Reklama

Reklama

Little Ashes

  • Španělsko Sin límites
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film pojednává o mládí světoznámého španělského surrealistického malíře Salvadora Dalího (Robert Pattinson) a jeho vztahu s ostatními umělci, zejména s básníkem Federicem Garcíou Lorcou. Ten se po nástupu na univerzitu v Madridu roku 1922, již přesvědčen, že se stane velkým umělcem, seznamuje s Federicem Lorcou a Luisem Bunuelem. V opojné vůni změny, jež zmítá světem, mladí bohémové objevují zákoutí avantgardy i zvláštní mozkové propojení, které se mezi nimi stále více prohlubuje. Když Luis odjíždí do Paříže kvůli svým vlastním uměleckým ambicím, Salvador a Federico tráví léto plné inspirace v malém přímořském městečku a jejich vzájemný vztah se prohlubuje do ještě intimnějších končin... (Morien)

(více)

Recenze (57)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Chcete-li Buňuela, podívejte se na jeho filmy. Chcete-li Dalího, prohlédněte si jeho obrazy. Chcete-li Lorcu, přečtěte si jeho knihy. Nedoufejte, že jejich kousavý, revoluční, politicky angažovaný duch může ožít ve filmu, jenž je napůl unyle středostavovský a napůl je představuje jako zvířátka, kterým vládne jen sexuální pud a nějakým zázrakem z nich vypadává umění. Little Ashes tyhle tvůrce ctí, uznává, vidí jejich lidství, ale není jimi nadšený a nejspíš jim vůbec nerozumí. Slabé ***. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ježišku, to byl ale divnej film. Za jedno jsem neměla příliš pochopení pro podivně vykreslený "osudový" romantický vztah, jehož osudovost jsem nějak nedokázala postřehnout. No a za druhé jsem velmi nespokojená s obsazením hlavní role. Ať se Robert snaží, jak se snaží, tak mu prostě NEVĚŘÍM jediné slovo a právě proto mám potom problém celý film vnímat nějak vážně. Možná by ho ještě šlo brát jako toho nervózního mladíka, kterému vešlo do hlavy, že bude jednou géniem, ale pokud ho mám brát i jako toho do naprosté extravagance zabřednutého třicátníka, tak to opravdu ne, to ať se na mě nikdo nezlobí. Já mám Roba ráda, protože má krásný zuby, ale tahle role pro něj není dle mého soudu vhodná. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Námět by zkušenějším tvůrcům dovolil vytvořit bezpochyby zajímavé dílo, ale tento snímek je prosycen neumětelstvím snad každého člena štábu, což dílo řadí na úroveň těch nejnudnějších televizních filmů, které v kině prostě nemají co dělat. Salvador Dalí, Federico Garcia Lorca, Luis Bunuel + počínající občanská válka ve Španělsku a (ne)skrývaná homosexualita - to jsou faktory, které z námětu mohly v rukou schopných lidí vytvořit hit. Místo toho je to jen NUDA! A hrozně špatně natočená. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Pokud tenhle film spatří fanynky Edwarda Cullena, tak se úmrtnost na infarkt u ženské populace zvýší o dobrých 500%. Pohled na jejich idola hrajícího absolutně neatraktivního homosexuála, se pro ně zajisté stane noční můrou na dobrých deset let dopředu. Osobně jsem se při Pattinsonovu výkonu smál a o to víc mne štve fakt, že jeho šílenost a naprostá netypičnost od minulých rolí mne nenechala odvrátit zrak od obrazovky. Bohužel, příběh je slabý jak americký dolar. Snaha převést Zkrocenou horu do časů anarchistů a géniů absolutně nevyšla. Režie veskrze průměrná, hudba solidní. Třetí hvězdu posílám Javier Beltranovi, jemuž role Federica Lorca opravdu sedla. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Robert Pattinson poměrně slušně (nikoliv výborně) hraje, v některých momentech se Dalímu opravdu podobá, což ale nic nemění na tom, že film krom docela hezké atmosféry nenabídne vůbec nic... ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Dalí je hodně svérázná postava. Už jen proto nechápu, jak někoho napadlo, spojit si s ním Pattinsona. Nelze mu upřít snahu, ale on jednoduše na tyhle role nemá. Naopak Javier Beltran jako jeho přítel básník podává velmi dobrý výkon. V první půlce toho moc nezaujme, ale druhá už je dějově bohatší. Film hodně kazí falešný španělský přízvuk, který opravdu nebyl zapotřebí. Hodně mě pobavil konec. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

A pak, že Robert Pattinson neumí hrát. Umí a docela dobře ! Přece jen paskvil s názvem Stmívání bude k něčemu dobré. Hlavně až tenhle snímek nevidí skalní fanynky Roberta nebo umřou při sledování. Jejich miláček přece není ošklivý gay ne ? ()

Martinibaby 

všechny recenze uživatele

Tak nějak zvláštně uchvacující.. Někdy až moc zvláštně, že člověk nevěděl, jestli to, co zrovna vidí, je spíš k smíchu nebo k pláči. Ale rozhodně svým specifickým způsobem uchvacující. A Robert vypadal chvílema jako solidní psychouš, já mu to teda věřila. Javiera chválím, ten by kouzelnej. Stojí za vidění :) ()

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Ti kdo znají Tajný život Salvadora Dalího a čekají skandální podivnosti a smyšlené bizardní příběhy z umělcova života budou zklamaní. Little Ahes je totiž film o nudě. Není to ani tak moc o Dalím, jako o mladickém vztahu básníka Federica Lorcy s Dalím. Film je laděn dost lyricky a komorně, asi neměl moc velký rozpočet, ale stejně. Velkolepý život Salvadora byl měl být pojat s větší grácií, o to víc, když šlo o jeho studentská léta a přerod na génia, než jen ateliérová kavárna s pěti komparzisty a studentský pokoj. Přitom námět je více než slibný. Vztah dvou slavných homosexuálů, o kterém se navíc moc neví a nemluví. Další věc (která mi teda na filmech o umělcích vadí obecně) je, že nám tvůrci filmu nikdy neukážou pohled do umělcovy "kuchyně". Přitom tvoření a způsob tvorby je to, co dělá umělce umělcem. Desítky prázdných keců a rádoby art záběrů do andaluské krajiny, ale zdroje Dalího inspirace nebo vysvětlení pohnutek k jeho chování nikde. Taky nechápu, proč bylo citování básní v originále a zbytek filmu v angličtině. Působilo to strašně amatérsky. Jakmile se má Pattinson vžít do role, která vyžaduje víc než jen emo pohledy je to průser a ta jeho šmouha po kakau byla úsměvná. Takže doufám, že další film o Dalím nezklame, a dočkáme se pořádných zvráceností: http://www.csfd.cz/film/225159-dali-and-i-the-surreal-story/ ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Scénář a někdy i režie v tomhle filmu dost drhnou..Postavy jsou nuceny v křečovitých situacích rozehrávat situace bez jasných či čitelných motivů a tak to má všechno tendenci utápět se v hluchých místech a slepých uličkách...Naštěstí (a to bych nikdy neřekl,že to napíšu) ústřední herecká dvojka mnohé zachraňuje a hlavně Pattinson se obdivuhodně popral s těžkou,excentrickou a nešikovně napsanou postavou na kterou absolutně nemá xicht..................Dalího moc rád nemám a zároveň k němu cítím silné sympatie, stejně rozporuplně je vykreslený i zde a stejně rozporuplně se u mě zapsal celý tenhle filmový počin=tři je málo, čtyři je moc ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Salvador Dalí, Luis Buñuel a Federico García Lorca. Ze všech tří vám ten poslední asi řekne nejméně, ale právě on je vlastně hlavní postavou filmu "Little Ashes", což je český název jednoho z raných obrazů prvně jmenovaného, geniálního surrealisty a zvláštního člověka Salvadora Dalího. Luis Buñuel je samozřejmě jeden z nejuznávanějších evropských režisérů, který se dobře znal s oběma muži, vždyť se Salvadorem natočil i první film, kterým se proslavil. Jednalo se samozřejmě o proslulého "Andaluského psa", kraťas, který šokoval a nadchl zároveň. A kdo je tedy vlastně García Lorca? Milovníkům literatury to asi říkat nemusím, ale jedná se o básníka, jehož osud se dá nazvat minimálně tragickým. Jenže ve Španělsku té doby mělo podobný osud mnohem více lidí. Snad i proto Luis Buñuel netvořil většinu života ve své domovině, ale jinde ve světě. Film nás seznamuje s tím, jak se tahle trojice setkala na studiích, jaký vliv měl Dalí na Garcíu Lorcu a co pro jeho život malíř znamenal. Ano, García Lorca byl do Dalího zamilovaný. Jeho cit nebyl nikdy opětován v takové podobě, jakou by chtěl, ale přesto spolu měli pouto, které bylo však velmi záhy uťato. Nejsilnější na filmu je jeho závěr, což je také jediný důvod, proč tenhle snímek sledovat. To, že tu Pattinson hraje, je sice hezké, ale důvod jeho obsazení do role Salvadora Dalího se vysvětlit nedá. Samozřejmě kromě toho, že herec pak na film dokázal nalákat minimálně 50 % diváků. Škoda, že se film nesnažil být více kontroverzní, více naturalistický, anebo surrealistický, byl by zvláštní. Takhle jen vypráví nezajímavý příběh o třech velikánech. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/01/little-ashes-nezapomen-na-me-butter.html ()

easaque 

všechny recenze uživatele

2* opravdu zvláštně natočený film, který prezentuje přátelství mezi F.G. Lorcou a S.Dalí plné nenaplněné vášně, ale proč ne - všechno je možné. Asi jméno Salvador Dalí víc láká, protože ve své podstatě je to spíš film o Lorcovi. Provedením mě moc nenadchl a při sledování jsem spíš usínal, jak byl utahaný a nevýrazný. Ale zase jsem o něco chytřejší, takže ještě 2 hvězdy si zaslouží. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 0 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

pufina 

všechny recenze uživatele

Nejsem jeho fanoušek a asi jím nikdy nebudu, ale Pattinson opravdu není jen náhražka herce, některé scény byly dost přesvědčivé, i když třeba ze začátku pokulhávaly jeho výkony, tak pak se to dost zlepšilo (myslím, že Twilight ságou si pokálel své úspěchy). Film byl dost zajímavý a zaujal mě. Ani jsem si nevšimla, že bych se na nějaký moment zasekla nebo se nudila. A velké plus za hudbu.. Byla to krásná ukázka bohémského života umělců. Otázka kolik faktů z toho je pravdivých, to už je věc jiná a myslim, že zbytečné řešit.. ()

nineweh 

všechny recenze uživatele

Takže hlavní věc: tenhle film není o Dalím. Je o Lorcovi. Ne o Dalím. To by si měli uvědomit všichni, kdo si tu stěžují, že se film málo zabývá Dalího tvorbou. Pattinson se sice Dalímu ani vzdáleně nepodobá a jeho obsazení je mi záhadou, ale jeho hereckému výkonu nemůžu nic vytknout - proměna z nesmělého mladíka v šíleného génia byla na jedničku, a to, že je RP už zaškatulkovaný jinak a většina lidí se mu vysměje, není jeho vina. O to lepší byl potom Javier Beltrán v roli Federica Garcíi Lorky. Nejen, že vypadá jako básníkova reinkarnace, ale navíc hraje přesvědčivě citlivou duši zmítanou vlastní sexualitou a láskou k někomu, kdo jeho city nemůže zcela opětovat. Celkově je atmosféra filmu skvělá, a kdo zná Andalusii, Madrid, Katalánsko, Lorcu, Dalího, Buñuela a celou tuhle historii, nemůže než být filmem naprosto unešen a fascinován. (Naopak kdo ví jen to, že Dalí byl ten šílenec, co maloval ty praštěný obrazy, a od tohohle filmu čekal perverzní skandál, nemůže být než zklamán.) Jediná výtka: proč to museli točit v angličtině? A nutit anglicky mluvící herce, aby se snažili o příšerný španělský přízvuk? Myslím, že španělština by celkovému vyznění filmu slušela mnohem víc. (A možná taky nemuseli točit "Madrid" na jednom z nejemblematičtějších míst Barcelony...) Každopádně mi vadí, jak tu většina neználků tenhle film podhodnocuje, proto dávám 5*. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, bohémské, dramatické, životopisné × trochu delší. ..na to, že se tam skoro nic nedělo. Byl to velmi zvláštní film, ale on Dalí moc normální taky nebyl. Film pojednává o životě Salvadora Dalího a jeho přítele básníka Federica García Lorcy, a o jejich společné lásce, vášni a plánům. Ve filmu se řeší i tehdejší politická situace na kterou sám Lorca později doplatí. Film není vhodný pro odpůrce bohémských dlouhých filmů a pro ty co nemají rádi filmy jako Zkrocená hora. "Salvador Dalí a jeho olivově zbarvený hlas... " ()

Reklama

Reklama