správného katastrofického filmu se musí ještě trochu učit.. ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Docela dobrá oddychovka, ve které se dá i dost zasmát, i když v druhé polovině již přichází přilivová vlna a začne se hrát na vážno, ale nebyli by to Korejci, kdyby i tam nedokázali napasovat další humor. Na 50% to celkově stačit bude. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Víc než první polovina filmu absolutně o ničem. Strašně moc snahy o komedii, dialogy debilní. Pak konečně začne tsunami. Jde ale jen o viditelné digitální orgie, před nimiž se na pozadí neadekvátně hodící hudby odehrávají přespříliš natahované, rádoby dramatické osobní tragédie. Po celou dobu si film ale drží jedno. Kreténské postavy. Horší film z Korey jsem neviděl. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Pošahaný mix šílené komedie (která mě docela bavila), milostného dramatu (který mě bavil méně) a katastrofického filmu. Nevím jestli to bylo ujetou první částí, nebo totální absurdností celého filmu, ale docela jsem se bavil. Vlastně, nevím jestli je to naprostá pecka nebo totální odpad, protože film obsahuje všechny možné klišé, monstrózní logické boty, hromadu plačících "dojemných" scén a scestně se chovající postavy. Přesto, nebo právě proto se mi to líbilo. Triky si režisér nechal na poslední půlhodku, ale jsou docela pěkné. ()

navorski 

všechny recenze uživatele

Zvláštní směs přihlouplé komedie a patosu poskládaná přesně podle pravidel žánru katastrofického filmu. Vlna je sice hodně digitální, ale o to masivnější. Celkově to není taková hrůza, protože je to tak podivně střelený, že se člověk ani moc nenudí. A mimochodem, český dabing některých postav, je fakt neslýchaný zážitek. ()

martinez. 

všechny recenze uživatele

Je to příšerně zdlouhavý a hloupý film. Viděl jsem standartní kratší verzi a i tak jsem trpěl, director's cut musí být smrt! Dlouhou dobu sledujeme pár nulových charakterů a hašteření se mezi nimi, několik záběrů z meteorologických stanic, které dávají tušit katastrofu, a když na scénu konečně přijde vlna, tvůrci nám tu romantiku a zdlouhavé scény loučení stále musí cpát. Samotná vlna a její devastující účinky jsou natočeny skvěle, ba přímo tu je několik mistrovských záběrů, na které nemá nárok ani Emmerich, ale jako celek je to velice průměrný až podprůměrný film, hlavně nudný. __ Zajímavostí je, že mezi tsunami (přístavová vlna) a tidal wave (přílivová vlna) je propastný rozdíl, a že vlna, která figuruje právě v Haeunde, nemusí být svou velikostí až tak nereálná, protože jsou z historie známy megatsunami přesahující výšku 100 metrů. Nám je naštěstí v Čechách hej, a to jsem vždycky chtěl žít u moře. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

První hodina filmu moc katastrofický film nepřipomíná. Jeden vědec tam párkrát zmíní super tsunami, ale děj je zaměřen spíš na mladou dívku a její vztah s chlapcem. Připomíná to spíš romantický film s komediálními prvky, neboť je tam několik situací, které pobaví. Po cca 70 minutách se konečně něco začne dít a vlna přichází. Vlna smete lidi, ti se snaží samozřejmě zachránit a ne všichni to zvládnou. Nejlepší scéna je na mostě, když odhozený zapalovač přiskáče na hranu pod kterou teče palivo z lodě, chvilku na hraně balancuje a pak spadne do louže paliva a ta se vznítí. Most vybuchuje a z lodě to odstřeluje kontejnery do paneláků, které stojí na břehu. Kdyby tam nebyl tak zdlouhavý začátek, tak bych hvězdičku přihodil, ale takle jen za 2*. ()

spiritus 

všechny recenze uživatele

Nelíbilo se mi to. Nejen kvůli hloupému a nezajímavému ději a nezajímavým postavám, ale hlavně kvůli hloupě a hlavně nerealisticky ztvárněné vlně, která s tsunami nemá vůbec nic společného. Možná se tvůrci mohli inspirovat nějakým skutečným videem, které zachycuje tento přírodní úkaz, pak by to možná nedopadlo takto špatně. Stylizace je něco na způsob katastrofických filmů 70 let. Takto obrovská vodní stěna by se nikdy nedostala v této podobě ke břehu, protože by se přelila cca 30 km od pobřeží, jen co by narazila na pobřežní mělčinu. Na břeh by přišla jako mohutná zpěněná záplava. Nadruhou stranu je mi jasný, že průměrný divák nemá vůbec potuchu, co to tsunami je, jak vzniká a jak se chová při příchodu na břeh. Průměrný divák si představuje tsunami jako obrovskou vysokou vlnu a asi proto je mu to takto nesmyslně servírováno. Pokud mohu doporučit film, který je velice věrohodný a tsunami ukazuje ve své pravé syrovosti a nebezpečnosti, tak potom jedině "Lo Imposible", tedy "Nic nás nerozdělí". Co je velké tsunami je dobře vidět na tomto videu, kde se jedná až o 40m vysoké tsunami. Přesto ke břehu nikdy nedorazí jako velká vodní stěna.: https://www.youtube.com/watch?v=eeLlySDmjuw ()

E´Tonno 

všechny recenze uživatele

No čakal som slabý film a dostal som ešte slabší film. Prvá hodina slúži na vytvorenie si nejakého vzťahu k postavám (neúspešné) a následne samotná tsunami a efekty okolo boli tiež dosť slabé. Síce som sa občas pousmial, ale práve pri scénach, kde sa očakávala od diváka iná emócia. Na odpad to síce nie je, ale podpriemer určite - 35%. ()

M1k9 odpad!

všechny recenze uživatele

Dodívat se do konce je dosti zničující. Ostatně čekal jsem, že to bude katastrofa. Filmové efekty naprosto vyšuměly a všechna pozornost se vrhla na dramatické vyústění boje o život několika postaviček, které by jste v běžném životě těžko hledali. Bohužel jsem opět narazil na podřadný film u kterého musíte dlouho hledat, než najdete něco co by se dalo pochválit. Se slovem podřadný je spojeno i to, že se k takovým filmům nedostane kvalitní dabing a to je ještě více tlačí ke dnu. 0/10 ()

Reklama

Reklama