Reklama

Reklama

Vzývající ticho

(TV film)
  • Velká Británie The Beckoning Silence
všechny plakáty
Trailer
Velká Británie, 2007, 75 min

V dětství Simpsona inspiroval příběh Toniho Kurze, vynikajícího mladého horolezce, který v roce 1936 zemřel na Eigeru za těch nejhrůznějších okolností, kdy zůstal viset na konci lana. O 50 let později Kurzův příběh pronásledoval Simpsona v jeho úsilí o vlastní přežití, když sám zůstal viset ve vzduchu. Jeho utrpení se záhadně podobalo tomu Kurzovu, až na to, že Simpson navzdory osudu přežil, zatímco jeho hrdina zahynul. Joe Simpson utrpěl při nehodě tak vážná zranění, že se zdálo, že už nikdy nebude lézt. Avšak vědomí, že se nesmí vzdát, přimělo Simpsona položit si základní otázku: Proč poté, co se ocitl tak blízko smrti, cítí potřebu v lezení pokračovat? Ve snaze najít odpovědi se Simpson vydává zpět tam, kde to všechno začalo, na zrádnou severní stěnu Eigeru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

cheyene 

všechny recenze uživatele

"Hory mají své vlastní zákony. A i Krakonoš je musí poslouchat." Tato úsměvná večerníčkovská hláška ve své podstatě vystihuje snímky typu Vzývající ticho, Nordwand či Pád do ticha. Český horolezec Josef Nežerka by zase řekl: "Hora, ta z nás nemá strach." Hory jsou zkrátka krásné, ale nebezpečné, což potvrzuje právě tento snímek, který ukazuje příběh, jenž známe již z filmu Nordwand. Výstup na severní stěnu Eigeru, přezdívanou Mordwand, skončil pro čtveřici horolezců v roce 1936 tragicky, přičemž stačilo málo a nemuselo k ní dojít, nebo mohl alespoň jeden z nich přežít, neboť jak je patrné z obou výše uvedených filmů, vůle Toniho Kurze žít, byla veliká, avšak suk na laně pohřbil veškeré naděje. Joe Simpson, jehož příběh z peruánských And známe díky filmu Pád do ticha, je tím pravým horolezcem, který se může k tragédii na Eigeru vyjádřit, neboť sám poznal, jaké to je viset na laně a čekat na smrt nebo na zázrak. Vzývající ticho patří do té skupiny snímků, které potěší zejména milovníky hor a nejeden z nich má jistě po zhlédnutí Osmondova počinu nutkání vyrazit mezi skalní masivy a psát svůj vlastní příběh s neutuchající vírou ve šťastnější konec, než jaký napsal osud Tonimu Kurzovi. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Nejkrásnější i nejděsivější ticho zároveň je ticho v horách. Neumím si ani představit, co musel Toni Kurz prožívat v posledních hodinách svého utrpení, ale i tak mám chuť sbalit batoh a hned ráno vyrazit do hor. Je to přesně tak, jak Joe Simpson říká: "tohle se nedá vysvětlit." ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Aby jste si tohle plně vychutnali, je nezbytné vidět Pád do ticha a hlavně Norwand, který je inspirován příběhem, jež je tady pak dokumentaristicky rozebrán. Spokojenost velká! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pre fanúšikov týchto samovrahov to je niečo veľkolepé. Pre mňa tam kľudne mohli pustiť prúd tečúcej vody z kohútika alebo len hodinový záber do studne a vzrušilo by ma to rovnako. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Vynikající a poutavý dokument, rozhodně ne výpravný film. A přesto hodnotím o hvězdu výš, než související Nordwand, který vlastně tu samou událost zpracoval filmově. Možná je to zásluha Joe Simpsona, horolezce, který přežil tragedii v Peru (Pád do ticha). On je vlastně v dokumentu tím vypravěčem a "moderátorem" a zřejmě díky svému vlastnímu zanícení a opravdovému horolezeckému srdci a zkušenostem se mu povedlo více mi přiblížit Eigerskou tragedii z r.1936, ačkoli se mi nikdy jako poměrně racionálně uvažující ženské nepovedlo plně se naladit na vlnu té spiritus movens, která žene horolezce zdolávat vrcholy s rizikem nejvyšším, že si za to hodně často vezme jejich životy. Na Eigeru tehdy zůstali všichni 4 horolezci, jejichž cestu nám dokument popisuje. A byť se nabízí jednoduchá myšlenka: můžou si za to sami, nějak se mi nedaří nad nimi jen tak mávnout rukou. Abych byla upřímná, strašně jsem s nimi trpěla. Nejvíc s Tony Kurtzem, který projevil tak neuvěřitelnou a unikátní vůli a touhu žít, že si prostě nezasloužil tak hrozný konec. Když nakonec k záchranné výpravě, která sledovala 5 metrů od něj jeho poslední pokusy boje o život, aniž by mu mohla pomoct, pronesl svoje poslední "Ich kann nicht mehr", měla jsem příšerně bezmocný pocit a vztek na osud, že umí být někdy tak strašná kurva. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Po dílčím zklamání z o rok mladšího německého Nordwandu, vylepšeného (=vymrveného) zhovadilými scénáristy, jsem si aspoň trochu spravil chuť u tohohle hraného dokumentu od autora slavného Touching The Void (http://www.csfd.cz/film/158505-pad-do-ticha/komentare/). Je v něm sice taky spousta polopatických patetických žvástů a každou chvíli i otravná mluvící hlava, ale aspoň diváka přiblíží víc realitě, než zhollywoodizovaný (=zprasený) Nordwand. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Joe Simpson podruhé, tentokrát v rekonstrukci příběhu našeho společného známého, nešťastného Toniho Kurze. Viděno zpětně, Nordwand zřejmě nebyl úplně doslovný film, protože Joe popisuje osudy neúspěšné výpravy na vrchol Eigeru krapet odlišně. Základní rysy jsou ovšem stejné a jako bonus přidá sem tam nějaké vysvětlení a mapky, čímž osvětlil několik nejasných pasáží toho horolezeckého psycha. Atmosférou se mu ovšem i přes několik silných scén nemůže rovnat. Joe Simpson je nicméně skvělý vypravěč. Jeho projev mi připomněl Billa Nighyho, takže ta hodina a něco uplynula až překvapivě rychle. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Všechno, co vim o Eigeru, vim z tohohle dokumentu...a Nordwandnu...a wikipedie...no dobře, no, je toho víc. Ale i tak je tenhle dokos kvalitnim zdrojem informací a o tom lezení je tam toho dost. Nejsou to žádný mluvící hlavy. PS: Joe Simpson je borec. (85%) ()

SG-1 

všechny recenze uživatele

"Když se teď dívám na příběh Toniho Kurtze, na to jak zemřel, vím, že takhle jsem měl dopadnout i já." -Joe Simpson- ()

luczi 

všechny recenze uživatele

"Pokud riskujete vše, nejen útrapy a bolest, ale riskujete život, obětujete vše pro váš sen, pro něco, co nemá žádnou hodnotu a nikomu tím nic nedokážete, máte jen pomíjivou chvíli na vrcholu a když sejdete do údolí, je pryč. Udělat něco takového vlastně postrádá logiku. Není to ospravedlnitelné žádnými racionálními argumenty. To je pravděpodobně důvod, proč to děláme." ()

LBsmoke 

všechny recenze uživatele

mě to teda nepřišlo vůbec lepší Touching the Void.. né protože bych neměl rád špatné konce, ale prostě ani vizuálně mě to tak nechytlo a nedostalo to do mě tu atmosféru a režisérsky mi to nevyhovovalo.. nepříliš dobře prostřihané ty odkazy na příběh Joea.. špatně to bylo celé poskládané.. ale co to mělo navíc a opravdu skvělé.. byly Joeovy postřehy a myšlenky.. ty to posadili o stupeň víš k vrcholu.. bohužel byly režisérsky občas zamaskované, že neměli tolik prostoru, aby vyzněli.. 3*/4* ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

Dokumenty o horách a horolezcích to mají "lehký". Příběhy, které se v horách odehrávají jsou vždy na hraně či za hranou a pro případ nouze jsou tu vždy postaveny ty nejúchvatnější kulisy, který nám příroda může nabídnout. Beckoning silence je v tomhle ještě o kousek zajímavější, že má Joe Simpsona (kdo viděl Touching the void, ví co je to za kulišáka...) a může vyprávět tragický příběh, který se sice odehrál v horách, ale co by kusem ledu dohodil od železnice, hotelů a celkově civilizace. Už jen pro ten příběh a informace, který tohle doku drama nese, nelze hodnotit špatně. Hraná historická linka je tak akorát na televizní film, v případě "novodobého" příběhu Joe Simpsona jsem se trochu ztrácel v tom, co se zrovna děje, o co se zrovna snaží a jak se mu to daří. Navíc film jen tak mimochodem popisuje obrovský zlom v Joeově životě a rád bych o něm slyšel víc. Nicméně jak píšu výše, vidět se to musí, už jen pro ten zajímavý příběh, který vypráví. ()

EIa 

všechny recenze uživatele

Film má sám o sobě rozhodně moc krásnou náplň, lezení na severní stěně Eigeru... ale filmařsky mi to přišlo tak hrozně zfušované, že jsem si to nedokázala užít. Čtyři prolínající se příběhy (Toni Kurz na Eigeru, Joe Simpson v Peru, Joe Simpson na Eigeru v Kurzových stopách a Joe Simpson ve studiu s komentáři) jsou příliš. Joe Simpson, doprovázející příběh, neměl dost prostoru, aby vůbec vysvětlil, co to vlastně dělá a proč se nechává z helikoptéry porůznu vysazovat ve stěně, prostřihy k Touching the Void jsou sice rozpoznatelné, ale i tak rušivé, a příběh Toniho Kurze mi přišel příliš omezený a zkrácený a podle toho, co tam bylo ukázáno, mi vlastně není jasné, proč zemřel, protože mě napadá hned několik způsobů, jak se ze své situace mohl dostat, jestli opravdu skončil 15 m nad záchranáři. Tahle látka není na jeden film. ()

Platom 

všechny recenze uživatele

Pohled do minulosti, který střídá současnost. Vyprávění osudů horolezců před začátkem druhé světové války a jednoho současného, které spojuje stejná touha, zdolat severní stěnu hory Eiger, jež v obou případech působí jako magnet. Hrané záběry se hezky prolínají s těmi reálnými a člověk může na vlastní kůži okusit nebezpečí hor, závrať z výšek takřka kolmé a ledové stěny Eigru + pořádnou dávku adrenalinu. Oba vyprávěné příběhy jsou velice poutavé, jen to celé mohlo být delší, jelikož já se těch hor nenabažil tak, jak bych si přál. ()

Goopy 

všechny recenze uživatele

"Pokud riskujete vše, nejen útrapy a bolest, ale riskujete život, obětujete vše pro váš sen, pro něco, co nemá žádnou hodnotu a nikomu tím nic nedokážete, máte jen pomíjivou chvíli na vrcholu a když sejdete do údolí, je pryč. Udělat něco takového vlastně postrádá logiku. Není to ospravedlnitelné žádnými racionálními argumenty. To je pravděpodobně důvod, proč to děláme." ()

Hightower 

všechny recenze uživatele

Přesně tak, jak to napsali "Eta" a "Alvin"; mísí se ve mě dva pocity: jako nehorolezec (ale nadšenec pro vandry a dlouhé pochody), nemám pro Toniho Kurze, Andrease Hinterstoissera, Willyho Angerera a Ediho Raniera, nic jiného, než obdiv, uznání a pochopení! Co se však týče celistvosti dokumentárního filmu, nejsem nijak nadšený. Rozehrát několik rovin a přepínat mezi nima, nebylo zrovna dvakrát šťastné. Nudil jsem se. Například: hned na začátku mohli udělat malou vizitku o Joeovi a jeho /Pádu do ticha/; a taky o tom, proč tam vlastně jede. Potom mohli nechat Joea, aby zrekonstruoval výstup Kurze a jeho skupiny přátel. Protože jinak mi helikoptéra a vůbec celý Joeův výstup přišel nudný. Možná, kdyby si vzal dobové vybavení, tak to byla jiná, ale takhle... ()

Reklama

Reklama