Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ústřední postavou tohoto thrilleru je Baldur, bezcitný novinář bulvárního plátku, který se neštítí ničeho, jen aby objevil senzační příběh. Příběh začíná zjevně náhodnou smrtí příslušníka ochranky na odlehlé a zlými duchy pronásledované přehradě na severu Islandu. Baldura tato událost nechává zpočátku chladným. Pak mu ale jeho matka prozradí, že onen mrtvý muž byl jeho biologickým otcem, kterého nikdy nepoznal. Rozhodne se tedy zjistit více o svém otci a o tom, co se mu stalo, a proti vůli šéfredaktora opouští Reykjavík a rozjíždí vyšetřování na vlastní pěst. Převlečený za nového člena ochranky cestuje na místo tragédie a brzy zjišťuje, že na tomto odhlehlém místě není nic tak, jak se na první pohled zdá. Zaměstnanci na přehradě tvoří malou uzavřenou komunitu a nemají v lásce nově příchozí. Pétur - šéf ochranky - řídí ilegální obchod s chráněnými soby a Baldurova přítomnost ohrožuje jeho obchody. A když Baldur přijde na stopu zločinu, který se stal před 25 lety a do kterého byl zapleten Pétur společně s jeho otcem, začne mu jít o život. (lenuse)

(více)

Recenze (27)

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Pro ty, které by to zmátlo, islandští duchové nejsou průhlední, ale zcela hmotní. Ten chlap, co se tam náhodně občas objeví, je duch. Do celkové atmosféry filmu docela dobře zapadne, a rozuzlení celého filmu je také víc než překvapivé. Film určitě stojí za shlédnutí, je to dost napínavé, a když tam Baldur chodí v noci sám opuštěným objektem, tak z toho běhá mráz po zádech. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Jak jsi na tom s tvým příběhem? Už máš interview s nějakým duchem?“ - „Třetina Islanďanů věří na duchy. Tvrdší, že jsou všichni z nich hloupí?“ - „A co ty, věříš na duchy?“ - „Ne. Ale myslím, že je na světě víc záhad, než se na první pohled jeví.“ A těch záhad si v tomto filmu publikum užije více…Baldur je sice dost dotěrný, drzý, vlezlý a má menší problémy s morálkou, přesto mu divák vcelku fandí v rozplétání záhady, která se pro něj stává vysoce osobní. Navíc ani tak neriskuje, jako si rovnou koleduje o odstranění jeho maličkosti. Díky tomu nechybí napětí. A tady se dostávám k tomu nejlepšímu na filmu, a to budování mysteriózní atmosféry. Své dělá tmavé, opuštěné, dosti izolované prostředí plné temných koutů, uliček, a v neposlední řadě i islandská příroda dávající o sobě vědět nekompromisními sněhovými bouřemi. Na druhé straně ale nejde opomíjet fakt, že toho Baldur vydrží opravdu hodně a štěstí (včetně pár speciálních momentů) se dostaví vždy, když je mu nejhůř. Nepřidává tomu ani nepříliš uvěřitelný konec. Dám lepší 3*. ()

Reklama

berusche 

všechny recenze uživatele

Rozhodně, popis duchařská sem fakt sedí. Nenechte se mýlit, v tomto případě vedlejší linie nedělá film a už vůbec nedělá zdatnou krimošku. Tahle napohled nenápadná islandská chuťovka je ale to, co mezi thrillery stále častěji chybí. Obrat v ději, chladné a nemilosrdné prostředí, které z toho udělá ten správný nemilosrdně chladný film, a nijak zvlášť krásní herci, kteří svými ksichty zapadnou přesně do té role, kde mají být (trochu mi postava Baldura přípomíná Blomkvista, že by to bylo tím severem?). Spád děje není třeba komentovat, je třeba říct, že práce s kamerou tady odvedla to, co má. Nejde o pomalé záběry na zdrchanou krajinu zimou, ale dobrou kombinaci sněhu, obav z neznámého a zasmušilých obličejů. Směle do toho. ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Poctivá detektivka bez honiček a výbuchů. Takové se dnes netočí. Zasněžené pláně, sobi, horká vřídla a sem tam nějaký duch. Vzhledem k tomu, že každý druhý Islanďan na ně věří, není jejich přítomnost ve filmu ničím mimořádným. Napínavé, uvěřitelné, překvapující. (A mohu li si trochu zaslepičit, tak je neuvěřitelně radostné, vidět na filmovém plátně pořádný a nemarkýrovaný polibek.) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

První půlka, kdy u mě převládali otázky nad odpovědma byla luxusní. Atmosféra tajuplná, ponurá, uzavřený prostředí několika lidí, zima, nevlídno, dějové náznaky, jo to všechno jo, ale jen do té chvíle než tvůrci postupně začali kapat božskou. V tu chvíli nad filmem zasedla krutá panovnice královna blbost a všechno to dobrý postupně pozabíjela a celý film a hlavně napětí totálně rozplizla mezi nepochopitelné chování hlavních hrdinů. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Gunnar Arnason vyhrál islandskou cenu Edda v kategorii nejlepší hudba a zvuk. (Terva)

Reklama

Reklama