Reklama

Reklama

Kde se sakra skrývá Usáma Bin Ládin?

(festivalový název)
  • Francie Where in the World Is Osama Bin Laden ? (více)
Trailer

Obsahy(1)

Tvůrce Super Size Me hledá Usámu... Na své cestě přes Saúdskou Arábii až nakonec po Pákistán se snaží přijít na to, co si obyčejní Arabové o tomto muži myslí. Někteří ho obdivují, ale někteří ani nevědí, kdo to je. Na největší nepochopení ovšem narazí v Izraeli, kde při jeho tradiční otázce, kde najde Usámu, lidé vyhrožují, nechtějí se s ním bavit a poté málem ani pustit zpět ke svému autu... (Corey)

(více)

Recenze (50)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Morgan Spurlock, tvůrce známého Super Size Me, si vzal tentokrát na paškál samotného Osamu Bin Ladena. Ptáte se, proč si vybral toto téma? Odpověď je jednoduchá. Jeho žena je těhotná a on chce, aby jeho dítě vyrůstalo v bezpečném světě a tak to postupně vezme od samotných základů, mohl by zakrýt elektrické zásuvky, zneškodnit doma všechny léky, ale co venku? Svět je plný násilí, lupičů, drog, tsunami, zemětřesení, hurikánů...až se dostane k jménu Osama Bin Laden. Rozhodne se najít nejhledanějšího muže světa, za kterého je odměna $25 000 000, řádně se na to připraví a strastiplná výprava napříč Blízkým východem začíná. Vyzpovídá nespočet lidí, kteří mu více či méně vstřícně odpoví, např. vývoj rozhovoru v Saudské Arábii s dvěma vybranými studenty samotnou vládou za dozoru učitele a ředitele je parodie sama o sobě. Nakonec však usoudí, že se nic nevyrovná tomu, být u své rodící ženy a vrátí se domů. Film doprovází pěkné animované scény, boj Spurlocka s Osamou ve video hře již v samotném úvodu snímku nebo zahraniční politika USA a následná analýza jejich vztahů s Egyptem jsou vhodným zpestřením jinak celkem vážného tématu terorismu. V tomto filmu chtěl Spurlock očividně ukázat, že jsou lidé na celém světě podobní. Mají stejné zájmy i obavy a nakonec jde vlastně jen o zajištění bezpečí pro svou rodinu. Tentokrát to ale nějak nevyšlo, snímek je o něco slabší než Super Size Me, je jen rychlým průletem muslimským světem, ale místy se jedná o vtipnou a trefnou politickou esej. (7/10) ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Morgan Spurlock si tentokrát hodil na svá bedra poněkud náročnější úkol než přežírání v McDonaldu. Jako cestopis po islámských zemích to docela ujde, pár vtipných momentů tu taky je, ale pokud bylo jeho úmyslem přinést nějaké odpovědi na témata jako islamistický radikalismus a extremismus, umírnění muslimové vs. radikálové, muslimové vs. Západ apod., tak v tomto film selhává. Z filmu se nedozvíme nic, co by každý, kdo se jen trochu zajímá o zahraniční politiku, dávno nevěděl. Dotazovaní lidé v Egyptě, Maroku, Palestině a Afghánistánu většinou pouze zdůrazňují, že oni s Al Kajdou a radikály nesympatizují, že islám neobhajuje používání násilí vůči nevinným lidem a že Usáma nadělal více škody než užitku. A studenti v totalitní Saúdské Arábii pro jistotu nesměli říci na kameru vůbec nic. K tomu několik násilně vlepených a tentokrát nepříliš vtipných animovaných vsuvek a naprosto zbytečná podzápletka s Morganovou těhotnou manželkou. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Slabší než Super Size Me. Ze začátku je poměr zábava/informace dobře vyvážený, postupně se ale vtip vytrácí a film se mění v typický dokument a snadno se dá zaměnit třeba s Fahrenheit 9/11. Bohužel není ani dost jasné, co tím chtěl Spurlock dokázat. Měli si jeho krajané uvědomit, že chycením a odstraněním jednoho člověka se problém nevyřeší? A nebylo to jasné od začátku? ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Tancující animovaný Usáma… Začíná to jako úlet. Časem se ale ukáže spíše jako sociální sonda mezi různými národy. Spurlock jede do Maroka, Izraele, Saudské Arábie a dalších zemí. Zpovídá obyvatele a dozvídá se jejich názory na USA, Terorismus a prodejce koberců se třeba zeptá, jestli neviděl Úsamu. V Izraeli je svědkem domnělé bomby, nakonec se ukáže, že v kufříku jsou růžové bikiny. Takové hrozby nastávají až 9x denně. Spurlock na konci pochválí na dálku ovládaného robota, a ten mu na oplátku zapípá jako R2D2. Jeden z nejzajímavějších vážných okamžiků pro mě byl rozhovor s dvěma 18letými Saudy, kdy se jich ptá na názory. Aniž chlapci skoro cokoli řeknou, učitelé celou akci zastaví. Spurlock dostane radu, ať se Usámu zeptá jeho blízkých. Otevře staré dobré Zlaté stránky a chce začít obvolávat jméno "Laden". Narazí na Bin laden aviation agency. Jak paradoxní a ohromně trefné! Takových dokumentů je velmi málo, i když neukazuje nové šokující věci, nezahlcuje nás na první pohled zajímavými ciframi a fakty jako Moore, minimálně ale ukáže mnoho míst a tváří a rozhodně se nejedná jen o další díl Cestománie na téma Blízký východ. Občas jsem s tvůrcem cítila, je totiž docela smutné a tristní navštívit několik zemí a slyšet, že mnoho lidí nenávidí zemi, ve které jste se narodili a v níž žijete. Docela drsná je scéna, když do Spurlocka šťouchá jeden postarší Žid a křičí na něj Go off!, pak útočí i na policistu, aniž by mi kdokoli cokoli udělal. A na závěr ještě jedna poznámka. Doporučují k tomu anglické titulky, pokud neovládáte arabštinu a další jazyky, překlad odpovědí respondentů chybí. Ovšem Spurlock často dotazovaným pokyvuje hlavou, jako kdyby jim po svém mini jazykovém kurzu rozuměl:) ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý film, který chce ale postihnout přiliš mnoho věcí najednou, což se pochopitelně během hodiny a půl nedá stihnout. Celkově honba za Usámou je velmi chatrné a křečovité pojítko mezi jednotlivými lokacemi natáčení. O Usámu totiž vůbec nejde!! Což mě poněkud zklamalo, minimálně proto, že se ten film tak jmenuje. Nonic. Zezačátku poměrně zábavné a poučné, postupem času se ale ukáže, že ten film nepředkládá vůbec nic nového, což mě neuvěřitelně zklamalo. Pro militantně naladěné Američany to je ale bezesporu přínosné, když si uvědomí, že muslimové jsou také lidi ! :) 65%. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Miloš Zeman pravil „Ne každý muslim je terorista, ale většina teroristů jsou muslimové.“ Tímto populistickým výrokem přiživuje přirozenou obavu euro-americké křesťanské společnosti z odlišné kultury, která se pro svou náboženskou odlišnost jeví, jako přirozená hrozba. Vždy budou u nás i ve světě existovat silné politické a zájmové skupiny, které budou tuto lidskou obavu přiživovat a zneužívat. Strach lidí z muslimského světa, dává politikům do rukou mocnou zbraň, která legitimizuje jakoukoli jejich činnost, vedoucí k potlačení této „hrozby“ prostřednictvím síly. Pravda přitom je, že důvodem eskalace násilí ve světě není náboženský konflikt. Důvod je čistě v materiální a politické rovině, nikoli duchovní. Lze říci, že v křesťanském i v muslimském světě žijí v podstatě stejní lidé, kteří mají stejné starosti. Každý obyčejný člověk chce žít v míru. Válka je cesta k moci v rukou fanatiků a cesta k moci v rukou politiků. Cesta k míru, je cesta poznání a porozumění. Násilí plodí jen další násilí. V tom se skrývá hlavní síla dokumentu Morgana Spurlocka. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Spolu se Supersize Me TOPka Spurlockovy tvorby. Poutavé, zajímavé, na konci už i docela napínavé, informačně ani ne tak moc přínosně, ale neskutečně zábavné. "O Mubarakovi můžeme říct to, co o kdejakým diktátorovi. He's maybe a son of a bitch, but he's our son of a btich!!! Chachachachaaaaa!" Když vezmete, že Spurlock dostal strach až asi pouhých 100km od místa, kde údajného UBL údajně zastřelili, tak je to úlet. Doporučuju! ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Veci sa už trochu zmenili, tento dokument bude ale aktuálny furt. Spurlock veselo o zabíjaní, alebo náklad faktov, pri ktorých sa budete s rovnakou intenzitou smiať, aj krútiť hlavou. SPOILER! Počas deja som si povedal, že ak tou bránou na konci neprejde, dám tam 5 hviezd. Stalo sa a v závere ste presne chápali, prečo to robí. To od neho nemôže chcieť nikto.. Koniec SPOILERU! A navyše (byť trochu podriadený zábavnému štýlu), ide o film nezaujatý a tak až prekvapivo, napríklad na konflik t Izrael x Palestína, nazerá rovnako kriticky z oboch strán. Paráda ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Nevidel som tuna nič pokrokové a taktiež som tuna nemal možnosť vidieť nejakú ohurujúcu myšlienku... pán Spurlock iba zhrnul doposiaľ už známe informácie v jeden dokument! Trochu to oživil svojim štýlom,ale inak priemer... ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Už od traileru jsem od toho čekala nějaký pseudokument, kde si bude Spurlock hlavně utahovat z neschopnosti americké vlády. Ze začátku to tak opravdu je a je to fakt vtipný. Pak se to ale stočí k nečemu, kde se autor snaží dokola vysvětlit, že ne všichni z té 1 a půl miliardy muslimů jsou zlí. Což je snad ale každému jasné. V tomhle momentě by to člověka asi začlo nudit, Spurlock na to ale jde fikaně. Objede půlku zemí ze Středního východu a ukazuje, že někde vládne chudoba, jinde cenzůra a někde ani neví, kdo to ten Osama je. Dokument který s humorem a pouhými rozhovory s obyčejnými lidmi dokázal poukázat na to, co se jiným "vážným" dokumentům nepodařilo. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Naprosto geniální dokument. Kde se na Spurlocka všichni serou. Zábavný, zajímavý, informačně (alespoň v názorové oblasti) dostačující, prostě super dokument o tom, že ne každý muslim je terorista a ne každý terorista muslim. Nejzajímavěji se mi jevila návštěva v Izraeli. Ti Židi ale umí být pěkně nevrlí :-D ()

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem zjevně nepochopila smysl celého filmu. O co teda vlastně šlo? O Usámu rozhodně ne. Na světě je tisíce "banálnějších" věcí, se kterými děti denně přicházejí do styku, a ač třeba neumírají, jsou pro ně více nebezpečné než konflikty na Blízkém východě. Nafouknutá megagigantická bublina kterou z Talibanu a Ládina dělají média, vynáší jeho osobu do výšin a dělá z něj kult a mýtickou postavu oblopenou aurou tajemna (a díky tomu se mu daří získávat nové stoupence). Celý film je pro mě jedna hnusná lež, protože místní, cizinci (a ještě na kameru!!!) nic podstatného neřeknou a pravděpodobně se dozvíte buď nic (návštěva chlapecké muslimské školy byla opravdu roztomilá) nebo opak toho co si skutečně myslí. Jestli se musí natočit dokument jen kvůli tomu, aby se Amíkům ukázalo a aby prozřeli, že muslimové jsou taky jenom lidi se svými potřebami a touhami, tak to je mi jich opravdu líto. Možná hodnotím moc přísně, ale nemůžu si prostě pomoct. ()

moviesfan 

všechny recenze uživatele

Dokument vypadá ze začátku daleko slibněji než v dalších částech. Vypadá svěže a vtipně. Škoda, že takto nevydržel až do konce. Otázkou je jestli by to vůbec šlo. Postupem času se z humorného dokumentu stává vážnější. Každopádně je zajímavě zpracován a zaujal mě. ()

Jakubisko 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2011 ... Ultra zábavný dokument, který ač ponouká k huronskému smíchu, záhy může stejně tak zmrazit a donutit člověka k pořádnému zamyšlení. Nenucenost a spontánní reakce hlavního aktéra dodávájí filmu tu pravou šťávu a těžko byste hledali dokument s podobným náhledem na věc. O to větší je možná škoda, že některé pasáže nejsou dotažené do konce, film by mohl být klidně o půl hodiny delší. Lehce mě zklamal patetický závěr, kde měl autor zřejmě potřebu všem americkým divákům důkladně vysvětlit co vlastně z celého filmu za ponaučení. Závěrem bych ještě vyzdvihnul perfektní animace, ze kterých jsem se mohl potrhat smíchy. :) ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Tak poprvé a snad naposled šlápl Morgan Spurlock vedle. Dokument o hledání Usámy Bin Ládina má několik vad. Za prvé je v tuto dobu už mrtev a tak nemá smysl tento dokument vidět. Další vadou je přílíšná snaha se předvádět. Američan Spurlock se zeptá v Saudské Arábii studenta, co říká na Izrael. Následně se ukončí rozhovor a vyhodí ho ze školy. Co čekal? Takto však si počíná pořád. Spurlock si totiž po celou dobu počíná jako průměrný redaktor televize NOVA. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Každému jen trochu rozumnému člověku je jasné, že ne každý muslim je fanatický terorista. Neškodí si to ale v dnešním médii ovládaném světě trochu připomenout (a krom toho, zdaleka ne všichni jsou ,,jen trochu rozumní lidé"). Filmů podporujících snášenlivost, toleranci a mír není nikdy dost. Obzvlášť pokud jsou natočeny vtipně, svižně a bez falešného sentimentu. ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

Zpočátku vtipný dokument, který se postupně stává jen "dokumentem". Ale líbil se mi způsob, jakým Spurlock tohle závažné téma pojal. Tohle by měli dětem v Americe pobinně pouštět, aby viděli, že na blízkém východě nežijí jen ti tlý teroristé... ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Další prďácký popdokument Morgana Spurlocka, který má všechno, co má takový filmek mít - pár popkulturních rekvizit (úvodní videoherní titulky jsou kulervoucí), hrst adrenalinu, lžíci lidskosti a rodinného tepla, špetku potřeštěnosti a nechybí ani trocha toho zamyšlení a poučení. Výsledkem je velká a chutná porce zábavy. Případné výčitky, že hrdina nakonec Usámu nevypátral, jsou pochopitelně úplně mimo. 80%. ()

Toshiro 

všechny recenze uživatele

Chytrý a zábavný dokument, který se pokouší hlavně ukázat lidskou stránku islámu a arabského světa. Doporučuji shlédnout jako výukový materiál skoro všem. ()

Reklama

Reklama