Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Takový klasický dobrodružný film a kdoví kolikáté už zpracování tohoto tradičního příběhu. I když pravda u mě jediné které jsem viděl a nic zásadního proti tomuto filmu nenamítám. hudba je podmanivá, prostředí exotické a příjemné a mladý rebel Mel potěší v jedné ze svých starších rolí. I když je pravda, že v té době ještě nebyl zdaleka tak vyprofilovaný a starý bard Hopkins ho svým projevem trochu strká do kapsy. Jinak celkem podařenej film jenom škoda té trochu nudnejší a ukecanější prostřední pasáže. začátek a konec ok.60% ()

honz 

všechny recenze uživatele

V kinech za totality byl tento film opravdu zážitkem, na plátně skutečně podívaná. Anthony Hopkins a Mel Gibson hráli úžasně. I při dlouhé stopáži až do konce napínavý a poutavý příběh. Výborné byly scény, ve kterých se prolíná atmosféra vedra, které Angličané v tomto klimatu těžko snášeli a k tomu dusivé ovzduší jako předzvěst blížící se vzpoury. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Cakal som pribeh o krutom kapitanovi voci ktoremu sa vzburi posadka na cele so srdecnym zastupcom. Dockal som sa pribehu o neschopnom kapitanovi a naivnom zastupcovi, ktory sa rozhodne zradit priatelstvo kvôli jednej kunde. Zo suboja dvoch silnych osobnosti sa stala one man show o jednom neschopnom kapitanovi. Hopkins ako jediny dopadol este dobre a mal aspon, co hrat. To Gibson v ulohe zastupcu je totalne nevyrazny. Rovnako ako zvysok superhviezdneho castingu. Sakra, ked uz dali dokopy takych hviezdnych hercov, tak preco to dali rezirovat tuctovemu rutinerovi, ktory mal slabsiu chvilku? Vysledkom je strasne plochy film s jednorozmernymi postavami. Pritom potencial na kvalitny film tam bol velky a napriek tomuto fadnemu spracovaniu je zaujimave sledovat ako sa to vyvinie az do konca. Takze odporucit tento film? Len v pripade ak mate smolu a nezozeniete skvelu verziu s Marlonom Brandom, ktora je o hodinu dlhsia a napriek tomu je ovela napinavejsia a absentuju v nej vsetky chyby, ktore som vytkol tejto verzii. 5/10. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Už úvodní tóny božské hudby Vangelise dávaly vytušit, že se bude jednat o mimořádnou podívanou. Trošku jsem se zalekl dlouhé stopáže, nicméně ve filmu takřka neexistovala hluchá místa. Snad jen před naloděním jsem pociťoval mírnou nudu. Námořní výprava byla působivá. Film působí na svůj věk velmi hezky. Samotný pobyt na Tahiti byla následně pastva pro oči. Na ostrov plný nadržených krasavic, které to s oblékáním rozhodně nepřeháněly, by se určitě okamžitě vypravil každý muž vlastnící funkční výbavu. Zrůdiček jsem zahlédl všeho všudy pár. Tvůrci si evidentně dali s vybíráním velmi záležet. Ostrov plný nahých žen mi k divácké spokojenosti naprosto postačoval. Zbytku jsem příliš nedovedl věnovat pozornost. Ta se mi ztratila někde mezi tou kozí farmou. Stejně jako členům posádky. A najednou tu nebyla morálka převážena sexuálním pudem až na bod mrazu. Pokud jste asexuální kapitán lodi a v hlavě máte pouze cíl cesty. Tak rozhodně nechcete mít plnou loď neposlušných nadržených reatardátorů. Velmi podařený snímek. Od nádherné hudby, přes mimořádné herecké výkony až po tak akorát obdařené Tahitaňky. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Rád som si to po rokoch pripomenul. Z obsadenia mi v pamäti utkvel hlavne Mel Gibson a A. Hopkins. Aké prekvapenie pre mňa bolo keď som spoznal mladého D. D. Lewisa a L. Neesona, ktorý už vtedy lámal kosti. Pochváliť musím výborný príbeh, ktorý je hodný filmového spracovania a výborne zapadla i Vangelisova hudba . Najviac mi sedel ten pochmúrnejší motív , ktorý výborne dotváral dusnú atmosféru pred vypuknutím vzbury. Mel Gibson si vybral peknú dévačku, škoda len toho záveru, kde sa o osude vzbúrencov veľa nedozvieme. Chcelo to ešte pár minút navyše a to aj za cenu, že by to s pravdivosťou nemalo nič spoločné. Keďže o ich osude nič nevieme, mali filmári voľnú ruku. Z môjho pohľadu skvelý a na csfd dosť nedocenený film. 80%. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Bounty byla britská fregata, trojstěžník. Původně se jmenovala Bertha. Těsně před plavbou ji přejmenovali na H.M.S Bounty. Posádku lodi tvořilo 45 mužů. Bounty byla konstruována jako obchodní, přesto byla vyzbrojena deseti pozičními děly a 4 těžkymi děly na lafetách. Děla sloužila pouze pro obranu. (blackrain)
  • Loď použitá při natáčení je nyní v Discovery Bay v Hong Kongu využívána k charterovým plavbám. (D3VIL)
  • Natáčení probíhalo na Novém Zélandě, Tahiti a pochopitelně také na ostrově Pitcairn, kde dodnes žijí potomci vzbouřenců z Bounty. Budova, v níž se odehrával soud s Blighem (Anthony Hopkins), je ve skutečnosti Královská námořní škola v Londýně, interiérové scény byly ale pořízeny v reprezentativních prostorách zámku Wilton House v jižní Anglii. (argenson)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama