Reklama

Reklama

Kde se cesty kříží

  • Francie Roman de Gare
Trailer

Judith Ralitzerová je úspěšná autorka kriminálních románů, která hledá inspiraci pro svůj další bestseller. Záhadné zmizení univerzitního profesora se časově shoduje s útěkem nechvalně proslulého vraha známého jako Kouzelník. Hughette, kadeřnice z pařížského nóbl salónu, zjistí, že ji snoubenec nechal na kraji dálnice a ujel. Muž, který projíždí kolem, jí nabídne pomoc, kterou Hughette přijme. Vzápětí se pokouší svého zachránce přesvědčit, aby se na návštěvě u jejích rodičů vydával za jejího nastávajícího. Existuje mezi těmito zdánlivě nesouvisejícími událostmi nějaká spojitost? (Cinemax)

(více)

Recenze (20)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Geniální filmařina a ještě geniálnější scénařina. Větši část filmu mě udržovala v neustálem napětí a nutila mě spekulovat nad tím, jak se vlastně věci mají. Závěrečná fáze je sice z jinýho hřiště, ale pořád z nejvyšší soutěže. Dominique Pinon se konečně dočkal své velké role a září na celé kolo a dámské duo v podání Fanny Ardant a Audrey Dana mají na té herecké záři rovněž nemalý podíl. Jóóó, Francie, pořád na to má a když sešlápně plyn, tak se ostatní země dívají z hodně uctivé vzdálenosti. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Na Lelouchovy filmy se nedívá, ty se prožívají a v tomhle případě naplno. Zřejmě jsem se do něj zamilovala, je tak jiný, zajímavý, uhrančivý, spekulativní a nedá Vám pokoj až do závěrečné klapky a ještě chvíli potom ve vás doznívají mimo jiné, písně charismatického a nezapomenutelného Bécauda. Brilantní sólo Dominiqua a Audrey mě nenechalo v klidu ani minutu a když k tomu přidám Fanny, která působila až neskutečně snově, tak musím jít nahoru s čistým svědomím. Jsem vděčná, že jsem mohla spatřit francouzskou filmovou perlu Roman de Gare v celé své kráse. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Maličko jsem si s vámi pohrál, promiňte.“ - „Vydáváte se rád za někoho jiného. Mám pro vás návrh.“ Od režiséra se mi doposud nic vidět nepodařilo, tak jsem byl zvědavý. A až překvapivě dobře jsem se bavil. První cca hodina je jednoduše super. Tak zdařilá hra s publikem a jeho očekáváním (divák pochybuje o hlavním hrdinovi a není si jistý, co přijde v dalším okamžiku) se nevidí zase tak často. To, co zpočátku vypadá docela jasně, se totiž komplikuje. I žánrově to není jen drama, nechybí totiž také prvky krimi, romantiky či komedie, dle toho je proměnlivá i atmosféra. Jakože humor se dostaví prakticky hned s příjezdem k rodičům (výborné posezení u jídla). Navíc Pinon a Dana tvoří dobrý pár. Po zmiňované hodině se bohužel jedna linka upozadí což mě trošku mrzelo, ale špetka napětí a tajemství to divákovi docela slušně vynahrazují. Až na pár hlušších míst v druhé polovině (hlavně veřejné vystoupení autorů se nepovedlo) si film drží nadprůměrnou kvalitu až do fajnového konce. Celkově to vidím na solidní 4*. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Během první poloviny to vypadalo velice slibně, avšak u druhé již moje pozornost začala klesat a děj mě v podstatě přestal oslovovat. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Klenot francouzské kinematografie posledních let. Nenalézám na něm vadu, jako by film ani nepřipouštěl, že by nějakou mohl mít, lze na něj jen koukat a nechat se unášet - nápady, atmosférou, hereckými finesy... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Lelouchovi sa podarilo opäť raz napísať a zrežírovať maximálne brilantne vyskladaný príbeh, kde každá postava a každý jej čin má vopred stanovený jasný dôvod, avšak ten je divákovi spočiatku priam až mysterióznym spôsobom zahalený oparom tajomstva, takže sa môže len dohadovať čo to všetko vlastne znamená a kam asi bude príbeh smerovať. Akonáhle sa však v tomto smere začne vyjasňovať, začne stúpať aj atmosféra, ktorá nakoniec diváka či chce či nechce pohltí a zlupne ako malinu. Navyše na dobrú kartu vsadil Lelouch aj po hereckej stránke angažovaním snáď typovo najvýraznejšieho a najcharizmatickejšieho francúzskeho herca D. Pinona, ktorý celý snímok posunul ešte o jeden rád hore. No skrátka geniálne vyskladaná pociťovka. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Lelouch zraje a proniká do stále nových stylů. Od Jeuneta si vypůjčil nejen jeho dva oblíbené aktéry, ale také pořádný kusanec poetického vidění. Žádné zbytečné romantické prvky v Roman de Gare však nečekejte, je to možná jeden z nejstrožejších Lelouchových filmů. Pan režisér je známý svým dobrým hudebním vkusem a schopností vybrat vždy adekvátní hudbu. Opět se vrátil k Gilbertu Bécaudovi, kterého si kdysi obsadil do filmu Celý jeden život. A podobně jako ve filmu z roku 1974 je i zde spojnicí právě ústřední píseň. A celý film má nádech mysterična, fikce se mísí s realitou se samozřejmostí větší, než s jakou většina z nás dýchá. Též musím dodat, že si pan režisér neodpustil ani svoji další zálibu, čili kameru na autě, se kterou si pohrál již v lahůdce C'était un rendez-vous. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Absolútne som nevedel, do čoho idem. Dokonca som film začal pozerať asi na päťkrát a vždy som na (okolo) tretej minúte skončil. Aj som ho chcel kôli nízkej kvalite releasu vymazať, ale potom som si povedal, že ho dám do mobilu a pozrem ho na prestávkach v robote. No a nevychádzal som z nemého úžasu, aká to je šupa! Podľa začiatku som myslel, že to bude jasné krimi dráma, ale ked sa Dominique Pinon začne vydávať za židovského doktora, som bol trochu zmätený, či nejde o takú vychytanú komédiu. V podstate ma film bavil celý až na jedno hluché miesto, ked boli na jachte. Asi kôli tomu dávam len štyri hviezdičky. Rozhodne to je geniálne napísané. Subjektívnych 85% . ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie, ku ktorému došlo nie racionálnym výberom, ale prepínaním televíznych kanálov. Viac napíšem, ak si film pozriem celý (videl som asi druhú polovicu). Na hodnotenie mi stačí aj polovica, ale na komentár potrebujem vidieť celý film. Tak nakoniec celý film  poprel aj predtým videnú polovicu. Kúzlo časti  som nemohol vztiahnuť na celý film. Ten bol totiž príliš zmätený a zámerne neprehľadný bez toho, aby som poznal zmysel Lelouchovho snaženia sa. Takže ostanem pri bezpečných troch hviezdičkách. Tieto samoúčelné hry s divákom neobľubujem. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Tento film si skrátka užijete, rovnako ako si užívate skvelo napísanú knihu ... má výborný príbeh. Odporúčam. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Jednoduše výborné! Doteď jsem obdivoval velkou část filmů, které Claude Lelouch natočil v minulém století, teď obdivuji Lelouche též díky tomu, jak si dokáže i v nové době pořád udržet svůj typický rukopis (zvláště to originální vyprávění příběhu v několika vrstvách, včetně hudebních a jiných kulturních odkazů) a stejně přijít s něčím novým tak, aby se nevykrádal a aby dokázal (minimálně svoje) diváky znovu oslovit. Tentokrát Lelouch zaostřil na spisovatelské téma a tvorbu kriminálníhch románů. Tam, kde se zatím na začátku nic velkého nedělo, dokázal Lelouch plně zaujat minimálně podmanivou jízdou dálnicí v raním šeru, snímanou z pohledu šoféra, a malou vzpomínkou na písně legendárního Gilberta Bécauda. Pak stačila jedna krimi zpráva v rozhlasu, pro celý příběh prakticky nepodstatná, aby dala v kombinaci se sledováním jednoho záhadně podezřelého pána s kouzelníckým talentem (výborný Dominique Pinon) vzniknout znepokojivému napětí. Od místa, kdy se záhy skutečně začaly křížit cesty několika lidských osudů, postav i jejich různých identit, tam už se nejen díváme, tam už se přímo stáváme svědky osobitého dramatu s mysteriózním nádechem a velmi napínavým odhalováním minulosti i rozvíjením děje směrem dopředu. Jelikož nechci spoilerovat, za sebe prohlásím jen, že mě tahle jízda plná mystifikací a odhalení až do samotného konce velmi bavila a to i v případě, kdy už mi těch zvratů a mystifikací připadalo až příliš moc. Akorát nejsem si zatím úplně jist, zda může takhle zafungovat i napodruhé, kdy už divák veškerá odhalení předem zná. 85% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film zanecháva diváka v netušení. Neodhaľuje, kto je kto a v závere ponúka zvrat a prekvapenia. Nejde o thriller v pravom zmysle slova ani majstrovské dielo, ale pozoruhodná, celkom dobrá zábava. Bez smiechu, samozrejme. S postupom času a nemeniacim sa tempom môže prísť aj zdĺhavý, trocha únavný. Takže tak trocha aj film na dobrú noc, kedy hrozí, že zaspíte vždy tak rýchlo, že film dopozeráte za týždeň. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Formálně i obsahově nesmírně zajímavý polothriller o literatuře, v němž není jisté vůbec nic, zpočátku ani kdo je vlastně kdo, a v němž se prolíná fikce a skutečnost - tedy možná... Jisté je, že je naprosto nepochopitelné, proč tento film Clauda Lelouche naprosto minul českou distribuci, že je skvěle obsazený (v ústřední roli známý Jeunetův herec malých rolí Dominique Pinon, který si velkou úlohu skutečně zasloužil, a vedle něj jako vždy skvostná Fanny Ardantová a talentovaná Audrey Dana) a že byste jej, pokud budete mít příležitost, měli vidět. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Inu, kde se cesty kříží, tam je vymazlený scénář pana Claudea Lelouche a závoj tajemství, přitom kouzelná lehkost, s jakou na mě působí, je až neuvěřitelná. Vtáhlo mě to od prvního momentu a nepustilo ani po titulcích, co víc si přát? Celou dobu jsem měla příjemné mrazení v zádech a ptala se, je Dominique Pinon ve skutečnosti učitel, pedofil, spisovatel, lhář nebo jen kouzelník? Krásné filmové pohlazení, bylo mi potěšením. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavě fabulovaný příběh, který má tu vadu, že si na něj po dvou týdnech od zhlédnutí už vůbec nevzpomínám. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Kde se cesty kříží patří k nejrozvernějším filmům Clauda Lelouche. Kde se cesty kříží si celou dobu hrají a zlobí. Škodolibě popichují, dychtivě fabulují, zaměňují vnitřek s vnějškem, ve větru rozhazují nejistotu a nutí své pokusné objekty a lapené rukojmí k zásadnímu životnímu rozhodnutí. Kde se cesty kříží voní šafránem zločinu a nebe za svítání předpovídá prolití krve. Romantický básník neopomíjí ani rozpolcené pocity vnitřního světa a vysílá své upřímné pozdravy lásce a šťastnému naplnění. Hlavním a neočekávaným hrdinou je Pierre Laclos (velmi příjemný Dominique Pinon), literární černoch na prahu životního přelomu. Falešná skromnost při dosažení neviditelných úspěchů již k niterné spokojenosti vůbec nestačí. Marnivá noc, plná inspirací, přináší nekonvenční setkání. Sebraná odvaha k uchopení vlastního života se oddává mámení. Hlavní ženskou hrdinkou je Huguette (zajímavá Audrey Dana), kadeřnice a utajená společnice noci s neuspořádaným soukromým životem. Poskvrněná nevinnost mládí se složitě vyrovnává s realitou, osamělost je soužením, se kterým se vzteká na celý svět. Celebritou filmu je Judith Ralitzer (šarmantní Fanny Ardant), slavná a velmi úspěšná spisovatelka. Život je sladký v pohodlí přepychu, střežené tajemství úspěchu nesmí být nikdy prozrazeno. Pochybení se krutě trestá. Výraznější postavou je Florence (příjemná Michèle Bernier), Pierrova sestra, náhle opuštěná svým manželem. Přesto ji náhoda, či osud, přináší nové možnosti intimního pocitu štěstí. Výraznou postavou je zde Leroux (sympatický Zinedine Soualem), policejní komisař, vyšetřující úkladnou vraždu. I jeho nitro dostává novou vlnu chuti a životní radosti. K výraznějším postavám patří také Paul (zajímavý Cyrille Eldin), praktický lékař a Huguettein snoubenec. Cesta za seznámením je bouřlivou rozlučkou a zásadním obratem i uvědoměním si skutečných potřeb k uspokojení Z dalších rolí: Huguetteina velmi překvapená matka (Myriam Boyer), Huguetteina rychle dospívající dcera s touhou po hlubším vzájemném sblížení Sabrina (Shaya Lelouch), mladý kapitán spisovatelčiny jachty (Gilles Lemaire), Burgundský vinař a chvilkový Judithin manžel (Marc Rioufol), moderátor televizního pořadu o literatuře (Serge Moati), či Judithina nová asistentka Patricia (Marine Royer). Kde se cesty kříží je osvěžující zábavou. Nechává zdání kriminálního thrilleru, klame tělem a některé skutečnosti si nechává pro sebe. Nakonec se rozhodne psát lásku a naplnění. Humorný nadhled zábavě sluší. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Inteligentní skorokrimi se zápletkou, o které jsem nedoufal, že zaklapne a zaklapla :-). Dominique Pinon hrál tak přesvědčivě, že bych mu věřil jakoukoliv roli, kterou by si do své knížky vymyslel. ()

Reklama

Reklama