Reklama

Reklama

Mamut

Trailer

Příběh nového filmu Lukase Moodyssona (Láska je láska, Lilja4ever) se točí kolem úspěšného newyorského páru – Leo (Gael García Bernal) a Ellen (Michelle Williams). Leo je tvůrcem vzkvétajících webových stránek a vkročil do světa peněz a velkých rozhodnutí. Ellen je oddanou lékařkou na pohotovostní chirurgii a obětovala své dlouhé pracovní směny zachraňování životů. Jejich osmiletá dcera Jackie tráví většinu času se svou filipínskou chůvou, což je situace, která nutí Ellen se zamyslet nad svými prioritami. Během pracovní cesty do Thajska Leo bezděčně spustí řetězec událostí, které budou mít dramatický dopad na všechny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (124)

Jordan 

všechny recenze uživatele

na plné hodnotenie to bolo možno až "príliš" koncentrované, premyslené a skonštruované (no netrpelo to prílišnou premyslenosťou, koncentrovanosťou a upätosťou až tak, ako napríklad biutiful, ktorý sa snažil byť a bol "tak dobrý" a "tak vážny", až to uberalo na kvalite), no predsa len veľmi jednoducho a komorne priamočiaro urobená dráma. slovo mamut až nápadne pripomína slovo mama, nemyslíte? a slovo mama znie viac-menej rovnako všade na svete. a všade na svete je význam tohto slova jasný. film o potrebe matky a o dvoch odvrátených stranách tej istej mince s veľmi dobrými hereckými výkonmi (všetkými!) a jednou celkom vydarenou metaforou a mamutovi. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Podobných filmov vzniklo v posledných rokoch mnoho, Innaritu by vedel rozprávať. Všetky sú bohužiaľ svojou epizódnosťou trochu nepravdepodobné, zato sa na ne príjemne pozerá a ak vám jedna pasáž nevyhovuje,ďalšia to vynahradí. Mamut je viac komorný, zovrenejší a citlivejší, ako napr. filmy vyššie spomenutého chlapíka. Mne sa najviac páčilo s Ellen, aj keď aj s Bernalovou thajskou milenkou by mohlo byť fajn...:) ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Naprosto reálnej příběh (a to včetně klišoidního závěru) manželskýho páru, kterej je finančně celkem za vodou, plus pár příběhů vedlejších. Na co v tom chtít hledat něco víc? Je to krásně přirozenej film. A to platí i o hereckejch výrazech, včetně dětskejch rolí. Vždycky mě moc potěší, když u vážnejch filmů nejsou výkony aktérů k smíchu, ale zaslouží si uznání. Taky mě nadchla spousta vizuálních, lehce přehlídnutelnejch detailů. Moodysson mě prostě umí oslovit, tohle je druhej zářez. [Hláška filmu, v ten moment dost hořce vtipná: "Víte, někdy to rodiče mají těžké."] ()

swamp 

všechny recenze uživatele

K mému hodnocení: Mammoth nefunguje tak dobře, jako nejčastěji přirovnávaný Babel (u mě 4*), proto dávám tříhvězdičkové hodnocení, přestože se snímek samotný k těm čtyřem šplhal. K filmu (může obsahovat spoilery): Bernal je sympaťák, ale občas nerozumím chování jeho postavy (nejdřív je jasné, že by se Leo s holkou z klubu nevyspal, a pak to po klišé fajn prožitém dni udělá, a ještě jí zcela vážně řekne, že spolu zůstanou). :P "Americká posádka" Michelle Williams jako chirurgyně Ellen a manželka, Sophie Nyweide jako dcera Jackie a Marife Necesito jako chůva Gloria naopak hrají excelentně. Občas mi ale mé "dostávání se do filmu" kazí až moc okaté citové vyděračství režiséra. Smrt syna Glorie byla už fakt moc a můj zájem upadal. Škoda, nakročeno to mělo dobře. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Mamut není vyloženě špatný, nebo zbytečný film. Jen pro mě osobně přišel trochu v nepravou chvíli. Celkově vyzněl malinko nevýrazně. Tak nějak napůl, když to srovnám s podobným filmem Babel. A nezachránila to ani velmi snaživá Michelle Williams, v jedné z hlavních rolí. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Průměrné drama s nezajímavým příběhem. Ani zvučnější jména s filmem zvlášť nepohnuli. Michelle Williams tentokrát šeď a nuda. Protahovaná stopáž mi lezla na nervy stejně jako evropský look. 5/10 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľmi priemerný až nezaujímavý film, ktorý moralizujúco prepiera problémy súčasného života a vzťahov. Jednotlivé figúrky a epizódy až príliš šuštia scenáristickým papierom. Tvorcovia mali príliš veľa cieľov a príliš málo nápadov. Preto sa film iba pomaly sunul dopredu a divák sa určite viackrát musel čudovať, čo sa to na plátne vlastne deje. Časť epizód do filmu vôbec nepatrila, niektoré zasa neboli dotiahnuté. Celkový dojem, ktorý mám z tohto filmu je, že ide o nedorobok vzniknutý preto, že tvorcovia si na chrbát naložili viac, než boli schopní uniesť. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Lukas Moodysson není žádný Guillermo Arriaga a Mamut tedy prohrává zejména zjevnými paralelami s Babelem. Vysoustružit podobný scénář není nic jednoduchého a tenhle je dobrý spíš v drobnostech, ale jako celek je roztažený, až nudí. Celé to pak zachraňuje jednak Moodysson jako režisér a hlavně výborní herci, lépe řečeno herečky. Film je totiž hlavně o matkách, které nemají čas na své děti, protože se starají o cizí. Gael García Bernal tedy nemá moc možností s ženskými kolegyněmi soupeřit, a vlastně je z něj jen další zbytečná připomínka mistrovského Babelu. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Kdybych si názory na podobnost s Babelem nepřečetla v komentářích, myslím, že by mně ani na mysl nepřišla. Pro mě je snímek další sondou do rodinných traumat, hlavně do světa matek (otec zde vystupuje jen jako doplňující prvek), které si namlouvají, že v něm nemají šanci být tady jen pro své děti, protože jsou vázány mnoha dalšími odpovědnostmi či posláním - filipínská matka zajišťováním střechy nad hlavou pro své chlapce ví, že o ten skutečný domov je svou snahou nevratně připravuje, stejně, jako americká doktorka ztrácí souznění se svou dcerou, i když ze zcela jiných důvodů. Myslím, že film se nám snaží sdělit možnost výběru ještě dříve, než nás k němu donutí tragická okolnost a dělá to skvěle - s citem pro každičký detail i jemnou výčitkou pro každého z nás. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Tento film nie je rozhodne ničím priemerný ani obyčajný. Myslím, že vnímavému divákovi odhalí stránky života, ktoré väčšinou zostávajú nevidené a donúti vás k zamysleniu. Nehraje si na nič a ani vás netlačí do kúta nejakými lacnými rádoby emóciami, či citovým vydieraním, proste vám len ukáže niektoré, nie vždy krásne, stránky života a je na vás, ako sa k tomu postavíte. Núti vás hľadať správnu cestu a prehodnotiť svoj rebríček hodnôt. Trochu snáď aj provokuje a práve to je to, čo sa mi na ňom páči. Musím ešte poznamenať, že herecké obsadenie je vynikajúce. Mammoth si zaslúži plných 5*. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Vystizne to popisal Blizzard. Tuctova mozaika kritizujuca sposob zivota ludi v kapitalizme vhodna pre nenarocneho divaka typu larelay. Lukas Moodysson sa po dvoch genialnych filmoch (Fucking Åmål a Tillsammans) stale nevie dostat do formy. ()

Expendable 

všechny recenze uživatele

Velmi povedení snímek, já jsem naprosto spokojený s tím, co jsem viděl. Příběh je rozdělen na 4 části a z toho každý žije svůj život. Zdravotní sestra, chůva a dcera, ajták a příběh dvou filipínských chlapců. Dokázal jsem se vžít do jejich rolí, takže není co řešit, film by si zasloužil mnohem vyšší ohodnocení. ()

seeker23 

všechny recenze uživatele

Povrchní srovnávání s Babelem, které každého napadne kvůli Bernalovi, pohybu mezi exotickými a západními lokacemi a důrazem na děti, zastírá, že jde o snímek radikálně odlišný. Na úrovni výstavby dokonce opačně fungující, místo propojování je postaven na rozpadání. Příběh je zdánlivě mnohem tradičněji vystavěný z hlediska propojení jednotlivých příběhů - žádné nesouvislé děje, které se možná protnou, jenže nenápadnější forma ukrývá silný obsah, téma citové i prostorové vzdálenosti a blízkosti je mnohem obecnější, než aby, jako v Babelu, pouze zkoumalo rozdíly a paralely mezi chudšími a vyspělými zeměmi. To je zde, byť silně akcentováno, sekundární. Postavy důsledně prožívají intimnější či emotivnější vztahy pouze s cizími lidmi a atmosféra snímku osciluje mezi něhou a destrukcí, popem a dekadencí, stejně křehkým způsobem jako doprovodné písně od Ladytron. ()

Philippa 

všechny recenze uživatele

Jste bohatý, máte své dítě u sebe, ale vlastně sním nejste ani se svým partnerem, protože se honíte, aby jste udrželi životní laťku vámi nastaveného standartu. Ale nejste šťastný! Jste chudý, chcete pro děti lepší život a tak je opustíte a jedete vydělat na živobytí do cizí země.Ale nejste šťastný.Takže jak je to správně? Bohatý není šťatsný, chudý není štastný...co tedy něco mezi? Je to záruka? Takové otázky a mnoho dalších ve mně Mamut vyvolal...Kam se hrne dnešní svět? Lidé jsou nešťastní...proč? Otázka priorit? Možná...něco změnit je opravdu velmi těžké a mnohdy práce na celý život...Vztahy jsou jako květinka. Zaléváš přežívá, hnojíš roste do krásy...Kdyby ke konci nebyla ukolébavková scéna dostal by Mamut i hodnocení plné.Je mi také moc sympatické , že dostanete pouze naservírováno...ochutnávat, hodnotit a zkoumat chutě už budete sami. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že film nebyl laciná záležitost, ale dělaný poctivě, že to nebylo "pseudoumění". Film na mě udělal poměrně silný dojem. Co ale na mě dojem neudělalo, jsou některé tamnější komentáře. Ale to, co zde k tomu napsala KevSpa, jedna z "celebrit" zdejší databáze, u které by člověk čekal, že nenapíše nic slaboduchého, mě vážně vytočilo. Dovolím si parafrázovat její komentář: Průměrná uživatelka, která se tváří vážně, a snaží se ukázat jak filmu (filmům) rozumí, a jak nám ostatním divákům prokazuje laskavost svým názorem. (Jako bychom my ostatní vlastně byli mimina, která potřebují "doporučení" od takto "vyspělé" uživatelky ). Hluboký dojem ale (její komentář) ve mně nezanechal. Příště bych všem těm rádobychytrákům doporučil, ať mluví jen a jen za sebe a nikoliv za "diváky". Protože co "divák", to naprosto jiný pohled a jiný názor. Mě konkrétně toto generalizování docela vadí. ()

pevico 

všechny recenze uživatele

Celý film jen tak klouzal po povrchu nejen charakterů postav, ale i děje, takže divák se k nim a do filmu jen těžko dostane..občas se nám režisér snaží zahrát na city..ale tentokrát to někde dře, Lukasi! V Tvém podání jsem čekal luxusní vykreslenost jedinečnosti Tvých postav tak, jak to umíš..ale marně. Snad se příště zadaří víc. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Životní osudy jsou někdy celkem zajímavé a stačí jen malé impulzy k tomu, aby se všechno změnilo, anebo aby se člověk stal i někým jiným, kým doposud byl. Jako kdyby zde manželé, každý žil svůj vlastní život. A přesto se pořád milovali a rádi se k sobě vraceli. Nestrhlo mě to, ale sem tam to k zamyšlení nutí. ()

Reklama

Reklama