Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Německo. Současnost. Učitel gymnázia Rainer Wenger se rozhodne během jednotýdenního projektu na téma „Státní formy“ vyzkoušet jeden pokus, aby zhmotnil studentům počátek diktatury. Pedagogický experiment s ničivými následky. Nejdříve to začalo neškodně s pojmy jako disciplína a pospolitost, ale během několika dnů se teorie změnila v praxi. Název projektu: Vlna. Už třetí den začínají studenti ty, kteří smýšlejí jinak, odstraňovat a ustrkovat. Když se situace na turnaji ve vodním pólu nakonec vyhrotí, rozhodne se učitel experiment zrušit. Příliš pozdě! Vlna se už dávno dostala mimo kontrolu… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (969)

BellaRagazza 

všechny recenze uživatele

Film nám promítali na hodině ZSV a hodně na mě zapůsobil. Bylo příjemné si na toto téma dát na chvilku oddych od hákových křížů a nacistických uniforem ze čtyřicátých let minulého století. Max Riemelt je evidentne Ganselův oblíbenec a film od filmu se zlepšuje, takže se těším na jejich případnou další spolupráci. ()

Choucas 

všechny recenze uživatele

Tenhle film by se měl promítat žákům povině. A to proto aby viděli jak tenká je hranice mezi extremismem a apolitičností. Důkaz o tom že diktatura je stále možná a přežívá v lidech a o tom že rozjetej vlak se zastavuje těžko. Jürgen Vogel jako Rainer Wenger byl přesně takovej, jakej měl bejt, ráznej chlap co si razí svůj názor a umí strhnout dav – nedivím se že mu to tak vycházelo s důkazem o stále živoucí diktatuře. Celkově obsazení filmu je povedené, stejně jako námět, takhle dobrých filmů jen houšť. V mých očích je mezi německými filmy na špici, těsně před WHOLETRAINem, kde mimochodem hraje taky Elyas M’Barek (sympatický turecký mladík). Film ve mně zanechal silnej dojem a protože je z mého pohledu vysoce kvalitní a pro mě bez chyb, dávám 5 hvězdiček. ()

megaslash 

všechny recenze uživatele

Super ukážka toho ,ako ľahko sa dá masa ľudí zmanipulovať v bezhlavé a tupé stádo ovládateľné jedincom.Od nemcov to sedí ako ..... ()

may23 

všechny recenze uživatele

Tento film, by se měl podle mého názoru povinně pouštět na středních či základních školách. Je zde krásně vidět (i když trochu idealisticky), jak dokáže schopný řečník doslova zfanatizovat okruh lidí, na který se pak balí další a další. Velmi zajímavý film ()

suomifilm 

všechny recenze uživatele

Film o tom ako sa manipulujú masy. Dajte ľuďom pocit spolupatričnosti, cieľ, trochu disciplíny a môže to mať nedozierné následky. V dobrom i v zlom. Skvele vykreslené postavy mladého učiteľa, a rôzne typy študentov, ktorých spája len povinnosť chodiť do školy. Film ma zaujal skevlým obsahom, hereckými výkonmi, ako aj posolstvom. Možno trochu nereálny čas jedného týždňa, no na vykreslení pointy filmu to nič neuberá. Záverečná scéna je naozaj silná, zanecháva stopy a mnoho otázok na zamyslenie. Doporučujem. ()

Babbsi 

všechny recenze uživatele

Dokonalý příklad jak nenápadně a přitom intenzivně se dá během pár dnů ovlivnit početná skupina studentů (i obyčejných lidí) k absolutnímu fanatismu. ()

mezonek 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu je zarážející, že není úplně smyšlený ale odvíjí se částečně od skutečnosti. Sám o sobě mě nebavil. Má ale velmi zajímavou myšlenku: "Lidi lze snadno zmanipulovat". Ukazuje, jak stačí málo a co se může stát. Je to varování; podobné věci utváří dějiny. ()

Eviian 

všechny recenze uživatele

Po opakovaném shlednutí bohužel upadá takové to prvotní COŽE?! Přesto velmi kvalitní snímek s posláním, na stále aktuální téma. ()

nihiliste 

všechny recenze uživatele

Perfektní film, který nám názorně předvedl jak snadno se ze hry může stát skutečnost, která bohužel skončí tragédií. Nevěřil jsem, že mě Němci mohou tolik překvapit. Jediné, co mi nešlo do hlavy bylo, za jak krátkou dobu (7 dní) dokázal učitel své studenty tak moc zfanatizovat. Konec je famózní. ()

Awesomer 

všechny recenze uživatele

Tenhle kousek je nutno vidět v originálním znění, protože sebelepší dabing nenahradí ostrou a agresivní němčinu. Film má co nabídnout nejen po stránce myšlenkové, ale především má tento klenot německé kinematografie co nabídnout i po stránce herecké. Jürgen Vogel, hřímající vizionářská hesla před aplaudujícím sálem, nenechá diváka chladným. Studená atmosféra se německým filmařům povedla vykreslit naprosto dokonale. Velký zážitek. ()

adamos86 

všechny recenze uživatele

nikdy už se nic podobneho nebude opakovat??? neřekl bych....., experiment učitele jenž dokáže svojí vervou pobláznit zbytek třídy (školy) na uroveň kterou známe z historie. ()

sokoliki 

všechny recenze uživatele

Jako německý film pro mládeř velmi dobré, kdyby neulítnul v závěru, dal bych i čtyři, kdyby, šel hlouběji do psychologické roviny, uvažoval bych i nad pěti, takto jen za tři hvězdy. ()

Newark 

všechny recenze uživatele

Film má velice zajímavý námět. Bohužel režisér nezvládl s filmem pracovat a reálná skutečnost zanikne. . Najednou se začnou dít věci, jaké bych přirovnal ke kuličce, kterou pošleme z kopečka a ona pojede do kopečka. Prostě příběh by se tak nevyvinul. Charaktery postav jsou režijně odfláklé. Mají rozjeté příběhy, které nejsou dotažené do konce. Celý film to naruší a pošle na jinou kolej. Opravdu škoda, že si, a to zrovna němci, s tímto tématem nevyhráli a jen vyprskli tento povrchní film hrající si na hlubokou myšlenku, která není reálně zachycena. Jen závěr je emotině silný a celý film poté se může jevit jako pro inteligentní publikum. ()

Paulli 

všechny recenze uživatele

Teď, pár minut po zlhédnutí Die Welle, vím, že sami máme velkou moc. Moc, která dokáže velké věci... Velice silný filmový zážitek. ()

CHORCHOJ 

všechny recenze uživatele

Ano ludia rozhodne maju tendenciu k stadovitytemu efektu.Nemozem si odpustit porovnanie Rainera a Roberta Fica,navyse sa aj podobaju. Bohuzial aj volby tak dopadaju a pri prehnanej vacsine si vitazi mozu beztrestne robit co chcu aj v "demokracii" a presne to sa deje na Slovensku...Film ma zaujal,pekne odsypal ,ale podla mojho nazoru nie je pre prilis narocneho divaka.Rozhodne vsak neurazi. ()

Kritik 

všechny recenze uživatele

Začalo to nevinnou hrou, pokusem. Ale zvrhlo se to v masovou šílenost. Příběh o tom, jak jedna postava se silným charakterem dokázala zmanipulovat a zfanatizovat dav. Po všech stránkách perfektní! ()

Ondrahrr

všechny recenze uživatele

Je příšerné, jak málo stačí k lidskému neštěstí, jak snadno se dá lidská mysl oklamat a jak může být poté nebezpečná! ()

leucanthemum 

všechny recenze uživatele

O kvalitě tohoto filmu vypovídá už jen to, že si ho i dva roky po shlédnutí docela živě pamatuji. To, co začalo nevinně, přerostlo do obrovských rozměrů. Závěrečná scéna v tělocvičně působí dost děsivě - už jen její začátek, kdy učitel s ledovým klidem předstoupí před dav studentů, kteří jej poslouchají na slovo. To mi běhal mráz po zádech. ()

Dominique55 

všechny recenze uživatele

Asi nikdy nepoberu to, proč za zamindrákovaný psychicky labilní lidi zodpovídá jeden psychicky stabilní a vyrovnaný člověk...No jo holt si měl více ověřit s kým má co dočinění...Jen jedna z té stovky mladých lidí byla psychicky vpořádku?neměla v sobě žádný problém aby se chytla...Jo je tady pěkně vidět, jak snadno by lidstvo poslouchalo dalšího Hitlera....Dala by se půlka filmu zcela přeskočit a vůbec nic by se nestalo. Podobnej žánr Experimentu, ale Experiment je teda rozhodně mnohem lepší! ()

Reklama

Reklama