Reklama

Reklama

Vrabčí cvrlikání

(festivalový název)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Venkovan Karim přijde o práci, a aby zajistil rodinu, začne v Teheránu přepravovat na motocyklu lidi i rozvážet zboží. Dokáže vzdorovat vlivům ohrožujícím jeho dosud tak bezpečný a prostý svět? Osobitá reminiscence na De Sicovy Zloděje kol (1948) nabízí metaforu o ohroženém světě čistých hodnot. Reza Najie získal za svůj herecký výkon Stříbrného medvěda na letošním Berlinale. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Snímek o muži, který není schopný žít svůj vlastní život. Záběr od záběru je spíše než vlastními rozhodnutími posouván náhodami. Krom záběrů íránské krajiny, měst a (pravdivé?) sondy do života obyčejných Iráčanů nabízí snad jen znovu a znovu omílaný pohled na život – "vždy se to nějak vyvrbí". Nebo je snad zbožný Karim důkazem toho, že průběh života je "jen" božím záměrem? ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mi brnknul na moji temnou strunu, mám totiž k tomu sbírání taky sklony, vše se může jednou hodit....nevím, jestli mi pomůže tento odstrašující příklad. Opět sběrači (sběratelelé) všech zemí spojte se! ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Dokonalý příklad, proč podobné sociálně-kritické "festivalové" filmy o hovnu (čti o těžkém životním údělu obyvatel zemí třetího světa) řada lidí v lepším případě od nudy nemůže vystát, a v tom horším si z nich pro jímavě pojaté házení klacků pod nohy přímo utahuje. Ale nevzdávat to. Tak jako všude se i mezi jim podobnými najdou klenoty, jen je třeba se občas přebrodit bahnem... ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Dobré, ale vďaka tematicky hodne podobným filmom z daného teritória neoriginálne a fungujúce tým pádom len polovičato. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Karimové putovanie za šťastím. Majidi mi dokáže sprostredkovať absolútne dobro. Jeho postavy sú často nositeľmi tak pozitívnych vlastností až je to inšpirujúce. A je jedno, či sa im dejú nepravosti alebo je svet okolo nich nespravodlivý. Majidi si uvedomuje silu rodiny ako stavebného piliera spoločnosti. A hoci je Karimova rodina chudobná, ich spoločným úsilím sa dostávajú z každého problému po svojom. Nezabúdajú na svoje sny. A hoci možno nikdy nie sú naplnené stopercentne, nikdy sa nevzdávajú. Ono sa nakoniec aj tak všetko vyrieši. Či už do toho chceme zasahovať alebo nie. Dôležité je si asi len uchovať ten náš rebríček hodnôt. A nestratiť tvár. Jeden z najpríjemnejších filmov. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

"Společenská krize, kterou prožíváme, je všeobecně zaviněna všeobecnou neschopností lidí vzít do rukou svůj vlastní život. V posledních třiceti letech vyrostl z této neschopnosti kruté diktatury, které nenabízejí žádné rozumné společenské východisko", napsal v roce 1953 Wilhelm Reich. - Možná postavit se v davu proti kanónům u Stalingradu, Berrlína či Bagdádu, nevyžaduje tak velkou odvahu jako žít podle sebe a respektovat svůj vlastní osud. Tato výhrada ovšem neplatí pro Karima, a dlužno říct, ani pro členy jeho rodiny (samozřejmě včetně manželky). Karim se sice dovede naštvat, zahrozit i hodit kamenem, dokonce i zatnout sekeru, ale ta se stejně za chvíli už začne viklat. Geniální íránský režisér Majid Majidi se nám nesnaží podsunout umělecké dílo, jen nadsunout to, co je skutečně na člověku dobré, u Íránce stejně jako u Čecha. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Hřejivý snímek sondující nelehký úděl íránské venkovské rodiny v čele se sveřepým otcem. Ovšem po shlédnutí několika starších íránských snímků jsem přece jenom čekal něco víc. Je ale dobrý dovědět se touhle cestou něco o osudech obyčejných Íránců, které by někteří nejradši vykreslili jako národ krvežíznivých a fanatických hrdlořezů, co přemýšlí jen o tom, kam poslat rakety :-) (43. KVIFF) ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Co ještě nevíme o životě v Íránu... např. to, že se tam chovají pštrosi, na motorce lze převézt vlastně cokoliv, do mobilního telefonu se tam mluví víc než u nás, děti se kvůli práci nemají čas poflakovat po ulicích, ale hlavně lidi spojuje jakési účastenství na životě druhých... možná, že je Cvrlikání vrabců trochu melodramatické, ale určitě má k životu v Íránu blíže, než kterékoliv informace na všech možných zpravodajských kanálech, jež nám jsou stále dokola předkládány jako jediný model, jak nazírat na tuto zemi... ()

Tery16 

všechny recenze uživatele

Je to hezky natočené a jsou tu vtipné scény. Problém je v tom, že od půlky filmu už přesně víte, co čekat v další scéně. Vše, co se může pokazit, se pokazí, přesto postavy nikdy neztrácejí naději. Ale jsou tam úžasní pštrosi :) ()

Colleague 

všechny recenze uživatele

Íránská filmografie umí překvapit, člověk by jinak neřekl, že zrovna v Íránu se můžou točit dobré filmy, ale je to tak a tenhle určitě nezklame. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Baladický, miestami melancholický príbeh zo života obyčajného chudobného Iránčana. Uchvátil ma najmä výkon hlavného predstaviteľa, o ktorom mám pochybnosť či to vôbec hral.. ()

sehe 

všechny recenze uživatele

Očarujúci a ľudský iránsky film o rozdieloch spôsobu života v Teheráne a na vidieku.Krásna scéna s modrými dverami,ktoré nesie Karim iránskou púšťou. ()

Lish84 

všechny recenze uživatele

Téma filmu by se dalo stručně popsat slovy "o těžkém životě íránské rodiny" a přiznejme si, že to nezní pro většinu diváků dvakrát lákavě. Jenže tohle není žádné tíživé sociální drama, ale fajn film, u kterého se často zasmějete a občas i dojmete. Zároveň se nenásilnou formou i něco dozvíte o poměrech v Íránu. Pochvalu si zaslouží herec v hlavní roli otce rodiny. Škoda, že v druhé půli už film ztrácí tempo a v závěru pak celý příběh tak nějak vyšumí do ztracena. ()

caj2014 

všechny recenze uživatele

Príbeh o otcovstve, o duši otca z jeho chybami ale hlavne s jeho obetou ! Pekný ľudský film. Iránské filmy sú také !!! ()

Reklama

Reklama