Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke své posedlosti filmy z prostředí britského námořnictva jsem během cca 3 dnů viděla všechna tři zpracování vzpoury na lodi Bounty - čili z roku 1935 s Clarkem Gablem, z roku 1962 s Marlonem Brandem a toto z roku 1984 s Melem Gibsonem v roli Fletchera Christiana. Zhodnotím vše naráz a umístím sem. Vyloženě mě nenadchlo ani jedno ze zpracování a navíc jsem měla pocit, že se dívám na tři různé události, které spojovalo jen to, že loď Bounty pod vedením kapitána Blighta plula z Anglie na Tahiti pro chlebovníky a vypukla na ní vzpoura vedena jistým Fletcherem Christianem, který se zamiloval do dcery krále místního kmene. Ve všem ostatním už se filmy velmi rozcházely. Nejrealističtější kapitán Blight bude pravděpodobně tento Hopkinsův v roce 1984, který začal prosazovat velmi nedemokratická opatření až po rozkladu mužstva na Tahiti. V obou předchozích zpracováních to byl tyran a nelida už od počátku plavby. Nebylo jasné, zda byl Fletcher Christian první nebo druhý důstojník lodi, ve dvou byl prvním důstojníkem, v podání Gibsona se jím stal až v průběhu plavby. Úplně jasný nebylo ani to, zda loď obeplula nebo neobeplula Hornův mys. A nebyl shodný ani závěr, tedy aspoň by se mohly verze shodnout v tom, jestli byl za tuto politování hodnou událost kapitán Blight pokárán (obě starší verze) nebo pochválen (Hopkins), navíc podle všeho nebyl kapitán, ale poručík, aspoň ho tak na soudu oslovovali (leda, že by to bylo proto, že ztratil loď). V některých verzích se s Fletcherem Christianem znal (v této z roku 1984) a byli přátelé, v té z roku 1962 o něm mluvil jako o aristokratickém nezodpovědném floutkovi a viděli se poprvé...Tak by se dalo pokračovat. Z těchto důvodů rozděluji všem zpracováním stejný počet hvězd - 3. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemná plavba... Když se člověk podívá na herecký obsazení, tak je do jedna hvězda vedle druhý. Bohužel, ale tyto hvězdy nedokázaly předvíst strhující výkony a to ani Hopkins. Co ale mrzí ještě víc, tak Daniel Day-Lewis, který dostal až příliš málo prostoru na ukázání svých kvalit. Film samotný je hezky a řekl bych jednoduše natočený, na nic si nehraje, není to žádná ukázka pravé filmařiny, na druhou stranu ani žádný propadák. Prostě klasický 3*. Když se vžívám do námořníků, kteří pluli najít ráj, tak bych asi taky rebeloval a účastnil se vzpoury. Páč kdo by nechtěl strávit zbytek života v ráji s polonahými divoškami :o). Víc k tomu nemám... ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Dve hodiny strávené na Tahiti v spoločnosti Gibsona, Hopkinsa a sporo odetých mladučkých domordokýň mi nepripadá ako stratený čas. Výnimočný film to ale nie je. Už Mel Gibson v jednom rozhovore pre časopis Premiere (ešte pod velením Tomáša Baldínského) povedal, že problém BOUNTY je hlavne v tom, že divák nevie, komu z "dvoch kapitánov" držať palce; producenti sa báli urobiť z jedného väčšieho špinavca a tak snímke chýba vierohodnosť. Na strane druhej, možno je to tak lepšie, asi to bol umelecký zámer a je to vari i realistickejšie; ani v bežnom živote totiž skoro nič nie je len biele, iba čierne. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já to četla i kdysi viděla a nejvíc mě štve fakt, že jsem je skoro nepoznala jak byli mladí. Je to filmová klasika a já si jí ráda připomněla až na ten zmíněný zjev jejich mládí a jak čas letí, no a já s těmi herci taky, což důrazně protestuji. Už je to holt nostalgie, ale krásná, když přihodím hudbu od Vangelis, tak z toho vyleze čtyřka jak vyšitá. ()

honz 

všechny recenze uživatele

V kinech za totality byl tento film opravdu zážitkem, na plátně skutečně podívaná. Anthony Hopkins a Mel Gibson hráli úžasně. I při dlouhé stopáži až do konce napínavý a poutavý příběh. Výborné byly scény, ve kterých se prolíná atmosféra vedra, které Angličané v tomto klimatu těžko snášeli a k tomu dusivé ovzduší jako předzvěst blížící se vzpoury. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Vo filme je ukázané, že kapitán Bligh má dve dcéry. V skutočnosti ich mal šesť. (Arsenal83)
  • Na videu je vidieť tahitského náčelníka a jeho dcéru s pokrývkami hlavy. Červené a oranžové perie v týchto čelenkách patrí diamantovému bažantovi, ktorý žije v horách juhozápadnej Číny. Vták bol privezený do oblasti v roku 1820, zatiaľ čo film sa odohráva v roku 1789. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama