Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Už mezi dětmi může zlověstně rašit nesnášenlivost. Přesvědčí se o tom i talentovaný Petr, jehož mezi sebe nepřijmou noví spolužáci - naráží jen na odmítání a dokonce na zradu důvěry. Více než rozkrýt dětské mentality se však tvůrci pokoušejí předložit jakou modelovou společenskou moralitu, které ovšem schází jak věrohodnější motivické zázemí v jednání jednotlivých postav, tak odvaha poukázat na fungování deformovaných vztahů. Avšak úrovně a sdělnosti Schormova filmu Pět holek na krku, který se zabýval obdobným problémem, bohužel nedosáhli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jééé, tak na tohle jsme kdysi chodili do kina se školní družinou a už tehdy mi ten hlavní hrdina připadal jako debílek. Když jsem teď na to náhodou v televizi natrefil, tak jsem se z nostalgie na to podíval. No je to taková píčovina pro děti s nějakym morálnim ponaučenim na konci. Mimochodem dětský herci jsou naprosto otřesný. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Děti nikdy a nikde nemluví o přestávkách spisovně (snad ani na Slovácku ne), jedinou výjimkou jsou televizní inscenace. A nevzpomínám si, že by měl někdo v reálu odvahu ke vzpouře v jídleně korunované bitkou z bramborové kaše. Dabovaný Donutil. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Silná naivita snímku jakoby popírala rok výroby, podobný děj bych čekal v době normalizace. Morální poselství o čestném kamarádství a super kolektivu je tlačeno na maximum. Vyumělkované situace v podání druhořadých herců i jednorázových objevů nejsou příliš věrohodné. Ve své době měli tvůrci určitě na víc, takhle zbývá jen nostalgie na školní vybavení a prostředí osmdesátých a devadesátých let. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Předabovat Donutila, to by si dnes nikdo netrouf. Jinak průměrný rodinný film, ve kterém je ale správně vystižena atmosféra (a řev) cirkusu zvaného Základní škola, což mu nakonec vysloužilo třetí hvězdu. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Netvrdím, že my jsme nedělávali kravál, ale mně tyhle dětský filmy přijdou všechny strašně uječený. Ale je fakt, že v 80. letech se tenhle žánr u nás nedělal špatně a Správná trefa to jenom dokazuje. Včetně účasti tehdy ještě méně známých herců, například Miroslava Donutila krátce předtím, než se stal pražskou hvězdou. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Miroslav Donutil byl předabovaný a ten hlas mu vůbec neseděl. Klidně ho mohli nechat mluvit jeho hlasem. Zapadnutí do třídního kolektivu není jednoduché zvlášť, když se dítě nějak odlišuje a vybočuje. Taky jsem si něčím takovým prošla. Pak se ale všechno srovnalo a jelo se v dobře zajetých kolejích. Samozřejmě jsme se taky něco navyváděli a seděli v jídelně s nedojedeným obědem. Tenhle příběh má i výchovný charaketer. Metody některých rodičů by určitě byly případ pro sociálku. Řezat dítě řemen je šílená ubohost. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Film ze života. 1) Spoiler. Dělníci kradou ze skladu materiál. Kuchařky kradou ve školní jídelně maso. Otec neschopný porozumění bije svého syna. Děcka ve škole se naučí, že pro dobrotu na žebrotu. Zástupkyně školy v jídelně nečinně přihlíží předbíhání, zato však vyšetřování vede s plnou práskačskou parádou. 2) Bohužel však snímek je takový, jak to říci, nedomrlý. Velmi slabé tři hvězdičky. ()

veronikav 

všechny recenze uživatele

Snad až trochu moc poučné :-( Plná třída sobeckých, nesnašenlivých dětí proti jednomu čestnému ? Trochu zvláštní :-)) ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Dabovaný Miroslav Donutil a děti mluvící pouze spisovně mi trhaly uši. Příběh ale byl poměrně snesitelný, byť poněkud zkratkovitě podaný. Nejvíce co se týče týraného chlapce, což nikdo neřešil. Rodiče také mnoho emocí neukázali, autoři spíše prostě popsali vstup nového chlapce do kolektivu, se správňáckým soudruhem učitelem. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze dnes podobne filmy, muze ocenit uz jen ma generace (30-40let). A to pochopitelne diky nostalgii. Krasne se mi vybavily vzpominky na nase druzinarky, ktere nas stejne jako ve filmu vracely s nedojezenym jidlem zpet ke stolu:-). Pribeh jinak neni v nicem originalni. Herecke vykony prumerne, zaujme mlady Donutil. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Tak osmdesátá léta jsem na základce prožil jako žák, ale nějak si nevzpomínám, že bychom mluvili směsicí spisovné a hovorové češtiny, která dost tahá uši ("nemáš nějaké drobné") a že by ve třídě byli vedle normálních i žáci mentálně retardovaní (žák č.1: "hele, tamhle jede bagr, jede zbourat školu" - žák č. 2: "Fááákt?" - bagr: odbočí pryč - žák č. 2: "To jsou ale blbé fóry"). Jinak se ve filmu vyskytuje trochu zbytečná krutost, jak k lidem, tak ke zvířatům. Si myslím, že by si ten sadistický otec uvědomoval úchylnost svých choutek a těžko by jim dával průchod na veřejnosti, byť se tato veřejnost skládala ze dvou kluků. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

O minulém režimu a jeho školství si může každý myslet svoje, ale měl i své výhody. Pohodový dětský film, který je potřeba vnímat v kontextu doby. 58%. ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch skvělých dětských filmů, které se točily v 80. letech. Zatímco tenkrát tvůrci dokázali zachytit reálné chování dětí a vložit do snímku vtip a určitý morální problém, dnes, pokud se něco pro děti v televizi objeví, většinou z americké produkce, je to buď infantilní, nereálné nebo čistě jen romanticky naivní zaláskovaný příběh bez pointy či něčeho k zamyšlení. Přitom právě v tomto věku se může brousit charakter dětského diváka. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Rodinný snímek o školních příhodách třináctiletých dětí, solidaritě, vzájemnému pochopení a řešení typických problémů a lumpáren. Rivalita i cit spolužáků je zde prezentována velmi realisticky. Po kašovité bitvě ve školní jídelně hrozí trest. Vezmou zodpovědnost všichni, anebo to svedou na nového spolužáka, který jim už od samého počátku nepřirostl k srdci? A proč ta bitva vlastně vznikla? Film velmi kriticky upozorňuje i na výchovný postoj školy a rodičů. Poukazuje na zodpovědnost každého bez rozdílu. Ano, výchovný koncept, jinak zábavného a veselého filmu je tu zřejmý. Film považuji za kvalitní a nostalgicky vzpomínkový. I já byl například vracen s nedojedeným jídlem zpátky ke stolu. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Slabší průměr co se týče tuzemské tvorby pro mládež 80tých lech. Tihle kradou, tihle jsou sobečtí, tamti zavírají oči před pravdou, ten šikanuje, ten bije své dítě…………to vše s patřičným naivním lookem doby a předabovaným Donutilem :D ()

Pulper 

všechny recenze uživatele

Zbytečně negativní hodnocení. Za mě jeden z nejlepších dětských filmů 80. let a potvrdil jsem si to i po těch cca 35 letech, co jsem ho viděl jako kluk poprvé. Rozhodně nesouhlasím s tím, že by ty děti podávaly špatné výkony. Scéna, kdy se snaží omlouvat svoje jednání před učitelem v třídě, je exkluzivní. Holt to není taková ta běžná milá oddechová blbina, ale bolavá sonda do života dob minulých a dětských duší ála Jen si tak trochu písknout nebo Sněženky a machři. Dabovaného Donutila nechápu, ale nevadí mi. ()

haffen 

všechny recenze uživatele

Taký slabší priemer. Keď si predstavím ako sa niektoré deti domočovali z vychovávateľky v jedálni, tak je toto hodne veľký unreal. Nechápem prečo bol dabovaný Donutil. Dnes by na to asi nemal nik gule. 45% ()

Reklama

Reklama