Reklama

Reklama

Kde se sakra skrývá Usáma Bin Ládin?

(festivalový název)
  • Francie Where in the World Is Osama Bin Laden ? (více)
Trailer

Obsahy(1)

Tvůrce Super Size Me hledá Usámu... Na své cestě přes Saúdskou Arábii až nakonec po Pákistán se snaží přijít na to, co si obyčejní Arabové o tomto muži myslí. Někteří ho obdivují, ale někteří ani nevědí, kdo to je. Na největší nepochopení ovšem narazí v Izraeli, kde při jeho tradiční otázce, kde najde Usámu, lidé vyhrožují, nechtějí se s ním bavit a poté málem ani pustit zpět ke svému autu... (Corey)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (50)

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Toto neberu...Spurlock si udělal výlet po arabských zemích a ptá se "Kde je bin Ladin". Nástup má film impozantní, je vidět že Super Size Me mu pomohlo ve shánění peněz na rozpočet. Hledání Usámy ve stylu PC hry a počítačové aminace jsou promakané, vtipné...Ale forma film nezachrání, u dokumentu je důležitý obsah a tam je problém:-/ Nic nového, zajímavého Spurlock nezjišťuje a na konci nám všem slavnostně sdělí, že lidé na celém světě jsou vlastně stejní a chtějí to samé - to nejlepší pro své rodiny a blízké. Jinak se s nimi dá pokecat, žertovat, smát se...To je na dokument žalostně málo:-/ ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Miloš Zeman pravil „Ne každý muslim je terorista, ale většina teroristů jsou muslimové.“ Tímto populistickým výrokem přiživuje přirozenou obavu euro-americké křesťanské společnosti z odlišné kultury, která se pro svou náboženskou odlišnost jeví, jako přirozená hrozba. Vždy budou u nás i ve světě existovat silné politické a zájmové skupiny, které budou tuto lidskou obavu přiživovat a zneužívat. Strach lidí z muslimského světa, dává politikům do rukou mocnou zbraň, která legitimizuje jakoukoli jejich činnost, vedoucí k potlačení této „hrozby“ prostřednictvím síly. Pravda přitom je, že důvodem eskalace násilí ve světě není náboženský konflikt. Důvod je čistě v materiální a politické rovině, nikoli duchovní. Lze říci, že v křesťanském i v muslimském světě žijí v podstatě stejní lidé, kteří mají stejné starosti. Každý obyčejný člověk chce žít v míru. Válka je cesta k moci v rukou fanatiků a cesta k moci v rukou politiků. Cesta k míru, je cesta poznání a porozumění. Násilí plodí jen další násilí. V tom se skrývá hlavní síla dokumentu Morgana Spurlocka. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý film, který chce ale postihnout přiliš mnoho věcí najednou, což se pochopitelně během hodiny a půl nedá stihnout. Celkově honba za Usámou je velmi chatrné a křečovité pojítko mezi jednotlivými lokacemi natáčení. O Usámu totiž vůbec nejde!! Což mě poněkud zklamalo, minimálně proto, že se ten film tak jmenuje. Nonic. Zezačátku poměrně zábavné a poučné, postupem času se ale ukáže, že ten film nepředkládá vůbec nic nového, což mě neuvěřitelně zklamalo. Pro militantně naladěné Američany to je ale bezesporu přínosné, když si uvědomí, že muslimové jsou také lidi ! :) 65%. ()

Jakubisko 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2011 ... Ultra zábavný dokument, který ač ponouká k huronskému smíchu, záhy může stejně tak zmrazit a donutit člověka k pořádnému zamyšlení. Nenucenost a spontánní reakce hlavního aktéra dodávájí filmu tu pravou šťávu a těžko byste hledali dokument s podobným náhledem na věc. O to větší je možná škoda, že některé pasáže nejsou dotažené do konce, film by mohl být klidně o půl hodiny delší. Lehce mě zklamal patetický závěr, kde měl autor zřejmě potřebu všem americkým divákům důkladně vysvětlit co vlastně z celého filmu za ponaučení. Závěrem bych ještě vyzdvihnul perfektní animace, ze kterých jsem se mohl potrhat smíchy. :) ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Morgan Spurlock si tentokrát hodil na svá bedra poněkud náročnější úkol než přežírání v McDonaldu. Jako cestopis po islámských zemích to docela ujde, pár vtipných momentů tu taky je, ale pokud bylo jeho úmyslem přinést nějaké odpovědi na témata jako islamistický radikalismus a extremismus, umírnění muslimové vs. radikálové, muslimové vs. Západ apod., tak v tomto film selhává. Z filmu se nedozvíme nic, co by každý, kdo se jen trochu zajímá o zahraniční politiku, dávno nevěděl. Dotazovaní lidé v Egyptě, Maroku, Palestině a Afghánistánu většinou pouze zdůrazňují, že oni s Al Kajdou a radikály nesympatizují, že islám neobhajuje používání násilí vůči nevinným lidem a že Usáma nadělal více škody než užitku. A studenti v totalitní Saúdské Arábii pro jistotu nesměli říci na kameru vůbec nic. K tomu několik násilně vlepených a tentokrát nepříliš vtipných animovaných vsuvek a naprosto zbytečná podzápletka s Morganovou těhotnou manželkou. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama