Reklama

Reklama

Americká vojenská základna. Joe Armstrong (Michael Dudikoff) je nováčkem na této základně. Sedí u svého náklaďáku a čeká na odjezd konvoje. Plukovník Hickock (Guich Koock) vede dceru Patricii (Judie Aronsonová) k osobnímu vozu, jenž řídí vojín Charley (Phil Brock), který jí odváží do domu otce a vyráží současně s konvojem. Konvoj je cestou přepaden lidmi zvládající bojová umění. Joeovi se to nelíbí, ale vzdává se stejně jako ostatní vojáci, ovšem jen do doby než jeden z útočníků dal Patricii facku. Rozpoutá rvačku, zachrání jeden náklaďák a pomůže Patricii od muže, který se jí snažil vzít jako rukojmí. Joe i s Patricií utíká do džungle, utrhne jí podpatky od bot, roztrhne sukni, kterou jí zaváže jako kraťasy, aby mohla lépe utíkat. Patricie nechápe proč to dělá, je naštvaná a protivná. Plukovník žádá vysvětlení od seržanta Rinalda (John La Motta), co se stalo s konvojem, proč jsou ztráty na životech a kde je jeho dcera, kterou jdou hledat do džungle. Muž, Ninja, zvaný „Černá Hvězda“, jenž měl za úkol přepadnout konvoj a přivézt zbraně,  vysvětluje svému šéfovi panu Ortegovi (Don Stewart), nezdar akce. Vojáci jsou na Joa naštvaní, jelikož se nechtěl vzdát a zemřeli při tom 4 vojáci. Až desátník Curtis Jackson (Steve James) prolomí soubojem nenávist vojáků vůči Joemu. Jeho postavení se změnilo, berou ho za jednoho z nich. Joe přijde na kšefty mezi seržantem a Ortegou a nechce je nechat dál pokračovat ve špinavých obchodech. Sám vyrazí do boje s Ortegou a jeho armádou. Sám však nezůstal. V boji se k němu přidal Ortegův zahradník Shinyuki (John Fujioka), který Joa vychoval... (TV Prima)

(více)

Recenze (303)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Filmová klasika mého dětství. Poměrně originální hrdina, efektní bojové scény, ninjové na každém kroku, příjemná hudba....ale co si budeme nalhávat - je to béčko. Sice s efektními, ale před divákem se zdravýma očima nemožně trapnými souboji. Ale who gives a damn? Tenkrát na kazetě s německým dabingem přes který kdosi vyblil jednohlasý český překlad to bylo NĚCO! ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Občas člověka i zamrzí, že už mu není dvanáct, protože Americký ninja patří k filmům, které jsme v té době dost žrali... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tady funguje nostalgie jak mamut. Vzpomínám na ty časy, kdy tyhle akční bé frky byli doslova šlágrem piratských VHS. Osobně trošku nechápu, proč se Míša Dudikoff vytratil s akčního povědomý. Nemyslím si, že by na tom byl akčně hůř než jeho známější kolegové JCVD nebo třeba Dolph Lundgren, jestli nebyl tak ambiciozní a vytrvalej při pobíhání za producentama a nebo jeho agent stál za hovno, těžko říct. Mrzí mě, že si na něj Sly nevzpoměl při castingu na svůj projekt "rádoby 80léta" Postradatelní, protože ať to je jak chce, Míša je akční iknou akce 80.let a právě tady první díl Americkýho nindžáka je kultovní zážitost dávno zašlých časů. Prostý děj, ještě prostější dialogy, ale na druhou stranu dobrý souboje a sympatický nádech naivity a jednoduchosti. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Asi bych měl varovat před všemi filmy, které začínají slovem "Americký" a mají označení "akční". Ne, že by to snad byly úplné propadáky, ale vesměs jsou tak jednoduchoučké a slabomyslné, že i dítě z mateřské školky by už po 5 minutách filmu dokázalo odhadnout, jak to skončí. Michael Dudikoff coby akční hrdina vypadá docela toporně. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Poctivá "osmdesátka" se vším všudy. Michael Dudikoff opravdu hraje jak pornoherec a když měl kýbl na hlavě tak mě fakt rozesmál. Ze začátku jsou akční scény založeny na tom že je všude plno vojáků ale nestřílej aby je mohl Dudikoff zmlátit. Později přichází na řadu ninja bitky, které v dnešní době působí fakt uboze a směšně. Nejlepší je ale hlavní ninja záporák kterej má snad víc funkcí než Bobba Fett. For example: plamenomet, minisamopal, mizení a dokonce i laser!!!!!!!! Jenže tím laserem bohužel zničí jen ňákej květináč. Prostě skvělá zábava pro fanoušky akčních béček, mezi které se hrdě počítám. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::::::::: Jeden z mých nejoblíbenějších filmů mého dětství, takže nemohu jinak, než za pět, přátelé :-) Hold, paní Nostalgie je svině ! :::::::::::::::::::::::::::: ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Ačkoli dnes Michaela Dudikoffa považuji za naprosté herecké dřevo, tak první díl z téhle nesmyslné série jsem měl v dětství upřímně rád a považoval jsem ho za vydařený akční film. Dnes mi v hlavě zůstali už jen ninjové, trénující po skupinkách bojová umění a mající barevně odlišené úbory, což je trochu málo. ()

tron 

všechny recenze uživatele

V r. 1985, kedy vznikol Americký ninja, zostávali ešte tri roky do debutu Stevena Seagala v hite Nico. Van Damme síce v tom čase už hrával, ale len malé úlohy a jeho prvý „bojový“ úspech, Karate Tiger, prišiel až v r. 1986. A Cynthia Rothrock v r. 1985 debutovala. Naopak, rok 1985 bol nielen rokom Amerického ninju, ale tiež Nezvestného v boji, kde lámal väzby zlým vietnamským vojakom legendárny Chuck Norris (s mimochodom nepostrehnuteľnou roličkou aj práve spomínanej belgickej pumy). I Americký ninja si nesie v sebe vietnamský syndróm, čomu sa samozrejme nemožno čudovať, pre Ameriku je vojna vo Vietname dodnes nemalou traumou. Z akčných filmov ju asi v osemdesiatkach najviac „preslávil“ druhý Rambo (1985) a tituly ako Čata (1986), Olovená vesta (1987), či Dobré ráno, Vietnam (1987). Michael Dudikoff je sympaťák, ale v tomto filme toho veľa nenahrá. Buď preto, že na to nemal (a režisér to vedel a scenárista tomu prispôsobil scenár), alebo to proste takto malo byť: tajomný a mlčanlivý muž, ktorý má nervy zo železa, ak už ho raz fest nas...rdíte, dá vám zabrať. Prvý raz naplno som to videl až v r. 2024 a pravdupovediac netuším, ako k tomu pristupovať. Je to menšie béčko, než som čakal. Je to síce blbosť (chytanie šípov do rúk), ale nie že taká, aby sa to dalo vnímať sebaparodicky. Akcie je veľa, ale nemôžem povedať, že by ma bavila. No aspoň to rýchlo ubehne a hoci mali k dispozícii len 1 miliónov dolárov (celosvetová tržba potom šla opatrne nad 10), pôsobí výsledok o čosi veľkofilmovejšie (ale zas nie o veľa). ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Dnes člověk jen kroutí hlavou nad tím, že zrovna tahle zoufalost se strašlivě mizernými akčními scénami se svého času mohla stát hitem a opěvovanou klasikou pirátské videodistribuce v Československu. Na druhou stranu důvody jsou nasnadě. Ačkoli se "Americký ninja" tváří tuze vážně a heroicky, svým stylem akce a pojetím nindžucu představuje komiksově naivní báchorku mísící akci, exotiku a pseudo mystiku, ze které budou mít oči navrch hlavy malí kluci. Popularitě filmu i celé sérii výrazně pomohla dobová omezenost trhu - Van Damme tehdy u Cannonů teprve žebral o svůj první film a hongkongské filmy se ještě pár let do video distribuce nejen v Evropě nedostaly. A tak se mohla stát hvězda z hereckého dřeváka s nulovým charismatem Michaela Duddikofa a hit z filmu s tuctovými bojovými sekvencemi, kde střih a kamera zkouší zamaskovat nulovou choreografii či fyzické nedovednosti většiny aktérů. O to smutnější je to bilance pro výtečného Steva Jamese, který svou živelností, charismatem, rozvernou nadsázkou a navíc reálnými dovednostmi přeborníka bojových umění zastiňuje Dudlíkofa v každé své scéně. Jenž protože byl černoch, nedostal v osmedesátkovém Hollywoodu prostor na víc než vedlejší role. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Klasika akčního filmu. Nutno vidět v originálním znění, ne s tím typickým amaterským overdubem a 6-tou kopií nahrávky z RTL. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Z neznámého důvodu se mi tenhle starý akční propadák po shlédnutí asi po 23 letech docela líbil ... Nevím přesně čím to ... Dobré prostředí, dobrá kamera. Taková akční oddechovka. Ninjové vs speciální vojenské jednotky je fakt nápad k pohledání, ale funguje to. Dudikoff nebyl nikdy žádný bojovník a nic z bojových umění neovládal, každopádně se zde najde pár docela dobře provedených hmatů. Jako dítě mě tahle série minula, sice jsem ji viděl, ale nějak mne nebrala. Teď po letech jsem se nenudil, prostě je to docela koukatelné. Jako vím, že to je strašná kravina jak z filmového hlediska, tak v rámci akčních filmů, ale prostě mne to bavilo. Jo a myslím, že Dudikoff zde řekl ještě méně vět, než Arnie v prvním Terminátorovi ... a to byl člověk a ne robot... Ninjové asi mluví ještě míň. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Málomluvný Joe mění filipínskou džungli na hromadné pohřebiště ninjů... Pro mě nesmrtelný dědeček všech ninjovských movies, videokazetu s tímhle snímkem (tehdy ještě dabovaným pouze jedním mužským a jedním ženským hlasem) přelouskal můj rekordér snad padesátkrát. Mnoho filmových obrazů si dodnes pamatuji tak zřetelně, jakoby mi visely zarámované na stěnách pokojíku. Tadashi Yamashita se proměnil v ninju více než zapamatovatelného - smrtícího a nečestného, který v bojích využíval nejenom zbraně stínových válečníků, ale rovněž nepovolený arzenál rychlopalných či laserových pomůcek, a proto se z hlubin džungle vynořil věrný uctívač bušidó Joe v podání Michaela Dudikoffa, který v jedné ze svých nejlepších rolí vystavil Černé hvězdě stopku chladným ostřím svého meče. Spousty soubojů, spousta ninjutsu. Plus duel Dudikoff vs James plný naražených zad, zahradních hadic a kbelíků. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Jako děcko jsem to miloval, přiznávám. Ale dneska? Mizerní herci (s výjimkou Stevena Jamese), mizerné akční scény a málo bizáru, aby to devadesát minut vydrželo bavit (v tomhle ohledu upřímně doporučuju totálně ulítlou Ninjovu nadvládu) - prostě Americký ninja stojí za prd. A je mi to trochu líto. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"DOSTAL SPECIÁLNÍ VÝCVIK!" Neříkám, že jsem se u AMERICKÉHO NINJI nenasmál jako už dlouho ne, ale taky jsem se na to že šlo o 20 let starý film slušně bavil, protože i s odstupem času jde o poctivé akční béčko. Už přepadení vojenského konvoje na začátku filmu, kde Dudikoff vrhaným nářadím vyřídí povstalce a násadou od lopaty odrazí šípy ninjů je perfektní ukázka žánru, nemluvě o jeho tanci s ninjovskou přesilou v temném skladišti, kdy zapichuje meče do protivníků a plynule přitom vytahuje jejich kolegům další meče z pochev, aby je vzápětí použil stejným způsobem. Ještě musím zmínit celkem povedenou hudbu, zčásti zrecyklovanou z jiných cannonovských béček MISSING IN ACTION a INVAZE DO USA (to mi připomíná, že původně měl hrát v AMERICKÉM NINJOVI Chuck Norris a je sakra dobře, že v něm nakonec nehrál). Film je také znám pod svým pracovním názvem AMERICKÝ BOJOVNÍK, který můžete najít v jeho traileru. Fanouškům i odpůrcům reaganovského akčního filmu vřele doporučuji výbornou stránku http://www.ruthlessreviews.com/80actionguide.cfm ()

zelvopyr

všechny recenze uživatele

Jsem úplně uchrochtaný blahem, tohle je nejbéčkovatěji béčkovité béčko, co jsem kdy viděl. Nejdokonalejší sranda je, že to nemá být parodie. Souboje a přestřelky připomínají tahovou strategii: Padouch pozvedne samopal, klaďas udělá grimasu. Padouch zamíří a nechá hrát klaďase, ten otevře víko nářadí, vytáhne šroubovák, padouch udělá grimasu, klaďák trefí šroubovákem krk padoucha. A takhle vypadají i souboje tělo na tělo, někdy stylem karate = máchání rukama jako na pozdrav. Nindžové se do lesa za bílého dne maskují nejlépe černou barvou. Aby umírající efektně přepadávali přes zábradlí, neméně efektně na něj v křečích po zásahu komplikovaně vylézají. Jo a střílí se elektrickými náboji, podle třesu po zásazích... Koná se i závod ve šplhu na laně na rychlost (když padouch začne šplhat po laně na střechu, klaďas se místo čehokoli přímočařejšího chopí lana o dva metry vedle a už to sviští bok po boku). Na druhou stranu, když jsem byl na Filipínách, tak přesně takovéto věci se tam děly pořád... ;-))) Naprosto nehodnotitelné, úžasný zážitek... ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Věk je na tom znát, taky, že to asi nemělo takový rozpočet jako Slyovky, ale čekal jsem to horší, nakonec jsme se s tátou, co nástup VHS prožil, dobře bavili. Michael Dudikoff občas převede komické kreace, moc toho nenamluví a je mi jasné, že jeho filmy měly úspěch hlavně v Evropě po pádu železné opony, mně však minul obloukem a potvrdilo se mi, že American Ninja bude dobrým prvním shledáním s touhle zapomenutou hvězdou. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tehdy to na videu frčelo. Rozkoš zvaná arénové mlátičky nebo filmy jakkoliv vyznávající bojová umění se zapsala do paměti ročníkům 1980 a mladším natolik, že přehlédnou všechnu tu klišovitost a primitivismus. Bílý muž ze Západu často ovládl tajemství východních bojových praktik. Také na sérii Americký ninja si dnes už málokdo vzpomene, diváci si vybaví několik momentů, ale vesměs jsou to jen výjevy splývající v několik červených šmouh. Michael Dudikoff, kterého (tedy jeho postavu) do tajů bojového umění starý učitel zasvětil už v útlém dětství, má takový nesmělý výraz, ninjové mu padají do rány, režisér přináší několik naivních momentů a scénárista si šel pro jistotu zaplavat. Tehdy to ale bylo NĚCO. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Před sedmi lety jsem tenhle film milovala a i když si teď uvědomuju jaká je to kravina musím mu prostě trochu přidat ;o) ()

Reklama

Reklama