Reklama

Reklama

Chvilkové zatmění

  • USA Diminished Capacity
všechny plakáty
Trailer

Hrdinou americké komedie je novinář Cooper (Matthew Broderick), trpící poruchami paměti, který se spolu se strýcem a svou dávnou láskou vydají do Chicaga za vidinou peněz. Režii má Terry Kinney, dále hrají Alan Alda a Virginia Madsenová.
Americká komedie Terryho Kinneye vypráví o osudu mladého novináře Coopera (Matthew Broderic), který trpí poruchou paměti. Často zapomíná, nedokáže se soustředit, a proto mu šéf doporučí, aby si vzal dovolenou. Cooper se rozhodne odjet za svou matkou a strýcem Rolliem (Alan Alda), který má Alzheimera a je v mnohem vážnějším stavu. V té chvíli ale zjišťujeme, že příběh je vlastně o něm a o tom, že nehodlá odejít do domova důchodců, kam ho chce dát Cooperova matka. Rollie vidí spásu v baseballové kartičce Chicago Cubs z roku 1907, která má neuvěřitelnou cenu. A tak se s Cooperem a jeho bývalou láskou Charlottou (Virginia Madsenová) vydají do Chicaga, kde chtějí kartičku prodat... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Příliš melodramatická komedie nebo příliš divoké melodrama. Matthew Broderick má po ráně do hlavy výpadky paměti a nesnadno přesvědčuje své okolí, že není blázen. Dostane na starost zanedbaného strýce Alana Aldu, který blázen rozhodně je (věří, že ryby píšou poezii) a spolu s ukřičenou ženskou a jejím dítětem všichni jedou na burzu baseballových karet prodat jednu mimořádně vzácnou... Není to žádný velký průšvih, ale film, který je žánrově nevyrovnaný a vhodný spíš pro televizi. Jeho dialogy i mnohé situace jsou nepříjemně často založené na všelijakých "filosofických" analogiích ze světa baseballu, které postavy berou krvavě vážně. Alan Alda je jako jurodivý stařík onoho typu, který dřív hrával Walter Matthau, docela zábavný. Komorní scény, ve kterých vystupuje pouze on a Broderick, patří k nejlepším místům filmu, převažují bohužel ta s hordou otravných napomahačů a jiných věšáků na klišé. 50% ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Tenhle film jsem dlouho ignoroval a ani jsem neměl nějakou velkou touhu ho vidět, ale nakonec jsem se podíval a rozhodně nelituji. Film je od prvních chvil velmi zajímavý a jakmile vstoupí na scénu Alan Alda se svou Alzheimerovou chorobou a vzácnou a velice cennou baseballovou kartičkou, tak se film stal ještě zajímavějším a vtipnějším. Tedy alespoň já jsem se bavil, a to bylo, vzhledem k mým absolutně nulovým očekáváním vůči filmu, velice příjemné překvapení. Matthew Broderick s Aldou tenhle film táhnou zajímavým směrem a rozhodně jim tato spolupráce svědčila. Samotný děj filmu byl velmi originální, neotřelý, nápaditý, a závěrečná bitva o záchranu vzácné kartičky už je jenom takovou třešinkou na dortu. Aldovy postavy mi bylo chvílemi velmi líto, protože i přes blázniviny, které jeho postava ve filmu vyváděla, to byl vlastně starý pán, kterého toho v životě už mnoho pěkného nečeká a tak se upíná na kartičku, kterou mu kdysi věnoval jeho děda. Opravdu to občas vypadalo, že mě Alda i rozpláče, to se ale nakonec nestalo. Tahle komedie je zkrátka vyvedená a já nemám důvod to dostatečně neocenit, proto s radostí uděluji zasloužené čtyři hvězdy, tahle komedie si to skutečně zaslouží. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Keď máte po víkendove parbe chvíľkové zatmenie, tak si pustite toto. O nič neprídete a pri dávení do najbližšieho vedra uvidíte ešte žijúceho Alana Aldu. Jediné pozitívum celého filmu. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Film mě zaujal spíše po stránce herců a svým pohledem na stáří. Nevím, zda je to věkem, ale poslední dobou mě podobné pohledy na stáří baví. Hrozně rád jsem po letech viděl Alana Aldu a pořád je to sympaťák od pohledu. Broderick byl jako leklá ryba a i stále přitažlivá a sympatická Virginia Madsen toho nestihla moc předvést (pořád ale do své role vložila mnohem více než Broderick). Hrozně mě bavil Louis C. K. Nápad s rybími básněmi je hrozně super. 2.5* ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Hviezdne obsadená ale celkom nudná dráma s občasnými komickými vsuvkami o jednej rodinke v ktorej jak hlavný hrdina, tak jeho otec trpia zdravotnými problémami, vďaka čomu sú neraz dosť dezorientovaní a zmätení. Medzitým sa tam preberajú rodinné vzťahy, je tam trocha romantiky. Taký mix všetkého možného ale nejak ma tie postavy nezaujali napriek fakt skvelému hereckému obsadeniu. Škoda. 4/10. ()

Skleni 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľné. Po prezretí obsadenia tohoto filmu som is povedal, že taký film jednoducho musím mať vo svojej zbierke a musím ho aj čo najskorej vidieť. No už po pár minútach ma duch priateľstva medzi Alanom a mňou vyprchal a stratil sa v nelogických až priam banálnych chybách tvorcov. Začiatok prchký. Záver detinský. Matthew akoby naozaj trpel akousi stratou pamäti a scenár len tak odblábosil akoby mu niekto stále našepkával. Príbeh bol zo začiatku pôtavý čo dotváral najmä Alda so svojími hláškami. No aj to sa pomynulo a zostal som sám. Cítil som sa ako vojak v prvej línií. Ale sám. A proti obrovskej armáde kritikov. Stále som túžil vybojovať ako také uznanie tohoto filmu, no nakoniec som to vzdal. proste tento film je mojím druhým obrovským zklamaním po najnovšom Indim. Takže prepáčte všetci milovníci howkye-ho. Toto je sračka. Body dávam fakt iba z ľútosti, ktroú stále prechovávam. 31% ()

Denny 

všechny recenze uživatele

Film, kterému vévodí Alan Alda v roli strýce bojujícím s Alzheimerem, se mi líbil. Není to žádná "bomba", dějově taky žádná divočina, přesto jsem u toho neusnul, Aldu daboval klasicky Pavel Trávníček a film hodnotím dobře. ()

Reklama

Reklama