Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Dobrodružná cesta za bájným pokladem a za rozluštěním tajemství starého talismanu.  Souběžně s natáčením celovečerního filmu MAHARAL - Tajemství talismanu vznikal i pětidílný televizní seriál, který bude Česká televize vysílat od ledna 2008. MAHARAL - Tajemství talismanu je napínavý a tak trochu fantastický prázdninový příběh tří pražských dětí - Aleny, Davida, Ondry a tří dospělých - charismatického hledače pokladů Aarona Cohena, jinak Davidova dědečka, Aleniny sestry Kristiny a sympatického slovenského historika Martina Šimka. Dobrodružná cesta za ukrytým pokladem nás zavede na tajemná místa staré Prahy, do rozvalin vodního hradu a do spletitého a mnohdy strašidelného pražského podzemí. Tam všude se odehrává napínavé a dobrodružné pátrání po záhadném pokladu císaře Rudolfa II., po Golemovi a hlavně bájném Kameni mudrců. V cestě za nalezením pokladu však všechny zúčastněné čeká mnoho překážek - jsou to nečekaní konkurenti, tajemné hádanky, dobře maskované pasti, falešné stopy, ale v neposlední řadě i vlastní strach. Příběh, určený nejen dětem, ale také celé rodině, má v podstatě reálný základ. Všechny dostupné historické prameny se shodují na doložené existenci proslulého talismanu slavného pražského rabína Jehudy Löwa ben Becalela. Stopy legendárního předmětu, který rabín na smrtelném loži předal dvěma vyvoleným, jsou sledovatelné až do období druhé světové války, kdy tajemný talisman údajně beze stopy definitivně zmizel. Není ovšem důvod, proč se právě v současné době nemohl objevit a posloužit přinejmenším jako hlavní motiv dobrodružného filmu.
Kromě úchvatných pražských reálií a napínavého děje je třeba zmínit i výborné herecké výkony. To platí jak pro role dětí, které hrají Adriana Neubauerová (Alena), Tomáš Materna (David) a Matyáš Valenta (Ondra), tak i dospělých. Z nich na sebe upozornil především Bořivoj Navrátil (který je coby Čechoameričan Cohen doslova neodolatelný), stejně dobře se ovšem se svými postavami vyrovnali i další dva protagonisté v hlavních rolích - Bára Seidlová (jako doktorka filosofie Kristina) a Maroš Kramár (v roli zpočátku poněkud záhadné, ale jinak divácky vděčné postavy Martina Šimka). V dalších rolích se objevují Miroslav Táborský, Matěj Hádek, Libuše Havelková, Josef Somr, Josef Polášek, Radovan Lukavský a mnozí další. Scénář seriálu napsal Martin Bezouška, hudbu složil Zbyněk Matějů, kameramanem byl Asen Šopov a režii měl Pavel Jandourek.
Film MAHARAL - Tajemství talismanu se natáčel v létě 2006, od té doby se zúčastnil celé řady festivalů, odkud si odvezl nejednu cennou trofej. Na 47. MFF pro děti a mládež Zlín 2007 získal snímek Cenu diváka - nejúspěšnějšímu hranému filmu a na 15. ročníku festivalu Třinecké filmové léto Cenu publika. Cenou diváků byl oceněn na festivalu filmů pro děti a mládež Carrousel Int'l du Film v kanadském Rimouski (23. - 30. 9. 2007) a na Mezinárodním filmovém festivalu pro děti a mládež "Schlingel" v Německu (1. - 7. 10. 2007, Chemnitz). Grand Prix získal na 9. ročníku Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež v Minsku (16. - 23. 11. 2007). Film se v současné době promítá na polském festivalu dětských filmů ALE Kino v Poznani a v italském Turíně na festivalu Sottodiciotto. V roce 2008 se představí v soutěži 20. ročníku Flanderského festivalu filmů pro mládež (2. - 10. 2. 2008, Antverpy a Bruggy). Je nabídnutý i na řadu dalších významných světových festivalů, např. na festivaly filmů pro děti v New Yorku a Stockholmu, do dětské sekce festivalu v Mnichově či sekce režijních debutů festivalu v korejském Taipei. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Hodnotil jsem už film, a navzdory prodloužení o nějakých dvacet minut nemám důvod cokoliv na svých názorech měnit, protože moje výhrady se týkaly některých herců a toho, co se v delší verzi nezměnilo;) Takže 50% a v podrobnostech viz "ten druhý Maharal". ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Je Vám jasné, slečno, že zítra budu vyšetřovat ztrátu nejspíš Svatého grálu a z Vás se vyklube vrah svatého Václava?" Dobrodružný to docela bylo, identita padoucha nebyla špatně schovaná a Aarona Cohena bych si dovolil považovat za zábavnou figuru. Vážně se to sice brát nedalo, ale docela slušně jsem s tím zabil jeden pracovní den, kdy můj zaměstnavatel nepotřeboval nikoho vypátrat, sledovat ani ... no to je jedno. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Mahral není není špatný film pro děti, ovšem jako seriál je až moc roztahán, po atmosféře, která se ve filmu dala s trochou snahy najít, zde není ani památky ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

V seriálové podobě zbytečně natahované. Napětí a dobrodružná atmosféra jsou servírovany téměř podbízivě. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Najde-li se jediný člověk na světě, který Seidlové tu doktorku historie uvěří, hodnocení zvýším. Jinak ani náhodou. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tajemná kniha Via Lucis má být objevena dětmi v našem století v Praze a pomoci zabránit jakési blíže nespecifikované katastrofě. Zajímavý pokus o rodinný dobrodružný film, který má vynikající kameru i hudbu, ale zcela mizerný a nedotažený scénář, včetně neuvěřitelně hloupých dialogů i často amatérských hereckých výkonů. Seriálová verze na rozdíl od filmu dává více nápověd a lépe funguje. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Ať již jako film, nebo v seriálové podobě, český dobrodružný film s rozplétanou záhadou je moje gusto. Obzvláště, když není natočen pitomě, nešetřilo se na natáčení v exteriérech a hlavní postavy jsou celkem sympatické (i když mnohé dosti nereálné) a na děj je pohlíženo s nadhledem i humorem. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Už film nebyl nic extra, ale na českou produkci pořád ještě snesitelné. Nejde mi ale do hlavy, proč se někdo rozhodl původní dílo prodloužit o dalších dvacet minut (totálně zbytečných) a rozkouskovat ho na pět částí. Výsledek je příšerný, nesourodý guláš, který ztrácí byť to minimální kouzlo, které film ještě měl. 30% ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Opět další pokus udělat z ne příliš úspěšného filmu úspěšný seriál. Takže to tvůrci rozdělili na pět částí po 25 minutách (!!!). Kdyby alespoň využili masivně nějakých ve filmu nepoužitých záběrů nebo scén, mohlo to být alespoň trochu zajímavé. Oni ale nic. ()

vojo 

všechny recenze uživatele

Nebudem riešiť naivnú zápletku no aspoň , že tie exteriéry pôsobia veľmi príťažlivo. Zaslúžili by si však lepší film. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Téma dobré. Osobně se divím, že potenciálu staré Prahy a jejích záhad filmaři nevyužívají více...takových možností jim Praha nabízí. No škoda. Každopádně tady budu stručný. Hodnotit budu totiž film až jej shlédnu celý. Hodnotit seriál, který notabene nikdá nebyl natočen, nelze. Ano, seriál se nikdy nenatočil. Vznikl jen rozstříháním filmu. Podobně vznikli i Snowboarďáci. Podle mě by se ČT měla stydět, když tímhle způsobem nechává vzniknout seriály a zaplňuje tím čas. Je to dost trapný způsob. Samotný seriál je na můj vkus špatně sestříhaný. Některé scény se měly střihnout dříve, jiné později. Celé to působí dost směšně a nekvalitně. Navíc nechápu, proč se titulky a celý úvod odehrává někde v mořské hlubině? Odkaz na záplavy a poslední scény filmu? V tom případě ještě trapnější. A vůbec nejhorší je, že vypravěč na začátku každého dílu převypráví nejen to, co se stalo v díle posledním, ale co se stalo ve všech. Takže vlastně ani sledovat všechny díly nemusíte, oni vám to už na ČT v tom posledním řeknou. No hrůza a děs. Snad tyhle pokusy nebude ČT dělat často. ()

Reklama

Reklama