Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Německo. Současnost. Učitel gymnázia Rainer Wenger se rozhodne během jednotýdenního projektu na téma „Státní formy“ vyzkoušet jeden pokus, aby zhmotnil studentům počátek diktatury. Pedagogický experiment s ničivými následky. Nejdříve to začalo neškodně s pojmy jako disciplína a pospolitost, ale během několika dnů se teorie změnila v praxi. Název projektu: Vlna. Už třetí den začínají studenti ty, kteří smýšlejí jinak, odstraňovat a ustrkovat. Když se situace na turnaji ve vodním pólu nakonec vyhrotí, rozhodne se učitel experiment zrušit. Příliš pozdě! Vlna se už dávno dostala mimo kontrolu… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (969)

Caesar1993 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek, zdá se že se německá kinematografie po seriálu Kobra 11 začíná vzpamatovávat. I když to páni překladatelé mohli přeložit trochu jinak. ()

atlet 

všechny recenze uživatele

slušné, velmi slušné...němčina tomu dodává ten správný náboj, kdy při závěrečné scéně docela člověku běhá mráz po zádech. Jsem rád, že se tohoto tématu a scénáře chytli němci a ne Holywood (když už se něco podobného odehrálo v 68 v americe), který by vytvořil pouze filmový patos. Pokud se nedočkáme remaku. Každopádně Jurgen Vogel předvedl skvělý výkon, zasloužil by metál... ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Teenegerovský film, který má oproti svým kolegům něco navíc. Vydařené znázornění diktatury, které vrcholí před koncem filmu, podkopává právě ta teenegerovská patetičnost...škoda ()

Meteorista 

všechny recenze uživatele

Na Německo velice kvalitní film se skvělými hereckými výkony (!). Ale neuškodila by mu kratší stopáž. Avšak jak je vidět, sem tam natočí Němci celkem (či dost) kvalitní film (ten poslední, co jsem viděl, byl dle mého názoru Mrak). ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Film v mnohých aspektech připomíná teenagerovské komedie. Výsledkem je však vynikající drama propojující děsivou minulost se současností. Celý film vytváří jednu velkou vlnu, která se zastaví až se závěrečnými titulky. Vynikající studie o tom, co dokáže jednoduchá manipulace. *** Ve zkratce: Může autokracie existovat v současném Německu? ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Jestli je to opravdu podle skutečné události, tak to potěž prdel. Velmi dobrá ukázka toho, že dav podlehne čemukoliv. Čemukoliv! ()

kesty 

všechny recenze uživatele

Celé je to zaujímavé, no predvídateľné. Divák sa nenudí, ale koniec je očakávateľný, aj keď slušne zdramatizovaný. Dobre zrežírovaný film so zaujímavým námetom, nič viac. ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

A já si zase pamatuju jak sem ve škole v některé z prvních tříd nakreslil tank a vyzdobil ho hákáčem.No dostal sem pojeb že ;D.Na filmu mi příjde zajímavé akorát ''inspirované skutečnými událostmi'',jinak nejde o nic vyjímečného. ()

HouseMK 

všechny recenze uživatele

Začalo to jako nudný seminář na téma autokracie a skončilo to... silnou vlnou emocí a myšlenkových pochodů. Pochodů na místě, pochodů k sjednocení, pochodů k lepší budoucnosti. Pochodů směrem k diktatuře i následnému tvrdému probuzení. Tento film mě opravdu spláchnul a přiblížil mi mechanismy a důvody chování indiviuí sdružujících se v oddanou masu. Další snímek, který bych zařadil do středoškolských osnov. ()

Dominol 

všechny recenze uživatele

Začíná to jako nevinný film s několika vtipnými momenty, končí jako drama, nad kterým bychom se měli všichni zamyslet. Neskutečné, jak se může takový obyčejný projektový týden zvrhnout. Jsem rád, že mě i mé spolužáky tento film tak zaujal a je dobré, že jsme ho viděli v rámci výuky. Rozhodně víc filmů na tato témata. Tento je odveden parádně hlavně díky skvělé režii, hereckým výkonům, scénáři a celkové plynulosti zakončené drsným závěrem. ()

RedHot 

všechny recenze uživatele

Sám se honosím titulem teenager a jelikož jsem v průběhu života mezi své vrstevníky tu a tam zapadal poněkud atypicky a kontroverzním způsobem, stala se i pro mě dnešní mládež nekonečným zdrojem objevů a překvapení. Ačkoliv jsem už dávno její nedílnou a akceptovanou součástí, stále jako bych byl svým způsobem za nerozbitným sklem a v bezpečí laboratoře. Pánové na fakultách a univerzitách na nás mají tabulky, dotazníky a internetové výzkumy, já se však nacházím přímo v epicentru zkoumané skupiny a ještě pár let budu mít tu možnost pozorovat ji in vivo. Alespoň do té doby, než všichni společně uvolníme místo příští generaci studentů a společně se všichni přetavíme v nové společenství, už otrkané a silnější, avšak bez šance znovu se sloučit s naším starým teenagerským já. Tuším, že se nám bude říkat dospělí. --- Domnívám se, že tvůrce Vlny (český překlad Náš vůdce mi vážně nejde moc přes pusu) má k naší generaci hodně blízko a místo aby charaktery napsal na tělo všeobecným představám dnešních dospělých o mládeži jako takové, chytil téma za pačesy a držel se ho tak dlouho, dokud na něco nepřišel. Nutno uznat, že výsledek podle toho také vypadá. --- Téma návratu totalitní vlády je téma v Evropě proprané mockrát, v Německu pak dvojnásob. O to víc překvapí, když se najde někdo, kdo jej přesto dokáže zpracovat novým a objevným způsobem. Když jsem Vlnu sledoval napotřetí, uvědomil jsem si, že zdejší ztvárnění evropské mládeže je až mrazivě realistické. Ač se naše generace obyčejně pokládá za zkaženou a vytýká se nám absence jakýchkoli hodnot, nedávno jsem se přesvědčil o tom, že určitá pravidla mezi námi stále fungují, a to velmi živě - jen jsou snad čím dál tím hůř rozeznatelné pro okolí. V naší třídě se dívka před časem vyspala s přítelem své dobré kamarádky. O její chybě se už mezi námi moc nemluví, pocítila ale na sobě velmi silný účinek sociálního vyčlenění a přátelé od ní odpadávali rychleji než maso od malomocného. Bylo to zkrátka něco, co se "nedělá". Všichni to vědí, jen to nemáme nikde napsané. Mylná je i představa, že kdo systematicky sere na školu a holduje drogám, bývá v kolektivu nejuznávanější. Sám jsem si podobným obdobím relativně nedávno prošel a musím konstatovat, že podobné aktivity pomáhají k získávání a upevňování společenských kontaktů asi tak, jako kdybych ve třídě vytáhl zbraň a začal střílet. --- A tak nám zbývá jen přemítat, jak by se s nastalou situací každý z nás vypořádal. Dokázal by bílé košili odolat, nebo by jej Vlna smetla a unášela někam, kam se nám ani nechce domýšlet?... --- Panečku, takovýhle psychologický majstrštyk tu nebyl už opravdu dlouho! ()

jandula00 

všechny recenze uživatele

Už při úvodní scéně, která byla doprovázena mnou oblíbenými Ramones jsem tušila, že se mi Die Welle bude líbit. Potěšila mě skutečnost, že je film původem z Německa, protože kde jinde by mohli natočit film o vzniku a vývoji totalitního režimu a navíc fakt, že si Němci svou historii uvědomují a nesnaží se jí vyškrtnout ze svých dějin. Zaujal mě především začátek filmu, kdy vše začíná tak nevinně a pak výborný závěr, který podle mého vystihl přesně absurditu celé situace. Na druhou stranu mi přišlo, že ve střední části film trochu ztrácí dech a tempo. Celkově zajímavý film, který by měl vidět každý, kdo si myslí, že se historie už opakovat nemůže. ()

Kubiik11 

všechny recenze uživatele

Jak už tady bylo mnohokrát napsáno, tento film je podložen reálnými událostmi ze 60. let v USA. Základní myšlenka o tom, jak jednoduché je podlehnout extrémismu, který nabízí ochranu a bezpečí výměnou za osobní svobodu a vlastní názor, je zcela jasná. Aplikace problematiky do německého prostoru dává filmu zcela nový rozměr, protože Němci se stále ještě nevyrovnali se svou vlastní nacistickou minulostí. Toto téma je v Německu velké tabu, o kterém se nemluví. Přesto se někteří snaží, aby došlo k uvolnění v této problematice a tento film je toho jasným příkladem. Být z Německa nebál bych se dát nejvyšší hodnocení. ()

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Takze ucitel necha chvilu pochodovat a skandovat bandu pubertakov a zrazu su z nich mali nacisti? Hm, trosku tazko zhltnutelne. Nemecka kinematografia nepatri k mojim oblubenym a tento film moje predsudky len podporil. ()

Reklama

Reklama