Reklama

Reklama

Poslední drak

(seriál)
všechny plakáty
Animovaný / Rodinný
Československo, 1989, 10x8 min

Obsahy(1)

Názvy jednotlivých epizod:
1. Ajax se představuje
2. Baba Mračenice a kočka Zlá Palice
3. Nepříjemné setkání
4. Ajax si ví vždycky rady prázdniny
5. Dračí prázdniny
6. Jak Hektor dohektoroval
7. Baba Mračenice se zlobí čím dál víc
8. Poslední pomsta baby Mračenice
9. O co si Mračenice říká, to má
10. Ajax najde práci (oficiální text distributora)

Recenze (7)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Za normálních okolností průměrný večerníček s ne příliš pohlednou animací. Baba Mračenice s kočkou Zlá palice, která na počátku promění jednoho prince v draka a celou dobu jemu i poslednímu draku Ajaxovi znepříjemňuje život, je však zákeřnost k pohledání. Hodně se tu čarovalo a to já vždycky rád. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70%. Zlá palice, zlá palice, rozhlédni se převelice! ------- Asi jsem jeden z mála, který seriál viděl jako dítě (pravděpodobně během reprízy), nemluvě o tom, že na mně udělal tak dobrý dojem, že jsem si babu Mračenici a její kočku Zlou palici (která má dar vnitřního zraku, kdy se její oči promění v malou TV obrazovku, do které baba hledí jako do křišťálové koule) zapamatoval a oblíbil. Čekal jsem dvacet či více let, jestli se Poslední drak náhodou neobjeví na obrazovkách ČT (v roce 2011 podle všeho šel na slovenské Dvojce), nebude vydán na DVD nebo se neobjeví někde na internetu. Nakonec mě to čekání přestalo bavit a vyplázl jsem 200 EUR za kopii přímo z archivu ČT. Po výtvarné stránce (Vratislav Hlavatý) je to celkem slabé, ale animace je kouzelná a plná gagů, Brodský samozřejmě nezklame a celé to podkresluje hudba Vladimíra Merty (zvuk Ing. Ivo Špalj).  Příběhově to taky není nic extra (poslední drak Ajax se seznámí s princem Jiřím, Ajax vyčuchá poklad báby Mračenice, zničí jí sváteční hůlku, která funguje i na draky, Mračenice za trest promění Jiřího do podoby draka, starý a nový drak poletují po Africe a užívají si prázdniny, Mračenice si řekne, že to není žádný trest a začne je pronásledovat atd., do toho ještě vedlejší zápletky s princeznou Jitřenkou a loupeživým baronem), o to víc mě zaujalo, že jde o adaptaci knihy od autora (nebo autorky), A. de Quincey, o které(m) internet mlčí. Kniha The Last of Dragons vyšla údajně v roce 1947 (a dost možná se dalších vydání ani nedočkala), autor(ka) údajně napsal(a) ještě dvě další knihy pro děti. Česky vyšel Poslední drak v roce 1962. Čert ví, jak to vypadá s autorskými právy (na knihu, český překlad a seriál), i to může být důvod, proč se to skoro ztratilo ze světa... ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Průměrný, dnes již dávno pozapomenutý večerníček, který vzhledem k tomu, že byl naposled vysílán někdy v druhé polovině 90. let, utkvěl v paměti sotva pár desítkám diváků. Dějovou linii bych už dohromady nedal, pouze babu Mračenici s bradavicí na nose a kočku Zlou palici s očima coby televizory si stále vybavuju velmi živě. ()

KorenGeorge 

všechny recenze uživatele

Naposledy jsem viděl jako dítě a musím říct, že se mi netuctový fantasy večerníček líbil. Pamatuji si pouze na dobráckého draka, nějakou velkou bitvu na konci a na Babu Mračenici. Tak jsme posléze nazývali jednu z našich koček, která měla pořád načuřený výraz. ()

Reklama

Reklama