Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tmavej noci sa nad drevenou kolískou s práve narodeným chlapčaťom skláňajú tri sudičky. Každá z nich mu želá čosi iné - ale všetky spolu sa zhodnú, že keď dospeje, stane sa vládcom krajiny. On, syn chudobného uhliara žijúceho hlboko v lesoch. Len čo sa to dozvie kráľ, prikáže dieťa zabiť. (oficiální text distributora)

Recenze (53)

klerik 

všechny recenze uživatele

Trochu to pôsobí rozťahane, keďže scenár bol trošku moc veľkolepý (pospájanie množstva známejších motívov). Je to v podstate pompéznejšia verzia filmu PLAVČÍK A VRATKO (Tři zlaté vlasy děda Vševěda). Pekné zábery, výborné obsadenie, nádherné kostými, prekvapivá hudba. Zaujme predovšetkým snaha o psychológiu - množstvo divadelných monológov, že to občas ani nepôsobí ako rozprávka. Klasika... ()

Bilky 

všechny recenze uživatele

Ťažko filozofický príbeh. Rozpravkové boli len kulisy, ale tvorcovia to poňali ako antickú tragédiu na motívy Plavčík & Vratko alias Tri zlaté vlasy a.i. Hudba len prehlbovala depku z celkovo ponurého deja a nebyť excelentných hercov tak to zabalím po 20-tich minútach. Predabovanie českých hercov mi tiež rezalo uši, ale uznávam že je to o zvyku. 62% ()

Reklama

Vavča 

všechny recenze uživatele

Pohádka s takřka Shakespearovskými dialogy v dospělém téměř politicky laděném duchu o potížích královlády, nástupnictví. Fantastické kostýmy, lokace, neobvykle podaný žánr pohádky spíše ve stylu legendy, dramatu. Špičkové obsazení, herecký výkon Dočolomanského, nádherná výprava, vynikající hudební stopa (V. Godár, C. Debussy). Psychologie postav, téma osudovosti, lásky podané tak jako nikde jinde a předtím, bravo československá koprodukce. Určitě to není pro každého, ale neobvyklý klenot dob dávno minulých, který má neskutečnou atmosféru a vtáhne vás svojí pochmurnou atmosférou a nelítostnou konfrontací hlavních postav. ()

Karp 

všechny recenze uživatele

Paví pírko aneb pohádkové utrpení... Vždy jsem měl za to, že pohádky se natáčí pro děti, ale tahle pohádka o dětského diváka nestojí. Jede si na vlně filozofického přemítání a libuje se v dlouhých monolozích, které by spíše příslušely Hamletovi. Shakespearových dialogů ale samozřejmě nedosahuje. Mnohé postavy jsou vyloženě nesympatické a to včetně těch kladných. Další mínus... A pokud byste tohle všechno přestáli, nachystejte se na moderní český dabing, který působí tak nepřirozeně, až je rušivý a nepříjemný. Námět je pochopitelně dobře známý a jedná se o jednu z mnoha verzí Plaváčka. Nejzajímavější jsou pak na filmu některé záběry na hrad, hradní sály a exteriéry. Suma sumárum máte-li rádi klasické pohádky Pavímu pírku se raději vyhněte. ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Po léta pozapomenutý koprodukční film, teprve v roce 2009 opatřený českým dabingem (který je daleko horší než původní slovenské znění). Pohádka s filozofickým přesahem určená spíše pro dospělé a starší děti, kterým nedostatek vnější akčnosti bohatě vynahradí krásný, málem shakespearovský text dramatika Josefa Topola, který si pro něj vypůjčil několik motivů z Erbenových pohádek. Absolutorium si rozhodně zaslouží spojení hudby (V.Godár, C.Débussy) a slova místy připomínající melodram, rafinovaně zvolené, mimořádně fotogenické exteriéry (Středohoří, Kost, Zvíkov, Most…) v různých ročních obdobích a opravdu dechberoucí kostýmy J.Jelínka (evidentně inspirované ilustracemi v pohádkových knížkách z konce 19.století) a vůbec celá – a důsledně dodržovaná! – „gotická“ stylizace. Královský pár je dokonalý, E.Vejmělková jako princezna je krása sama. Pohádka zase trochu jinak, dle komentářů tady uvedených ale určitě ne pro každého… ()

Galerie (7)

Zajímavosti (3)

  • Záběry u řeky a chaloupky se natáčeli u přívozu ve vesnici Nadryby ležící u Plzně. (ČSFD)
  • Natáčelo se na hradě Pernštejn a Zvíkov. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama