Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hru Zadržitelný vzestup Artura Uie napsal německý dramatik Bertolt Brecht na jaře roku 1941 v Helsinkách jako podobenství o cestě Adolfa Hitlera k moci. V té době byl už osmý rok na útěku. A ještě dalších osm let emigrace ho čekalo, než se vrátil do Německa. Inscenace režiséra Jaromíra Pleskota měla ve Stavovském divadle premiéru v roce 1978 a stala se událostí zejména pro vynikající herecké výkony v čele s Luďkem Munzarem v titulní roli. Záznam inscenace uvádíme k letošnímu 110. výročí narození Bertolta Brechta, dramatika, který ovlivnil razantním způsobem divadlo druhé poloviny 20. století a jako připomenutí událostí, které vedly mimo jiné i k obsazení Československa v březnu roku 1938. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré představení zejména díky nastolení silného téma a skvělému hereckému koncertu. Podobenství o vzestupu jedné malé gangsterské bandy v čele s bezohledným a charismatickým "vůdcem", která ovládne americké velkoměsto díky strachu, vypočítavosti a lhostejnosti ostatních je paralelou na uchopení moci nacisty v Německu. Munzar jako Hitler, Svojtka jako Goebbels a Navrátil jako Röhm - každý si zaslouží uznání, ale Munzar vzhledem k rozsahu a náročnosti role zvlášť. Celkový dojem 95 %. Jedno z těch představení, které nepoznamenal zub času a možnost vychutnat si herectví předčasně zesnulého Svojtky. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Nejsem si úplně jistý, zda by šlo v dnešní době takovou věc udělat. Ne že by nebyli dobří herci nebo dobří režiséři, ale přece jenom - období sedmdesátých a osmdesátých let, bylo období, kdy narozdíl od dneška, kdy režisér je hlavně manažer a musí poslouchat producenta a herec je hlavně aktér, který musí poslouchat režiséra, to bylo období, kdy ti zkušenější herci režírovali sami sebe. Tak tomu bylo evidentně i zde. Tady podle mne hru tvoří především herecká suita, která autora chápe, nepotřebuje vedení a hraje do značné míry pro sebe. ()

Reklama

gjjm 

všechny recenze uživatele

Podobenství o nástupu Hitlera k moci ve formě gangsterky, navíc ve verších :-) Asi nejlepší hra Bertolta Brechta, skvělý Luděk Munzar, geniální scéna herecké instruktáže, nádherný Brechtův / Kunderův cit pro jazyk (celá hra je v nádherně plynulém blankversu, skryté slovní hříčky se jmény typu Hindenburg - Dogsborough). P. S. K čemu že taková hra je, jak se tu pCCb ptá? K nacistické revoluci nemusí dojít jenom v Německu formou pivního puče ze strany hnědých košil, podobný zadržitelný vzestup může mít mnoho různých podob a může se objevit kdekoliv a ze strany kohokoliv. Právě podobná hra pomáhá člověku v tom, že si uvědomí další formy diktátorství, jiné zadržitelné vzestupy, skrytější a o to nebezpečnější, a tak se naučí vidět paralely kolem sebe a bránit jim aktivně tam. Dokument o nacismu sice člověku řekne fakta, ale neposkytne poučení z minulosti. ()

MartinX. 

všechny recenze uživatele

Divadelní hra Bertolda Brechta ilustruje vzestup Adolfa Hitlera zjevnou paralelou. Neúspěšný gangster se sérií intrik a za pomoci vlivných a bohatých příznivců stane hlavou jednoho amerického velkoměsta. Záhy se rozhodne svou moc dále rozšířit... Výkon Luďka Munzara je v ústřední roli zcela mimořádný a zastiňuje jinak poněkud plochou režii Jaromíra Pleskota. (Doplněno 23/3/08: Také mne fascinuje, jak uživatel gudaulin bez skrupulí vykradl formulace z mého komentáře. Skoro by mi to mohlo lichotit.) ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Jak chutná moc. Brechtova gangsterská hra je nejen mrazivým podobenstvím o vzniku libovolného totalitního systému, ale také názornou učebnicí lidských chyb, omylů a selhání. Jak kdysi prohlásil C. G. Jung, Hitler byl muž, v němž nikdo nebyl. Byl to psychopat a ti, jak známo, bohužel přitahují davy. Je tedy logické, že každý ze současných i minulých diktátorů, těchto samozvaných uzurpátorů moci, má v sobě něco z Arthura Uie. A to je na tom to nejděsivější a nejnebezpečnější. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (3)

  • Představení bylo nastudováno k 80. výročí narození Bertolta Brechta. (kosticka7)
  • Premiéra se uskutečnila v Národním Divadle 5.1.1978, představení sa dočkalo 49. repríz. (kosticka7)

Reklama

Reklama