Reklama

Reklama

Obsahy(1)

George C. Scott jako John Russell - hlavní postava filmu, učitel a hudební skladatel ztrácí při autonehodě manželku s dcerkou. Přestěhuje se do obrovského starého domu. Po nastěhování slýchává každé ráno neznámé rány... Míček po zesnulé dcerce si bezstarostně hopsá po schodech z patra přesto, že byl zavřený v sekretáři... A proč jsou dveře do podkroví zamaskovány regálem? Výskyt něčeho děsivého nabývá na intenzitě. John Russel začne pátrat po bývalých obyvatelích tohoto domu... (Kulihrášek)

(více)

Recenze (106)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Kdyby se to v druhé polovině až příliš nezačalo utápět v objasňování postavám divákovi již dávno jasných skutečností, tak bych s plným hodnocením vůbec neváhal. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

Nevím co napsat. Mé pocity jsou rozpačité. Kdyby to jen radši zůstalo u té detektivky, tak bych dal za pět. Ta potřeba nás vyděsit mi přišla zbytečná, ale je pravda, že jednou jsem se vylekal. George C. Scott svou roli zahrál výborně. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ako mohol otec urobiť takú vec?“ V prvom rade ďakujem Chozemu za to, že ma s týmto filmom zoznámil, dovtedy som nevedel, že niečo také existuje. Snímka je v prvom rade zbytočne dlhá (skrátil by som ju o 20 minút) a myslím si, že odhalenia prezradí priskoro a následne je to teda tým pádom troška nuda. No celé je to tak poctivo a v dobrom staromódne nakrútené, že mi vôbec neprekážalo klišé v scenári (ruku na náhrobný kameň, koho prekvapí príchod ženského média?). Chvíľu som uvažoval, že by som dal „len“ 60%, ale jednak atmosféra bola skutočne plnokrvná (vidieť to sám doma v nočných hodinách, nebolo by mi všetko jedno), jednak za výborný výkon skúseného a zrelého Georgea C. Scotta (skutočne je svieže občas vidieť poriadny dospelý horor s tomu odpovedajúcim hrdinom a bez tínedžerov) a studňa (SPOILER a to som si naivne myslel, že Nakata bol prvý SPOILER). Kebyže raz píšem článok o najlepších hororoch 80. rokov, The Changeling by sa medzi ne určite prestrašilo. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Kladu si otázku, co by mě vlastně mělo děsit na příběhu, v němž duch protagonistovi nijak neubližuje, neohrožuje jeho a nikoho jiného a je vlastně v pozici bezbranné oběti, která jen pasivně čeká na jakousi formu vysvobození. Stejně jako třeba u filmu Full Circle mi trochu vadí, že se původně tajuplné vyprávění zvolna překlopilo v tuctovou detektivku, kde hrdina chladně a racionálně dedukuje a rozplétá jako kriminální případ něco, co by mělo být strašidelné svou iracionalitou. Přesto má The Changeling velmi dobré momenty (při spiritistické seanci jsem ani nemrkal). 50% ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Kvalitni, u nas prakticky neznama, ducharina, vyuzivajici skoro vsech klasickych postupu. Male deti, bouchajici dvere, spiritisticke seance, dum s tajemnou minulosti a mnoho dalsiho. To vse postavene na dobrem pribehu a ponorene do huste atmosfery, navic okorenene vybornym vykonem George C. Scotta v roli skladatele, ktery ztratil rodinu a odjizdi do noveho domova zapomenout. Je to hodne podobne prvnimu dilu Amittyville, jen to ma navic lehce detektivni zapletku a poradne finale. Je to proste lepsi. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

"How did you die, Joseph?" Málokterý horor by dokázal z obyčejného míčku, který skáče po schodech dolů, udělat takhle děsivou zábavu. Changeling dokáže ale mnohem víc, proto patří do špičky svého subžánru. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec přece jen existuje i velice kvalitní duchařina mimo asijskou produkci, sice je na tom znát takovej hororovej styl 80-tých let, kdy se netlačí na pilu a snaží se to odvyprávět příběh trochu obšírnějí a rozvádět ho dál, než aby by se to zaměřovalo převážně na duchařský scény, což je ale možná škoda, jelikož mysteriózní scény v domě jsou neskutečně mrazivý a díky výborný hudbě i zvukovým efektům skvěle hororový, ale na druhou stranu to větší rozvedení udělalo z filmu i po příběhový stránce skvělou záležitost ()

choze 

všechny recenze uživatele

Poctivá kanadská old school duchařina se vším, co k tomu patří, které nedělá problém navodit atmosféru či strach. Rozpletení záhady přichází poměrně brzy a dál se to hraje na uspokojení naštvaného ducha. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„How did you die, Joseph? Did you die in this house? Why do you remain..?“ Haunted house klasika s detektivním ocasem, která dokáže poslat mráz po zádech takovým způsobem, že by se současné duchařiny sjíždějící z výrobních pásů měly pokorně učit (druhá akce podavače balonků, seance s automatickým psaním). Plusem je i to, že George C. Scott je v tom střetu racionálna a nadpřirozena spolehlivým ternem. Poznámka: Možná to bylo pro potřeby děje, nebo je to tím, že už prakticky vymizely, ale trošku mě překvapilo, kde všude stály telefonní budky.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Zajímavý kanadský horor, který funguje na principu strachu z neviděného. Ač se vlastně jedná o duchařský příběh, žádných duchů, přízraků, ani prvoplánových lekaček se zde nedočkáme. V podstatě tak, jako Ti druzí. Viditelně zde není vlastně nic, z čeho bychom měli nadskakovat. A přesto The Changeling výborně funguje. Má atmosféru, děsivou hudbu a daří se mu decentně navodit strach a napětí za použití jednoduchých, ale nesmírně účelných prostředků. Otevírající se dveře za zády hlavní postavy hrající na klavír, balónek kutálející se ze schodů či POV. Luxusní obrovský barák má své kouzlo, stejně jako temnou historii, zákoutí a místnosti schované pod nánosy prachu. Jakmile se však dozvíme, co se vlastně stalo a kdo že to ve starém domě nemůže najít klidu, mysteriózno jako by se začalo rozplývat a snímek se přehoupne do detektivního pátrání. Příběh tím jakoby lehce ztratí něco ze své poctivě budované atmosféry. To však nevadí, pozornost jsem dokázala udržet i nadále, až do finálního "zúčtování." ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavá duchařina, která má jistě něco do sebe. Drsný začátek vystřídá celkem pomalý děj a rozplétání souvislostí. Klasický obraz domu z pohnutou minulostí, ale dál nebudu spoilerovat. Dobrá režie a solidní herecké výkony. Na konci mi to možná připadalo až trochu příliš přhnané, přece jen ten vozíček.....no dobrá, ale pak ten výbuch....Ten konec prostě film v mých očích poněkud strhnul. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

John stratil to najcennejšie čo mal. Počas cesty na dovolenku prichádza o svoju milovanú manželku s dcérkou. Ubehlo pár mesiacov a on si začína uvedomovať, že je najvyšší čas začať žiť odznova. Predá svoj apartmán a kupuje starší dom mimo mesta, kde chce opätovne nájsť stratenú múzu pre svoje písanie básní. Už po pár dňoch si však začína uvedomovať, že so starobylým sídlom niečo nie je v poriadku. Počuje rôzne zvuky, výkriky, ba dokonca trpí rôznymi predstavami. Nakoľko mu dané udalosti nedajú pokoja, rozhodne sa, že si minulosť starého sídla preverí. Objaviť v dnešnej dobe, kvalitný, neopozeraný horor z 80' rokov je rovnaký zázrak, ako nájsť na povale starého domu obraz od Edvarda Mucha. "The Changeling" vsádza rovnako na atmosféru, ako maliar na kvalitný podklad. Bohužiaľ, nestačí zobrať "Turínske plátno" a pomaľovať ho pastelkami z Jednoty. To je ako jesť pizzu bez olív. Proste, je ne-my-sli-teľ-né, spoliehať sa na jednu ingredienciu. Úctu a rešpekt k starším - to určite áno! Ale keď neponúkajú žiadnu múdrosť či poučenie, je to strata času a treba si nájsť iného "kamaráta". Rovnako ako pri tomto "vraj horore", ktorý je skôr mysterióznym thrillerom (ako napr. Pod Povrchom). "The Changeling" nijak mimoriadne nevystrašil, nepobúril, nerozplakal, neurobil nič, čo by horor proste mal. Na mňa zvončeky, kolísajúce kreslo, fúkajúci vetrík ala "petrík", či skákajúja "Jojo" loptička - neplatia. Navyše, na dnešnú dobu veľmi otrepaný (na vtedajšiu nadštandardný) a opozeraný príbeh. Tí čo tu ospevujú práve tento "fakt", preberte sa. Je rok 2014, a vy nemáte digitálky na cestovanie časom, aby ste velebili niečo, čo bolo od 80' roku milión krát "pretiahnuté", ako Dolly Buster v najväčšej sláve. Priznávam, miestami som mal aj ja nepríjemný pocit. Rozuzlenie samotnej story, ktorý mal hlavu aj pätu, potešilo. No tak či onak, toto nie je ducharina čo má ducha. Takú si predstavujem úplne inak. Vyobrazená percentuálna hodnota kvality snímku užívateľmi, nezodpovedá ponuke tovaru, za ktorý si divák "zaplatil". Teda aspoň čo sa hororu týka - 55%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Už mě ty silně afektované fistule ve skoro všech starších hororech začínají vážně rozčilovat. Jeden nekontrolovatelný ječák zabije strašidelnou atmosféru spolehlivěji než hromada počítačových efektů. Jinak je ale The Changeling celkem fajn, tajemný dům hrůzy působil dost zlověstně na to, abych si občas strnule zaskřípal zuby. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vyborny 80's horror. Silny v zanrovej "omacke", rovnako ako v pribehu. Vynikajuca kamera aj zvuk. Scenar prekvapivo vylozi karty na stol dost skoro, ale aj tak stale na co pozerat a coho sa bat. Scott takisto super. Zabudnuty klenot 9/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená stará duchařina, která si vystačí s dokonalou atmosférou strašidelného domu, aby si chvilku hrála na detektivku a na závěr si střihnula ukázkový závěrečný napínák. Řeknu vám, že jsem si tuhle záležitost tedy docela užíval. George C. Scott mě dokázal pobavit už v Kubrickově Divnoláskovi a tady spolehlivě odtáhne celý film. Obdivuju statečnost hlavního hrdiny, já bych v tom domě měl velké problémy vůbec být hodinku, natož si tam ještě vesele přespávat. 75% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ukázkový příklad duchařského thrilleru, kdy bez přehnaných efektů lze s napínavým příběhem, strašidelnou hudbou, skvělou kamerou a velmi dobrými herci vytvořit film, který vás bude držet až do konce. Už samotná autonehoda na začátku působí mrazivě a syrově, byť se skládá jen z několika rychle sestříhaných záběrů. Vynikající práci odvedl skladatel Rick Wilkins. Záběry na dům, doprovázené temnými smyčci a melancholickým klavírem, i hudební doprovod k putování postav po tajemném domě vytváří ponurou atmosféru. Žádní digitální bubáci, stačí jen otevření se dveří či kamera bloudící po zaprášené místnosti plné pavučin. Neklidný duch vede hlavního hrdinu k rozluštění staré křivdy a současně se postupně odhodlává k pomstě. Film z doby, kdy se ještě nesázelo na počítačové triky a asijská produkce s podobnými náměty nepronikala masově do celého světa. ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

The Changelling je naprosto exkluzivním zástupcem horového subžánru (duchařiny). Všechno je na svém místě. Parádní atmosféra využívající fantastickou hru se zvuky, děsivé propriety v čele s houpacím křeslem a vrzajícími dveřmi, ten klavír… The Changelling pro vás pravděpodobně nebude zjevením a průnikem do hororové topky jenom kvůli tomu, že máte nakoukáno. Budoucí horory se totiž inspirovaly opravdu vehementně a takový James Wan musí mít tenhle biják ve své all time topce. Kanaďané se v roce 1980 vyznamenali. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvěle natočená duchařina! Ano, je tu už poněkud vyčpělý příběh o strašidelném domě, ve kterém se žádných větších překvapení divák nedočká, ale režisérovi se z tématu povedlo vytěžit opravdu hodně, a tak je snímek i dnes velmi poutavý, atmosferický, místy až mrazivý... rozhodně se vyplatí ho zhlídnout. (8/10) ()

Reklama

Reklama