Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tmavej noci sa nad drevenou kolískou s práve narodeným chlapčaťom skláňajú tri sudičky. Každá z nich mu želá čosi iné - ale všetky spolu sa zhodnú, že keď dospeje, stane sa vládcom krajiny. On, syn chudobného uhliara žijúceho hlboko v lesoch. Len čo sa to dozvie kráľ, prikáže dieťa zabiť. (oficiální text distributora)

Recenze (53)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Slovenský Plaváček s krásnou českou princeznou, hezkým králem, kterému ani Plaváček - Paví pírko ani jeho nevlastní bratr nesahají ani po kotníky a krásnou královnou. Kdyby byl Paví pírko řízek, byl by po konfrontaci s nevlastním bratrem, synem rybáře, která skončila jeho pádem ze skály, aspoň opravdu hodně dobře naklepaný. Chudák pták zlatohlav, nebo jak té zlaté slípce říkali, by to za chvíli byl pták nudista, jak všichni chtěli aspoň jeden zlatobrk. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Vcelku podarená klasická rozprávka, ktorá má však zásadnú chybu - príliš nasilu sa snaží moralizovať a poúčať. Používa jazyk takmer filozofický ... ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Radovan Lukavský měl moc pěknou i slovenštinu. Moc mi chybí. Tato koprodukční pohádka není zdaleka tak oblíbená jako Tři oříšky nebo Jak se budí princezny, přesto jí nemám co vytknout. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Pekná rozprávka, vždy som ju mal rád, napriek tunajšiemu nízkemu hodnoteniu. Prečo 4 hviezdy? Výborné herecké obsadenie, kvalitná takmer až osudová atmosféra ,ktorej veľmi pomáha úplne geniálna hudba od Godára. Príde mi veľmi podobne nedocenená ako Soľ nad zlato. 80%. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Pohádka s takřka Shakespearovskými dialogy v dospělém téměř politicky laděném duchu o potížích královlády, nástupnictví. Fantastické kostýmy, lokace, neobvykle podaný žánr pohádky spíše ve stylu legendy, dramatu. Špičkové obsazení, herecký výkon Dočolomanského, nádherná výprava, vynikající hudební stopa (V. Godár, C. Debussy). Psychologie postav, téma osudovosti, lásky podané tak jako nikde jinde a předtím, bravo československá koprodukce. Určitě to není pro každého, ale neobvyklý klenot dob dávno minulých, který má neskutečnou atmosféru a vtáhne vás svojí pochmurnou atmosférou a nelítostnou konfrontací hlavních postav. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nebyť tých zopár dementných monológov ako z telenovely, ktoré nám prezrádzajú myšlienkové pochody postáv a záverečnej scény na lúke, bol by som spokojnejší. Pávie pierko nie je nijako zvlášť výpravná rozprávka, na Soľ nad zlato v žiadnom smere nemá, avšak má svoju kúzelnú atmosféru, vďaka ktorej sa stala vianočnou klasikou. I keď iba v druhom slede. Dočolomanský môže kľudne hrať aj záporné postavy, najmä, ak sa poučia. No a do Vejmělkovej sme boli kedysi na základke všetci platonicky zaľúbení (myslím ľudí nad 30), takže dokážeme pochopiť aj mladíka, usilujúceho sa o ňu aj napriek tomu, že ho nemiluje...Opakovačka po 15 rokoch a ďalšia bude už asi len s deckami... ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Trochu to pôsobí rozťahane, keďže scenár bol trošku moc veľkolepý (pospájanie množstva známejších motívov). Je to v podstate pompéznejšia verzia filmu PLAVČÍK A VRATKO (Tři zlaté vlasy děda Vševěda). Pekné zábery, výborné obsadenie, nádherné kostými, prekvapivá hudba. Zaujme predovšetkým snaha o psychológiu - množstvo divadelných monológov, že to občas ani nepôsobí ako rozprávka. Klasika... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dočolomanský ako záporák, to nebolo vždy k videniu. Prevedenie také lacnejšie, ale rozprávka známa a hodnotná. Až na divadelný spôsob. A vtedy to bolo ešte tak, že 45-ročná Vášáryová a 18-ročná Vejmělková a stále tam sa dalo dať v atraktívnosti rovnítko. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Krásné dialogy - skutečně jako od Shakespeara. Nejlíp moudra vyznívají v monolozích - osamocený král v místnosti, která působí jako zpovědnice. Zaujmou i slovní přestřelky princezny. Škoda jen, že pohádka postrádá trochu víc humoru. A škoda dabingu. Postsynchrony chvílemi zněly tak, že jsme měl dojem, že sudičky jsou mimozemšťanky. Ale za pomněnkový úsměv Evy Vejmělkové chyby odpouštím:-) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

No priemer ako bič, ale už len za tú dobre odvedenú rozprávkovú atmosféru sa na to dá celkom dobre pozerať. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Nie.... Prečo ma trápia Vianoce s takýmito kravinamy v TV? Táto Českonemeckoslovenská rozprávka je mixom toľkých iných príbehov, že považovať to za klišé, by bolo pre ňu až pochvalné. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Čarovná rozprávka s dobrou atmosférou .Po dlhšej dobe som to videl a napodiv sa mi to zapáčilo. Scenár sa veľmi podoba na rozprávku Plavčík a Vratko. 6/10 ()

sator 

všechny recenze uživatele

Pohádka mě příliš nezaujala,mám na ni ale osobní vzpomínku. Jednu část totiž natáčeli v přesunutém kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Já v té době pracoval v porcelánce ,která stojí hned vedle.Tak jsem se koukl do kuchyně filmařům,což byl můj sen a potkával tak rytíře a zámecké paní v kantýně baštící sekanou..:-) ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Přehlídka filmových nedostatků od režijně-scénické a herecké bezradnosti statických záběrů, použití hudby, kameramanských protipohledů a střihů. Vnitřní řeči se snaží dovysvětlit to, na co si filmový jazyk netroufá. Radosti nepřidají ani wagnerovské mužské postavy, ani zvuková plochost, ani toporná řeč, natož v českém dabingu, podtrhujícím zmíněné mouchy. Pohádka čpící koprodukční rybinou. Přes nadějnou princeznu v nejlepších letech 1-2* ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

psychologie pro pokročilé...tohle udělali z pohádky, která se vešla na pár stránek - možná by neškodilo, kdyby to trvalo jenom hodinu. A ten král je úplně nejlepší a nejkrálovatější král ze všech králů z pohádek, co jsem kdy četla i viděla! A ta princezna je tak krásná! Plaváček se mi nejdřív vůbec nelíbil, ale pak mě stejně jako krále přesvědčil, že je to opravdu rozumný sympatický hoch. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný pohádkový příběh zpracovává známý motiv Plaváčka. Film zajímavý především úžasnými exteriéry a poetickým rozměrem. Z herců vyniká Michal Dočolomanský, Emília Vašáryová a Tobias Hoesl (u nás známý též z Jakubiskovy pohádky Perinbaba). ()

Reklama

Reklama