Reklama

Reklama

Život pod našima nohama

(seriál)
  • Česko Co se děje v trávě (více)

Obsahy(1)

Pětidílný dokumentární cyklus Davida Attenborougha nás tentokrát zavede do světa hmyzu a nejen hmyzu, ale i rovněž do světa pavouků a jiných bezobratlých živočichů obývajících i obyčejnou louku za naším domovem. S kamerou se vydáte do mikrosvěta a objevíte úžasné zákonitosti přírody v jejích drobounkých formách vyskytujících se pod našima nohama.

Seznam epizod:  1.Invasion Of The Land ( Osídlenie pevniny )
2.Taking To The Air ( Prví letci )
3.The Silk Spinners ( Spriadači hodvába )
4.Intimate Relations ( Dôverné vzťahy )
5.Supersocieties ( Veľké spoločenstvá ) (loki5)

(více)

Recenze (20)

Bazilich 

všechny recenze uživatele

David Attenborough a jeho typický obdiv a úcta ke všem živáčkům provází tentokrát diváka světem bezobratlých, breberek pod našima nohama. Dokonalé obrazové zpracování, neobvyklost vybraných příkladů z přírody a srozumitelné vysvětlení viděného podmanivým způsobem zprostředkovávají život zviřátek, jimiž často z nejrůznějších důvodů opovrhujeme či si je hnusíme. Milostná scéna slimáků leopardích z prvního dílu je nezapomenutelná - nakolik slimáky jakožto pěstitelka nenávidím, poprvé jsem k nim pocítila obdiv. Kéž by byl místo nezáživných schémat hmyzích útrob věnován čas v hodinách biologie třeba zrovna tomuto seriálu. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Zbožňuji detaily a obzvláště tento maličký svět, kterého si nejsme vůbec vědomi, protože se neodehrává přímo před našima očima. To ale neznamená, že je snadnější, možná naopak. BBC se opět povedlo skloubit úchvatné záběry s famózním hlasovým a vědomostním doprovodem pana Attenborougha. Bravo. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Další vynikající cyklus z dílny BBC a Davida Attenborougha. Spousta fascinujících záběrů, zajímavých informací i povedeného hudebního odporu. Bohužel, dokumenty o obratlovcích mají ještě větší pompéznost a hlavně lepší dabing. Já osobně hmyzu moc nehodluji, ale přesto nedokážu zapřít, že jsem u mnoha momentů i tentokráte žasnul. Život pod našima nohama je další z řady hodně vydařených dokumentárních sérií a pro milovníky hmyzu se bude asi jednat o absolutním vrcholu. Pro mě to však pod špičkou těsně zůstalo, ale i tak je to báječná 4* podívaná. ()

corona 

všechny recenze uživatele

Ďalší skvelý seriál z dielne D. Attenborougha, po ktorom budem musieť asi prehodnotiť môj vzťah k mravčekom, malým pavúčikom a iným potvorkám. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Špičkový dokumentární cyklus z říše bezobratlých. Nejlepší momenty: 1. díl: "sci-fi" páření slimáků, tančící chvostoskok, metrová žížala; 2. díl: larvy vosičky nakladené do housenky motýla, napájení můry ze sladké štávy vystřelované svítilkou, lákání cikády na lusknutí; 3. díl: svítící "hvězdné" larvy, výrobní procesy a funkce různých druhů pavučin, přeprava pavouků na stovky kilometrů; 4. díl: "ďábelské zahradničení" mravenců, parazitování larev střečka na kravách, adoptování larev modrásků mravenci; 5. díl: uvěznění mravenců jinými mravenci, stavba a fungování termitišť, útok mravenců na termity. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další fascinující dokument plný neuvěřitelných a fantastických záběrů, které jinde neuvidíte se zasvěceným komentářem sira Attenborougha. Tentokrát je to ale ještě zajímavější a detailnější, protože svět hmyzu normálně nepozorujeme - a tím o mnohé přicházíme. Úchvatné a špičkové. Za zmínku stojí alespoň záběry chvostoskoka, vábení cikády na lusknutí prstů nebo vosičky a jejich vajíčka. Opět to prostě nemá sebemenší chybu, to je tak dokonalé, že už to lépe snad ani nejde. Úchvatnost. 100%. ()

iampatrik 

všechny recenze uživatele

I když jsem snad nikdy neviděl všechny "Attenboroughoské" přírodopisné série celé, vždy víc jak polovinu dílu viděl a vždy mě bez rozdílů neskutečně bavily. Člověk si v takových chvílích uvědomí, jak je život zajímavý.. Chytlavé, skvěle podané, naučné, zábavné! ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Life in the Undergrowth (Život pod našima nohama / lépe Život v podrostu) je pětidílná série, která se zaměřuje na zvláštnosti života bezobratlých a jejich speciální strategie přežití. Jedná se o organizmy, které nelze tak snadno spatřit jako většinu obratlovců a jejichž význam v přírodních ekosystémech lidé často podceňují. Pořadem provází sir David Attenborough, který vypráví a demonstruje zvláštní schopnosti bezobratlých jedinečným způsobem na který jsme u něj zvyklí a který je dostupný i laické veřejnosti se základními znalostmi biologie, protože nezatěžuje spousto odborných termínů. Prezentuje zde současné evoluční smýšlení lidí a nazírání na osídlování zemského povrchu bezobratlými, kteří vystoupili z vod. O tom pojednává první epizoda Invasion of the Land (Invaze na pevninu). Zde zmiňuje ostrorepy, různé mnohonožky, stonožky, pavoukovce a další bezobratlé. Druhá epizoda Taking to the Air se zabývá okřídlenými zástupci hmyzu, jejich teritoriálním chováním, rozmnožovacími strategiemi a potravním chováním. Jedinečné zpomalené záběry odhalují to, co by bylo normálně lidskému oku skryto. Velmi zajímavá je také třetí epizoda The Silk Spinners (Spřádači / tkalci hedvábí) ve které nejvíce zaujmou sofistikované lovecké strategie pavouků. Čtvrtá epizoda Intimate Relations (Důvěrné vztahy) představuje možná nejzajímavější epizodu, která ukazuje jedinečné záběry živočichů, které snad nebyly dosud zveřejněny. V epizodě jsou uvedeny příklady organizmů, které se vyvíjely spolu koexistují v nejrozmanitějších typech soužití. Poslední epizoda Supersocieties (Superspolečenstva) se zaměřuje na životní strategie blanokřídlého hmyzu (tj. mravenců, vos, včel, čmeláků) a také všekazů. Jako vždy u sérií od BBC a Davida Attenborougha obzvláště zasloužených 5* :-) ()

posh.exe 

všechny recenze uživatele

Kdo by od nekorunovaného krále dokumentů Davida Attenborougha čekal jeho obvyklý standart, aby by se pak dost divil. Audiovizuální udělátka přibližují mikrokosmos na maximum, o to extrémnější zážitek to pak je. Dokument dokumentů. ()

snebka 

všechny recenze uživatele

Často úžasné, nikdy neviděné záběry ze života drobných živočichů. Bohužel to je i nevýhodou, protože bezobratlí jako pavouci, okřídlení, mravenci nebo termiti zkrátka nejsou tak zajímaví, jako tvorové s pevnou páteří 70/100 ()

baclajean 

všechny recenze uživatele

Obdivujem takto detailne rozpracované dokumenty. I keď sú prezentované tvory, ktorých sa stránim, pozerám vždy s úžasom. ()

Chandra 

všechny recenze uživatele

Jestli ještě někdy vymetu nějakou pavučinu, ať na mě přijde obří pavouk a vycucne mě jako hobita! První dva díly mi utekly, takže jsem viděla až třetí, který byl věnován pavoukům, a ten mě naprosto očaroval. Dokonalé! Nabité informacemi a záběry, ze kterých padá čelist. Čtvrtý díl přibližující mazané parazitické strategie, jak zajistit svým potomkům obětavé pečovatele, udržel spadlou čelist i nadále spadlou. Na pátý díl o mravencích a včelách už odpočítávám minuty. Dávám už teď jednoznačných 5 hvězdiček a jsem si poměrně jistá, že své hodnocení nezměním - tedy pokud se do příštího dílu nezmění systém hodnocení na ČSFD tak, že bude možné dát těch hvězdiček šest. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Vždy mne fascinoval mikrosvět, hlavně brouci a pavouci, takže jsem tento seriál doslova hltal a byl velmi zklamaný že trval tak krátce. Svoji nezastupitelnou zásluhu na tom má David Attenborough, který snad nestárne. Velmi kvituju absenci hudby v detailních záběrech, zvuk je prostě zvuk. Takový seriál bych mohl sledovat denně. ()

Reklama

Reklama