Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Recenze (224)

Titus 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé. Příběh je takový trochu o ničem ale zato scenérie z oceánských oblastí jsou úchvatné. Mimo jiné je perfektní obsazení a opět vynikající hudba od Vangelise. ()

Bobšule 

všechny recenze uživatele

Film byl pro mne přínosný především díky většímu prostoru a přesnější propracovanosti postavy kapitána Bligha. Nesporně je to hlavně zásluhou Anthonyho Hopkinse. To díky němu člověk chápe, že kapitán nebyl zapruzený studený čumák. Ovšem, to je právě možná trošku i nedostatkem celého filmu - pečlivým vykreslením Bligha a romantickým vztahem Fletchera, který s ejaksi z principu dobře prodá sám, se divák dostává do situace, že neví, kdo je vlastně hlavní postavou a kdo je ten "dobrý chlapec". K tomuto schizmatu došlo nepochybně hlavně proto, že původní produkce uvažovala o natočení dvou filmů. Jeden měl popisovat osudy Fletchera a druhý měl být zaměřen na osudy skupiny námořníků kolem kapitána Bligha. Zcela přepdokládatelně se ale nakonec na tak velký projekt nenašlo dost peněz (proto se také s natáčením mnoho let otálelo) a výsledek je takový, jaký je. I tak je to ale jeden z velmi hezkých filmů, na které se člověk čas od času rád jukne. ()

waska 

všechny recenze uživatele

Naprosto nedoceněný film! Vynikající herecké obsazení ( Gibson, Hopkins, Olivier .... ), skvělí herci, sledovat Hopkinse je naprostá lahůdka, dokonalá atmosféra a napětí, které se dá krájet. To vše za doprovodu strhující hudby Vangelise. ()

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

Celkem slušné dobrodružné drama. Příběh není ani složitý, ani originální, ale dotýká se zajímavých témat jako je význam disciplíny, mísení kultur, láska versus loajalita.... Zajímavé na tomto zpracování je, že žádná z hlavních postav nevyznívá ani vysloveně pozitivně, ani negativně. Film plyne spíše pomalu, ale díky skvělým hercům, pohledným tahiťankám a příjemné hudbě je to koukatelné a postupem času i dramatické. Přesto mezi úplně špičková díla kinematografie ani tohoto žánru nepatří. Slabší 4. ()

kubal18 

všechny recenze uživatele

Co na to říct. Pro mě pořád nejlepší námořní film a při scéně Christian vs Bligh během vzpoury mám husí kůži pokaždé když na film koukám. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Pozdní dobrodružný film podle vzpoury na Bounty. Laurence Olivier jako předseda soudu, Anthony Hopkins jako energický kapitán, Mel Gibson jako jeho soupeř. Ostatní byli slabší....Nic moc.(50%) ()

rottik-cb 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu je jednoznačně nejlepší hudba od Vangelis. Režie a kamera průměrné, scénář zoufalý. Výprava dobrá. Film táhne nahoru hlavně výkon Anthonyho Hopkinse. Kdyby mělo Bounty klidně i o půl hodiny kratší stopáž, ráda mu dám čtyři hvězdičky. Takhle slabé tři. ()

DavidWebb 

všechny recenze uživatele

Máloktorý film je stále dobrý aj po 30 rokoch a takto "starý" snímok obsahuje množstvo záberov, ktoré by som si kľudne vylepil ako pozadie na obrazovke. Prekvapilo ma koľko hercov som tam spoznal a pritom si nepamätal, že tam hrajú. Liam Neeson? To je iba jeden za všetkých... to ma poser. Nebudem predstierať, že na mňa film najviac zapôsobil po formálnej stránke v kombinácii s fantastickou hudbou Vangelis... napr. úplný začiatok s úvodnými titulkami je z môjho pohľadu absolútne hypnotický a čarovný. Na druhej strane príbeh samotný, aj napriek svojej zdatnej dĺžke, príliš úderný nie je. Ale aj tak bavilo, 70%. ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Neprávem opomíjený film. Já si pokaždé hned vybavím despotického Hopkinse. Komu by se zvednout z takového ostrova chtělo, to mi řekněte:) Skvělě temná hudba a záplava výborných herců. Gibson, Day Lewis, Neeson. Navíc je to dle skutečných událostí. Vždycky si to užiju. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

"The Bounty" je na pohľad veľmi pekný film, plný krásnych záberov exotického prostredia, ktoré vo väčšine divákov vzbudzujú pocity závisti a zármutku z nenaplnených snov a túžob, pretože snáď nemôže existovať človek (alebo skôr muž), ktorý by nechcel skončiť na exotickom ostrove plnom "prívetivých" domorodkýň. Z obsahového hľadiska sa mi však film zdal veľmi prázdny, zdĺhavý a často krát aj nudný. Zrejme kľúčová scéna filmu, teda vzbura na lodi, je tu prezentovaná veľmi nedramaticky a niekedy takmer komicky (Gibsonov výstup s mečom). Mimo prostredia tak môžem oceniť už len Vangelisovu hudbu, Hopkinsov výkon a parádne obsadenie, čo stačí tak na priemerné hodnotenie. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

7/10. V této verzi jsou postavy poněkud komplexnější a uvěřitelnější - Hopkinsův Bligh je sice velmi přísný, leč vcelku spravedlivý kapitán. K represím ho dohnala situace, kdy morálka a respekt posádky upadají (ovšem za danou situaci mohl zčásti i sám vlivem svých nepřiměřených rozhodnutí). Ve filmu z r.1962 je Bligh tak "zlý" a negativistický, až je z něj směšná karikatura. Fletcher Mela Gibsona je možná idealista, ale také nezodpovědný floutek, pro kterého ke disciplína trochu problém, zatímco v podání Marlona je to klaďas dokonalý až k nesnesení. Navíc tento film má mnohem lepší závěr, který se víc drží historických reálií. V životě není nic černobílé, což tento film krásně ukazuje, zatímco stará klasika je hodně šablonovitá. ()

donnovann 

všechny recenze uživatele

Třetí zfilmovaný příběh o osudu posádky lodi Bounty už toho nemá moc co nabídnout snad jen více nahoty. Stále se ale jedná o kvalitní dobrodružný film s výborným Gibsonem a Hopkinsem, pozadu nezůstal ani Liam Neeson. Po shlédnutí všech tří natočených filmů o této slavné vzpouře opravdu nemůžu vybrat ten nejlepší, všechny mají něco do sebe. No řekněte sami není to krásná představa, vzbouřit se tyranii vzít ženy odjet na neobjevený ostrov a tam založit vlastní kolonii, která přežívá dodnes, super. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Podľa môjho názoru je kapitán Bligh nespravodlivo vykreslený ako záporák-tyran, ktorý šikanuje posádku. Skôr má zodpovednosť, zmysel pre povinnosť a musí udržovať disciplínu. Chápem, že posádka sa cíti dobre na rajskom ostrove plnom polonahých povolných zien, ale v situácii akej sú, sa Fletcher rozhoduje viac svojimi hormónmi. Páči sa mi, že je príbeh inšpirovaný skutočnosťou a pre námorné dobrodružstvá mam slabosť. ()

Harald 

všechny recenze uživatele

Za obrovský klad filmu považuji, že William Blight není prezentován jako bezcitná sadistická bestie (jak jsem o něm četl v knižních zpracováních A. Krause (nebo snad Krauseho) a V. Kovaříka, ale jako člověk zodpovědný za svěřené hodnoty a sloužící koruně. Naproti tomu druhý poručík je spíše nezodopovědný floutek - pohled vedoucí k zamyšlení na téma "kde je pravda". ()

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama