Reklama

Reklama

Finka Saara, žena v nejlepších letech a doktorka, musí jednoho dne čelit poznání, o které nikdy nestála. Zjišťuje, že ji její manžel, architekt Leo, podvádí s mladší dívkou Tuuli. Saara ale odmítá jen tak bez okolků prohrát. Pod falešnou identitou se proto s Tuuli sblíží a naváže s ní přátelství. A proč? Žene ji touha pomstít se všem, kteří jí ublížili. Vzniká tak milostný trojúhelník, ze kterého mrazí. Ve finském dramatu režiséra Petriho Kotwicy, kořeněném velkými špetkami černého a hrubě umletého humoru, exceluje především představitelka Saary, jedna z nejlepších finských hereček současnosti Outi Mäenpääová. Snímek se pak dočkal hned šesti ocenění Jussi a také nominace na berlínského Zlatého medvěda. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

fantomas19 

všechny recenze uživatele

Fínska dráma o doktorke v stredných rokoch v manželskej kríze je z minulého roku (2007) a režíroval ju Petri Kotwica. Saara (Outi Mäenpää) zistí, že ju jej manžel Leo (Martti Suosalo) podvádza. Rozhodne sa svoju sokyňu Tuuli (Ria Kataja) nájsť a diskrétne zistiť príčinu zlyhania svojho muža. Postupne sa však vyvinie medzi ženami priateľský vzťah a konečné rozhodnutie, či opustiť manžela alebo zničiť priateľku sa zdá byť ťažkou dilemou. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Miluji severské filmy! Finština mi sice trochu trhá uši, lépe mi zní norština, ale nic proti ničemu. Prvně: Ria Kataja byla úžasná - ne přímo typická blonďatá kráska, ale herečka s úžasným charisma a svým způsobem i sex-appealem a řekla bych, byť to až tak nepoznám, i obrovským talentem. Zvedla film o několik příček nahoru. Téma zajímavé, i když vlastně banální (klasický trojúhelník: manžel - manželka - milenka), ale to zpracování a ten konec - ale to snad není nutné se rozepisovat, jak že to umí seveřané dokoulet do finále. Paráda. ()

Reklama

Mountain 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších finských filmů. "Musta jää" popisuje milostný trojúhelník s nečekanou zápletkou. Mnohokrát (a docela překvapivě) je téměř v Hitchcockově atmosféře, protože vždy víte o trochu více, než kterákoli z postav. Černý led je velice zajímavý film, který stojí za to, zhlédnout ho více než jednou. Sledovat soutěž dvou žen o lásku jednoho člověka je myšlenka zajímavá a já se mohu zaručit za to, že tento film vás nezklame. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nemôžem uprieť príjemnú, severskú atmosféru a po pocitovej stránke dosiahol snímok slušnú úroveň, všetko však žiaľ padá na neuveriteľnosti určitých hraničných situácií a prekombinovanosti deja. Niekedy je menej viac, to je presne to, s čím sa niekedy potýka aj ázijská kinematografia, len tam je v príbehovej kostre zvyčajne zachovaná vyššia úroveň inteligencie, čo sa aj potom v závere snímku nejako prejaví. Tu to žiaľ nemôžem povedať, teda aspoň nie v takej miere ako by som si želal. 65/100 ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ani v nejmenším nemám připomínky k hereckým výkonům obou hlavních představitelek, ale ke scénáři bych výhrady měla. Zhruba první polovina filmu mě namlsala i když trojúhelníkové téma je častým námětem filmů, ale v té druhé jako kdyby si vzal pero do ruky někdo jiný a nevěděl jak pokračovat. Paní doktorka jednala příliš cíleně a já si osobně nedovedu představit ženu, která se ocitne v této deprimující situaci, aby zašla až tak daleko a už vůbec se mně zdálo přitažené za vlasy, že Tuuli za celou dobu nepojala ani kousek podezření. Těch situací tam bylo docela dost, kdy jsem nevěřícně kroutila hlavou. A to nemluvím o tom, že usilovat o takovou charakterově, ale i vizuálně pochybnou osobnost, kterou byl Leo, je samo o sobě dost neuvěřitelné. Ale láska mhouří oči nad ledasčím, to je známý fakt, který nepopírám, nicméně v mých očích je Musta jää ve výsledku pouhý průměr. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • V roce 2008 si snímek vydobil na třech mezinárodních filmových přehlídkách doma ve Finsku, dále v Německu a Portugalsku celkem 11 nominací, z nichž 6 proměnil ve vítězné. (lioncel)
  • Film byl v roce 2008 nominován na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu na hlavní cenu. (lioncel)

Reklama

Reklama