Reklama

Reklama

Národní reprezentace

(festivalový název)
  • Jižní Korea Gukgadaepyo (více)

Obsahy(1)

Roku 1996 se začíná v malém městečku stavět rampa pro skoky na lyžích. Trenér, který do teď trénoval žáky, je pověřen najít sportovce pro národní tým, který bude skákat na Olympijských hrách v Naganu. Trenér najde pár kluků, kteří naposled sportovali na střední škole. Avšak mezi nimi je i Bob, který byl adoptován se svojí sestrou do Ameriky, ale vrací se ve svých dvaceti sedmi letech zpět do Koree najít svou matku. Tento jediný má nějaké zkušenosti, protože skákal jako junior za americký národní tým. Před těmito nezkušenými sportovci je ještě dlouhá cesta na vrchol s následným skokem z něj. (balone)

(více)

Recenze (22)

Adrian 

všechny recenze uživatele

"Sportovec za narodny tim" ako znie doslovny preklad filmu nie je vo vysledku pre mna ani tak zaujimavy tym, ze ide o pribeh "podla skutocnych udalosti" ale tym, ako nim Korejcania doladuju a sperkuju svoje majstrovstvo v natacani "dokonalych" filmov pre svoje vlastne publikum - az to mam chut nazvat "film na zakazku potrieb publika". Dokonca ani Haeundae (spolu prave s Take off dva komercne najuspesnejsie filmy roka 2009 v Korey) tak silno netlacil na pilu narodneho citenia (iste aj vdaka vacsej lokalnosti zvolenej temy pribehu). Sledovat podobne "narodne" filmy je tak hlavne zazitkom ani nie kvoli filmu samotnemu, ako kvoli reakciam domaceho publika. Hromadne slzy dojatia v ociach, spolocne tlieskanie postojacky pri niektorych scenach - vsetko to pre Korejcanov len zvyraznuje synergickost spolocneho sledovania. Korejsky "Cool runnings" obsahuju Hollywoodom rokmi prevarene a odskusane povinne ingrediencie daneho zanru, takze prekvapivych momentov je vo filme minimum. Tie samotne by vsak u korejskeho publika az tak neobstali. Tym magickym dochucovadlom je prave nasrobovanie znamych klise na korejsku mentalitu. A preto tam mame typ humoru, ktory je nam vacsinou minimalne "zvlastny", preto ta emocialna prepjatost, preto tie niektore socialne narazky. To nie je vysmech, ale fakt. Korejske publikum je ako male dieta, ktore sa necha uniest skvelou hrackou. Nevadi ze nie je nova, hlavne ze funguje a da sa s nou dobre zabavit. A ak pri tom hovori po korejsky, o to lepsie. 7/10. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

V první půlce je to díky "asi měl být jakože vtipný" trenérovi místy až nevkusné. V druhé půlce je to zase uslzené a bující patosem jako nic široko daleko. Navíc ten násilně nacpaný rozkol s týmem USA... Škoda takovou trapnost vůbec zmiňovat. Proč tedy ve výsledku tak kladné hodnocení? Inu, mám zásadní slabost pro skoky na lyžích a chtě nechtě musím uznat, že ty tu jsou servírovány natolik lahůdkově a velkolepě, že si o imaxovské plátno říkají více než co jiného. ()

May 

všechny recenze uživatele

aneb kokosy na snehu po korejsku. Inteligentni, svezi a vtipna komedie zalozena na skutecnem uspechu v podstate netrenovanych korejcu ve skocich na lyzich. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Filmy ze sportovního prostředí sice nejsou moje kafe, ale Korejci mě dokážou vtáhnout do děje tak, že se ze mě rázem stává sportovní fanynka číslo jedna. Take off se nejdřív tváří jen jako milá komedie, ale postupem času se dostává do hloubky rodinných problémů všech hrdinů. Takže kromě toho, že jsem se řehtala, jsem byla občas i lehce dojatá. Jak už jsem naznačila, nebylo vůbec těžké zažrat se do děje a začít klukům fandit. Hlavně ke konci to bylo dost napínavý. Hezký film, 4* ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Korejci tímto filmem oslavili desáté výročí nečekaného úspěšného výsledku v týmových skocích na lyžích na OH v Naganu 1998, takže Take Off nepřekvapivě obsahuje většinu sportovních klišé, neodmyslitelné komediální vsuvky, soupeření s Američany (i když jejich skokani na lyžích v reálu nestáli za moc) a ve finále koňskou dávku patosu a tlaku na národní cítění. A přestože situace ve druhém kole naganského turnaje patří spíše do kategorie sci-fi a scénáristi by za ni zasloužili pár korejských facek, olympijské skokanské zápoléní ve filmu vypadá autenticky a je vyšperkované nadprůměrným vizuálem a působivou hudbou. Tréninková část trochu trpí humornými scénkami, ale tyje z neobvyklých tréninkových metod neobvyklého sportu v pro něj neobvyklém prostředí. 7-8/10 ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý športovo založený kórejský film. Má veľmi zaujímavý príbeh o skupine mužov, ktorí majú zoložiť prvý kórejský tím skokanov na lyžiach, ktorý sa má pokúsiť o kvalifikáciu na olympijské hry v Nagane, čo by mohlo Kórey pomôcť k usporiadaniu dalšej olympiády. Spracovanie je podobné ako aj v ostatných podobných filmoch, teda od tréningov od úplnej nuly až po samotné súťaže. Nechýbajú všetky možné sklamania a emócie, ale to je v podobných filmoch samozrejmosť. Kvalita filmu má stúpajúcu tendenciu, na začiatku ma ešte moc nezaujal, úvod mi pripadá až moc rýchly, ale tréningom sa to vylepší a samotné súťaže sú už veľmi dobré. Za poslednú polhodinu by som dal už aj plné hodnotenie, táto časť je po všetkých stránkach perfektne zvládnutá a aj emócie sú tu dosť silné. Herecké obsadenie je tu pre mńa neznáme, ale zaujímaví sú všetci a páči sa mi, že každú tu má úplne iné dôvody pre účasť v tíme. Určite musím pochváliť technickú stránku filmu, rozpočet viditeľne nebol najmenší, hlavne scény zo štadiónov vyzerajú perfektne. A hudobná stránka je na tom tiež veľmi dobre. Po prečítaní komentárov, v ktorých je spomínaný film Kokosy na snehu som očakával komédiu, ale tú som nedostal, čo ale nie je zápor. Síce príbeh majú oba filmy podobný, ale Kokosy na snehu je v prvom rade komédia a tento film zase taký pekný športový film s emóciami, kde sa humor nájde len občas. Objektívna kvalita filmu- 80%, film sa páči mne na 77%. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Nacionalisticka pohadka, ktera ovsem celkem odsejpa a je velmi dobre natocena. Ty protiamericky a protijaponsky sceny si ovsem mohli odpustit. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Taká kórejská verzia divácky populárneho športového filmu Kokosy na snehu. Parta chudobných chalanov ktorá o skokoch na lyžiach nevie nič trénuje na olympiádu ? Ehm no tak nejak. Celé je to však natočené s obrovskou nadsádzkou a sviežim humorom, takže to až prekvapivo dobre funguje. Oddychová tutovka. (7.5/10) ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Sportovní film o korejském týmu skokanů na lyžích (který nemá dodnes víc, než pět členů). Jen tři hvězdičky, protože mi lezla na nervy občasná hysterie, občasná uřvanost, občasná pasivita a občasné nereálného chování zúčastněných. Škoda. Trochu scénáristicky ubrat by to chtělo. Takové As One se mi líbilo mnohem víc (mělo taky víc z čeho těžit). ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který má bohužel příliš přepálený (a tradičně patetický) konec. A to i pro mě, která má olympiádu puštěnou od rána do večera. Ale to je asi jediná výtka, kterou mám. Skvělé herecké obsazení, do závěrečné půl hodiny svižný a zábavný děj + skvělý soundtrack. Škoda, že v době, kdy tahle šestice objížděla závody, šla Korea ještě mimo mě, protože bych jí určitě fandila. :^) ()

cunesk8 

všechny recenze uživatele

Slušný film s perfektní tématikou podle skutečné události, výborně natočen a určitě pobaví. Mě se hodně líbila první půlka, ale za tu druhou by si fakt režisér pár facek zasloužil. Viz. Tombac 65% ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Časté srovnávání s americkými Kokosy na sněhu je oprávněné, co se týče hlavního tématu – sportovního týmu, jehož členy jsou nesportovci a jejichž cílem je zvítězit ve sportu, který pro jejich zemi není typický. Zpracování je ale odlišné. Zatímco americký film se řadí mezi takřka čistokrevné komedie a soustředí se jen na sport, v korejském podání hraje sport hlavní linii, kolem které se odehrává příběh členů týmu. A jak je pro Jižní Koreu obvyklé, film nezapadá do jednoho žánru a obsahuje prvky drama i milé komedie, vžene slzy do očí i rozesměje, a na sport samozřejmě také dojde. To vše působí naprosto přirozeně a alespoň mě to bavilo. Má drobné mouchy, jako je občas trochu násilnější tlačení na pilu, ale na mě to působilo, takže proč ne :). ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Títo kokosáci na snehu ma príliš nebavili. V prvej polovici sa tlačí na humornú stránku, ktorá mi príliš zábavná nepripadala a v druhej sa zase film snaží za každú cenu dojať, čo sa mu u mňa nepodarilo, keďže ten tím chumajov mi k srdcu neprirástol. Najlepšie sú na celom filme športové scény skokov, ktoré vyzerajú fakt pôsobivo. Holt je to pre mňa samovražedný šport, ktorý má môj rešpekt, ale znova si radšej pustím Orla Eddieho. Ten ma bavil po každej stránke viac. P.S: stopáž je fakt brutálne prestrelená. 5/10. ()

Folpa 

všechny recenze uživatele

Kokosy na sněhu po Korejsku. Vtipný film z prostředí skoků na lyžích s příjemnými herci a hudbou. Závody jsou udělané tak, že při jejich sledování, člověk těm klukům z Koreje začne fandit :) Sem tam, je nějaká ostřejší prupovídka vůči Američanům nebo Japoncům ale i to je vtipné. Jinak se jedná o druhý komerčně nejúspěšnější Korejský film za rok 2009. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Skoky na lyžích jsou z mého pohledu ten nejvznešenější sport a tenhle film je na něj skvělou reklamou. Když jsem byl před několika měsíci v USA, tak téměř nikdo nevěděl, co to je za sport, takže si umí,m představit že to stejně tak nikdo nevěděl v Korei. Možná že byl film až příliš ovlivněn Amerikou, ale v tomto případě mi to vůbec nevadí. Ten sport miluju, a Gukga daepyo taky! Shlédnuto v posledních minutách roku 2010. ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Šikmooké kokosy na sněhu - včetně konce! Chybí jenom Sanka a jeho "šťastný vejce", ale namísto Sanky tu máme jiného dementa! Mě prostě páni skokani na vodních lyžích bavili, občasná česká vlaječka u závodu taky potěšila a vůbec - povedené dílko. Kokosy jsou kokosy, ale tihle chlapci nezaostávají o tolik. 78% ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Opět jedna poctivě odvedená jihokorejská žánrovka. Řemeslně provedená opravdu skvěle - soundtrack, kamera, výprava, vedení herců, ale měl jsem problém s motivacemi hrdinů a s jejich, někdy až opravdu podivným, chováním. A to i na poměry mainstream komedie kde se skáče na lyžích. Věta "Podle skutečných událostí" je velmi podivná. Věřím, že kdyby to takhle naivně chodilo i ve skutečném světe, při opravdových závodech uvidíme kolem můstku spoustu mrtvých - Korejců. :-) 65 % ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavý a v mnoha ohledech osvěžující film, jen škoda, že tam nebylo ještě o něco víc humoru (scéna se skříňkou a palcem byla super či test nového můstku v Muju). První půle byla pro mě ale lehce podprůměrná, snímek graduje a napravuje si reputaci díky závodům v Naganu, což je na filmu to nejlepší, konec už je trošku natahován i emočně. Celkově dobrý film, který stojí za shlednutí. 50% ()

Reklama

Reklama