Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Recenze (224)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Vangelisova hudba byla až přízračná, úplně jako z jiného světa. Gibson s Hopkinsem byli výborní. Osobně jsem byla na straně Gibsona. Hopkins hrál příliš tvrdého ale schopného kapitána. Jeho metody se mi moc nezamlouvaly. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Film líčí historický příběh s nepředpojatou objektivitou, a snad právě proto mě nechal chladným. Jenže pokud by byla látka pojata romanticky, asi by mě film iritoval jako naivní doják. To musím spravedlivě uznat. --- Gibson prý řekl, že slabinou tohoto filmu byla právě jeho vyváženost. To je možná trefa. Když si totiž připomenu Spielbergův Amistad, který řeší malinko podobnou historickou látku, vidím zřetelný rozdíl. Amistad je strhující nejen kvůli lepší kameře, hudbě, a vůbec filmařině jako takové, ale především díky tomu, že divák není vůbec na pochybách, komu má držet palce. --- Pokud je tomu tak, pak příběh Bounty se zřejmě ke zfilmování moc nehodí. Buď je chladný a popisný, jako tento film, anebo musí lhát. Je zajímavé si povšimnout, jak se morální recepce změnila: v čase vzpoury na Bounty nikdo (včetně vzbouřenců) nepochyboval, na čí straně je právo a spravedlnost. Naopak případ vzbouřenců z Amistadu, který je nám dnes tak jasný, byl tenkrát vnímán velmi rozporně. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Očekávání jsem měl velká a spíše se lehce nenaplnila. Prostě průměr. Tak bych tento film shrnul. Příběh, který je dle pravdivé události je chytlavý a úžasný, jenže se to zde nějak odfláklo. Zachranuje to akorát Hopkins. A primárně co bych viděl jako problém je zde rozložení děje. Půl filmu se mrcasíme s cestou a pak vzpouře hup a je skoro konec. Ani nevím jestli mám doporučit, takže se zdržuji jakéhokoliv ovlivnování pro tentokrát. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Nevidel jsem zatim verzi s Brandem (a na tu starsi s Gablem se nechystam), ale tahle se mi teda libila dost. Jak Hopkinse nemusim, tady mi byl fakt sympatickej - oproti tomu stejne tak sympatickej mi byl i Gibson (pricemz oba dva recenze mrdaj jako nevyrazny). Nejprve musim rict, ze pribeh o vzpoure na lodi Bounty je zkratka zajimavej a cini film sam o sobe zabavnym. Za druhy je tu spousta krasnejch ostrovanek, ktery rozhodne nevypadaj jako ty hnusny tlusty mareny, co tu na Zelandu (a puvodem z Polynesie) vidam dnes. Za treti me bavila vetsina postav, vcetne tech vedlejsich. Krome hlavni dvojky me bavil Lewis (zpocatku svine, pak ale loajalni Fryer), Theoden Hill (od zacatku sympatickej Cole), megasexy hlavni ostrovanka nebo mlady pivecko Heywood. Dojemny byl i placici kral, coz bylo sentimentalni, ale pochopitelny. Za me velmi prijemnych 85-90% ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrásnějších historických filmů s hvězdným obsazením , velkolepou výpravou, nádhernou hudbou a mým nesplnitelným snem Tahiti. ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Velice povedený historický film. Jedinou jeho vadou je jeho délka. První půlka filmu je trochu rozvláčná a nudná a ustřihnout snímku 20 minut by nebylo na škodu. Ta druhá je však plná psychologicky vypjatých scén, akce, vynikajících hereckých výkonů Gibsona a Hopkinse, úžasné loves story a hlavně exotických exteriérů. Zkrátka Mel mě jako vždy vůbec nezklamal... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborny Anthony Hopkins ako zaporak na lodi Bounty, ktorej pribeh je snad uz notoricky znamy. V roli kladnej sa predstavil Mel Gibson, ktory v tom case tusim aj dost chlastal. To vsak neplati o Hopkinsovi, ktory si svoje najhorsie roky s chlastom odbil v 70. rokoch. Ale reziser Roger Donaldson bol este len za rutinera. 68 % ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Nebýt to tak často rozvleklé a místy více sebejisté, mohl jsem na Bounty vzpomínat stejně tak často a rád jako na Master & Commander. Nuž, není tomu tak, ale náběh na to rozhodně byl, když přičtu nádhernou krajinu, Vangelisův hudební výkon i Hopkinse s Gibsonem, u nich mi ale chyběla větší konfrontace nebo vybudování hlubšího vztahu, i když jako samostatné charaktery obstojí... Rozhodně se ale ještě někdy k filmu vrátím, až si na něj časem pořádně rozpomenu, zatím ale na něj mám stále dobré vzpomínky... ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama s minimálně jedním velkým hereckým představením. O střetu přísně vyžadované disciplíny a poslušnosti se svobodomyslným až lehkovážným pohledem na život. O kontrastu západní křesťanské morálky povýšenosti se srdečným a přirozeným životem. Ráj pro osamělé a lačné muže, plivanec pro pokrytecké puritány, rána pro evropskou kulturu. Tyto ráje ale dříve nebo později čeká zánik při konfrontaci se západní vyšší kulturou, která těmto rájům vnucuje svou podivnou morálku a jediný správný pohled na život a fungování společnosti. Tomuto filmovému dílu kraluje kapitán lodi a poručík William Bligh (skvělý Anthony Hopkins), kterému se zhroutí jeho ctižádostivý sen i zadaný úkol. Jedinou cestu vidí v přísné disciplíně a pro svůj úkol se snaží zlomit každý náznak odporu, nesouhlasu i rebelie. Protihráčem je mu původně druhý důstojník na lodi a milovník života Fletcher Christian (dobrý Mel Gibson), který je za svou cestou svobody nakonec přinucen použít podobné prostředky, jako Bligh. Z dalších rolí se musí zmínit admirál Hood (starý známý Laurence Olivier), předsedající soudu s Blighem, první důstojník na lodi a patolízal John Fryer (Daniel Day-Lewis), neustálý nespokojenec, hrubián a rebel Charles Churchill (Liam Neeson), Fletcherova múza se sladkým úsměvem Mauatua (Tevaite Vernette) a stále opilý lodní lékař John Huggan (Malcolm Terris). Slušné psychologické drama o střetu různých kultur, o různých pohledech na život i rozdílných cestách ke své osobní svobodě. ()

PEEPA 

všechny recenze uživatele

Musím říci, že hodně souhlasím s Radyem, jen dodám, že jsem viděl i třetí verzi s Clarkem Gablem. Tato verze nejvíce tratí na postavě Fletchera Christiena, který je zdaleka ze všech tří verzí nejslabší. Mel Gibson hraje (s poměrně malým prostorem) ublíženého zneuznaného chudáčka, který je hysterický a vlastně mu ani tak nejde o posádku, jen ho cpt Bligh peskuje víc, než je zdrávo a proto mu rupne v bedně. Je to slaboch a proto málem dostane od vzbouřenců ještě jednou nabančíno :-) Excelentní herecké obsazení v čele s Anthony Hopkinsem a jeho nejlidštějším cpt Blighem, kterého jsem kdy spatřil. On vlastně není zdaleka tak zlý, jako shnilý a sadistický Trevor Howard z verze 1962 ani jako velice přísný Charles Laughton z verze 1935. Vzpouru proti své osobě si nejméně zaslouží, protože je skvělým námořníkem, kterému jen ke konci začne malinko přeskakovat, ale zdaleka by to nebyl důvod pro Christiana Marlona Branda. Celý film je kratší asi o 45 minut než verze s Brandem a přibližně stejně dlouhý jako verze s Gablem, ale je podstatně akčnější a svižnější než ta s Brandem a tedy nejméně nudný ze všech tří. Obzvláště scéna s lidožroutským ostrovem, která v obou předchozích verzích není, je velice dobrá a silná. Vangelisova hudba je dobrá, výprava i režie jsou dobré, tahle verze je srovnatelná s verzí s Marlonem Brandem, která kdyby byla o půl hodiny kratší, tak by byla nejlepší. Byl jsem příjemně překvapen, neboť jsem čekal opravdu nejhorší verzi a dostal jsem téměř nejlepší. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Krásný příklad, že i remake se dá udělat moc dobře! Výborní herci, kteří mají co hrát, perfektní výprava a vůbec, vše za čtyři! Hudba za pět! ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Režijně průměrné, scenáristicky průměrné, kamerově průměrné, ale: perfektní Hopkins, velmi dobrý výběr zapamatovatelných herců do vedlejších rolí a dostatek situací na jejich vykreslení, a snad díky hudbě od Vangelis je to příběh, který nakonec dojme. Filmu trvá velmi dlouho než skutečně začne a s retrospektivním výprávěcím rámcem u soudu se skoro nijak nepracuje, což je škoda. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Plejáda hereckých hvězd, solidní výkony, exotické exteriéry a vynikající hudba od Vangelise. Přesto tomuhle filmu cosi chybí. Snad to, že se pořádně nelze ztotožnit ani s jedním z hrdinů. Anebo mě tak moc rozptylovali domorodky nahoře bez, že jsem se nemohl soustředit na děj? ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od filmového zpracování z roku 62' mi tady tolik nevadil cpt. Bligh a chvílemi jsem ho dost chápal. Mr. Fletcher na ostrově plnýho chlastu a nahejch ženskejch ztratil smysl pro morálku a disciplínu která je hodna důstojníků jeho výsosti. Punish him. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film s dokonalým obsazením plným současných filmových hvězd. Tehdy to byli ale spíš talenti, krom Oliviera a Hopkinse. Hopkins taky táhne celý film a nedá si ho nikým vzít. On je tím pilířem loajality ke králi Jiřímu, smyslu pro povinnost a řád světa. Proti němu stojí Gibson, toužící po svobodě, vehnaný do vzpoury v podstatě nechtěně. Posádka se rozdělí na dvě poloviny. Herecky vyčnívá D.D.Lewis, Hill a Neeson. Nejlepší je samozřejmě Hopkins a nejhorší je zoufale prkenný a hraní na hony vzdálený Gibson. Zato má ale pořád rozhalenou košili! To asi pro fanynky. Musím říct, že se jedná o docela dobrý film, i když tempo je pomalé a zápletka prostá. Poselství je však jasné... God save England! 80% ()

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama