Reklama

Reklama

Smutky slečny Austenové

(TV film)
  • Česko Vzpomínky slečny Austenové (více)

Obsahy(1)

Toto drama natočené na motivy skutečných dopisů a deníků Jane Austenové odhaluje tajemství této nepolapitelné ženy. Jane brzy oslaví čtyřicítku a nikdy se neprovdala. Pro svoji neteř Fanny Knightovou - mladou pohlednou dívku s touhou zamilovat se - je Jane oblíbenou tetou, která ji zahrnuje moudry a znalostmi, jež jí pomohou ve vlastním hledání šťastného manželství. Žena, která tak věrně píše o lásce, musí ale přece lásku sama zažívat, nebo ne? Jane své neteři něco málo prozradí, ale jak už to tak s tajemstvími bývá, Jane musí znovu přehodnotit důvody, proč zůstává sama. (Viasat)

(více)

Recenze (26)

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Začátek až do první poloviny vypadá celkem slibně a uvede to člověka do očekávání, že se dočká něčeho podobně kvalitního jako je adaptace její knihy Pýcha a předsudek. Žel filmu v druhé půli podobně jako Jane Austenové těžce dochází dech. (Což by mohl být tvůrčí záměr, ale silně o tom pochybuju.) Emocionální náboj a vcítění se do hlavní hrdinky jako v knihách se tu bohužel nekoná. Možná tomu chybí charizmatický mužský protějšek. Feminismus tady nemůže fungovat vzhledem k tomu, že každý muž, který se ve filmu jen mihne působí jako hodný a sympatický gentlemen, jenž je buď odmítnut nebo prchá vyděšen slepičincem dvou ošklivých žen. ()

Sammya 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné, roztomilé, dobové a elegantní, a také velmi smutné. Nějak mě ze začátku nenapadlo, že tenhle film bude Jane sledovat až ke smrti. Chudák Cassandra. No i když mně přijde, že by se "chudák" dalo použít u každé ženy v té době, nebo aspoň v tomhle filmu, tak, jak je prezentuje. Škoda, že si ta Fanny nevzala toho prvního nápadníka, protože Tomu Hiddlestonovi jsem prostě musela fandit. Byl tak rozkošnej. Co se týče samotné Jane, bylo to zvlášní ji vidět tak veselou a rozvernou, firtujíci, poskakující, s duší mladé dívky. ()

Reklama

togaf 

všechny recenze uživatele

Výborné zpracování života Jane Austenové, kam se hrabe hollywoodské zpracování s Anne Hathaway. Film se snaží vyprávět spisovatelčin život v atmosféře jejích děl, a světe div se, ono se to opravdu povedlo. Především dialogy byly skvělé. Ale i kostýmy a samotní herci rozvněž. Pro milovníky románů J. Austen opravdová lahůdka. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Zmena názoru. Po opätovnom zhliadnutí, dabovanom, som jasnejšie porozumela vzájomným vzťahom postáv. Oliviu znášam lepšie i ostatní mi prišli sympatickejší. (vyrástla som??:)) ) Keďže som už so zápletkou bola oboznámená, mohla som si viac užiť drobnosti, pekné zábery farby, obdivovať miestami hudbu a jej variovanie či opakovanie v podobných pasážach, čo mi prišlo zaujímavé. Viac som si všímala herecké drobné prejavy, och ako maliarsky ich zobrazovali. Ako z obrazu miestami, veľmi pekného obrazu. Tiež som si trápila myseľ, kde všade som videla Toma Hiddlestona (Cranford), kde Hugha Bonnevilla (Daniel Deronda, Mansfield Park, Lost in Austen). Mením názor k lepšiemu. Páči sa mi myšlienka zobrazenia Jane už staršej, chorľavej a predsa s v duši občas prebudenou túžbou mať rád a byť ľúbený. Taká vyzretejšia, dospelejšia Jane. (och neverím čo spravia 3 roky a možno aj dabing.) starý názor: 2 a 1/2*. Ta polka je za pekne zabery (niektore). A zvlastnu hudbu.. K pribehu. Jaksi neocenujem obsadenie. Nemohla som prist na chut Olivii Williams ako Jane Austen. Viac sa mi pacila ako Jane Fairfax v Emme. JA vykreslili trochu inak ako som predpokladala (BTW nikde som nepocula o nejakej znamosti, co mala s tym doktorom...?) Ale to je pochopitelne, vsetci si to upravuju, kedze nepozname toho vela z jej zivota. Krom zopar listov co sa zanechali... Zvysne postavy.. mala som malicky chaos + akosi.. vyber hercov sa mi nepacil. JA s Cassandrou si predstavujem ako best friendky a tu sa mi tak nejavili. Tento filmik je priliz kratky, iny na aky sme zvyknuti, + pribudla nam Fanny ako jej neter. Vela noveho ci pozoruhodneho nepriniesol. Viac sa mi pacil zivy dokument The real Jane Austen. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

S Jane Austen mě pojí prapodivný vztah - její romány považuji za nebetyčné blbosti a ve filmové podobě je beru jen tehdy, pokud samy sebe neberou moc vážně. Život samotné Jane mě ale docela fascinuje a proto mi toto BBC drama naprosto padlo do noty. Celkově povedenější, propracovanější a myšlenkově bohatší než Vášeň a cit. O životě žen ze střední vrstvy v Anglii počátku 19.století to vypovídá více než všechny její romány dohromady. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Film vychází z dochované korespondence Jane Austenové. (Olík)

Reklama

Reklama