Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o maturantech, kteří se v květnu 1938 vydávají na cestu dospělosti. Tři přátelé Andrzej (Mateusz Damięcki), Wacek (Antoni Pawlicki) a Jerzy (Jakub Wesołowski) jsou přesvědčeni, že jejich život bude výjimečný a přátelství bude trvat navěky. Mohou pít, kouřit, scházet se s děvčaty. Bezstarostný život však rázně a nečekaně utne válka. (Tygrys)

(více)

Recenze (7)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

To by chtělo opravdu výjimečného režiséra, který dokáže vytvořit osobitou atmosféru, a před kamerou rovněž osobité herce, aby se mi nějakým způsobem přihodilo, že dokážu sympatizovat se třemi mladíky, kteří se jen tak z dlouhé chvíle po maturitě rozhodnou, že se na vysokém mostě svlečou donaha a poté si z něj skočí do řeky... Měl to být silný příběh tří mladíků, do jejichž života během vrcholného dospívání zasáhla válka, jenomže ze 100 minut se zde 80 minut dost průměrným způsobem věnuje jen různým polotrapným puberťáckým zážitkům a tuctovým milostným románkům. Závěrečné vyvrcholení mě sice nakonec patřičně zasáhlo, i přestože mi hlavní hrdinové po většinu času nijak zvlášť k srdci nepřirostli, a poslední mrazivé dvě minuty mě úplně odrovnaly. Ale říkám si, jestli to není v poměru k celkové délce filmu, který mě po většinu času nechal jaksi napůl chladným, přeci jen trochu málo, abych dával vysoké hodnocení, přeci jenom u takového tématu bych si přál být zasažen po mnohem delší čas ze stopáže. Tady se to chtělo na mnohem větší prostoru věnovat osudům oněch mladíků na pozadí už vypuklé války (což se tady naplno děje až posledních 15–20 minut), případně v opačném případě natočit ty jejich zážitky před válkou tak, aby Zítra jdeme do kina po většinu času nepůsobilo dojmem průměrné teen komedie v retro kulisách. Jako televizní film to není špatné, ale zazděný potenciál zamrzí. [60%] ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Výborný a krásný nízkorozpočtový film o trojici absolventů gymnázia. Mladí kluci plní ideálů a hodnot se snaží žít naplno své mládí, avšak nelítostné září 1939 se blíží. Film výborně ukazuje dobovou atmosféru, hodnoty, které mladí lidé tehdy vyznávali a věřili jim. Krom dobové hudby znalci také ocení politické a kulturní narážky z dob Druhé polské republiky. Andrzej, Jurek a Piotrek hledají lásku a už už se jim začíná dařit. Hitler z Německa stále vyhrožuje, ale mladíci si nepřipouštějí, že by mohlo dojít k válce. Když už Němci na Polsko zaútočí, pořád jsou plní ideálů. "Vyřídíme rychle Němce, 6. září mám schůzku, musím být zpátky." Film ukazující radostnou mladou generaci, kterou válka totálně zničila a tím zničila i budoucnost Polska. Film, který postrádá nějaké digitální efekty nebo válečné scény, ale přesto je silný. Zvláště ten závěr. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Scenáristicky nenápaditý a realizačně líbivý film o tématech, která už jsme viděli nejméně stokrát a lepších. ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný a dobře zpracovaný snímek, který je věnován generaci mladých lidí, která byla zničena válkou. Snímek nás zavádí do studentského prostředí v okamžiku, kdy se z "chlapců" stávají mladí muži, kteří složili zkoušku dospělosti a cítí, že se jim nyní otvírají nové takřka ničím neomezené možnosti. Navzdory zhoršující se mezinárodní situaci žijí relativně spokojené a klidné životy, zažívají své první životní úspěchy i neúspěchy v dospělém životě, prožívají své první velké lásky i zklamání a jsou plní ideálů a mladického enthusiasmu. I když se jejich nejbližší obávají nebezpečí ze strany Nacistického Německa, na ně zatím strach nebo obavy z blízké budoucnosti příliš nedopadají. Plánují budoucnost, studují, věnují se svým zájmům, zkrátka žijí bezstarostným životem. Vše se ovšem mění v okamžiku, kdy 1. září 1939 Hitler napadá se svou armádou Polsko a zažehne tím druhý světový válečný konflikt, který se potáhne příštích 6 let a na jehož konci bude více než 60 milionů obětí. Snímek se mi velmi líbil, v určitém úhlu pohledu my to také připomínalo dílo předního německého spisovatele E.M. Remarqua "Na západní frontě klid", kde hlavními hrdiny byli rovněž mladí muži, kteří v podstatě bezprostředně po maturitě byli mobilizování do první světové války, a bojovali v zákopech na francouzském území, tedy na západní frontě. I zde vlastně máme generaci mladých lidí, která byla zdecimována hrůzami světové války a drtivá většina z nich na francouzských bojištích zemřela. A ti, kteří zázrakem dokázali přežít, byli stejně válkou poznamenáni natolik, že jakékoliv začlenění a aklimatizace do nově formující se společnosti byla takřka nemyslitelná. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Bohuzel, ja se nepripojim se skvelym hodnocenim. Pomerne vyrazna bezradnost scenáristy, ktery vas necha se nudit vetsinu filmu. Jasne je, ze se v deji ceka na okamzik, kdy zacne valka. Jasne je, ze film ma ukazat prave  posledni chvile krasneho mladeho zivota, namlouvani krasnych slecen, zamiłovavani, jejich dobyvani apod. Ale proc se to udelalo tak nudnou formou? Tenhle typ filmu, kde si pratele pred valkou uzivaji svobody vzdy velmi dobre fungoval. Ale bylo tam i to, co bylo po zacatku valky, coz dej velmi zpestrilo a ve finale taky umocnilo. Tady se scenarista uchylil k naproste bezradnosti a neuveritelnosti. Takze ani konec nic moc. Casto jsem blahorecil polskou kinematografii, ale moc do hloubky se mi zatim nevyplatilo jit. ()

Veber 

všechny recenze uživatele

Zavzpomínala jsem ai na mladá léta a první lásky. Ta neznalost války protagonistů na mě silně působila i v náznaku naopak hluboké znalosti jejich rodičů, kteří již jednu válku zažili. Mládí, ideje, první lásky...takový normální život. Pak ten zlom... Dnes mi to obzvláště sedlo. Subjektivně plný počet. ()

Verbudrak odpad!

všechny recenze uživatele

Ne fakt ne. Nejde ani tak o to, že jsem určitě nebyl sám, kdo čekal, že film bude aspoň z půlky, ze čtvrtiny, z desetiny! o tom, co říká ten titulek na konci (jak to s nimi bylo za války). Také samozřejmě mají pravdu všichni, kdo tu píší, že by to chtělo ubrat na délce části "před" a přidat na části "po". Ani tak by to ale moc nepomohlo. Ten film je prostě slabej. Fandím národním kinematografiím, nemají to vedle Halyvůdu lehký. OK. Kluci jsou taky sympa. Ale jinak je to plochý. Kdo má být cílovkou? Rodinný film to není. Pro taťky je to moc sladký, mamkám to zase bude kazit mělkost romantiky. Vrstevníky hošanů to nezaujme scénářem odnikud nikam. Divím se, že to zaujalo vůbec někoho. Nenadchne, neurazí, nemastný neslaný. Někdo by při takovém hodnocení možná dal průměrný počet hvězd, pro mě je to ale nula. Mně jsou takový filmy odporný právě tím, jak si hrají na něco, čím nejsou. To už radši nějaký Babovřesky, který aspoň člověk odhalí hned a neztratí dvě hodiny života. ()

Reklama

Reklama