Reklama

Reklama

Americká vojenská základna. Joe Armstrong (Michael Dudikoff) je nováčkem na této základně. Sedí u svého náklaďáku a čeká na odjezd konvoje. Plukovník Hickock (Guich Koock) vede dceru Patricii (Judie Aronsonová) k osobnímu vozu, jenž řídí vojín Charley (Phil Brock), který jí odváží do domu otce a vyráží současně s konvojem. Konvoj je cestou přepaden lidmi zvládající bojová umění. Joeovi se to nelíbí, ale vzdává se stejně jako ostatní vojáci, ovšem jen do doby než jeden z útočníků dal Patricii facku. Rozpoutá rvačku, zachrání jeden náklaďák a pomůže Patricii od muže, který se jí snažil vzít jako rukojmí. Joe i s Patricií utíká do džungle, utrhne jí podpatky od bot, roztrhne sukni, kterou jí zaváže jako kraťasy, aby mohla lépe utíkat. Patricie nechápe proč to dělá, je naštvaná a protivná. Plukovník žádá vysvětlení od seržanta Rinalda (John La Motta), co se stalo s konvojem, proč jsou ztráty na životech a kde je jeho dcera, kterou jdou hledat do džungle. Muž, Ninja, zvaný „Černá Hvězda“, jenž měl za úkol přepadnout konvoj a přivézt zbraně,  vysvětluje svému šéfovi panu Ortegovi (Don Stewart), nezdar akce. Vojáci jsou na Joa naštvaní, jelikož se nechtěl vzdát a zemřeli při tom 4 vojáci. Až desátník Curtis Jackson (Steve James) prolomí soubojem nenávist vojáků vůči Joemu. Jeho postavení se změnilo, berou ho za jednoho z nich. Joe přijde na kšefty mezi seržantem a Ortegou a nechce je nechat dál pokračovat ve špinavých obchodech. Sám vyrazí do boje s Ortegou a jeho armádou. Sám však nezůstal. V boji se k němu přidal Ortegův zahradník Shinyuki (John Fujioka), který Joa vychoval... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

anais 

všechny recenze uživatele

Naprosto pitomoučký film, v němž bojová umění vypadají jako špatně nacvičené vystoupení nějakých ochotníků, padají ty nejkrutější hlášky („Takže kluci, Joe je fajn!“) a Michael Dudikoff vytváří jednoho z největších a nejkultovnějších ninja bojovníků, kteří se kdy bili za čest na vašich televizních obrazovkách! Jeho správný americký voják si to tu rozdá s ninjou, který v rukávu ukrývá mimo jiné i laser, naopak jeho starý japonský učitel se spoléhá na techniky duchovnějšího rázu, a neváhá se po chvíli soustředění zneviditelnit! Nehleďte na počet hvězdiček, tento film se musí vidět! Vždyť je to klasika! ()

Tomes83 

všechny recenze uživatele

Akční pecka mého dětství (stejně tak i druhý díl), který jsem s otevřenými ústy několikrát sledoval na videopřehrávači prarodičů:-) Dlouho mi trvalo než jsem si obstaral kvalitní dvd kopii s českým dabingem, abych mohl zavzpomínat. A musím říci, že i ted po více jak 15 letech mě film nadchl svým svižným tempem i napětím, skvělými ukázkami bojových umění (i když samozřejmě je třeba na to koukat s nadhledem), úžasnou doprovodnou hudbou i příběhem o zradě, mstě a přátelství! Navždy zůstane v mé paměti, stejně jako slovo Ninja, které se po shlédnutí tohoto filmu stalo pro mě symbolem, kterému jsem chtěl více a více porozumět! ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Těžko říct jestli je lepší Pomsta nebo tento film. Každopádně má zajímavý příběh, vtipné scény a dobrou vojenskou hudbu. První akčňák, který jsem kdy viděl (tehdy dabováno Alfrédem Strejčkem pro muže a ženským hlasem). Ani dnes jim nepohrdnu...Dudikoff není velký herec, ale to po něm ani nemůžeme chtít. Sluší mu role "chasníků", kteří raději pohrdavě kouknou než řeknou a své schopnosti nedemonstrují není-li to nutné. Z veliké nostalgie dávám 5*, jinak objektivně samozřejmě 3*, max. 3,5*. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tady funguje nostalgie jak mamut. Vzpomínám na ty časy, kdy tyhle akční bé frky byli doslova šlágrem piratských VHS. Osobně trošku nechápu, proč se Míša Dudikoff vytratil s akčního povědomý. Nemyslím si, že by na tom byl akčně hůř než jeho známější kolegové JCVD nebo třeba Dolph Lundgren, jestli nebyl tak ambiciozní a vytrvalej při pobíhání za producentama a nebo jeho agent stál za hovno, těžko říct. Mrzí mě, že si na něj Sly nevzpoměl při castingu na svůj projekt "rádoby 80léta" Postradatelní, protože ať to je jak chce, Míša je akční iknou akce 80.let a právě tady první díl Americkýho nindžáka je kultovní zážitost dávno zašlých časů. Prostý děj, ještě prostější dialogy, ale na druhou stranu dobrý souboje a sympatický nádech naivity a jednoduchosti. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Já, až se budu cítit ohrožen, si jedině najmu Michaela Dudikoffa, ne Van Damma, ale Dudikoffa, protože jedině on se svými nepřesvědčivými karatistickými otočkami a kopanci dokáže spolehlivě ochránit, dokonce se vyhne kulkám efektním kotrmelcem, aniž by si ušpinil záda. Příběh sympatického armádního šoféra Joea Armstronga, který zachrání dceru velitele základny před útokem ninjů, kteří vyrábějí a pašují drogy, je dost naivní. Ostatně chtít po režisérovi Samu Firstenbergovi dobře zvládnutou akci v inteligentním balení je téměř nemožné, ale i tak je tento film pro někoho kultovní záležitostí. Z Firstenbergovi režie přímo číší zapálení pro akční film, proto se mu dá odpustit občasný stín kamery v záběru nebo jiné technické nedokonalosti, ale ona ta naivita postupně tak nějak tolik nebaví jako dřív a kouzlo filmu se nenávratně vytratilo. Dneska už prostě tento akční film neobstojí. Snaha ovšem byla. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (17)

  • Několik hudebních motivů bylo použito z filmu Enter the Ninja (1981), produkovaným taktéž společností Cannon Films. (TomikZlesa)
  • Režisér Sam Firstenberg v jednom z interview uviedol, že Americký Ninja je jedným z jeho dvoch najobľúbenejších filmov (ten druhý je Breakin' 2: Electric Boogaloo), ktoré režíroval - kvôli naivite, skutočnému priateľstvu, láske a mladíckym ideálom, ktoré film obsahuje. (Stefan_M)

Reklama

Reklama