Reklama

Reklama

Smutky slečny Austenové

(TV film)
  • Česko Vzpomínky slečny Austenové (více)

Obsahy(1)

Toto drama natočené na motivy skutečných dopisů a deníků Jane Austenové odhaluje tajemství této nepolapitelné ženy. Jane brzy oslaví čtyřicítku a nikdy se neprovdala. Pro svoji neteř Fanny Knightovou - mladou pohlednou dívku s touhou zamilovat se - je Jane oblíbenou tetou, která ji zahrnuje moudry a znalostmi, jež jí pomohou ve vlastním hledání šťastného manželství. Žena, která tak věrně píše o lásce, musí ale přece lásku sama zažívat, nebo ne? Jane své neteři něco málo prozradí, ale jak už to tak s tajemstvími bývá, Jane musí znovu přehodnotit důvody, proč zůstává sama. (Viasat)

(více)

Recenze (26)

Morien 

všechny recenze uživatele

Nemůžu říct, že by se mi to zdálo bez chyby, v jistém smyslu to pořád klouže po povrchu (jako většina filmů na toto téma, oproti knihám, ale také nevím, jestli to třeba jenom v knize nevynikne tak jako když se to transponuje do audiovizuální podoby, ale pořád zatím zastávám názor, že texty spisovatelek jsou mnohem brilantnější a hlubší než většina adaptací, co jsem doteď viděla, mám na mysli všechny ty Pýchy a předsudky, Rozumy a city, Jane Eyerové, ne všechny knihy na světě), ale rozhodně mi to přijde jako nejtrefnější. Například jak se Imogen Poots za dveřmi pokoje rozpláče... Mám dojem, že takový druh pláče jsem ve všech těch zdánlivě realistických, ale stejně tendenčních a okleštěných adaptacích, ještě neviděla, kam se hrabe například Vášeň a cit, která se rovněž pokouší zinscenovat představu o spisovatelce a (podle mě) tragicky selhává. Olivia Williamsová se mi zdála hodně dobrá, kombinace její studené krásy a hereckého umění se hodně trefila do mojí představy šťastné nešťastné svobodné nesvobodné tvůrkyně. ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Jsem velkou milovnicí Jane Austinové a toto mě vážně zklamalo. Chybí mi tam ta velkolepá láska, která je klasická pro každé Janino dílo. Jinak je to velmi citlivý příběh, ale pro takové to naivní ukojení láskyplné dušičky to není. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Na televizní film moc slušné... Někdo tu lamentuje, že Janin život není tak strhující jako její romány... ale lidi, buďto nevíte, co si představit pod pojmem strhující, a nebo podceňujete její fantazii. Jak správně citovala HollyW "Jediný způsob, jak získat muže jako je pan Darcy, je vymyslet si ho." tečka. Jane má spoustu sourozenců, málo peněz, nechce se vdávat jen proto, že to je běžné, nebo dokonce nezbytné pro každou ženu její doby... Dokázala to, že ještě po tolika letech vyvolává úsměv, probouzí sny, těch filmů a nových verzí, které stále vznikají jak o ní, tak o jejích dílech.. Nepodařilo se jí vzít si svoji lásku, všechny ostatní odmítla, zemřela v dvaačtyřiceti letech... Pokud tohle není strhující, tak... se jděte dívat na něco více strhujícího, takový Titanic by se vám mohl líbit ;-) ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Pro mne jsou romány J. Austenové perfektní drobnokresbou charakterů doplněné dost poťouchlou ironií. A to druhé mi přesně v tomto filmu chybělo. Snímek se nimrá v až příliš mnoha vztazích, ale chybí aspoň špetka humoru. Tím pádem je to rozbředlé a utahané. /11. 4. 12./ ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

S Jane Austen mě pojí prapodivný vztah - její romány považuji za nebetyčné blbosti a ve filmové podobě je beru jen tehdy, pokud samy sebe neberou moc vážně. Život samotné Jane mě ale docela fascinuje a proto mi toto BBC drama naprosto padlo do noty. Celkově povedenější, propracovanější a myšlenkově bohatší než Vášeň a cit. O životě žen ze střední vrstvy v Anglii počátku 19.století to vypovídá více než všechny její romány dohromady. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Buď už jsem to někdy viděl, nebo mi to něco strašně moc připomíná. Déjà vu. Bohužel i ta hodina a půl mi přišla na rozprávku o spisovatelce, ve své době nebohaté majetkem, ale bohaté myšlenkami, která žije pro principy, částečně i peníze ale hlavně pro zavrženou lásku, příliš dlouhá. Představitelka mi, oproti ostatním, jak čtu, ani v nejmenším nevadila, ale čekal jsem asi, hloupě, něco víc. Nemohu se zbavit pocitu, že s jiným režisérem to mohlo být lepší, koukatelnější. ~~~ 2,5* ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Začátek až do první poloviny vypadá celkem slibně a uvede to člověka do očekávání, že se dočká něčeho podobně kvalitního jako je adaptace její knihy Pýcha a předsudek. Žel filmu v druhé půli podobně jako Jane Austenové těžce dochází dech. (Což by mohl být tvůrčí záměr, ale silně o tom pochybuju.) Emocionální náboj a vcítění se do hlavní hrdinky jako v knihách se tu bohužel nekoná. Možná tomu chybí charizmatický mužský protějšek. Feminismus tady nemůže fungovat vzhledem k tomu, že každý muž, který se ve filmu jen mihne působí jako hodný a sympatický gentlemen, jenž je buď odmítnut nebo prchá vyděšen slepičincem dvou ošklivých žen. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Zmena názoru. Po opätovnom zhliadnutí, dabovanom, som jasnejšie porozumela vzájomným vzťahom postáv. Oliviu znášam lepšie i ostatní mi prišli sympatickejší. (vyrástla som??:)) ) Keďže som už so zápletkou bola oboznámená, mohla som si viac užiť drobnosti, pekné zábery farby, obdivovať miestami hudbu a jej variovanie či opakovanie v podobných pasážach, čo mi prišlo zaujímavé. Viac som si všímala herecké drobné prejavy, och ako maliarsky ich zobrazovali. Ako z obrazu miestami, veľmi pekného obrazu. Tiež som si trápila myseľ, kde všade som videla Toma Hiddlestona (Cranford), kde Hugha Bonnevilla (Daniel Deronda, Mansfield Park, Lost in Austen). Mením názor k lepšiemu. Páči sa mi myšlienka zobrazenia Jane už staršej, chorľavej a predsa s v duši občas prebudenou túžbou mať rád a byť ľúbený. Taká vyzretejšia, dospelejšia Jane. (och neverím čo spravia 3 roky a možno aj dabing.) starý názor: 2 a 1/2*. Ta polka je za pekne zabery (niektore). A zvlastnu hudbu.. K pribehu. Jaksi neocenujem obsadenie. Nemohla som prist na chut Olivii Williams ako Jane Austen. Viac sa mi pacila ako Jane Fairfax v Emme. JA vykreslili trochu inak ako som predpokladala (BTW nikde som nepocula o nejakej znamosti, co mala s tym doktorom...?) Ale to je pochopitelne, vsetci si to upravuju, kedze nepozname toho vela z jej zivota. Krom zopar listov co sa zanechali... Zvysne postavy.. mala som malicky chaos + akosi.. vyber hercov sa mi nepacil. JA s Cassandrou si predstavujem ako best friendky a tu sa mi tak nejavili. Tento filmik je priliz kratky, iny na aky sme zvyknuti, + pribudla nam Fanny ako jej neter. Vela noveho ci pozoruhodneho nepriniesol. Viac sa mi pacil zivy dokument The real Jane Austen. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Výborné zpracování života Jane Austenové, kam se hrabe hollywoodské zpracování s Anne Hathaway. Film se snaží vyprávět spisovatelčin život v atmosféře jejích děl, a světe div se, ono se to opravdu povedlo. Především dialogy byly skvělé. Ale i kostýmy a samotní herci rozvněž. Pro milovníky románů J. Austen opravdová lahůdka. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Romány Jane Austenové jsem četl v rámci vzdělávání se v anglickém jazyce. Jinak svět jejích představ s mým světem představ nikterak nekonvenuje - sprostě řečeno: nemám rád svět salonů a satirických narážek, podle nichž se pozná inteligence partnera. Rovněž tak film - i když zrovna nepatří do cimrmanovské "zabudky" - je uzavřenou záležitostí: režisér nás do svého romanticky uhlazeného projektu prostě nepustí. ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Citlivě natočený příběh popisující poslední léta života spisovatelky Jane Austen. Nabízí sentimentálně pojatý vhled do jejího osudu a do její duše, prostřednictvím kterého se s ní dostatečně vnímavý, pozorný a empatický divák může dočista ztotožnit. I když její život zůstal v jistém ohledu nenaplněn, právě díky všemu, co prožila (a neprožila) mohla vytvořit takové dílo, jaké se dodnes hluboce dotýká srdcí mnoha lidí a o jehož hodnotě nikdo nepochybuje. A proč se taková významná autorka romantických děl vlastně nikdy neprovdala? Jane se snad ani nemohla nikdy vdát, jinak by hrozilo, že by popřela ideály, které tak nezapomenutelným způsobem zakomponovala do svých knih. Filmu kromě vyzrálého scénáře, nesmírně květnatých a vytříbených dialogů, autentických hereckých výkonů, skromných ale věrných dobových kulis a kostýmů vévodí také úžasná emotivní hudba skladatelky Jennie Muskett (recenze soundtracku). ()

Sammya 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné, roztomilé, dobové a elegantní, a také velmi smutné. Nějak mě ze začátku nenapadlo, že tenhle film bude Jane sledovat až ke smrti. Chudák Cassandra. No i když mně přijde, že by se "chudák" dalo použít u každé ženy v té době, nebo aspoň v tomhle filmu, tak, jak je prezentuje. Škoda, že si ta Fanny nevzala toho prvního nápadníka, protože Tomu Hiddlestonovi jsem prostě musela fandit. Byl tak rozkošnej. Co se týče samotné Jane, bylo to zvlášní ji vidět tak veselou a rozvernou, firtujíci, poskakující, s duší mladé dívky. ()

elle 

všechny recenze uživatele

Film zachycuje poslední roky života velké spisovatelky a zejména díky hlavní představitelce to patří mezi to lepší mezi biografickými filmy. Olivia Williams je naprosto úžasná představitelka Jane Austenové. Skvěle vystihla autorčin osobní šarm, který popisovali ti, kdo ji znali, ale i její nespokojenost a neklid a zejména jí dala naprosto uvěřitelnou silnou vnitřní inteligenci a pevnost mysli. Tvůrci se nebáli postihnout méně typické - či prezentované - stránky této spisovatelky, která ač se nevdala, ráda tančila, flirtovala a vedla velmi štiplavé řeči. Dojemný, citlivý i odvážný portrét. Škoda, že víc prostoru nedostala skvělá Greta Scacchi jako Kassandra. Příběh neteře Fanny, který je červenou nití příběhu se ovšem trochu nepochopitelně v druhé polovině filmu vytrácí co do důležitosti a ač příběh uzavírá, bledne vedle postav obou sester Austenových. ()

alyssa18 

všechny recenze uživatele

Ačkoli jsem velká fanynka Jane Austenové, tento snímek mě příliš neoslovil. Souhlasím s uživatelkou 01Zuzana10 - Olivia Williams se mi jako Jane moc nelíbila a taky její vztah se sestrou Cassandrou byl na můj vkus zobrazen příliš stroze. Nemůžu říct, že by ta hodina a půl, co jsem tomuto filmu věnovala, byla vyloženě zabitá, ale zábavu a skutečný filmový zážitek si představuji poněkud jinak. ()

Elví 

všechny recenze uživatele

Mnohokrát lepší než ta blbost o životě Jane Austen s Anne Hathaway v hlavní roli, na jejíž název si absolutně nemůžu vzpomenout. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Vzpomínky vtáhnou do děje hned prvními sekundami… a nepustí. Kradmé pohledy kamery, detaily, polocelky, mírná roztřesenost, která neruší tak, jako u pravé ruční kamery, ale dodává pocit věrohodnosti… doprovázející hudba a… zdálo se mi to, nebo jsem slyšel skoro neutuchající hukot v pozadí, který všemu dodával na naléhavosti. Tomuto televiznímu snímku sahá „Vášeň a cit“ (2007) asi tak daleko, jako „Coco avant Chanel“ (2009) skutečné Coco Chanel (a to jsem ani jeden ze snímků neviděl! ;). ()

made1 

všechny recenze uživatele

Až mrazivě nádherný příběh o Jane Austen. Svou fantazii vepsala do románů a ty jí dávaly zpět sílu pro reálný svět. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

- Ať se rozhodneme jakkoliv, vždy toho litujeme. Radost střídá lítost, společnost osamění. Ale vždy máme zůstat věrni svým zásadám. - Krásný příběh, který tak ani nemusel být o J.A., ale o komkoli, kdo hledá a doufá. Pátá hvězdička chybí za moc skákající kameru. ()

adriane9 

všechny recenze uživatele

Jane..nebohá Jane... spousta vět z tohoto filmu mi utkvěla v paměti..celkově všechny romány od Jane Austen jsou plné frází, které se určitým typům lidí přilepí na duši navždy...Dle mého opravdu zdařilé drama o spisovatelce,která v dané době a i dnes nemá obdoby.. //zaujal mne zde rozhovor, kdy služebná říká Jane, že "každá žena, panna, manželka začne jednou litovat a tak si čteme o vašich hrdinkách a cítíme se zase mladé a zamilované a doufajíc že bychom si mohli vybrat znovu" ....... ()

Reklama

Reklama