Reklama

Reklama

Keď hviezdy boli červené

  • Francie Quand les étoiles étaient rouges (více)

Obsahy(1)

Ve svém desátém celovečerním snímku se vrací režisér Dušan Trančík - jak už název napovídá - do nedaleké minulosti. Autor námětu a spoluscenárista E. Gindl dílo komentuje: "Je to vyprávění o váhavém mládenci Jožkovi Brezíkovi, který spolu s řemeslem pověsí na hřebík i svoje srdce. Křivolakými stezkami se vydá hledat svoji budoucnost, aby nakonec zjistil, že štěstí není amatér a že potká jenom ty, kteří zůstali sami sebou." Film potěší účastí brněnských herců.
Kronika poválečného vývoje je zprvu nahlížena očima starého aristokrata, jenž ztrácí jakékoli iluze o komunistickém režimu. Svou knihovnu raději sám "znárodní", jeho jedinou potěchou se stávají děti z okolí. Zejména jeden malý chlapec se ukáže být velice vnímavý - a právě on se jako dospělý sám stává svědkem dalších zmatečných politických přeměn, jimž nemá sílu čelit. Tvůrci přitom volili vyprávění místy úsměvné, odlehčené podívané. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Flego 

všechny recenze uživatele

Slovenská porevolučná koprodukcia s Francúzmi nedopadla podľa želania. Toporný príbeh, ktorý bol ťažko prerozprávaný zaujal azda len množstvom českých hercov. ()

corona 

všechny recenze uživatele

V každom novom povenovombrovom filme, ked konečne filmári mohli točiť slobodne, sa žiaľ vyskytuje takmer úplne totožný scenár, hlavný hrdina je nepochopený debilko, vo filme musí byť byž minimálne jedna nahá žena, najlepšie dve a celkom bezúčelne sa musia vyskytovať hlúpe nadávky. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Namet filmu me oslovil a tesil jsem se na jeho zhlednuti. Je zde par dobrych a zajimavych momentu, celkove to je ale dejove nesourode a zklamala me i technicka stranka. Kdyz uz to bylo ve francouzske koprodukci, mohli sehnat alespon lepsiho osvetlovace. ()

hermiona

všechny recenze uživatele

Myšlenka skvostná, ale režisér si vybral nevhodnou dobu. Po pádu našich rudých hvězd jsme nimi všichni byli přesyceni a potřebovali jsme oddech. To se určitě nepodařilo divákovi v prázdné kinosále při událostech únorových, budovatelských, srpnových a normalizačních. ()

Hank 

všechny recenze uživatele

Film něco hledal a nenašel, vyrovnání s minulostí se dalo vystopovat, ale jak se kdo vyrovnal, to nikdo neví. Pomalé a poměrně nesrozumitelné, hlavně pokud se mluví maďarsky. ()

Reklama

Reklama