Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roku 2002 sa venezuelská opozícia za asistencie Bushovej administratívy pokúsila zvrhnúť vtedajšiu hlavu štátu, Huga Cháveza. Tretí najväčší dodávateľ ropy Spojených štátov sa totiž rozhodol, že nebude viac podporovať veľmoc, ktorá kvôli svojej politike rozkráda krajiny s nerastným bohatstvom. Keď už sa kapitalisti po celom svete radovali z víťazstva, nastal ohromný zvrat. Chudoba bezo zbraní v rukách vyšla do ulíc, aby naspäť do kresla dosadila pôvodného prezidenta. Aby človek pochopil, čo sa to vlastne v mnohých krajinách, pod rúškom boja za slobodu tamojšieho ľudu alebo ochrany vlastného národa pred hrozbami okolitého sveta, naozaj deje, musí nahliadnuť do nedávnej minulosti, ktorá ponúka fakty dokladajúce aroganciu politiky Bieleho domu vo Washingtone. Výborným, no smutným príkladom sú krajiny ako Guatemala, Kuba, Salvador, Chile či Bolívia, ktorých národy boli v mnohých prípadoch vystavené porušovaniu ľudských práv. (*CARNIFEX*)

(více)

Recenze (43)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Úžasně INFORMATIVNÍ dokument! Zdráhám se říct, přímo dokumentární perla. Na začátek bych chtěl zbourat pár zdejších vyjádření, které mohou dost lidí odradit od sledování. Hlavně, absolutně nezáleží jestli si hrajete na ty pro tuzemské podmínky směšné pojmy jako "levičák" nebo "pravičák", pokud jste normálně a zdravě uvažující člověk, který vraždy dětí považuje za ohavné, tento dokument vás zasáhne i když budete třeba anarchista. Jednostranné glorifikace Huga Cháveze se rozhodně obávat nemusíte, protože v dokumentu promluví a zazní více lidí, kteří ho odsuzují, než těch, kteří činí opak. Nemluvě o tom, že západní člověk si pod pojmem "Chávez" představí naprosto zdémonizovanou osobu, tudiž můžete získat maximálně tak pohled z druhé strany, což jste do této chvíle neměli moc možnost. 90% ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Ani není problém, co dokument sděluje, ale jak to sděluje. Svoji pravdu divákovi předává stejně neochvějně jako ti, které dokument kritizuje. A to je zásadní problém. Je takové dílo důvěryhodné? Těžko říct. Pilger svými naprosto vyhraněnými názory, ze kterých neuhne ani o krok, připomíná Olivera Stonea. Trochu konspirace nikdy neuškodí, ale pokud je na ni postaven celý dokument, musí si tvůrci být jistí, že doloží dostatečný počet podložených tvrzení. Bohužel War on Democracy se často omezuje "pouze" na nikdy nekončící pronikavý Pilgerův hlas, který s jistotou sobě vlastní předává svá moudra omámenému divákovi. Děkuji, ale ne. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V roku 2002 sa Venezuelská opozícia za asistencie Bushovej administratívy pokúsila zvrhnúť vtedajšiu hlavu štátu - Huga Cháveza. Tretí najväčší dodávateľ ropy Spojených štátov sa totiž rozhodol, že nebude viac podporovať veľmoc, ktorá vďaka svojej politike rozkráda krajiny s nerastným bohatstvom. Keď už sa kapitalisti po celom svete radovali z víťazstva, na druhý deň nastal ohromný zvrat. Chudoba bez zbraní v rukách vyšla do ulíc, aby naspäť do kresla dosadila pôvodného prezidenta. Nato, aby človek pochopil, čo sa to vlastne v mnohých krajinách, kde politika USA, pod rúškom boja za slobodu tamojšieho ľudu, alebo ochrany vlastného národa pred hrozbami okolitého sveta, naozaj deje, musí nahliadnuť do dávno nedávnej minulosti, ktorá je vďaka určitým udalostiam, posiata faktami, usvedčujúcimi aroganciu politiky Bieleho domu vo Washingtone. Výborným no zato smutným príkladom sú krajiny ako Guatemala, Kuba, Salvador, Chile či Bolívia, ktorých národy boli v mnoha prípadoch vystavené porušovaniu ľudských práv. Toto je jeden z najlepších dokumentov, ktorý sa venuje forme prevratu v iných krajinách, pod rúškom nastolenia slobody tamojšiemu národu, či ochrane vlastného ľudu pred hrozbami z iných krajín, ktoré "reálne" ohrozujú Amerických občanov. Kým prvá polovica opisuje vyslovene situáciu v Guatemale, druhá viac menej okrajovo v iných krajinách latinskej Ameriky, kde zasiahli "vyššie" sily z bieleho domu. No rozhodne nie Iraku, Iránu, či Libanonu, ako je zverejnené v obsahu. Je to drist. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dokument mi nesděluje nic zásadně nového. John Pilger je bezesporu velmi inteligentní člověk, který se nedá opít rohlíkem, a který rozhodně sleduje a analyzuje dění kolem sebe. Liší se ode mně a od totální většiny obyvatelstva tím, že se se současnou situací snaží něco dělat. Upřímně, moc času na této planetě už vymezeno nemá, takže těžko ho podezírat z nějaké neupřímnosti či prospěchářství. Dokument je zpracován zcela nevtíravým způsobem. Spíše, než aby se snažil někoho oblbnout, tak servíruje přímé argumenty, čistá fakta a nebojí se jít na přímou zteč s názory opačné strany. Právě posledně zmíněné tento dokument výrazně odlišuje od většiny podobných kousků. Co pro mě však nového bylo, tak rozhodně pozvání mezi chudší obyvatelstvo několika států Jižní Ameriky. Rád jsem nahlédl na tamější život a rád jsem si vyslechl verzi příběhu přímo z úst místního obyvatelstva. Rozhodně se chystám i na Pilgerův další kousek. Tohle se mi líbilo a myslím si, že každý by tomuto dokumentu určitě mohl obětovat 96 minut svého života. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Pořád se tady lidi nutí přiklánět na nějakou stranu, jedni se zastávají USA i současného kapitalistického systému a říkají si pravičáci a jsou tu lidé, kteří mají ten život o něco těžší a dívají se na kapitalistický svět opovržlivě - nazývají se levičáci. Pro mě je však toto dělení naprosto zbytečné, hloupé a každý, kdo se tak vymezuje, ukazuje jen svoji omezenost. Lidi by měli jednoduše vzít rozum do hrsti a najít způsob, jak udělat žití ve své zemi pro všechny co nejpřijatelnější (jak řekl Cháves = nejdůstojnější). Proč pomáhat milionářům a dělat z nich miliardáře, proč? Přesně to ale v současnosti děláme. Viz. vývoj daní nejen v USA, ale i u nás. V roce 1999 se každá právnická osoba (tedy příjem každé firmy) danila 35% sazbou. Dnes jsme na 19%. V USA klesli až na 10% !!! Zdanění příjmu fyzických osob (i milionářů) kleslo v USA z 35% na 15%, u nás máme taky 15% sazbu. Je zajímavé taky sledovat o kolik se státy zadlužili od dob, kdy bohatým dovolily být ještě bohatší a chudým nepřidali ani cent, zatímco ceny potravin, energií a všeho dalšího rostly. Holt je dobré sledovat dokumenty, je dobré občas si zagooglit a je dobré nemít hlavu strčenou v zadnici, am I right? ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Som rád, že sa nazbierala odvaha a niekto priniesol aj iný pohľad na vec. A to teda poriadne. Poukazuje sa tu na to, čo napáchali USA v Latinskej Amerike, čo páchajú a o čo sa stále snažia. Ovplyvňovať, kontrolovať, zarábať a iné záujmy, jednoducho už nefunguje demokracia, ale kapitalizmus. Možno sem tam to nebolo perfektné, ale bol to vysoko kvalitný dokument s aktuálnym pohľadom na vec, keďže v súčasnosti sa vyplavujú na povrch veci ako kauza Gorila, zmluvy ACTA, PIPA, SOPA, čipy v občianskych, raz možno aj v telách ľudí, či iné veci, tak myslím, že týmto dokumentom sa prinieslo trocha opozície. Ešte raz zdôrazňujem kvalitný dokument. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

"Tento film je o zápase lidí toužících se osvobodit z novodobé formy otroctví. Richard Nixon, prezident USA, kdysi o Latinské Americe řekl: "Lidem je tohle místo úplně ukradené". Mýlil se. Velkolepý projekt USA jako novodobého impéria čerpal z nadějí celého kontinentu, pohrdavě také přezdívaném jako "zadní dvorek". Pozoruhodní svědkové v tomto filmu popisují svět jinak, než jak ho rádi vidí američtí prezidenti (jako užitečný nebo postradatelný). Popisují sílu odvahy a lidskosti mezi obyčejnými lidmi, kteří nemají vůbec nic. Vrací obsah slovům jako demokracie, svoboda, osvobození, spravedlnost, a brání tím základní lidská práva nás všech ve válce, která je vedena proti nám všem." John Pilger. Dozvíte se také leccos o organizaci demonstrací, státních převratů ze zahraničí i o úloze a fungování odstřelovačů na nich. S mrtvými se počítá, lidský život nemá pro organizátory převratů žádnou cenu. V době, kdy podobně probíhal kyjevský majdan, považuji tyto informace za velmi užitečné. ()

havLord 

všechny recenze uživatele

Kontraproduktivně emotivní dokument poukazující na to, co je čiře logické, že USA, ač hlásnou troubou demokracie, jsou jen další imperiální velmocí prosazující veskrze své vlastní zájmy. Co zde nezazní, je, že existuje nejen dlouhá řada států, které americká vláda srazila na kolena, ale také takové národy, které před absolutní zkázou zachránila. V tomhle se dle mého jednoznačně liší od Ruska, které je ve svých zájmech ještě bezohlednější. Jenže Spojené státy si to komplikují tím, že své kroky schovávají za roušku obrany demokracie a pak když se ukáže, co CIA provádí, o to hůře to reputaci USA zasáhne... Tenhle dokument je jednoznačně anti-USA, což beru, protože, alespoň v západních médiích, jsou kroky USA protěžovány jako ty správné. Kritika existuje, ale kdykoliv se schýlí k debatě o jednání USA, jsou její kritici nařčení z rusofilie. Debata je důležitá, i když upozorňuje na věci, které se nehodí do našeho vidění světa. Jako evropan říkám - díky Bohu za Spojené státy. Ale je potřeba sundat růžové brýle. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s odsouzením zahraniční politiky USA a jejího zhoubného vměšování do záležitostí jihoamerických a jiných států. Ale jednostranná glorifikace Huga Chavese a prezentování jeho osoby jako utiskovaného chudáka, zarytého zastánce demokracie...ehm:-)...a plamenného zastánce slabých a bezbranných v barriech,,,to mi přišlo mimořádně naivní. Pan Pilger se měl minimálně pokusit o objektivitu a prezentovat jakým způsobem Chaves postupoval, aby konsolidoval svou moc jako prezident země, oslabil opozici a odměnil své stoupence v armádě či privátní sféře...ať mi nikdo netvrdí, že je čistý jak lilie! ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Nic není černobílé a jednoduché, jak se bohužel snaží Pilger naznačit. Pak se dopouští toho samého, co kritizuje - manipulace. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Velmi dobry dokument, ktery nastini politickou situaci v Latinske Americe od cca konce druhe svetove valky. Film muze vypadat jednostranne, ale pokud zde nekdo zminuje konspiracni teorie, tak uz by si mel konecne vytahnout tu hlavu z prdele a trochu zacit vnimat souvislosti... Skoda jen, ze se tvurci nevenovali jen urcite oblasti, protoze do 100 minut pulku Ameriky proste nedostanete! ()

sator 

všechny recenze uživatele

Jako dokument mě to tedy nepřesvědčilo, což nic nemění na tom co si myslím o mocných tohoto světa... ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

John Pilger je novinář. Žurnalista toho nejtvrdšího, staromódního ražení. To mně asi nejvíce vadilo. Oproti dnešním moderním, atraktivním dokumentům vypadá The War on Democracy jako obyčejná reportáž ze zpravodajství BBC. A přitom nabízí přitažlivá témata, která jsou vysvětlena jednoduše i pro ty největší ignoranty - někdy vede Pilger diváka za ručičku až moc. Ale celkově plusplus, protože se jedná o silný podnět k zamyšlení nad dnešními médii. 70 % ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Jde o to, na jaké straně politického spektra stojíte. Pokud jste spíše pravicově orientovaní, liberální demokraté, pak s dokumentem rozhodně souhlasit nebudete. Já, jakožto levicově orientovaný jsem byl nadmíru spokojen. Nekompromisní žurnalistika, bez zbytečných moderních prvků. Ještě jedna věc, podobných dokumentů, útočících na politiku USA, na vykořisťovatelský kapitalismius, na prorůstání soukromého sektoru do veřejného, je všude spousty. Ale dokumentů, které ukazují opak nikoliv. Že by se opravdu blýskalo na lepší časy? A že by nás opravdu čekalo kataklyzma či změna (tržního) systému? ()

LexBarker 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument.Pro člověka,co neuvažuje stádně a nepodléhá tlaku lživých médií u nás a na západě,to sice není nic nového,ale stejně je dobré ho vidět.Je dobré slyšet a vidět co říká starý agent CIA o tom,že na pár mrtvých vlastně vůbec nezáleží,hlavně že není ohrožen americký způsob života...Rozhodně doporučuji všem,co neuvažují jako stádo ovcí. ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Dokument, který může v jistém ohledu otevřít oči těm, kteří ještě mají nějaké iluze o šíření demokracie pány z Washingtonu.... "Budeme zasahovat kdykoli, kdy se rozhodneme, že je to v našem národním bezpečnostním zájmu, a když se vám to nelíbí, zvykejte si." ()

ElChe26 

všechny recenze uživatele

Liberální konzervativec bezpochyby Pilgerův počin označí za nebezpečnou levicovou propagandu, ale proč? Odpověď není příliš složitá. Pilger se snaží rozkrýt skutečné motivy, jež přiměly Bílý dům, aby v latinské Americe dosazoval k moci krvavé diktátory. Američtí občané byli vládou strašeni tím, že se kdesi v banánových republikách dere revolucí k moci další Lenin nebo Mao. Skutečnost však byla jiná. Ani Jacobo Arbenz, ani Salvador Allende se nechystali vydat sovětskou cestou. Ač zvoleni v !!!demokratických volbách!!! za své sociální reformy museli pykat. Ještě bych dodal, že ani Arbenzovy ani Allendovy reformy nebyly nikterak drastické, týkaly se zejména nadnárodních koncernů, které za předchozích vlád skrze podplacené vlády skoupily za pakatel takřka veškeré přírodní bohatství těchto zemí. Ve jménu boje za "demokracii" pak Spojené státy neváhaly osnovat puče, atentáty pod záminkou komunistické hrozby. Americký průmysl a vláda budovaly soustavně a pečlivě koordinované závislosti obrovské dominium, sahající do všech koutů zeměkoule. Pod praporem svobody. Skutečné svobody? Bývalý šéf CIA Colby v rozhovoru se slavnou italskou novinářkou Fallaciovou kdysi řekl: »Rozhodli jsme se, že budeme bojovat za svobodu ze všech sil...« A Fallaciová mu odvětila: »Od generalissima Franka k diktátorovi Caetanovi, od jednoho vietnamského diktátora Diema k Thieuvovi, od jednoho fašisty, řeckého Papadopulose až po chilského Pinocheta - a to nepočítám všechny ty fašistické diktátory v Latinské Americe, ani například mučení v Brazílii. A tak tedy ve jménu svobody se z vás stali pomahači všech lidí, kteří šli vraždit svobodu na druhé straně.« Koneckonců v samotných Spojených státech zavraždili předního amerického liberálního prezidenta J. F. Kennedyho i velmi umírněného černošského vůdce M. L. Kinga. Nejznámější britský filozof světového významu, lord Bertrand Russel (vedl tzv. Tribunál proti válce ve Vietnamu), to řekl americké vládě otevřeně: »Jste největšími pokrytci, jaké svět kdy poznal. Dovoláváte se hodnot, jimiž pohrdáte a po nichž bezohledně a cynicky šlapete...« Kdo shlédne The War on Democracy a přesto nebude ochoten uznat zločiny bývalých amerických vlád je v mých očích ignorant nebo zaslepený tupec. Chavez, Morales a další dokazují, že socialismus nevede ke komunismu. Spojené státy již nejsou v latinské Americe všemocným hegemonem. Emancipované obyvatelstvo má nyní po dvou vlnách koloniálního útlaku konečně šanci budovat demokracii, jež zajistí práva a lidskou důstojnost každému svému občanu. "Není nic silnějšího, než myšlenka, jejíž čas nastal." ()

legatio odpad!

všechny recenze uživatele

Lidi proberte se. Nenechte si zmást hlavu asi stopadesátým dokumentem o tom, jak je Amerika a Evropa zlá, a myslete sami. ()

Reklama

Reklama