Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ústřední postavou tohoto thrilleru je Baldur, bezcitný novinář bulvárního plátku, který se neštítí ničeho, jen aby objevil senzační příběh. Příběh začíná zjevně náhodnou smrtí příslušníka ochranky na odlehlé a zlými duchy pronásledované přehradě na severu Islandu. Baldura tato událost nechává zpočátku chladným. Pak mu ale jeho matka prozradí, že onen mrtvý muž byl jeho biologickým otcem, kterého nikdy nepoznal. Rozhodne se tedy zjistit více o svém otci a o tom, co se mu stalo, a proti vůli šéfredaktora opouští Reykjavík a rozjíždí vyšetřování na vlastní pěst. Převlečený za nového člena ochranky cestuje na místo tragédie a brzy zjišťuje, že na tomto odhlehlém místě není nic tak, jak se na první pohled zdá. Zaměstnanci na přehradě tvoří malou uzavřenou komunitu a nemají v lásce nově příchozí. Pétur - šéf ochranky - řídí ilegální obchod s chráněnými soby a Baldurova přítomnost ohrožuje jeho obchody. A když Baldur přijde na stopu zločinu, který se stal před 25 lety a do kterého byl zapleten Pétur společně s jeho otcem, začne mu jít o život. (lenuse)

(více)

Recenze (27)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

První půlka, kdy u mě převládali otázky nad odpovědma byla luxusní. Atmosféra tajuplná, ponurá, uzavřený prostředí několika lidí, zima, nevlídno, dějové náznaky, jo to všechno jo, ale jen do té chvíle než tvůrci postupně začali kapat božskou. V tu chvíli nad filmem zasedla krutá panovnice královna blbost a všechno to dobrý postupně pozabíjela a celý film a hlavně napětí totálně rozplizla mezi nepochopitelné chování hlavních hrdinů. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jako obvykle se musím pousmát posledním minutám, které mně celkem pravidelně ničí dojem z celku. Ale to bych už mohla být někde na Aljašce, kdybych to pokaždé hodila do nízkého hodnocení. Takže si to odmyslím a je to čtyřka, protože napětí a spád to nepostrádalo a byly chvilky, kdy jsem sváču snědla rychlostí blesku. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Jak jsi na tom s tvým příběhem? Už máš interview s nějakým duchem?“ - „Třetina Islanďanů věří na duchy. Tvrdší, že jsou všichni z nich hloupí?“ - „A co ty, věříš na duchy?“ - „Ne. Ale myslím, že je na světě víc záhad, než se na první pohled jeví.“ A těch záhad si v tomto filmu publikum užije více…Baldur je sice dost dotěrný, drzý, vlezlý a má menší problémy s morálkou, přesto mu divák vcelku fandí v rozplétání záhady, která se pro něj stává vysoce osobní. Navíc ani tak neriskuje, jako si rovnou koleduje o odstranění jeho maličkosti. Díky tomu nechybí napětí. A tady se dostávám k tomu nejlepšímu na filmu, a to budování mysteriózní atmosféry. Své dělá tmavé, opuštěné, dosti izolované prostředí plné temných koutů, uliček, a v neposlední řadě i islandská příroda dávající o sobě vědět nekompromisními sněhovými bouřemi. Na druhé straně ale nejde opomíjet fakt, že toho Baldur vydrží opravdu hodně a štěstí (včetně pár speciálních momentů) se dostaví vždy, když je mu nejhůř. Nepřidává tomu ani nepříliš uvěřitelný konec. Dám lepší 3*. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Asi vážně docela strašidelná islandská duchařská detektivka. Ostatně v nich mají zalíbení. Občas by člověk řekl, že vraždy jsou na Islandu na denním pořádku. :-) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Filmařsky dobré, atmosférou taky, "jen" ten děj je strašlivě pitomej s kupou nesmyslností, kde například nějaká postava zčista jasna změní své názory a zapomene na věc, kterou udělala před deseti minutami filmu. Navíc i přes zajímavost námětu se nic moc zajímavého nestane a všechno (a všichni) je nalinkováno od začátku do konce a pokud tomu tak není, je to zásluhou dějové chyby a není pro to žádného vysvětlení. Mysteriózní prvky jsou ovšem fajn. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Po tom, čo ho zhodil dolu z útesu, následovala jedna stupidita za druhou! Ani som nevedel, či sa mi to sníva. Ale priznávam, napätie si to, i napriek týmto hovadinám, vie udržať. Akurát som sa nestačil prestať diviť! ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Parádní duchařská kriminálka. Prostředí Islandu je pro ténhle žánr ideální. I když námět působí hodně tuctově, tak díky skvělé práci režiséra je Vychladlá stopa netuctová a atmosféra je parádní. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Atmosféra kľudne za 10 *, snáď už len motorová píla chýbala, nech sa páči, ale tá logika, uf, druhá polovica je scenáristickým výsmechom i priemerne uvažujúceho diváka. Čo tak občas zamknúť izbu, kanceláriu, byť opatrný, keď ide o krk !? Motivácia slečny skúterky v závere je úplne mimo. Hodnotené so silne zasneženými očami. ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Pro ty, které by to zmátlo, islandští duchové nejsou průhlední, ale zcela hmotní. Ten chlap, co se tam náhodně občas objeví, je duch. Do celkové atmosféry filmu docela dobře zapadne, a rozuzlení celého filmu je také víc než překvapivé. Film určitě stojí za shlédnutí, je to dost napínavé, a když tam Baldur chodí v noci sám opuštěným objektem, tak z toho běhá mráz po zádech. ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Rozhodně, popis duchařská sem fakt sedí. Nenechte se mýlit, v tomto případě vedlejší linie nedělá film a už vůbec nedělá zdatnou krimošku. Tahle napohled nenápadná islandská chuťovka je ale to, co mezi thrillery stále častěji chybí. Obrat v ději, chladné a nemilosrdné prostředí, které z toho udělá ten správný nemilosrdně chladný film, a nijak zvlášť krásní herci, kteří svými ksichty zapadnou přesně do té role, kde mají být (trochu mi postava Baldura přípomíná Blomkvista, že by to bylo tím severem?). Spád děje není třeba komentovat, je třeba říct, že práce s kamerou tady odvedla to, co má. Nejde o pomalé záběry na zdrchanou krajinu zimou, ale dobrou kombinaci sněhu, obav z neznámého a zasmušilých obličejů. Směle do toho. ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Žánr stvořený pro Island a nebo Island stvořený k žánru :) Zajímavá detektivka, s perfektně vybraným místem pro vytvoření té správné atmosféry. Těch pár duchařských momentek je celkem fajn i když mám pocit, že slouží čistě jako scénaristická berlička, když nebylo úplně jasné jak dál rozvinout děj. Možná se pletu, je to celkem jedno, jelikož i tak je Vychladlá stopa snímek, jehož sledování mi příjemně zkrátilo odpoledne. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

sympaticka severska atmosfera, uzavrety priestor, snehové fujavice a chlad. Malo to svoje napätie až na posledné minúty, kde to Islanďani pos...ali. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý krimi-thriller, který boduje přímočarým tempem a pěknými vánicemi. Řekl bych, takový nenápadný severský nízkorozpočt'ák s tajemnou vraždou a zbytečným duchem. Na rozříšení filmových obzorů dobrý. ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Poctivá detektivka bez honiček a výbuchů. Takové se dnes netočí. Zasněžené pláně, sobi, horká vřídla a sem tam nějaký duch. Vzhledem k tomu, že každý druhý Islanďan na ně věří, není jejich přítomnost ve filmu ničím mimořádným. Napínavé, uvěřitelné, překvapující. (A mohu li si trochu zaslepičit, tak je neuvěřitelně radostné, vidět na filmovém plátně pořádný a nemarkýrovaný polibek.) ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Festival Severská filmová zima, MINIKINO Ostrava, 18.2.2012: Triler, který kromě přírody mohl být natočený snad kdekoli. To mě docela mrzelo, chyběla tomu taková ta islandská šťáva. Nicméně napětí to mělo, zahráno to bylo dobře, má to i nějaké zvraty. Takže jako triler je to nadprůměrné. ()

dozana 

všechny recenze uživatele

SEVERSKÁ FILMOVÁ ZIMA v Kině Atlas. Typická islandská detektivka, napětí, špetka humoru a romantiky, netypické rozuzlení v neposlední řadě hory sněhu. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Taková (skoro) normální severská detektivka, kdy případ má kořeny v hluboké minulosti. Místy, hlavně ze začátku, to na mě působilo dost televizně. ()

Reklama

Reklama