Reklama

Reklama

Saiunkoku Monogatari - Season 1

(série)

Epizody(39)

Obsahy(1)

Nacházíme se ve středověkém japonském císařství Saiunkoku neboli v "zemi barevných mraků". Saiunkoku bylo rozděleno do osmi provincií (podle barev duhy), kterým vládnou mocné rody. Mladá dívka Kou Shuurei a její rodina se nachází v tíživé finanční situaci. Její otec, Shouka, se pohybuje v císařském paláci a tak jednoho dne přijde Shuurei lákavá nabídka. Za určitou částku dělat společnici císaři a tím z něj udělat panovníka hodného trůnu, o který zatím příliš nejevil zájem. Inteligentní Shuurei se tak dostává do prostředí, o kterém vždy snila. Jejím cílem je složit národní zkoušku pro budoucí státní úředníky, ta však není ženám přístupná. Podaří se Shuurei jít za svým snem? (insomnis)

(více)

Recenze (7)

Torako.chan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už ani nevím, co mě přesvědčilo se na to podívat, ale rozhodně nelituji jediné minuty u tohohle anime. Animačně je to slabší, jak už tady bylo párkrát řečeno, škoda těch soubojů, které byly vcelku nevkusně osekány. Nicméně, co se příběhu týče bylo to naprostá bomba - alespoň pro mě. ;p Drželo mě to celou dobu v napětí a očekávání. Super ^^ ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Saiunkoku Monogatari je další z řady fantazy anime seriálů, které čerpají inspiraci v čínských reáliích. Tento tah slavil úspěch v podobě Dvanácti království či Fushigi Yuugi. I zde je prostředí jedním z hlavních lákadel seriálu - Jelikož Čína již v dávné minulosti vytvořila úctyhodný brokratický státní aparát, čeká na diváka rozlehlý palác plný vznešených, urozených a talentovaných úředníků. A s nimi přichází první vada seriálu. Až na výjimky je každý úředník, ministr, generál či tajemník překrásný bišík, který najde zalíbení v hlavní postavě, Kou Shuurei. Je vcelku jedno, zda-li se obdivuje její inteligenci, odvaze, kráse či kuchařskému umění, tak či onak musí čas od času dát svůj obdiv najevo. Výsledkem je značná a hlavně zbytečná rozvleklost děje, který sám o sobě je nadprůměrný. Postavy obecně naplňují nepříliš milá klišé shoujo žánru. Pokud se v seriálu objeví muž vyloženě ošklivý, je jasné, že nebude mít Shuurei rád a že je to v podstatě nula. Pokud se v seriálu objeví překrásný bišík, je jasné, že mu bude Shuurei imponovat a že je to velmi nadaný chlapík. Neustále musíme sledovat různé citové výlevzy, romantická vyznání lásky, muže "se srdcem". SPOILER - Vrchol je očekávané objevení se hlavního záporáka, samozřejmě přešlechtěného samečka, jenž se nutně do Shuurei zamiluje a tento cit v něm probudí jeho lepší já a zároveň mu přinese zkázu. KONEC SPOILERU. Rozvleklost a hloupé shoujo prvky srážejí v mých očích jinak určitě čtyřhvězdičkový potenciál o třídu níž. Jsem zvědav, zda-li druhá řada bude lepší. Lepší ***. ()

Reklama

Monoxid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nenechte se zmást začátkem... Tváří se to jako beznadějně přímočará harémoidní shoujo romantika, ale čím dál se děj sune, tím míň to je pravda. V různých shrnutích děje, co jsem kde četla, mi chybí zásadní informace - Shuurei je v císařově harému (ehm... jednohlavém harému) jen prvních pár epizod. No a potom teprv začíná ta pravá „zábava“. Sice jsou všichni krásní (jeden dokonce tak, že z něj i muži omdlévají), inteligentní, neochvějní a cílevědomí (a ti, co nejsou, se takovými buď stanou, nebo padnou v oběť mocenským bojům), ale i z takového materiálu se podařilo uplácat vcelku koukatelné zápletky. Na vyležení nemoci ideální. A ještě je nutno podotknout další podstatnou věc: Shuurei je doopravdy inteligentní a i docela výrazná postava, přesto jí není věnováno až tolik prostoru, aby ho ubírala ostatním, a diváci pak měli právo být z ní vytočeni. ()

Elerrina 

všechny recenze uživatele

Krátce k ději: sedmnáctiletá Shuurei je urozená, talentovaná a chytrá, ale velmi chudá, proto přijme nabídku stát se na půl roku konkubínou mladého, údajně líného a neschopného císaře, o kterém se navíc říká, že je na chlapce. Prvních sedm epizod tedy sledujeme netradiční a velmi povedenou romanci, obohacenou v závěru o slušnou porci palácových intrik. Pak následují ještě tři zajímavé epizody s minipříběhem nové důležité postavy, pak zdlouhavá nuda o tom, jak Shuurei studuje, skládá úřednické zkoušky a čelí povinné šikaně, aby všechny nakonec ohromila svým úspěchem a byla jmenována guvernérkou ve vzdálené vzbouřenecké provincii. Druhá polovina je pak uceleným příběhem o nebezpečné cestě na tento post, který je chvílemi docela napínavý, chvílemi ale roztahaný a zbytečně nastvavovaný. Celý seriál je vůbec strašně nevyrovnaný - zdlouhavé pasáže o ničem a debilní dialogy se střídají s opravdu nápaditými zápletkami, atraktivními prostředími a fascinujícími příběhy vedlejších postav (Seiran, Ensei, vlastně i císař). Na jednu stranu tu máme skvěle vymyšlený pseudostaročínský svět, kde by se mohly odehrávat opravdu úžasné příběhy, na druhou stranu jsme nuceni sledovat, jak se vše točí okolo ne úplně sympatické a přehnaně sebevědomé naivní holčiny, které všichni kolem jen masírují její přebujelé ego. Absurdita takto deformovaného děje vrcholí konfrontací s překrásným hlavním padouchem, který poslouží vlastně jenom k tomu, aby to naivní děvče trochu pomuchloval a tím ji maličko znejistil, což rádoby ochraňující ji klaďasové kolem ní samozřejmě nemohou. Díry v logice jednání postav se ke konci zmnohonásobí do velikosti kráteru po menší atomovce, ale hlavně, že všechno dobře dopadne, a nad zničenou provincií se rozklene jas výcházejícího slunce a spravedlivější vlády. Ty tři hvězdičky dávám ne za to, čím to je, ale za to, čím by to mohlo být v rukou schopnějšího dramaturga. ()

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

Fantasy prvků je v tom na fantasy poskrovnu, vtipů na komedii málo a ta trocha akce působí většinou nepatřičně. Naštěstí to ale přeci jenom není shojo, nýbrž bishonen - takže to přeci jenom má kromě romantických zápletek i děj a i když jsou všechny hlavní postavy nakreslené jako bišinové, aspoň tam není nikdo, kdo by měl být za každou cenu kawaii. A děj je na takové úrovni, že společně s prostředím inspirovaným středověkou čínou (které u mě v anime zatím vždy bodovalo), na 4* Saiunkoku v pohodě dosáhne. Btw ještě pár dalších plusů: některé postavy (jako excentrický Ran Ryuren nebo úředník s maskou) jsou na tenhle žánr až překvapivě dobře vymyšlené, má to skvělý opening a účastní se dva z mých nejoblíbenějších dabérů (vypravěč a zároveň otec Shuurei, Shouka a jeho starší bratr Kuro). Edit: Druhá řada je imho nepatrně lepší. Pár klišé z první řady se vyměnilo za jiná, na anime ale celkem neobvyklá. Opět to taky mohlo mít víc akce, jinak to ale výraznější vady (s přihlédnutím k žánru) nemělo. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama