Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní seriál na motivy románu V.Martínka. O životě na Ostravsku od posledních let minulého století po dramatické události první světové války. Hlavní hrdina je člověk plný životní energie, která mu přes nepřízeň osudu, zaviněnou sociálními poměry prvních dvou desetiletí 20.století, pomáhá překonávat těžké životní podmínky a nakonec dojít k jednoznačnému přesvědčení, že životní štěstí je třeba budovat na zcela jiných základech než se je snažil vybudovat jeho otec. (mibara)

(více)

Recenze (16)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Těžkost života lidí, jejichž život byl jen tvrdá práce a boj o chleba. V seriálu se perou názory křesťanské se socialistickými. Naděje se upínají pomalu k socialismu, neb seriál se odehrává v čase, kdy dost lidí se věnovalo zemědělství, a toužilo se vymanit z okovů kulaků. Bohužel povahokresby zde nejsou tak dobře propracovány jako v jiných seriálech. Seriál je spíše postavený na situacích, v nichž se hlavní představitelé projevují. Kdo chce kouknout může - http://www.youtube.com/watch?v=DjSUBMGu1W0, a další díly si snadno najde. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Zemitý seriál o (pod)zemitých lidech, jen mě vždycky přišlo podezřelé jak málo radosti lidé té doby měli... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Seriál je natočený zručně, plný výtečných herců. Zachytává období konce 19. století až po první světovou válku. Život v dělnických koloniích rozhodně nebyl žádný med a bezvýchodnost situace v nich zlomilo nejednoho borce. Tady asi můžeme najít kořeny výrazného úspěchu sociální demokracie v momentě, kdy bylo v roce 1907 zavedeno všeobecné hlasovací právo v rakouské monarchii. Příběh je velmi syrový a mnoho naděje tu fakt není. Hrdinové umírají a happy end je neznámý pojem. Z tohoto pohledu je seriál značně vyjímečný na dobu svého vzniku. Stejně tak levicová agitace tu není cpána nevkusně divákovi, ačkoli je vlastně všudypřítomná jen prostým popisem těch událostí. Vznik republiky už ovšem šestý neexistující díl nepopsal, možná je to tak nejlépe, neboť naděje vojáků přicházejících z fronty na spravedlivější svět shořely brzy po roce 1918 jak papír. Tak se stalo v celé Evropě. Toho nás tvůrci ušetřili. 80% ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Mimoradne podivny serial. Podivne je na nem to, ze nezaujme. A pritom ma dobry pribeh, ma spickove obsazeni, ma vypravu atd. Ale je to strasne utahane a snad vsechny postavy se chovaji divne a nebo jsou divne sami od sebe. Na to proste nejde se zajmem koukat. Jeste ze tam jsou pekny holky... Jinak bych to asi nedal vubec. P.S.: nechybi nahodou jeste jeden dil? podivny konec... (videno 5 dilu) ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Pro mě překvapení, protože jsem o tomto seriálu nevěděl. Když pominu herecké obsazení, tak mi příjde věrohodnější než tolik vychvalovaný Byl jednou jeden dům. Jedíné mínus byl pro mě závěr s otevřeným koncem. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

No to byla zase jednou slátanina. Zatímco v seriálu My všichni školou povinní byla pošahaná převážně ženská část postav, tady jsou hráblí všichni. Až na Zdeňka Řehoře, který opět hraje svého oblíbeného troubu a Radoslava Brzobohatého, jenž má hlubokou obsesi z polností a neustále navrhuje nějaký čachry s gruntama. Já bych mu dal Grunta na Nightmare... No zpět k epickému příběhu. Mach, který na sichr zdědí nejen půl statku, znásilní a vyžene svou děvečku. Následně smrdí v hospodě a pak na statek přijde Helga. Děvečce, které z toho očividně hrábne, se narodí opožděný vojín Kyslík a protože ho mamka nedostane do Vánoc z vojny, zprzní si nohu při ostrých střelbách. A právě pohnutý osud tohoto ožraly, který následně tvrdí, že nepije, napjatě sledujeme ve zbývajících dílech seriálu. Bohužel ani zbytek rodiny není jak z románu (kdo není do větru, je kripl). Až obludnost koz Báry Štěpánové donutí našeho hrdinu dospět a najít si ženu, se kterou sdílí zájem o pyromanii. Společně pak spálí šestý, závěrečný, díl seriálu a proto to celé nemá žádný... ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

nespavci musí jásat, konečně zajímavý seriál...sice mám pocit,že už jsem ho v dětství viděla, ale dívám se ráda a pro případ mám nařízeného i budíka. Seriál je dobře obsazen a má svoji vypovídající hodnotu.... ()

Phex 

všechny recenze uživatele

Seriál kde díl od dílu jde hlavní hrdina do čím dál většího srabu a východisko je v nedohlednu. Bohužel postrádá gradaci a závěr je hodně odfláknutý. ()

Aniki 

všechny recenze uživatele

Jiz drive jsem tuto serii videl v reprize, v dnesnich casech bezela na ct3. Moc pekny byl díl Jakub Oberva, těžící z neskutečného charismatu Vlado Müllera. To byla fakt paráda. Dalsi dily jiz malinko slabší, nicmene zaujal mladý Javorský v roli Kuby Sršáně. Nějak mám teď pro tu dřívější ostravskou tvorbu slabost. Jistě k tomu přispívá i báječná hudba Ládi Matějky. ()

quokam

všechny recenze uživatele

Muj maly bezvyznamny divacky oscar za dila premierove videna v roce 2023, udeluji pani Valerii K (v tiche vzpomince) cenu za nejlepsi herecky vykon v zenske seniorni dramaticke roli. ()

Ventill 

všechny recenze uživatele

Příběh své doby a své krajiny - holt slezko je kraj tvrdý. Charismatický Vlado Müler. Pro mě po prvním díle za 75 %. ()

Filmyx 

všechny recenze uživatele

no, až na to silou šroubované socialistické cítění hlavního hrdiny se seriál povedl, hlavně zachycení všeobecného smíření s osudem, které bylo většinou to jediné co chudině zbývalo, bez zbytečných okecávek okolo a uměle natahovaných rozhovorů. ()

Reklama

Reklama