Reklama

Reklama

Little Ashes

  • Španělsko Sin límites
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film pojednává o mládí světoznámého španělského surrealistického malíře Salvadora Dalího (Robert Pattinson) a jeho vztahu s ostatními umělci, zejména s básníkem Federicem Garcíou Lorcou. Ten se po nástupu na univerzitu v Madridu roku 1922, již přesvědčen, že se stane velkým umělcem, seznamuje s Federicem Lorcou a Luisem Bunuelem. V opojné vůni změny, jež zmítá světem, mladí bohémové objevují zákoutí avantgardy i zvláštní mozkové propojení, které se mezi nimi stále více prohlubuje. Když Luis odjíždí do Paříže kvůli svým vlastním uměleckým ambicím, Salvador a Federico tráví léto plné inspirace v malém přímořském městečku a jejich vzájemný vztah se prohlubuje do ještě intimnějších končin... (Morien)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (57)

terunka003 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, bohémské, dramatické, životopisné × trochu delší. ..na to, že se tam skoro nic nedělo. Byl to velmi zvláštní film, ale on Dalí moc normální taky nebyl. Film pojednává o životě Salvadora Dalího a jeho přítele básníka Federica García Lorcy, a o jejich společné lásce, vášni a plánům. Ve filmu se řeší i tehdejší politická situace na kterou sám Lorca později doplatí. Film není vhodný pro odpůrce bohémských dlouhých filmů a pro ty co nemají rádi filmy jako Zkrocená hora. "Salvador Dalí a jeho olivově zbarvený hlas... " ()

Martinibaby 

všechny recenze uživatele

Tak nějak zvláštně uchvacující.. Někdy až moc zvláštně, že člověk nevěděl, jestli to, co zrovna vidí, je spíš k smíchu nebo k pláči. Ale rozhodně svým specifickým způsobem uchvacující. A Robert vypadal chvílema jako solidní psychouš, já mu to teda věřila. Javiera chválím, ten by kouzelnej. Stojí za vidění :) ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Chcete-li Buňuela, podívejte se na jeho filmy. Chcete-li Dalího, prohlédněte si jeho obrazy. Chcete-li Lorcu, přečtěte si jeho knihy. Nedoufejte, že jejich kousavý, revoluční, politicky angažovaný duch může ožít ve filmu, jenž je napůl unyle středostavovský a napůl je představuje jako zvířátka, kterým vládne jen sexuální pud a nějakým zázrakem z nich vypadává umění. Little Ashes tyhle tvůrce ctí, uznává, vidí jejich lidství, ale není jimi nadšený a nejspíš jim vůbec nerozumí. Slabé ***. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ježišku, to byl ale divnej film. Za jedno jsem neměla příliš pochopení pro podivně vykreslený "osudový" romantický vztah, jehož osudovost jsem nějak nedokázala postřehnout. No a za druhé jsem velmi nespokojená s obsazením hlavní role. Ať se Robert snaží, jak se snaží, tak mu prostě NEVĚŘÍM jediné slovo a právě proto mám potom problém celý film vnímat nějak vážně. Možná by ho ještě šlo brát jako toho nervózního mladíka, kterému vešlo do hlavy, že bude jednou géniem, ale pokud ho mám brát i jako toho do naprosté extravagance zabřednutého třicátníka, tak to opravdu ne, to ať se na mě nikdo nezlobí. Já mám Roba ráda, protože má krásný zuby, ale tahle role pro něj není dle mého soudu vhodná. ()

nineweh 

všechny recenze uživatele

Takže hlavní věc: tenhle film není o Dalím. Je o Lorcovi. Ne o Dalím. To by si měli uvědomit všichni, kdo si tu stěžují, že se film málo zabývá Dalího tvorbou. Pattinson se sice Dalímu ani vzdáleně nepodobá a jeho obsazení je mi záhadou, ale jeho hereckému výkonu nemůžu nic vytknout - proměna z nesmělého mladíka v šíleného génia byla na jedničku, a to, že je RP už zaškatulkovaný jinak a většina lidí se mu vysměje, není jeho vina. O to lepší byl potom Javier Beltrán v roli Federica Garcíi Lorky. Nejen, že vypadá jako básníkova reinkarnace, ale navíc hraje přesvědčivě citlivou duši zmítanou vlastní sexualitou a láskou k někomu, kdo jeho city nemůže zcela opětovat. Celkově je atmosféra filmu skvělá, a kdo zná Andalusii, Madrid, Katalánsko, Lorcu, Dalího, Buñuela a celou tuhle historii, nemůže než být filmem naprosto unešen a fascinován. (Naopak kdo ví jen to, že Dalí byl ten šílenec, co maloval ty praštěný obrazy, a od tohohle filmu čekal perverzní skandál, nemůže být než zklamán.) Jediná výtka: proč to museli točit v angličtině? A nutit anglicky mluvící herce, aby se snažili o příšerný španělský přízvuk? Myslím, že španělština by celkovému vyznění filmu slušela mnohem víc. (A možná taky nemuseli točit "Madrid" na jednom z nejemblematičtějších míst Barcelony...) Každopádně mi vadí, jak tu většina neználků tenhle film podhodnocuje, proto dávám 5*. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (1)

  • Pattinson (Salvador Dalí) uvedl, že ve scéně, při níž ve filmu masturbuje, skutečně onanoval. Podle něj by předstíraná scéna prostě nefungovala. (busev)

Reklama

Reklama