Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poněkud naivně mravoličná vyprávěnka, plně odpovídající normalizačním představám o angažovanosti, pojednává o mladém hygienikovi, jenž se pokouší zabránit znečišťování řeky, ale doplatí na to - je přeložen na jiné místo... (oficiální text distributora)

Recenze (27)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Satira? Hm. Moralitka? Hodně laciná. Je až s podivem, jak špatné filmové scénáře psal tak etablovaný tvůrce, jakým je uznávaný dramatik a pozdější přední publicista a politický komentátor Karel Steigerwald. Z tolik dobově oblíbeného tématu znečištění životního prostředí vykrystalizovala téměř oslava konformity a pragmatismu. Plakátovitě neživotná mluva, čítankové rozebírání společenských neduhů. Takový ten chtěně naivní tvůrčí záměr, zcela standardní pro dobový normalizovaný český film. Navíc jen skutečně málokdy se sejde takhle nesympatická ústřední herecká dvojice. Ona bez charismatu (navíc drtí její elitářská povýšenost), on bez talentu (a ten jazykový projev, to by jeden vyl...). Tolik erotiky pro začátek. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Skalskému se podařilo vykreslit všudypřítomnou marnost a zatuhlost systému. Nudněji to však už nešlo. V minulém režimu to často zachraňovali herci, ovšem tady se sáhlo vedle. Komanči sice znovu úspěšně splnili kvótu filmů za rok, ale jejich úroveň je v některých případech skutečně děsivá. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Já vám tu čističku podepsat nemůžu. Chápu vás, ale vaše pořadavky je potřeba sladit s aktuálními možnostmi... ´´.  ---- V sedmdesátkách se musela držet huba a krok, ale k jejich konci se tak trochu začínalo mluvit otevřeněji o ekologii. Wabi zpíval, že jeho děti chtějí vidět jak vypadá les, nejedna lesní paseka byla proměněna na skládku odpadu a umýt si auto v řece tehdy leckomu nepřipadalo jako úplně blbej nápad... Bylo to logické a zatímco kdejaký neúspěch mohli soudruzi samozřejmě sebekriticky okecat objektivními potížemi -  vnějšími negativními vlivy, neodostatkem výrobních sil, materiálu odjinud, ta smradlavá zpěněná voda co vytékala z nejednoho závodu byla jasným lokálním hmatatelným důkazem že tady něco nefunguje. Čisté životní prostředí případně reprezentovaly rezavé uschlé lesy na hřebenech našich národních parků.  V řekách se nedalo koupat, pokud někdo chytil níže po proudu rybu byl celkem risk to maso jíst. Pamatuji u tety v Neratovicích tu vodu a taky pod papírnou ve Větřní za Krumlovem. Docela by mne zajímalo, zda ta pěna na vodě v tomhle filmu byla skutečná, nebo to tam štáb trochu dotvořil k obrazu svému. Ale na rovinu, nedivil bych se kdyby to byla skutečnost. Když jsem dělal výzkum v Libkovicích nad Mostem, jezdil jsem každý den kolem různobarevných odkalovacích nádrží jen tak na volno v zemi. Vypadaly jako duhová jezera a ten pach z nich se táhl kiláky daleko. Docela by mne zajímalo jak to tam vypadá dnes. A to v tomhle filmu řeší mladý hygienik jen vodu. Městu ale vévodí tovární komín a s ním šlo tenkrát do vzduchu také lecos. Zkrátka plán se musel plnit a příroda, ta nebyla až tak podstatná!  To byla logika komunistů. Příběh je pravda lehce naivní, ale končí celkem reálně po komunisticku. Ano, o problému víme, děkujeme za aktuální zhodnocení, ale enchme to ještě chvilku vyhnít. Kdo ve filmu zaujme je mladá Anna Wetlinská, která se před kamerou dokonce svlékla a vůbec se nedivím Miloši Kopeckému, že skončil v jejím náručí. Ďurdiak byl dalším omylem tohoto filmu, hned po scénáři. U takovýchto filmů i přes jejich tendenčnost a lehce naivní děj si člověk uvědomí jak daleko jsem od toho roku 1989 v ekologii došli. A ač nejsem žádným ekoteroristou a Green Deal mi připadá jako naprostá debilita, přírodu je samozřejmě chránit třeba. Dávám za dvě zkumavky vzorků z filmové Kamenice. * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Ono by to bylo i slušně moralizující drama, nebýt hovada Ďurdiaka, který mrvil češtinu, až se z něj kouřilo. Šmarjá, to byli všichni okolo hluší, že toho blba nenechali předabovat? Mohl ho namluvit János Bán, neboť ani ten mi mateřštinu neprznil tolik. Za tohle měl být Ďurdiakův jazyk vyříznut a pověšen pro výstrahu na bratislavské hradby. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Ach ta normalizační ekologie. Juraj Ďurdiak jako mladý hygienik, který řeší problém s řekou, která se proměnila v zapáchající stoku. A jeho pyj ve volných chvílích reaguje na sličnou začínající novinářku, která chystá kontroverzní článek o znečištěné řece. V době normalizace se nejlépe vedlo tvůrcům pohádek. Dramatická tvorba mnohdy představovala nedotažené a žalostně dramaticky vystavěné filmy. Tenhle dokonale zapomenutý snímek přesně spadá do takové kategorie. Dramaturgům tehdy připadalo správné dostat před diváky vzorného mladého agitátora, který bude za odměnu v podnájmu klátit Annu Wetlinskou. A ta se toho opravdu nebála. Šla kompletně do naha. Později se prosadila coby televizní hlasatelka a představte si ten poprask, když třeba ohlásila Večerníček a rodiče dětí to nesli nelibě, jelikož ji měli zafixovanou jako lascivní ženu. Štěpán Skalský se patrně v tuhých dobách normalizace těšil na soudruhy povolenou masturbaci, režijně totiž nepředvedl vůbec nic. Neustálé jednání na úředních místech bylo vyčerpávající a navíc nepředstavovalo pro diváky extra vzruch. Velkým zklamáním je i představitel hlavní role. Slovenský herec Ďurdiak sice nebyl předabován, češtinu zvládl s nepřehlédnutelným přízvukem, ale hlavně působil dost unyle. Ve formě  nebyl ani legendární hudební skladatel Karel Svoboda, je to až s podivem, jakou nevalnou hudbu dodal. Při jeho jedinečných schopnostech vynikajícího skladatele jsem čekal skvělou hudební složku. Pochvalu zaslouží zvuk filmu. Všem hercům bylo dobře rozumět. A na nahou Wetlinskou se také  nedá zapomenout. Od normalizační agitky se dalo čekat něco strašně divácky nestravitelného. Do této nelichotivé intence se film sice úplně nedostal, i tak ale platí, že toho nabídl pramálo záživného a zajímavého. A zapomenutý je právem. 4/10 ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabou dnešní ochránci přírody. Shlédnutí tohoto filmu kdekoho přiměje zavzpomínat na časy, kdy ekologie nebyl jen prázdný pojem. Snaha tvůrců byla vedena dobrou rukou režiséra k podání příběhu o mladém hygienikovi, který poznává sebe, a druhé, a přitom se pokouší správně jednat a konat. Dobré herecké obsazení ale nezachraňuje jisté slabosti scenáře, kdy příběh až tak nechytne, dáli se o nějakém mluvit. Viděl jsem na CSFilmu. ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Po aktuálním zhlédnutí na letošním Brakfestu přidávám za neopakovatelnou atmosféru do plného hodnocení. Naprosto neuvěřitelný film plný deklamace dialogů, jejichž životnost hraničí s nulou. Výskyt erotiky je s ohledem na normalizační dobu vzniku snímku opravdu abnormální, toto může sloužit jako paradoxně cenný výzkumný vzorek, i když soudruzi tvůrci své dílo takto jistě nezamýšleli. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Méně dravá forma propagandy zabalená do civilního projevu a preudokritického pohledu je pro mne dnes jen příjemnou nostalgickou vzpomínkou. 1) Konec jako ze života dává této selance lidské reálně-socialistické rozměry._____ 2) Je tu všechno - dobový disko tanec bok do boku, přirodní vepřový řízek s bramborem a oblohou, kalhoty do zvonu i číšník nalévající slivky._____ 3) Nepřesné údaje v oficiálním textu distributora, podivná Ďurdiakova čeština (která mě na rozdíl od některých rozhořčených komentátorů spíše baví) a Steigerwaldův "bojovný" scénář jsou dalšími raritkami díla._____ 4) Hezký a přitažlivý 26letý Juraj Ďurdiak (hygienik Pavel) mi usnadnil sledování celého filmu a je důvodem i třetí byť poněkud oslabené hvězdičky. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Díky za tento film, byť není nic extra. Alespoň ale vidíme, jaká to byla hnusná doba! Nápravu devastace přírody za minulého režimu splácíme dodnes. Jinak se přidávám k ostatním, že "čeština" prince Ďurdiaka je šílená. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Na dobu svého vzniku zaujme asi nejvíc rozsah (cudných) erotických scén s krásnou televizní hlasatelkou Annou Wetlinskou. Na samotném ekologickém tématu filmu je pak docela zajímavé vidět, v jakém stavu asi byla za "reálného socialismu" česká příroda (nejen řeky). Té řeky plné splašků je člověku dost líto. Líto mi však bylo hlavně způsobu zpracování, které v sobě nezapře dobu svého vzniku. Naprosto divný je pak konec filmu, kdy to celé končí nějak do ztracena (nejen v případě snažení mladého hygienika prosadit čističku ale též pokud jde o jeho vztah s mladou adeptkou novinařiny). ()

PatoP 

všechny recenze uživatele

Film o ekologických problémoch socialistického hospodárstva. Takéto diela sa mocipánom v dobe svojho vzniku zrejme veľmi nepáčili, veľmi ich nepropagovali, a ich uvedenie v kinách sa odohralo v tichosti aby sa nepovedalo, že komunisti na ekológiu kašlú. Čo nakoniec aj bola pravda. A preto takéto ojedinelé diela (Paragraf 224) hodnotím vysoko. A k oficiálnemu textu v záhlaví : ten, kto to písal, nech si pozorne pozrie tento film, a zistí, že mladý hygienik Tomáš nebol preložený, ale odišiel po vlastnom rozhodnutí. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze kdyby byl v hlavni postave obsazen jiny herec (proc ne treba typu Hermanka?), byl by film mozna trosku lepsi. Hlavni hrdina me celou dobu znervoznoval... Potesila pekna (i kdyz divne se chovajici) Anna W., a (samozrejme hodne sexy) Jana Š. :) ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Proč mravoličná vyprávěnka. Naprosto skutečný nadčasový příběh, jako kdyby autoři navštívili budoucnost. Schopným se u nás neopouštělo, neodpouští a odpouštět nebude! ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Nečudujem sa , že tento film je tak trochu zabudnutý. Stále som čakal , kedy hlavný predstaviteľ príde na nejaký výbor KSČ a problém sa okamžite vyrieši. A , tu nič?? Hlavný hrdina zistil, že nič sa nevyrieši a je lepšie ustúpiť, ako močiť proti vetru. Na tú dobu , naozaj zaujímavé. Z hercov ma zaujal iba Václav Voska. Film hodnotím 50%. A na záver - zaujímavá erotika ???? ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

No nevím, nějak jsem měl pořád pocit, že ten zájem o nějakou čističku byl prostě zájem o tu věc na papíře. Kolem řeky se sotva dvakrát projdu a hned mám nějaký vyšší záměr. Jinak se mi líbila celá řada vedlejších postav i hudba. Dohromady takový poměrně milý průměr na sobotní odpoledne. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Příběh převážně o tom, jak velké nadšení mladého hygienika zhatí, komunističtí funkcionáři boubelatí. Ekologické téma těžko uchopitelné, co že nám to vlastně chce říct. Angažovanost za čistou řeku a snaha o vybudování čističky je zcela na místě, jenomže ekologie je jedna věc a výrobní proces fabriky řeku znečišťující druhá. A tady je ta angažovanost jaksi ve všem v protisměru. Takže v čem se tu vlastně moralizuje? O důležitosti ochrany životního prostředí a nebo o důležitosti výroby? Těžko říct. Je to tu takové půl na půl. Vzhledem k tomu, jak to celé nakonec končí to spíše vypadá na výhru výroby. Čert vem řeku, hlavně že se plní plán. Milostné etudy jsou spíše jen jako doplněk, které vyznívají naprosto zbytečně. Aktivita mladé novinářky, která napsala kritický článek a vliv okolí na všech možných místech vedoucí k nerozhodnosti, jestli to zveřejnit či ne, by se na svou dobu mohlo stát uvěřitelným faktem. Cenzura byla skutečně velmi silná. I brutálně zapěněná řeka mohla sloužit jako odstrašující moment celého filmu, ale vlivem příběhu se zcela míjí svého účinku. Nadšení mladého člověka narážejícího na problémy své doby se používalo často, takže takováto dějová šablona není žádným překvapením. Angažovanost, nebo-li jak se dnes říká lobbing, v zájmu obou stran sice vypadá v takovémto zpracování dosti naivně, ale na druhou stranu, kdo ví, jak to ve své době skutečně probíhalo. O stavu přírody víme své. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

"Nečetl jste můj článek "Vyrazili na brambory"? Není to moc zábavný film, ale celkem ujde. Nabízí zajímavý pohled na tehdejší společnost na maloměstě a hlavně odhalené ňadro Anny Wetlinské. Pokud jste velcí fanoušci české kinematografie, najděte si ho na YouTube. ()

Vikinec 

všechny recenze uživatele

Další z řady Steigerwaldových normalizačních dramat s lokálně satirickými prvky. Za pozornost snad stojí jen špatná čeština toho šampóna v hlavní roli a především nahá Wetlinská a škoda že oblečená Švandová. ()

Reklama

Reklama