Reklama

Reklama

Nepředvídatelné

(festivalový název)
  • USA The Unforeseen

Obsahy(1)

Když si ambiciózní developer vytkne za cíl přeměnu několika tisíc hektarů nedotčené kopcovité krajiny v okolí texaského Austinu na předměstské sídliště - ohrožuje tak nedaleký přírodní pramen, rozhodnou se místní obyvatelé jednat... Tak by mohla znít základní dějová premisa tohoto mimořádného dokumentárního filmu, v němž se americký sen o vlastnění domu s bíle natřeným plaňkovým plotem střetává s imperativem environmentální udržitelnosti. The Unforeseen obratně splétá tvrdá fakta s poetickou abstrakcí, stejně jako místní a globální perspektivy; na jedné straně vrhá objasňující světlo na geologické zvláštnosti ohrožené oblasti i historické role klíčových postav konfliktu: aktivistů, developerů, lobbistů a texaských zákonodárců; na straně druhé dalekosáhle přemítá nad vztahem člověka a přírodního prostředí. Především se ale táže po tom, co jsme ochotni obětovat ve jménu růstu. Produkovali Robert Redford a Terrence Malick. (Lavran)

(více)

Recenze (2)

=woody= 

všechny recenze uživatele

Zdar ochranářům! Člověk nemůže než souhlasit. Přestože tento konkrétní dokument mapuje příběh konkrétního místa, lze jej srozumitelně chápat i v širším kontextu. To, co platí pro Austinskou lokalitu, platí pro jakékoliv místo nejen v Americe, nýbrž po celém světě. Ve filmu je patrný vliv Terrence Malicka a chytrý střih, který dělá z dlouhé soudní tahanice přehledný spor a ze zdánlivě nudného tématu moc užitečný film. Mějte se filmově. Woo. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

"Nature in your life, very quickly becomes God. A God who gives great abundance at times... and takes everything away at times." Pod mentorským vedením Terrence Malicka vznikl patrně jeden z nejkomplexnějších a nejoduševnělejších dokumentů o ochraně životního prostředí, který dává za pravdu staré moudrosti, že ty největší poklady se skrývají mimo vyšlapané, dobře známé stezky. ()

Reklama

Reklama