Reklama

Reklama

Mamut

Trailer

Příběh nového filmu Lukase Moodyssona (Láska je láska, Lilja4ever) se točí kolem úspěšného newyorského páru – Leo (Gael García Bernal) a Ellen (Michelle Williams). Leo je tvůrcem vzkvétajících webových stránek a vkročil do světa peněz a velkých rozhodnutí. Ellen je oddanou lékařkou na pohotovostní chirurgii a obětovala své dlouhé pracovní směny zachraňování životů. Jejich osmiletá dcera Jackie tráví většinu času se svou filipínskou chůvou, což je situace, která nutí Ellen se zamyslet nad svými prioritami. Během pracovní cesty do Thajska Leo bezděčně spustí řetězec událostí, které budou mít dramatický dopad na všechny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (124)

david666 

všechny recenze uživatele

Mám rád podobné tyhle typy filmů, kde jsou vzájemě propojeny osudy jednotlivých postav. Nebýt však natahované první poloviny filmu tak bych dal o * navíc. Silné momenty tady jsou zejména týkající se vztahu chůvy, Ellen a její dcery Ellen. Taky celkem chápu zápletku Lea a jeho chování ke krásné Thajce. Myslím, že tyto momenty byly vskutku reálně podány. Film na hraně ***/****. ()

skaza 

všechny recenze uživatele

Príliš zbytočných 125 minút na celkovú pointu...dej filmu sa rozvíja pomaly..miestami veľmi spavé..dôraz kladený na fungovanie rodiny, zastávanie roly otca a matky, pochopenie myslenia a sveta vlastného dieťaťa...workoholizmus rodičov zabíja silné rodinné väzby... ()

nevezicak 

všechny recenze uživatele

Film, kde lidi z různých sociálních vrstev vzájemně hledají cesty k sobě, řeší také otázky zásadních životních rozhodnutí. Je fakt, že ke zvýraznění dojemnosti jednotlivých osudů si tvůrci pomáhají hodně jednoduchými prostředky - ve středu dění jsou děti z dvou odlišných světů, chudí filipínští kluci se navíc musejí obejít bez matky, jež pracuje v USA. Tam žije v rodině, kde je sice financí dostatek, ale kde chybí rodinná harmonie kvůli velké pracovní vytíženosti mladých rodičů (Bernal-M.Williams). Skvělý G.G.Bernal stvárnil roli muže, který při pobytu v Thajsku během čekání na podpis lukrativní smlouvy prožije zásadní životní zlom, kdy je postaven před otázku rodina, nebo svoboda. Mamut nemusí být jednoduchý film po stránce psychické, těch těžkých životních rozhodnutí a osudů tam na někoho může být celkem dost. Musím však říct, že mě, i díky krásným scenériím Thajska a výborně namixovanému soundtracku, dostal i dojal. ()

kolodej1 

všechny recenze uživatele

vlastně jsem zjistil až po pár minutách, že už to vidím podruhé. To je známka toho, že mě to nijak zvlášť nezasáhlo, jinak bych si to pamatoval. Nemůžu si pomoct, ale chvílemi mi to přišlo i trošku nudné, třeba scény mezi chůvou a dcerkou, nebo scény z Filipín. Nevím, ale cítil jsem v tom až příliš kalkul, i to povolání Ellen. Na druhou stranu, herecké výkony Bernala a Williams byly na vysoké úrovni. Líbila se mi i filmová muzika. 70% ()

Norzog 

všechny recenze uživatele

Film popisující kontrastující poměry a hodnoty bohatých a chudých vrstev na opačných koncích světa ale i hodnoty, které se nemění ani napříč rozdílným spektrem lidí. Způsobem pojetí, námětem a postavami velice připomíná například Babel, který ale narozdíl od tohoto snímku odsejpal a i jeho epičnost byla na vyšší úrovni. V Mammoth víceméně jen popisuje to, jak se věci mají a ikdyž i tohle je samo o sobě působivé, není to ještě vzhledem ke své délce dostatek. 3 1/2 hvězdy. ()

anonyym 

všechny recenze uživatele

Rozhodovala jsem se mezi třemi a čtyřmi hevězdami, ale nakonec rozhodla druhá půlka, která byla o poznání zdlouhavější a nudnější než ta první. Přesto to byl příjemný film o celkem obyčejných starostech celkem obyčejných lidí, prostě typ filmu, ve kterém si každý někde najde obraz sebe samého. Nejvíc ze všeho ale oceňuju výbornou hudbu, ta film posunula o hodně dál a nebýt jí, šlo by jen o další (ne)úspěšný pokus o vykreslení problémů lidí moderního světa. ()

Declen 

všechny recenze uživatele

Nevím, nevím, od Moodyssona bych čekal něco sofistikovanějšího. Možná mu (mě) nesedl přesun z chladného severu do Ameriky/Thajska. 70% ()

infotext 

všechny recenze uživatele

Kašlite na Babel. Je to úplne iný film o úplne iných veciach. Pripomína mi to prípad Trainspotting - ten je všeobecne považovaný za film o drogách. Ale v skutočnosti je o oveľa hlbších veciach, je o podstate človeka, o probléme dnešného človeka vo vzťahu k spoločnosti... Áno je aj o drogách, ale za tými drogami je to film o celkom inej závislosti. A podobne je to aj s Mamutom. Áno je to aj film o globalizácii a probléme chudoby a o rozpade rodiny , ale za tým všetkým je oveľa viac a je to o oveľa komplikovanejších vzťahoch ako sú tie ekonomické. Niekto tu napísal, že nie celkom rozumie Leovi, ako sa môže po klišé pekného dňa vyspať s Cookie a ešte jej aj povedať, že s ňou ostane. No ja som mu teda rozumel dokonale. A práve o takých veciach ten film je. ()

anillvap 

všechny recenze uživatele

Přistupovala jsem k filmu s tím, že v něm hraje můj nejoblíbenější herec a že je režírován švédským režisérem, což u mě znamená také veliké plus. Možná jsem měla až přílišné očekávání, ale bohužel se nemůžu zbavit dojmu, že mne film svým způsobem zklamal. Některé pasáže filmu byly vyloženě natahované a na dramatičnosti ani hloubce tématu nepřidá nadávání na operačním sále "shit, shit, shit"... To i kdejaký seriál z lékařského prostředí umí vyjádřit lépe. Celkově vzato lze říci, že charakter postav a myšlenkové pohnutky byly vyjadřovány spíše pohledy než slovy (nevím, ale zřejmě ta slova někdy potřebuju slyšet...). Rozhodně se jednalo o zajímavé téma, ale nejsem zcela spokojená se zpracováním. Připouštím, že jsem nejspíš zcela nepochopila paralelu všech příběhů, ale někdy na mě působí ty tragické osudy na každém rohu jako ohrané klišé... ()

Radocation 

všechny recenze uživatele

Nieje to film pre nenáročnú a povrchnú kastu divákov, ktorí tu hodnotia prci prci prcičky 10. piatimi hviezdičkami, ani pre pisálkov odchovaných na hollywoodskych emotívnych gýčoch, ktorí sa utekajú realizovať komentármi na čsfd, ešte predtým než film skončí...zároveň je pochopiteľné že ani časť náročného publika tento film neocení, pretože realisticko-dokumentaristický severský štýl nieje pre každého stráviteľný.................................... Moodysson formuluje svoje filmy ako naliehavú sociálnu výpoveď dokumentujúcu stav súčasnej spoločnosti, chladný a kritický realizmus obohacuje dávkou nenúteného pátosu, ktorý však zostava v pozadí mrazivej osudovosti, záleží len a len od emociálnej otvorenosti diváka, čo v ňom zanechá... Jeho špecifický rukopis tu cítiť od prvej chvíle filmu, okorenený o ironizujúce presahy na sučasnú spoločnosť... Od prvej chvíle je mrazivo silný, vôbec nie nudný ako tu v komentároch divákov zrejme otrlých americkou produkciou zaznelo a je výrazne odlišný od vizuálne a teatrálne vybrúseného a mierne cukríkového Babelu, ku ktorému ho prirovnávať je absurdné.... Moodysson si uvedomuje že film je v súčasnosti najsilnejšie médium, prostredníctvom ktorého možno meniť spoločnosť. Umenie ktoré sa sústreďuje na spoločenskú kritiku a reaguje na citlivé témy, nastavuje ľudom zrkadlo bolo vždy vo svojej dobe podceňované (o to dôležitejšie), preto sa ani nedivím že filmy ako Lilja4ever, Fucking Amal, ci Mamut nenájdu svoje dostatočné ocenenie u československého diváka.... ()

Petr Nectinec

všechny recenze uživatele

Je to film nadbytečně dlouhý a mnohdy neoriginálně vizuální. Ale není to film o zanedbávaných mateřských pudech a dosažitelných snech o úplné a funkční rodině a ani není o globalizaci. Stačí změnit barvy pleti všech zúčastněných na jedinou, lhostejno jakou, a nenechat všechny příběhy rozstrkané na opačných stranách globu, ale posunout je blíže k sobě, nejlépe někam do divákova sousedství. Po odečtení této módní a snad i povinné finty je zřejmé, že film je pohledem na postavy, z nichž žádná není nešťastná kvůli tomu, co má, ale kvůli tomu, co nemá: Leo má Ellen, dceru, byt, firmu, ale už není baťůžkář, kalič a vymetač nočních klubů; Ellen má Lea, práci, životní úroveň i dceru, ale není jí dobrou matkou, Gloria je matkou, ale její synové nemají podle ní a její matky správnou životní úroveň; Leova jednodenní filipínská milenka je vedle společnice z klubu matkou, ale svému dítěti zpívá ukolébavku pouze skrze mobilní telefon - a neznámá matka neznámého chlapce ošetřovaného Ellen, ho na samém počátku příběhu pateronásobně probodla. Není to bolestná přehlídka životů, které stály za to žít jak byly, ale které zničila naplněná touha je změnit? ()

Montmorency 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale mě to také celou dobu připomínalo Babel....příběh Lea v Thajsku byl trochu nudný, ale trio matka, chůva, dítě se mi líbilo, povedený konec - ''Musíme si najít novou chůvu''.... ()

jaza 

všechny recenze uživatele

Člověk by rozhodně neměl očekávat severský film, myslim že švédština by tomu dala ty emoce, jinak to zapadá. ()

radek.896 

všechny recenze uživatele

Některé scény mě vedli ke 4*, ale jako celek si nezaslouží ode mě víc než-li 3*. Ze začátku to byla strašná nuda a tu pár skvělých scén ke konci filmu nezazdí. ()

Reklama

Reklama