Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Německo. Současnost. Učitel gymnázia Rainer Wenger se rozhodne během jednotýdenního projektu na téma „Státní formy“ vyzkoušet jeden pokus, aby zhmotnil studentům počátek diktatury. Pedagogický experiment s ničivými následky. Nejdříve to začalo neškodně s pojmy jako disciplína a pospolitost, ale během několika dnů se teorie změnila v praxi. Název projektu: Vlna. Už třetí den začínají studenti ty, kteří smýšlejí jinak, odstraňovat a ustrkovat. Když se situace na turnaji ve vodním pólu nakonec vyhrotí, rozhodne se učitel experiment zrušit. Příliš pozdě! Vlna se už dávno dostala mimo kontrolu… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (969)

Petra321 

všechny recenze uživatele

Tento film sme pozerali v škole, v rámci občianskej náuky. Učiteľka nám poukázala na to, že diktatúra sa stále môže vrátiť. Dej bol zaujímavý a väčšina spolužiakov, vrátane mňa ho pozerali bez dychu, očakávajúc, čo sa stane ďalej. Dobrovoľne by som po takomto filme asi nesiahla, ale som rada, že som mala príležitosť ho vidieť, pretože kolektív robí naozaj svoje a nie vždy v dobrom zmysle slova. ()

Lish84 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé téma se silným dramatickým potenciálem, který ale podle mě tvůrci rozhodně nevyužili naplno. Hlavní problém vidím ve scénáři: byť je docela propracovaný - každá věta a scéna v něm má svůj smysl a důmyslně si zadělává na pozdější dramatické zvraty - přesto tlačí události k závěrečné tragédii spíše násilně a nepřirozeně. V létě 2007 jsem na karlovarském festivalu viděl estonský film Třída, tématicky i zpracováním velmi podobný - např. oba filmy jsou rozděleny na jakési kapitoly, co kapitola, to jeden den. Takže Třídu použiji také jako hlavní argument - Náš vůdce totiž zdaleka nedosahuje naléhavosti její výpovědi. Ta působila velmi reálně, tíživě a naplnila despektem. Po jejím skončení jste nepřemýšleli o kvalitách filmu, ale o dnešní situaci na školách. Přemýšlení nad Naším vůdcem ale většina diváků (včetně mě) zakončí slovy "byl to jen film" - navzdory tomu, že byl inspirován skutečnými událostmi. A to je velká škoda! ()

Jack.Pott 

všechny recenze uživatele

Pokušení splynout s davem, rezignovat na vlastní (tak únavné) svědomí a stát se součástí obrovské síly je obrovské a přítomné v každém z nás - stačí zajít si na nějaké velké fotbalové utkání: Jakmile začne 60 tisíc lidí něco jednohlasně skandovat, jde přihlížejícímu mráz po zádech (je to tak přitažlivě perverzní!), i kdyby se mu třeba normálně daný pokřik nezamlouval... Forma, jakou tuto rovinu lidského podvědomí dokázali podat němečtí filmaři, zasluhuje hlubokou poklonu. Těžko říct, proč něco podobného nejde i v českých podmínkách - proč tady jsou diváci (odečteme-li zahraniční produkci) odkázáni na "laskavý humor", prošpikovaný omezenými narážkami, jež pochopí jen našinec... Je to jako sójový jídelníček, zatímco u sousedů si dopřávají propečená kuřátka (vegetariáni prominou). ()

Klárča 

všechny recenze uživatele

Co dodat k tomuto filmu??? Konec byl celkem předpokládatelný a tato problematika je v Německu celkem aktuální. 3* dostal film za provedení, působil na mě trochu lacině. Musím se přiznat, že jsem se i chvílemi nudila :-( Myslím, že z tohoto velmi námětu se dalo vymáčknout víc. Škoda... ()

Biggles 

všechny recenze uživatele

Vyborny film. Po skonceni jsem si dal panaka a pomerne dlouho premyslel co rozhoduje, jestli se clovek necha zmanipulovat az do takovych extremu. Tento film chce ke svemu zhlednuti hloubavou naladu :) ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Hezký námět, vynikající zpracování....nicméně herecké výkony spíš toporné..ale hlavně -snímek je poznamenaný německou křečotostí k danému tématu. Je to smutné, ale snímek je tím až příliš poznamenán. Jak také jinak, když je tak poznamenána celá německá společnost. Snímek je tak dost tendenční, není divu že film v závěru dopadl jak dopadl, což je na tom to nejtrapnější. Je to škoda, provedení je totiž precizní, jen ta "německost" z toho šíleně kouká. Kdyby byl snímek natočen kdekoliv jinde,pravděpodobně by pak byl o tolik lepší...až je to smutné. Je skutečně smutné, ale to se nedá nic dělat, za to si mohou němci zcela sami,což už ovšem přesahuje rámec tohoto komentáře. Snímek je tak odkázaný jen na řemeslné zpracování, které je sice německy důkladné,ale stále je tu ten problém, že právě německy. Zrovna oni by o podobných tématech měli skutečně mlčet, protože nezaujatě se k tomu nikdy nevyjádří. A to bohužel platí i pro tento snímek. *** ()

michal2287 

všechny recenze uživatele

Perfektně zpracovaný film o lidské mentalitě. že i v novodobém světě se může stát, že jeden člověk zidealizuje masu lidí. ***** ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Vlna neboli také Náš Vůdce je perfektní film, který mě strhnul svým silným námětem a dějem. Pár lidí neví coby, žijí normálním studentským životem až narazí na zajímavého učitele, který se chce s němi pokusit o nějakou změnu a tak tedy utvoří skupinu, která se zajímá o fašismus a diktaturu samotnou. Utvoří si své uniformy, pozdravy, letáky či samolepky. Po chvíli někteří členové začnou vnímat tutu organizaci, která se neustále rozrustá, jako jejich druhý domov a snahu něco dokázat ve skupině. A jak se řiká, v davu je síla a situace se vymkne z rukou jak studentům, tak učiteli a začíná závěrečná velice silná a emotivní scéna, která se dala ovšem očekávat, že k ní dojde. Líbilo se mi, jak svoji roli zahrál Jürgen Vogel, který občas působil jako diktátor, aniž by to chtěl. ()

pasqviL 

všechny recenze uživatele

Film o tom jak se muže zvrhnout nevinný projekt, nejhorší je to že se to opravdu stalo, a stát se to může klidně znovu. ()

backi 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý príliš nezapôsobí. Predvídateľný koniec to len potvrdzuje. Princíp vodcovstva mi chvíľami pripadal dosť smiešny a to už nehovorím o pozdrave vlny:) Námet je fajn, gradácia filmu tiež nechýbala, ale čakal som viac. 60% ()

chrustie 

všechny recenze uživatele

Docela pěkná ukázka toho, jak jde někoho jednoduše zblbnout (i když v reálu by to nejspíše tak jednoduše nešlo). Dobrý film, který mě ale ničím neoslnil. ()

Toumyk 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý film, který krásně ukazuje na to že lidé jsou opravdu stádní zvěř. Všichni i ti chytří se nechají pod různými záminkami zblbnout v podstatě do čehokoli. Tento film má skvělou atmosféru...jediné co mi na něm vadilo je to, že byl v němčině... ()

Via 

všechny recenze uživatele

Hmm... docela drsný snímek, bohužel takového rázu, že se to klidně může stát i ve skutečnosti... Stádo oveček, myšlenky o ničem, ale pocit sounáležitosti zneužitý ideologií... xkrát to tu bylo a může se to znovu objevit, keď lidi nebudou přemýšlet a uvažovat a jen slepě jít za tím, co aktuálně je asi to nejlepší, nejvíc pokrokové... Závěr jsem si jen říkala, jestli jo či ne... Ale po technické stránce zajímavé. ()

BAADRAAM 

všechny recenze uživatele

Dost povedený snímek z německých krajin. Čekal jsem to daleko horší. Místami je tento film poměrně trapný, až fantasmagorický, but the end had me. ()

Titleist 

všechny recenze uživatele

Ani jsem netušil, že němci umějí točit filmy. Tohle bylo opravdu dobrý. Záměr filmařů si myslím, že je naprosto jasný, zrovna jako Klass odrazuje mládež od šikany, tady se bráníme diktatuře a myslím, že jako poučný film je to opravdu slušná práce. ()

IZFNP 

všechny recenze uživatele

Chudák pán profesor, to mu trochu nevyšlo... Zaujímavý film s kopou zaujímavých postáv. Ich prerody od neviditeľných študentov k zastávaným členom Vlny, od namyslených borcov ku kolektívnym hráčom či od duchaplných profesorov k zaslepeným vodcom boli zvládnuté pomerne prirodzene (vzhľadom na dĺžku filmu). To si tak pozerám rozbiehajúci sa film a ani sa nenazdám a sledujem plnú triedu rovnako oblečených ľudí, ktorý stoja v pozore, zborovo rozprávajú a robia nacvičený pozdrav. A práve v tom ma film najviac ohúril a získal dobré hodnotenie. ()

Reklama

Reklama