Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velmi jemnými vyprávěcími prostředky odvíjí před diváky příběh staré Hany, která celý svůj život věnovala zahradám. Projektovala je, osazovala, zabývala se jimi, žila jimi. Teď je už stará, nemocná, špatně se pohybuje a má pocit, že její život se scvrkl a uzavírá se. Hana není však ukňouraná chudinka, je to realistická žena se smyslem pro jistý druh ironizujícího humoru, která ještě dokáže prohnat i svého velmi dospělého syna. Vidí celkem jasně, že už ji v životě nic nepotká. Opak je pravda. Do Hanina života vstoupí mladá dívka v sešmajdaných teniskách. Napůl tulačka, napůl zodpovědná, napůl lhářka napůl spolehlivá, rozhodně však naprosto originální, se srdcem na pravém místě. Hana se zprvu jaksi instinktivně brání nechat dívku u sebe bydlet. Snad tuší, že tolik vzruchu na konci života nebude schopná vstřebat. Ale Nina je natolik jiná, že si i svým typických způsobem "vyvzdoruje" zprvu Haninu pozornost a velmi záhy i její lásku. Prožijí spolu řadu báječných dobrodružství. V kolečkovém křesle odveze Nina Hanu do lesa na výlet a přes noc tam táboří, utečou z nóbl kavárny bez placení... Nina je v Hanině životě něco jako závan čerstvého vzduchu. A nejen v jejím. I Hanin syn František se do Niny zamiluje. Je však ženatý a zodpovědnost zvítězí. Nina, jak sama zdůrazňuje, nekrade. Oblaží ty dva svou přítomností a odchází tak, jak se v příběhu a jejich životech objevila. V teniskách, které vytáhla z popelnice. Nebo je snad koupila u Bati? Kdo ví! Všem je jasné, že tak to musí být. Velmi imaginární a poetický scénář má řadu úsměvných a nečekaně komických situací a nutí zpuchřelého diváka vidět život z jiných než obvyklých úhlů pohledu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

horovska 

všechny recenze uživatele

Zahořklé nemocné dámě projde životem světélko v podobě mladé upřímné, byť poněkud tajemné dívky. Vznikne zvláštní vztah. Žena, které jediný syn nedal vnoučata, zahoří mateřsko-babičkovskou láskou, odpouští Nině i drobné krádeže a je neuvěřitelně velkorysá. Dostává za to upřímnou a veselou společnici, jejíž osud se ale stejně nedozvíme. Odchází stejně neprůhledná, jako přišla, zůstává ale závan života a radosti. A také téma k zamyšlení - co je vlastně v životě podstatné... Především poklona pánům hercům! ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Myla jsem se včera a umeju se zas, až to uznám za vhodný!" Jedna hvězda navrch za možná dosud nejlepší herecký výkon mladé Tatiany Vilhelmové. ()

Karp 

všechny recenze uživatele

Tenhle film vyžaduje mít i něco "odžito". Čím je člověk starší a starší, tím je vděčnější za projevenou pozornost, tím více obdivuje mládí a energii a tím více touží třebas i po obyčejném popovídání. Ale to, že tuhle situaci ještě neznám a nerozumím ji, neznamená, že je to špatný film... Na sklonku života bude každý z nás vděčný za takovou Tatianu Vilhelmovou... ba co víc, bude nám stačit, pokud si k nám naleznou cestu třebas jen naše děti. Stáří není nic veselého a málokomu se jej podaří prožít hezky, s nadšením a v pocitu štěstí. Za sebe mohu říci, že T. Vilhelmová dokázala své mládí do filmu vložit, a J. Adamová zase předvedla velmi dobrý herecký výkon, který je uvěřitelný a pravdivý. Miroslav Donutil se ve filmu ani nepitvoří, ani nešišlá, a přesto za svůj výkon sklidil mnohou kritiku... Není důvod. Hraje umírněně až nesměle a film rozhodně nekazí. Jistě bychom našli i lepší postavy, které hrál, ale ostuda to rozhodně není. V úvodních titulcích by pak mělo být uvedeno jedno zásadní doporučení, jsi-li cynický puberťák, nedívej se... ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Nic zvlášť originálního, toto už jsem viděl x-krát. Kvalita režijního i hereckého zpracování spíš kolísavá (kromě Donutila, ten se drží celou dobu pod průměrem). ()

ona.takova 

všechny recenze uživatele

Úžasně napsaný, úžasně natočený příběh samoty, hrdosti a stáří,ale také o mládí a vzpupnosti a samozřejmě o vzrůstajícím přátelství. Zkrátka o životě.Jen tak dál.. ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Onoho (včerejšího) dne jsem byl donucen okolnostmi shlédnout tři kousky s panem Donutilem. Na ten třetí jsem se nerovzpomenul (zatím). Nu a protože shodou okolností mám k tématu inscenace blízko, tak se nemohu zbavit dojmu, že ač byla snaha, aby to bylo " o něčem", tak to "něco" bylo vyumělkované a nesnadno uvěřitelné. No, popravdě, když jsem viděl ty dvě taneční vložky paní Vilhelmové, tak jsem studem za ni nevěděl málem co počít! PRÁVĚ JSEM ROZKLIKNUL "OFICIÁLNÍ TEXT DISTRIBUTORA" A JSEM V POMĚRNĚ SLUŠNÉM ŠOKU!! NEVÍM, CO DODAT, CITUJI: "a nutí zpuchřelého diváka vidět život z jiných než obvyklých úhlů pohledu", KONEC CITÁTU. TO MĚ DOSTALO! PŘÁL BYCH TOMU, KDO TO NAPSAL, ABY ZAŽIL TŘEBA, TO CO JÁ V REÁLNÉM SVĚTĚ, PRÁVĚ BĚHEM SLEDOVÁNÍ TÉTO ZPUCHŘELÉ UPOCENOSTI! ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tři herci tvoří tento snímek pozoruhodným. Jaroslava Adamová, Tatiana Dyková - tehdy ještě Vilhelmová a Miroslav Donutil. Jejich skvělé herecké výkony dělají z filmu nadprůměrnou záležitost. Zajímavé bylo také vidět Janu Šulcovou, která ač lehce před padesát vypadala hrozně. Příběh sám o sobě není silný. Vezměme si, že na podobném principu se odehrává třeba Pretty Woman, i když tam jde o sblížení muže a ženy. S minimem herců a ne až tak zajímavým střihem a scénářem je to docela povedená televizní filmová podívaná. ()

Víteček 

všechny recenze uživatele

Zůstávám zpuchřelým divákem a nadále nahlížím na svět svým obvyklým pohledem. Tenhle film s tím vážně nic nezmohl. Bez Donutila v roli starého ufňukaného ubožáčka lačnícího po téměř -náctce bych se rozhodně obešel. 40 %. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Televizní film o mezigeneračních vztazích s výbornou Jaroslavou Adamovou a dobrou Tatianou Dykovou, na nichž je celý příběh postaven. Ten samotný ale zase tak dobrý není. Postavy mohly být rozvedeny více do hloubky a jejich projevy a jednání mohlo být vypilováno do racionálnější a logičtější podoby (už jen to, že by si někdo vzal domů cizí holku, bloudící pražskými ulicemi a nechal ji přespat v bytě samotnou s nemohoucí babičkou, je těžko uvěřitelná představa). U mně na hraně 2 a 3 *. 50%. ()

R.Drson 

všechny recenze uživatele

Připomínka řemeslně kvalitních filmů z nedělních večerů na ČT. Akorát mě cosi nesedělo ve vztahu postavy Adamové s Vilhelmovou, takže mě nepřekvapilo, když jsem se zde dočetl o zmíněné averzi. ()

DK91 

všechny recenze uživatele

Drobný klenot z produkce České televize, která dnes už takové skvělé televizní filmy nevyrábí. Filmu vévodí hlavně Jaroslava Adamová, které zdatně sekunduje Tatiana Vilhelmová. Tyto herečky ztvárňují na první pohled dvě zcela rozdílné ženy, které se ale navzájem potřebují. Solidní scénář, dobrá režie a hlavně autentické herecké výkony. Na televizní produkci opravdu nadprůměrné. ()

Související novinky

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

16.06.2012

V sobotních ranních hodinách zemřela v Praze ve věku 87 let herečka Jaroslava Adamová. Začínala jako statistka v Národním divadle a divadle Větrník už za studií na konzervatoři, kde absolvovala v… (více)

Reklama

Reklama