Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedlo bylo jeho domovem. Dempsey Rae (Kirk Douglas) je tulákem bez jasného cíle, který miluje otevřené pláně a nenávidí ostnatý drát, bránící v pohybu nejen dobytku, ale i člověku. Nechá se zaměstnat na rozlehlém ranči, jehož majitelka Reed Bowmanová (Jeanne Crainová) se právě vrátila z Východu. Zkušený, byť příliš nezávislý honák se vždycky hodí. I když s ním musí najmout také nezkušeného Jeffa (William Campbell), jenž s ošlehaným veteránem tvoří nerozlučnou dvojici. Místo poklidné práce na ranči se však schyluje k válce mezi bohatou rančerkou a jejími menšími sousedy... Snímek Muž bez hvězdy (1955) se sice odehrává ve Wyomingu, ale natáčel se v exteriérech jihokalifornského Conejo Valley. Kirk Douglas, který byl v padesátých letech jednou z největších mužských hollywoodských hvězd, dodává své postavě až hyperaktivní energii a dokonce tu předvádí své hudební vlohy – nejenže zpívá, ale ještě se k tomu doprovází na banjo. Hollywoodský veterán King Vidor (1894–1982), který se zařadil mezi přední režiséry už na sklonku němé éry (Přehlídka smrti, Ecce Homo!), měl s westerny několik zkušeností, např. Texasští jezdci (1936) a Souboj na slunci (1946), a věděl, co tento specifický žánr potřebuje. Vedle Douglasova energického herectví ve filmu asi nejvíc zaujme Claire Trevorová ve své časté postavě ženy pochybné pověsti, ale zlatého srdce. Pod titulky filmu uslyšíme titulní píseň v podání známého zpěváka Frankieho Lainea. Jeho předloha, stejnojmenný román Dee Linforda z roku 1952, byla znovu zfilmována Jamesem Goldstonem pod titulem Muž jménem Gannon (1968). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (37)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Kirk Douglas /Out of the Past/ v ulohe kovboja, ktory ma na praci klasicke zalezitosti Divokeho Zapadu : praca pre krasnu rancerku, obcas postrazit dobytok, obcas prestrelka ..... western je to dobry, a rychlo uplynie, ale nezanecha vyraznejsiu pamatovu stopu. Do priemeru vask film potiahla rezia Kinga Vidora a herectvo pana K. Douglasa. 66 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Celkom zameniteľný western 50. rokov. Čiže pokiaľ ich máte radi, tak je tá zameniteľnosť vlastne výhodou. Problém je v tom, že prvá hodina je natočená akosi lážoplážo a na vážnosti naberie film až v záverečnej tretine. Chlapík prijde do mestečka, narobí tam humbuk a odíde. Klasika. Ale tým skutočným problémom je fakt, že od Kinga Vidora očakávam vždy akosi viac. Cítiť, že na placi sa všetci bavili a tá pohoda z filmu vyžaruje. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Zkušený kovboj Dempsey je zmítaný mezi láskou k ženě a fobií z ostnatého drátu. Muž bez hvězdy je podprůměrný western, který by se měl jmenovat Hvězda bez scénáře. To hvězdou míním samozřejmě výborného Kirka Douglase, který tenhle western drží nad vodou. Potěšily mne jeho herecké i pěvecké výkony, hraní na banjo i žonglování s pistolí. Hlavního hrdinu potulného kovboje však pojali autoři dost nepochopitelně jako Jekylla a Hyda - muže chvílemi silného a protřelého, vzápětí nerozhodného a slabého. Muže, který miluje ženy i utíká od nich, uchází se o práci předáka, aby vzápětí vše opustil, muže, co nenávidí ostnaté ploty, ale sám je staví, muže, který žije na dluh, ale odmítá vydělané peníze i nabízený majetek, muže nenávidícího vraždění a zároveň chladnokrevně zabíjejícího. Přes výborně natočené akční scény je těch rozporů taková hromada, že za část může i režie Kinga Vidora, nositele Oscara za celoživotní dílo. Ukázka:http://www.youtube.com/watch?v=IhAK7R6PD_4 ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

One man show báječného, elánem nabitého, Kirka, který parádičkuje s koltem, hraje na banjo, zpívá, a k tomu všemu ještě stihne být rektorem a průvodcem začínajícímu kovboji. Western se dlouho nese v zábavném a přátelském tempu, avšak pouze do příchodu zlomyslné, smyslné bestie. Přechod z odlehčené strany na vážnější notu se příliš nedaří, a je jen k dobru filmu, že není ke konci natahován. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Kirk Douglas jako pistolník frajírek, co se bojí ostnatého drátu, zaplétá se s ženami a snaží se vychovávat mladého kamaráda je naprosto super. Rozdává rady, střílí, pere se, žongluje s pistolí, hraje na banjo. Bohužel zbytek je trošku o ničem - dobytkářský western, ve kterém není jasné zlo. Na jedné straně velkokapitalistka, která chce vydělat a vypadnout, na druhé straně drobní farmáři kteří si chrání trávu drátem. A banda zmetků, kterou sice hrdina vyřídí, ale nic tím nezmění ani nevyřeší. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Kůň, na kterém ve filmu jede Kirk Douglas (Dempsey Rae), je sám o sobě filmovou hvězdou. Kůň se jmenuje „Pie“ a objevuje se v mnoha westernech. Sedlal jej James Stewart, Glenn Ford i Audie Murphy. Pie se objevil v 17 westernech. Jimmy Stewart koně miloval a řekl, že je je to jeden z nejlepších herců, se kterými pracoval. Pie žil do roku 1970 a byl pohřben na ranči Jimmyho Stewarta v Kalifornii. (sator)
  • Jedná se o jeden z prvních filmů, které Kirk Douglas natočil prostřednictvím své produkční společnosti. Film se stal kasovním trhákem. (Mol)
  • Film se odehrává ve Wyomingu, ale byl natočen v exteriérech jihokalifornského Conejo Valley. (dopita)

Reklama

Reklama