Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Recenze (224)

Loriana 

všechny recenze uživatele

Vyjímečný námořní příběh v čele s kvalitními hereckými výkony pánů Hopkinse a Gibsona z americké filmové školy 80. let. Příjemná a i trochu napínavá odreagovačka z dětských let, která zanechala v paměti dobrý dojem i po tolika letech. ()

p.a.douch 

všechny recenze uživatele

Nechápu to. Film je udělaný věrně, nezidealizovaně. Herci jsou dobří, jejich výkony odpovídají jejich umu. Výprava perfektní, všechno je zkrátka takové, jaké má být. Přesto film působí tak nějak divně. Jednotlivé díly skládačky jsou velmi pěkné, ale celek mě přesto tak trochu zklamal a proto jen 60 procent. Tak je to buď chyba režiséra Donaldsona, nebo moje (film jsem zkrátka nepochopil). Podle toho jak film dopadl v kinech bylo lidí jako já hodně. ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Minimalistická, přesto úžasná a monumentální hudba - rozpor, a přesto pravda....Vangelis.....dabing Postráneckého jako kapitána nemá chybu....Tahiti a jeho móda....Psychodrama na lodi....já říkám : paráda! ()

Franki69 

všechny recenze uživatele

Nostalgická romantika dálkových mořeplaveb v 18.století. Anthony Hopkins a Mel Gibson ve skvělé herecké formě v jednom z nejikoničtějších příběhů z dob, kdy oceány brázdily fregaty s napnutými plachtami a bronzovými děly, námořní navigace se řídila podle slunce a měsíce sextantem a rychlost se měřila provazem s uzly. A taky Tahiťanky…Film už dnes působí starobyle, tohle je ještě poctivá filmařina bez CGI. Ale velký příběh o vzepření se prudérním autoritám, rebelství mládí, touze po osobní svobodě a o morálních volbách okorá jen navenek, Bounty je prostě výborný velkofilm a vaši pozornost si zaslouží. Dávám 80% ()

Radek273 

všechny recenze uživatele

Bounty patří mezi snímky nabité hvězdami tehdejší (mnohdy i současné) doby, ovšem nějak to velké putování za chlebovníky nemělo ten hladký, dobře zaobalený průběh, který by byl potřeba. Pravda, má jít o drama, kde se nejednou posádka i důstojníci vystavili nebezpečí života a obzvláště po vzpouře lze mluvit o zázraku přeživších. Nicméně hudba se snaží znervóznět diváka skrz tóny, jež jsou takové laciné a spíše strašidelně-divné, než napínavé. Navíc se zde víceméně střídají momenty "už tu hudbu konečně vypněte" a "uf, konečně je vypnutá". Možná ještě románek Gibson-Vernetteová stojí za to, jinak ale snímek s poměrně rozpačitým výsledkem. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Štandardne dobrý dobrodružný príbeh inšpirovaný historickými udalosťami. Kvalitné herecké obsadenie a výborná produkcia sú s príbehom zárukou dobrého filmu. Hudba Vangelis čo evokuje spojenie s novším filmom 1492. 70% ()

F.Abagnale 

všechny recenze uživatele

Asi jediné čo ma na filme zaujalo bol konflikt Hopkinsa a Gibsona s ich rozličnými charaktermi. Inak my to pripadalo veľmi zdĺhavé a neskonale nudné. Bounty som do konca dopozeral asi len preto, lebo v telke už nič iné nešlo. ()

zurivymlok 

všechny recenze uživatele

Bounty je jeden z těch filmů, které já navzdory zdejšímu hodnocení miluju. Roger Donaldson (jinak hodně průměrný režisér) to zvládl a zrežíroval film bravurně. Donaldson jakoby správně pochopil, že tu není hlavní hvězda - tou byli herci, scénárista a hlavně hudební mág Vangelis. Mel Gibson a Anthony Hopkins předvádějí herecký koncert, který se jen tak nevidí, zatímco ostatní - mezi nimi Daniel Day-Lewis či Liam Neeson - zdatně sekundují. Scénář geniálně nevykresluje kapitána Blighta jako nějakého démona (ztělesněné zlo), ale spíše člověka přísného a zásadového. Námořníci zase nejsou žádní andělé. Polarizace dobra a zla se zde nekoná a to dalo hercům obrovský prostor, aby ukázali, co v nich je, což se jim bezezbytku povedlo. Do toho všeho excelentní Vangelisova hudba nádherně se snoubící s kránými záběry. Určitě jeden z neprávem nejpodhodnocenějších snímků na ČSFD. ()

Horácius 

všechny recenze uživatele

No tak nevím, zurivymlok to řekl za mně. Šeredně podhodnocený film. Navíc naprosto nadčasový a po několika desetiletích neztratil absolutně nic na své působivosti. Škoda pro ty, na které nezapůsobil - takové filmy se dnes už netočí a když sleduji ty dnešní bezduché slátaniny, tak se to prostě srovnat nedá. Navíc je dost historicky přesný. Geniální začátek, skvělý konec, a vše mezi tím... Jen ještě dodám, že tento film patří k dávné sérii či šňůře mnou velmi obdivovaných filmů, které vznikly téměř ve stejném období, a do které patří např. Krotitelé duchů, Číslo 5 žije, Jestřábí žena...to byly filmy jak mají být a Bounty mezi ně zcela zapadá. Hudba je jedna z nejpodmanivějších, co jsem kdy slyšel, jak může někdo napsat, že je slabá... Ale co, názory se různí. Můj názor (nikoliv ojedinělý) je, že tenhle film je zde z nějakého důvodu těžce podhodnocen... v mých očích mu to rozhodně jinak neuškodí... P. S. Po shlédnutí starší verze s Brandem, fakt sorry, ale ta je lepší snad pouze výpravou, co se týká psychologie postav a působivosti se FAKT nechytá. ()

zero_zelo 

všechny recenze uživatele

jako dítě sem z toho byla úplně odvařená. na 80s skvělá výprava, krásnej gibson, drama. teď, po více než 25 letech výprava stále pěkná, gibson už mě tak nebavil (já ty jeho hysterický projevy a mluvící oči od Patriota fakt nemusim) a drama mi přišlo poněkud vlažný, vlastně se nic zásadního nestalo. ()

pop.z.pop 

všechny recenze uživatele

Perfektně propracované postavy, Hopkins je na šest hvězdiček, Neeson je taky geniální, Lewis je naprosto uvěřitelný důstojník admirality, snad jen Gibson působí až trochu divadelním přehráváním. Film celkově se drží faktických skutečností což je samo o sobě na plné hodnocení. Muzika geniální. Prsa přírodní. Některé komentáře tady jsou opravdu jak od dementů, zvlášť ty ve kterých si stěžují na málo akce, žádné dobrodružství a flákající se posádku po ostrově :) Měli by pochopit, že tak to prostě bylo. A jestli chtějí dobrodružný příběh plný akce ať si pustí Černého korzára. ()

Otan 

všechny recenze uživatele

Když jsem sloužil na vojně ,tak jsme v rámci útěku z bolševické pakárny za pivem neočekávaně vlezli do kina na tento film.Neříkám,že je to bomba,ale zase to není špatné.Mužské diváctvo jistě ocení nádherné ostrovanky a ženské - no snad taky.Co je ale naprosto strhující je hudba Vangelise.Už úvodní sekvence s titulky a a záběry na téměř kýčovité ostrovy mi brala dech... ()

Zofinka2 

všechny recenze uživatele

Film je z exotického prostředí a hezky udělaný. Výborní herci Hopkins, mladý Liam Neeson, Gibson, Philip Davis. Na krásného Mela Gibsona se dobře koukalo. Tehdy to byl asi jeden z nejhezčích herců. Nedávno jsem někde četla, že je to podle skutečné události. ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Výborný Hopkins, sympatický Gibson, a sexy ostrovanky. Dal bych tam víc akce a méně nudy. Místy to působí jako chabá televizní produkce. Rozhodně se to netváří jako velkofilm, který by si to téma zasloužilo. ()

Mark1983 

všechny recenze uživatele

Jako školák jsem viděl upoutávku tohoto snímku a nijak zvlášť mě neimponovala. Ovšem v dnešních letech jsem na to narazil zcela náhodou,když to dávali v sobotním podvečeru v televizi a zjistil jsem,že film svým způsobem dokáže zaujmout,avšak u mně je to průměrný snímek na jedno kouknutí. ()

Lou_Pagi 

všechny recenze uživatele

Nelze jinak než 4 hvězdy při koketaci s pátou! Výborný film, úžasná dobová atmosféra, skvělé herecké výkony a výborně dobrodružný syrový příběh. ()

Nataniel73 

všechny recenze uživatele

Vynikajúco spracovaný príbeh o lodi Bounty s charizmatickým Anthony Hopkinsom a sympatickým Melom Gibsonom (aj keď hereckým výkonom ho Hopkins prevalcoval). Pravdivé príbehy by mali byť spracované čo najviac realisticky a to sa tomuto snímku podarilo. Ostrov nádherný, domorodkyne ešte krajšie a do toho podmanivá hudba od Vangelisa. Charaktery postáv tu boli vykreslené veľmi verne a divák má miestami problém určiť, ktorá z nich je kladná a ktorá záporná. A tak je to väčšinou aj v živote. Kapitán to kapánek prehnal s tou pedantnosťou, ale Fletcher sa tiež nezachoval zrovna ako férový chlap. Je to skrátka silný príbeh s výrazným dejom a pôsobivou atmosférou. 85% ()

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama