Reklama

Reklama

Tsunami

  • Jižní Korea Haeundae (více)
Trailer

Obsahy(1)

Haeundae je čtvrť v Pusanu proslulá svou pláží, na níž probíhá řada společenských a kulturních akcí, mimo jiné i pusanský mezinárodní filmový festival. Právě toto oblíbené turistické a obchodní centrum se stalo dějištěm historicky prvního jihokorejského katastrofického filmu. Nákladný spektákl, v němž se přes Haeundae přežene gigantická tsunami, staví na hollywoodských schématech, která ozvláštňuje lokálními motivy a především specifickým korejským lidovým humorem. Tradiční žánrové spektrum postav je zde naplněno figurami, které zastupují odlišné projevy každodenního života čtvrti – od nuzných rybářů přes zlatou mládež a managery až po developery. Jejich obyčejné životní útrapy tvůrci pojímají s burleskní nadsázkou, kterou nechávají probleskovat i skrz vypjaté scény, kdy hrdinové bojují o holé životy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (63)

POMO 

všechny recenze uživatele

Porovnaním s 2012 máte pocit, že pri takmer rovnakej stopáži ste od Rolanda Emmericha videli o tri katastrofické filmy viacej. Haeundae je dobrý špatný film. Zdramatizovanie sa blíži príliš dlho a v príliš bojácnych náznakoch a celú túto dobu sme nútení sledovať bandu nezaujímavých postáv, obklopenú nie príliš vtipným humorom (nesmial som nielen ja, ticho bolo celé kino). Všetko sa to ale odohráva v atraktívnom prostredí reálneho kórejského mesta Haeundae so slávnou (VEĽKOU) plážou lemovanou mrakodrapmi a je to pekne veľkofilmovo nasnímané. S príchodom tsunami pekla potešia roztomilé efekty v dôkladne koncipovaných záberoch a príjemne prekvapí i zopár neohraných scenáristických nápadov (tanker opretý o most). Všetko nadšenie tu ale pochovávajú nehorázne prepálené sentimentálne scény lúčenia sa a nariekania milovaných s milovanými a nad milovanými, vedľa ktorých i ten najhollywoodskejší patos pôsobí ako bergmanovská úvaha. Finálne dojmy sú ale pozitívne - Kórejci sú technicky zdatní a poznajú pravidlá katastrofickej filmovej zábavy, tak ju tvoria - dá sa niečo podobné prehlásiť o filmároch zo strednej Európy? ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Korejcania svoj prvy rydzo katastroficky film vystruzlikali striktne podla sablony daneho zanru, ktoremu kraluje hlavne Holywood. To znamena prva polovica deja predstavenie postav v cistom cierno-bielom spektre, ich vzajomne vztahy a problemy. Druha polovica prinasa zopar minut trikovej smrste (na azijske pomery vcelku slusne) a rozriesenie kazdej vztahovej interakcie. Cele je to samozrejme maznute obrovskym nacionalizmom a patosom. Ovsem, hoc trikovych scen s tsunami je menj ako som cakal, mame tu aj z toho mensieho poctu niekolko vybornych napadov (hlavne cela sekvencia na moste - vidiet to v kine s cistym zvukom bol fakt intenzivny zazitok) a hlavne prva polovica velmi dobre funguje vo vacsine komickych situacii (hlavne za prispenia domaceho publika), (ne)umyselne natiahnutych do pozicie "over the top". Korejci zlvadli svoju premieru v danom zanri uspokojivo. Nekona sa ziaden zazrak, ale rozhodne to nie je ani ziadna prehra. Navyse vidiet film Haeundae priamo na plazi Haeundae s interaktivnym domacim publikom a hereckym ansablom + reziser tiez pridava na celkovom dojme. ()

May 

všechny recenze uživatele

K memu velkemu prekvapeni je Haeundae lepsi, nez jsem cekala. Ale i presto, ze je lepsi nez byla veskera ma ocekavani, je to stale dost spatny film. Reziserova historie oplzlych teenage komedii se tu bohuzel podepsala vice nez by bylo snesitelne. Nekolik strhujicich okamziku, ktere je ovsem mozno videt v jakemkoliv USA katastrofickem filmu, naprosto nedokaze vynahradit znechuceni z veskereho predchoziho i nasledujiciho deje, ktere pripomina stupidni parodii na bezne lidske chovani. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Asi 20 minut katastrofických efektů, ale stojí za to, zejména v rozlišení 1080p a zvuku DTS. Na konci filmu se už jen pláče a pláče i když přiznávám i mne slza ukápla :-) ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Neuchopitelně bizarní mix vypjatého katastrofického filmu a pitvořivé burlesky, aneb může Wile E. Coyote vyvolávat soucit a patos? Domácí publikum sice jako v případě otřesných "Dračích válek" film vynese na vrchol žebříčku návštěvnosti čistě kvůli národní hrdosti, ale schizofrenní dílko bude mimo Koreu fungovat spíše jako brakovka s otravně schematickými postavami, jejichž sledování je vykoupeno pár minutami nabubřele velkolepé destrukce. Výmluvný kontrast nabízí animák "Zataženo, občas trakaře", který ukazuje, že lze skloubit spektakulární podívanou z destrukce s groteskou, stačí jen držet jednotnou linii stylizace. "Haeundae" naopak těká mezi lidově pitomým humorem, nesnesitelně afektovanými postavami, zbytnělými vážně míněnými klišé, soapoperově umělými konflikty, nadutým patosem a žánrově příslušnou tvrdě nacionální linií. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Katastrofickej film, kterej se zarytě drží tradíčního scénáře a nenechá se téměř ničim odklonit od už předem vyšlapaný cestičky, ale ono to nakonec ani nevadí, dokonce si troufám říct, že je to dobře natočený a i když se na samotnou katastrofu čeká asi hodinu, tak to vůbec nenudí, protože je co řešit a nejedná se jen o bohapustý představení postav, nicméně samotná katastrofa je už bohužel horší, nejenže triky nejsou vždy úplně košér, ale jaksi děj začíná ujíždět na šílenejch nesmyslech, utápí se v trochu stupidním a naivním hrdinsvím postav a některý scény s tsunami jsou bohužel ustřihnutý, aspoň teda v normální verzi, ale je možný, že Director's cut je našlapanej daleko víc. No, aspoň, že ta Ji-won Ha tu je ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý katastrofjcký film z kórejskej produkcie. Má zaujímavý príbeh o množstve ľudí žijúcich pri pobreží, blízko ktorého v poslednej dobe dochádza k častým zemetrasenaim, čo má za následok potopenie jedného ostrova a následnú prílivovú vlnu. Spracovanie síce ešte mohlo byť aj lepšie, ale aj takto som spokojný. Film používa hlavne typické žánrové postupy, pričom sa inšpiruje samozrejme hlavne americkou tvorbou. Pripomenul mi hlavne film Rozpútané peklo a to tým, že turistické stredisko má práve možnosť získať mnohých sponzorov a preto nie sú rady vedca, ktorú na blížiacu sa katastrofu upozorńujú brané vážne. Veľkým a častým problémom podobných filmov je to, že obsahujú len jednu katastrofickú scénu a zvyšok filmu moc nezaujme. Tento film má tiež prakticky len jednu takúto scénu, ale našťastie ma zaujal aj zvyšok filmu. Ešte úvod ma sklamal, postavy na mńa pôsobili dosť negatívne a film teda dobrý dojem na mńa neurobil, ale postupne sa stále film vylepšuje a aj postavy začnú byť normálnejšie, ale je ich tu dosť, takže nie všetky aj majú dosť priestoru, hlavne postava vedca by si ho podľa mńa zaslúžila. Samotná katastrofa je určite vrcholom filmu, ani jej nemám čo vytknúť, efekty sú výborné, tsunami vyzerá reálne a ani dobré nápady tu nechýbajú. A našťastie film zostane byť dobrý aj po nej, hlavne časť na moste s tankerom je veľmi zaujímavá. Film celkom dobre funguje aj ako komédia, viaceré situácie sú dosť vtipné, ale zase po stránke emócií ma moc nezaujal, ku žiadnej postave som si nedokázal vypracovať nejaký vzťah. Nájde sa tu aj niekoľko nelogičností, ale to mi v tomto žánri moc neprekáža. Tohto filmu som sa kvôli tomuto celkovému hodnoteniu dosť obával, ved´ kórejské filmy sú väčšinou hodnotené veľmi dobre a tento len priemerne. Zo začiatku to ešte tak aj vyzeralo, ale potom som už bol dosť spokojný. Katastrofické filmy moc nevyhľadávam, ale tento sa mi páčil. Objektívna kvalita filmu- 65%, film sa páči mne na 75%. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Jako komedie to na mě docela fungovalo a myslím, že i na těch místech, kde to tvůrci měli v plánu. Trochu se za to stydím, protože to není zrovna ukázka inteligentního humoru. Jako drama to ale nefungovalo vůbec, většina lidí se chová jako idioti. Po trikové stránce to bylo celkem ucházející. Samozřejmě se to nedá srovnávat s 2012, ale to stálo úplně jiné peníze. Je to vlastně takové guilty pleasure, ale na velkém plátně se to dá. (Filmasia 2009) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Áno, kórejci vedia. Ale vedia to oveľa, oveľa lepšie ako to ukázali v tomto katastrofickom filme. Triky celkom fajn, ale mnohé scény mi išli poriadne na nervy. Boli naťahované a nasilu tlačené až na hranu nevkusu. Tradične uplakané, spomalené zábery a ako obvykle reprezentatívna vzorka všemožných postáv. Nebyť krásnej Ji-won Ha, tak dávam o hviezdu menej. Slabé tri hviezdy a súčasné hodnotenie 50% presne vystihuje kvalitu filmu i moje hodnotenie. 50%. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Do nového roku, s Tsunami do kroku... uúu, šikmookým už idú aj velké vlny... "direct cut" by som nedal, ale na tých 103 min sa dívalo dobre. 2/3 romantické klišé + národné obrodenie no a 1/3 vlnky... 2/3 + 1/3 = 3/3 = 1 celá vlna všetkých zaleje do jednej aleje 5/10. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Ani bych se nedivil, kdyby polovina z korejských herců přišla o své hlasivky. Ano, i Haeundae je prošpikovaný emocemi nebo si na ně alespoň hraje. Především v první půli, kdy poznáváme hlavní hrdiny a nějakým způsobem se s nimi snažíme sžít. Sice horko těžko, protože výprava je fakt strašná, ale aspoň víte, kdo je kdo. Pro fanouška katastrofických filmů se tak stává zajímavá teprve druhá polovina filmu, kdy udeří ona obávaná vlna tsunami. Efekty jsou ucházející, ikdyž se nevyhly některým nešvarům, nedodělkům. 45% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Korejci a jejich kopie Rolanda Emmericha. Nezajímavé postavy, příšerné triky a hlavně taková hromada sentimentálních scén loučení a umírání, že to mohlo být na 4 katastrofické filmy. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Akční béčko, které v mých očích zachraňuje jenom dvojice Ha Ji-won a Sol Kyung-gu, pro které mám slabost. Nic nového divákovi film nepřinese a místo napětí na něho šplouchne kýbl plný patosu. 2,5* ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Sledování tohoto katastrofického snímku z korejské produkce zamrazí o to víc, když vezmu v potaz, že necelé dva roky po natočení postihla Japonsko (které je od Korey co by kamenem dohodil) stejná katastrofa monstrózních rozměrů. Co se týká tsunami, tak u mě film obstál dost solidně, ale ta kaše kolem byla chvílemi opravdu pořádná kaše(!). Já si nemůžu pomoci, ale když sleduji nějaký hraný film z asijské produkce, tak se musím místy pousmívat, což bych skutečně nechtěl ani neměl, ale někteří asijští aktéři dokáží svými gesty člověka opravdu dostat. Zkrátka takový asijský odvar emmerichových katastrofických filmů, který stojí hlavně na skvělých efektech, působivé kameře a nádherné hudbě. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[Filmasia 2009] Prej katastrofickej film… Katastrofa to byla, ale scénáristická. Velkolepejch digitálních scén je poskrovnu (ale to pak stojí za to, obzvlášť v kině), ale většinu času jsem byl nucenej sledovat osudy neuvěřitelnýho množství nezajímavejch lidí, plný klišé a patosu. Jako drama Haeundae rozhodně nefunguje a všechno pak zabíjí stupidní pokusy o humor a situační gagy v těch nejnevhodnějších chvílích. Ke konci pak nastupuje na řadu citový vydírání a enormní množství nesmyslů. Ne, před elektrickým proudem se v zatopený ulici opravdu nedá zachránit lezením na sloup, ze kterýho teče voda. ()

Folpa 

všechny recenze uživatele

Koukám, že tomu ostatní dali maximálně 3/5 takže já budu první, kdo dá 4, nedávám to z trucu, mě se to líbilo- dostal jsem přesně to, co jsem od toho čekal. Dobré triky, krásnou Ji-won Ha a navrch docela dost vtipných situací (ano měli být vtipné, není to vtipné ze zoufalství). Nevím, proč si takovéto filmy (viz film 2012) pouští lidé, kteří na něm nenechají ani niť suchou i když museli vědět do čeho jdou... no ne? ()

moviesfan 

všechny recenze uživatele

Občas to bylo vtipné, ale jinak celkem nezajímavé. Efekty sice docela obstály, ale dějově mě to neoslovilo. A přehnané to bylo také. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

No, když už nic, tak alespoň vím, jak vypadá korejský béčkový film. Haeundae je jedno velké WTF. Už hnedka první hodina je slušný bizár. Snaha o komedii se tu naprosto míjí účinkem a je to spíše trapné, než vtipné. Strašně jsem se těšil, až všechny ty přeafektované hysterické postavičky spláchne voda. Po zhruba hodince jsem se dočkal a tsunami je jediný dobrý a docela i mrazivý moment filmu. A pak to začne znova, ale tentokrát jako spíše nechtěná komedie. Film hezky shrne snad všechna klišé katastrofických filmů, zaobalí to do hysterických odhalení ("Jsem tvůj otec! za doprovodu nesmírně dramatické hudby jasně vede) a neutuchajícího pláče. A nechybí ani tvrdě nacionalistický konec. A to vše za podpory příšerných přepálených hereckých výkonů. ()

Reklama

Reklama