Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Potyčky mezi Angličany a kolonisty se stupňují. Timothy Dudgeon je anglickými vojáky zajat a souzen pro rebelství. Na pomoc se mu vydává místní reverend Anthony (Burt Lancaster), je však neúspěšný. Ještě téhož večera se u něj doma ukáže rebelský syn Richard Dudgeon (Kirk Douglas) s mrtvým tělem svého otce, které unesl z oprátky... (Mirokukii)

(více)

Recenze (11)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Britům se podařilo neuvěřitelné: sloučit do vážného, politicky citlivého tématu humor, vážnost i tragiku. Americké a anglické má k sobě blízko: o totožnosti se však v žádném případě mluvit nedá. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Tři herecké superhvězdy pod dohledem jedné začínající režisérské v adaptaci klasické hry G. B. Shawa - to nemůže dopadnout zle. A taky, že nedopadlo. Dostalo se mi přesně to, co jsem čekal - výtečný, zčásti komický (výstupy Kirka Douglase) a zčásti dramatický (ten zbytek) zážitek bez přehnaného divadelního přehrávání. The Devil's Disciple podává nevyvratitelný důkaz toho, že budoucí dvorní režisér bondovek měl cit i pro jiné žánry. Škoda, že ho v dalších letech příliš neuplatnil... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Stretnutie takých hereckých legiend sa nedá nepovšimnúť a ak k tomu prirátam žáner komédia, zvedavosť nepoznala mieru. Príbeh v americkej histórie, keď sa pomaly strácal vplyv angličanov v Novej Anglii, je takou všehochuťou historického filmu, westernu a komédie. Spôsob vyjadrovania má pôvod v klasike G.B.Shawa a je to poznať a je to veľké pozitívum. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Guy Hamilton 5 rokov pred kultovym Goldfingerom natocil film The Devil´s Disciple. Rezia samotneho Hamiltona je na urovni, herci ako Burt Lancaster, Kirk Douglas /Ace in the Hole/ a Laurence Olivier su na urovni. Dialogy su vyborne, kulisy a exteriery zaujimave. miestami sa vsak divak dost nudi, a pribeh tiez neoplyva genialitou. Avsak dobre sa na to pozera a film ma len 83 minut, takze utecie pomerne rychlo : 86 % ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Raný Bernard Shaw a jeho břitké dialogy. Už jen ty si zaslouží čtyři hvězdy. Filmaři si přidali komickou akční vložku, ale ta vcelku odpovídá duchu hry. Velmi příjemná hodina a čtvrt. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Báječné představení hereckých hvězd v zábavném historickém snímku, pojednávajícím o kolonizování amerického kontinentu britskou korunou. Douglas se opravdu vyřádil a táhne celý snímek. Ostrost a bystrost jeho dialogů nezná mezí. Lancaster se po většinu času drží lehce zpátky, což se vzhledem k povaze jeho postavy, dá chápat, avšak jeho akční sekvence zde, patří k tomu nejlepšímu. Olivier bohužel nedostal tolik prostoru. Film ani trochu nenudí, je zde cítit nadhled, a po vážném úvodu baví každou minutou víc a víc. ()

Kenneth 

všechny recenze uživatele

Téměř pohádka o tom, jak se z odvážného ale rozvážného pastora stal nerozvážný hrdina a jak se ďáblův učeň obětoval pro dobro. Právě R. Dudgeon měl být chytrý a vtipný, ale bohužel působil spíše protivným dojmem. Celé mně to pak zavánělo francouzskými romantickými filmy typu Fanfán Tulipán. ()

Vedjat 

všechny recenze uživatele

Příliš málo komentářů na tak pěkný film, nicméně hodnocení odpovídá. Burt Lancaster (reverend Anthony) a Kirk Douglas (rebel Timothy Dudgeon) ve vrcholné formě a k nim, byť na malém prostoru úchvatný Lawrence Olivier (generál anglické armády). To byly doby, kdy se filmovému řemeslu dařilo. Výborný film, dramatický i zábavný. Jemné náznaky v chování protestanského reverenda, dávají tušit budoucí proměnu v bojovníka americké domobrany: po výstražném výstřelu vojáka,vykonávající stráž u oběšeného, mu z ruky instinktivně vytrhne zbraň, dále když přenáší v náručí mlýnský kámen a neodloží ho při hovoru s vojákem. Stupňující se násilí a nespravedlnost Angličanů pak dílo dokoná. Chudák jeho mladá žena v závěru filmu neví, kterého z hrdinů si má vybrat. Zda Dudgeona, který zachránil reverendovi život nebo právě povstalý přízrak odplaty a odhodlání - kapitána Anthonyho. V těžkých dobách člověk najde své povolání a někdy to mladé dívky nemají lehké. ()

Reklama

Reklama